Als je in Utrecht woont dan is het je zeker opgevallen dat zo goed als alles tegenwoordig digitaal gaat. Je kan inloggen met je OV-chipkaart op Utrecht Centraal, alle informatie van de gemeente volgen via de website en de evenementen in de Jaarbeurs worden aangekondigd op Facebook. Je kan het reilen en zeilen van FC Utrecht volgen via hun website en kijken welke optredens worden gegeven in de Tivoli via het internet. En dan hebben we de ‘formelere’ zaken, zoals bankzaken, verzekeringszaken en medische zaken nog niet eens genoemd!

Kortom, als Utrechter moet je weten hoe je de computer bedient en het internet gebruikt. De waarheid is echter dat niet iedereen weet hoe ze een computer moeten gebruiken. Er zijn mensen die geen computer of internetaansluiting hebben, die vanwege hun leeftijd niet alles van de moderne technologie meekrijgen of die het gewoon niet zo interesseert. Ook zij zullen er op een gegeven moment aan moeten geloven en zullen moeten leren hoe computers werken, om te voorkomen dat ze in een (sociaal) isolement belanden.

Er zullen genoeg mensen zijn die nog steeds heilig geloven dat een computercursus helemaal niet nodig is, en dat je prima kan leven in de 21e eeuw zonder internetaansluiting. We zijn hier om je te vertellen dat je wel moeten weten hoe je een computer gebruikt. We gaan het je hieronder uitleggen.

Man werkt op de laptop
Je kan een laptop zelfs meenemen naar openbare ruimtes | Bron: Pexels
De beste leraren Informatica beschikbaar
Jeff
5
5 (6 reviews)
Jeff
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (5 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Koen
5
5 (6 reviews)
Koen
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (4 reviews)
Bart
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (4 reviews)
Ruben
11€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Simon
5
5 (4 reviews)
Simon
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lore
5
5 (3 reviews)
Lore
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (4 reviews)
Bram
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jeff
5
5 (6 reviews)
Jeff
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (5 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Koen
5
5 (6 reviews)
Koen
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (4 reviews)
Bart
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (4 reviews)
Ruben
11€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Simon
5
5 (4 reviews)
Simon
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lore
5
5 (3 reviews)
Lore
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (4 reviews)
Bram
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Een Cursus Computeren in Utrecht Volgen?

Mensen die niet weten hoe ze een computer moeten bedienen kun je grofweg verdelen in twee groepen: zij die niet kunnen en zij die niet willen. Zij die niet kunnen hebben vaak financiële, geografische of medische redenen dat ze geen computer of internet hebben en niet weten hoe ze er gebruik van moeten maken. Zij die niet willen zien niet in hoe moderne technologie het leven beter maakt en blijven geloven dat vroeger alles beter was. Wellicht was dat ook zo, maar de waarheid is dat je tegenwoordig niet meer zonder computer kan. En wel hierom.

Voor de meeste officiële zaken, of het nou met de overheid te maken heeft, met de gemeente Utrecht, met je huisarts of je verzekeringsmaatschappij: er wordt van je verwacht dat je een emailadres hebt. Een emailadres is een snelle en formele manier van communiceren, een betrouwbare manier om informatie op te ontvangen en in contact te blijven met anderen. Maar je moet wel een computer hebben met internetaansluiting als je een mail wilt kunnen sturen. Voordat je je eigen emailadres kunt aanmaken zul je dus een hoop stappen moeten zetten, iets wat je op de computercursus in Utrecht kan leren!

We zijn de laatsten om te beweren dat iedereen een profiel op Facebook of Instagram moet hebben. Er zijn genoeg dingen gebeurd in het verleden met het verzamelen van data en het misbruiken van privacygegevens dat wij denken dat je moet oppassen met wat je op sociale media zet. Maar er is een keerzijde, sociale media is meer dan een miljardenbedrijf die geld verdienen met gericht reclame maken. Dankzij Facebook kan je in contact blijven met vrienden en familie die je anders weinig ziet, contact aanhalen met oude kennissen, via buurtgroepen op de hoogte blijven wat er in je wijk gebeurt, en zodoende je sociale kringen weer wat uitbreiden. Zeker als je je af en toe wat eenzaam voelt, is dit een uitstekende manier om mensen te leren kennen.

Man op de pc
Wat wil jij leren op de pc? | Bron: Pexels

Wat Kan je Met een IT-cursus?

Een cursus computeren in Utrecht is echter veel meer dan alleen leren Facebooken en mailen. De lijst met dingen die je leert op zo’n opleiding is lang en verschilt uiteraard per bedrijf. Toch zijn er een aantal kernvaardigheden die je bij haast iedere workshop leert. We noemen ze hieronder, zodat als je zelf op zoek gaat kan zien of het een complete opleiding is of niet.

Allereerst zul je moeten leren hoe je met de tekstverwerker overweg moet. Vaak is dit Microsoft Word, maar er zijn ook andere programma’s die je kan gebruiken om teksten te schrijven. Schiet je brein nu al in de stress? Geen zorgen, je zult zien dat je het programma binnen een uur onder de knie kan hebben, en als je een langer lopende cursus hebt krijg je ongetwijfeld huiswerk mee dat je op Word moet maken. Sommige cursussen bieden ook aan Word verwante programma’s aan, als Excel en Powerpoint, waarbij Excel een handig programma voor administratie is en je met Powerpoint presentaties kan maken, maar wij zien die twee niet als essentiële vaardigheden.

Wat je wel moet weten, is hoe het internet werkt. Allereerst hoe je je computer verbindt met het internet, hoe je een browser (programma om het internet te bezoeken) opstart, hoe je naar een website gaat en je gebruik maakt van die website. Je zult bij de meeste cursussen leren hoe je je op de grootste websites uit de voeten maakt. Bijvoorbeeld: hoe zoek je via Google op tot hoe laat de supermarkt open is? Zo zul je zien dat het kunnen internetten heel handig is!

We noemden de sociale media al even en omdat we het belang al noemden vinden we ook dat iedere computercursus de mogelijkheid moet bieden om Facebook en andere sociale media te leren gebruiken. Het maakt computeren echt stukken leuker! Sommige computeropleidingen bieden ook nog de mogelijkheid om met een smartphone te leren werken en bijvoorbeeld te Whatsappen. Dat is zeker een bonus: zeker omdat de maatschappij steeds meer van computer naar smartphone verschuift.

Man op de pc
Voor je werk is een computer essentieel | Bron: Pexels

Waar Kan je Een Cursus IT in Utrecht Doen?

Dan nu de absolute hamvraag. Waar in Utrecht kunnen we de genoemde vaardigheden leren? Hoe worden we een echte IT-er in Utrecht? We hebben hier een paar vooraanstaande cursussen onder elkaar gezet, jij kan kijken welke het beste bij jou past. Als er niets tussen zit, kun je ook een kijkje nemen bij de optie die we in het hoofdstuk hieronder noemen.

Een optie is het sociale buurtcentrum Podium Oost in Oudwijk. Hier wordt gekeken naar het gebruiken van de computer zelf, maar je krijgt ook meer te leren over basisvaardigheden als internetbankieren, het downloaden van de afvalwijzer van gemeente Utrecht of het gebruik maken van Facebook. Voor €65,- kan je vier lessen van ieder twee uur volgen, en je krijgt les in een groep met maximaal vijf deelnemers.

Als je een vraag hebt over je computer of je zoekt iets laagdrempeligers, dan kan je ook terecht bij de Bibliotheek Utrecht, waar computerlesspreekuren worden gehouden met kundige vrijwilligers, en andere inloopuren. De bibliotheek werkt ook samen met Digiwijs 3.0, dat computercursussen aanbiedt waar je leert over het apparaat zelf, het internet en sociale media.

In Kanaleneiland en Transwijk, bij Wijkconnect, kan je ook een cursus volgen. Je leert hier meer over Windows 10, Word, Excel en Power Point en leert uitnodigingen maken en bestanden en foto's via e-mail verzenden. Daarnaast leer je ook programma's installeren. De cursus wordt in groep verzorgd maar je leert in eigen tempo, met eigen doelstellingen.

De vakman geeft ook cursussen in Utrecht en omstreken, voor alle niveaus en achtergronden. Je krijgt les over alle ins- en outs van het computeren in een groep van maximaal 20 personen, het pakket bestaat uit 8 lessen, 2 ochtenden in de week, met een hoop ervaren en toegewijde vrijwilligers. Als laatste willen we nog even wijzen op de cursussen die de organisatie Boogh aanbiedt. Je leert er over Windows, Word, Excel, e-mailen, Access, PowerPoint, Publisher, dingen via e-mail verzenden en programma`s installeren. Online office.

Kind op pc
Welke site wil jij bezoeken? | Bron: Pexels

Vind Een Computeropleiding bij Superprof

Er is ook een andere optie in Utrecht wat betreft de computercursussen. Als je iets zoekt dat volledig op maat is gemaakt, waarbij de docenten de optie bieden aan huis te komen of lessen bij hen thuis te geven en waar je vaak een stuk voordeligere lestarieven kan vinden, dan is Superprof een uitstekend platform.

Hier vind je namelijk alle particuliere computerleraren uit Utrecht bij elkaar, die allemaal hun eigen ervaring en kennis meenemen naar de lessen en tegelijkertijd verschillen als persoon. Daarom is het een zekerheid dat jij via Superprof in contact kan komen met een docent die helemaal past bij wat je zoekt, qua lesstijl en doelstellingen.

De een heeft meer ervaring met het lesgeven aan migranten, de ander weet precies hoe hij of zij dingen moet uitleggen aan ouderen. De tarieven lopen uiteen, dus kijk daar goed naar voordat je een docent kiest – hoewel het soms mogelijk kan zijn te onderhandelen! Onthoud echter wel dat kwaliteit een prijs heeft. Sommige docenten bieden ook de mogelijkheid een gratis proefles te volgen om zo bekend te raken met hun lesmethode. Maak daar gebruik van, zo leer je elkaar kennen!

Een andere manier om de docenten te leren kennen is door te kijken wat hun eerdere leerlingen over hen zeggen op hun Superprofprofiel. Via de recensies, de beoordelingen en de achtergrondinfo die een leraar zelf geeft krijg je een hoop inzicht in de leraar die je straks voor je hebt. Neem de tijd om goed te zoeken, veel succes!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.