"Frans boksen is een gedurfd, onvoorspelbaar en sprankelend spel vol van romantische afbeeldingen." - André Dumas

Dit is een mooie uitspraak van een professionele Franse bokser, die de sport van 1911 tot 1920 beoefende en deelnam aan 25 gevechten. We zouden allemaal wel de vreugde die het aan André Dumas verleende willen beleven!

De savate, een boksvorm die in Frankrijk ontstond, is veel minder bekend dan Brits boksen, zijn tegenhanger. En dat geldt ook voor andere boks-stijlen zoals de gevechtssporten karate, judo, viet vo dao, ju-jitsu, en aikido...

zwart wit close up van twee boksers
Leer savate kennen ook al ben je geen Fransman! | bron: PxHere

Misschien ben je er wel in geïnteresseerd hoe er in de savate vorm gebokst wordt. We denken dat het beslist de moeite waard is om het beter te leren kennen. Je hoeft voor lessen in deze boksvorm trouwens geen alpino-petje, streepjesbloes of een dunne snor te dragen, en het is evenmin nodig om daarbij steeds slokjes wijn te drinken of stokbrood te verorberen!

Wat je wel nodig hebt is boksschoenen, bokshandschoenen en andere beschermende artikelen zoals gebitsbescherming, scheenbeschermers, bandages, de officiële kleding en een borstbeschermer. En wie weet bedoelt Dumas met 'romantische afbeeldingen' wel de sterretjes die je ziet als je knock-out wordt geslagen!

Met schaduwboksen zul je nooit knock-out worden geslagen!

De beste leraren Boksen beschikbaar
Verena
5
5 (9 reviews)
Verena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (4 reviews)
Bryan
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Reza
5
5 (6 reviews)
Reza
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noell
5
5 (2 reviews)
Noell
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harun
5
5 (1 reviews)
Harun
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Youssef
5
5 (2 reviews)
Youssef
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jamal
5
5 (3 reviews)
Jamal
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nick
Nick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Verena
5
5 (9 reviews)
Verena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (4 reviews)
Bryan
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Reza
5
5 (6 reviews)
Reza
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noell
5
5 (2 reviews)
Noell
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harun
5
5 (1 reviews)
Harun
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Youssef
5
5 (2 reviews)
Youssef
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jamal
5
5 (3 reviews)
Jamal
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nick
Nick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Evenals alle andere bokssporten is Frans boksen, savate, een vechtsport met het bijbehorende geweld en klappen die deelnemers die ze oplopen kunnen bezeren. De fans noemen het soms een 'vuisten en voeten' vechtsport, alhoewel de voeten veel vaker dan de handen worden gebruikt.

Savate wordt door twee tegenstanders in een boksring (4.5 × 6 meter) of in een boks gym uitgevoerd. De boksers dragen bokshandschoenen, maar ook speciale boks-slippers. Dit is heel belangrijk omdat het is toegestaan om de voeten te gebruiken.

Het aspect van het schoppen in savate betekent dat deze sport erg technisch is en moet worden geleerd. De verschillende stomp en schopvormen zijn veelvuldig en er zijn een fors aantal verschillende technieken. Dit is belangrijk omdat het zowel de verdediger als de aanvaller in staat stelt om zich te verdedigen.

Voeten staan centraal in het spel zoals het Franse woord savate (oude schoen, slof) aangeeft maar schenen en knieën zijn absoluut verboden. De aanvallende klappen die toegestaan zijn worden 'armed kicks' genoemd, alle andere 'kicks' zijn verboden. Dit proces is kenmerkend voor Frans boksen.

Lees hier over Amerikaans kickboksen!

Wat het bovenlichaam betreft zijn de vier basisstoten de jab, de cross, de hook, en de uppercut.

Hier zijn twee lijsten van de kicks en stoten (punches) die bij savate worden toegepast:

Kicks

 • fouetté (letterlijk "zweep", roundhouse kick die met de teen contact maakt. Schoenen met hardrubberen tenen worden bij het oefen en tijdens wedstrijden gedragen. Er is een 'high' (figure), 'medium' (médian) en een low (bas) vorm.
 • chassé (zijdelingse ("chassé lateral") or frontale ("chassé frontal") kick, weer high (figure), medium (médian) or low (bas).
 • revers, frontal or lateral ("reverse" or hooking kick) making contact with the sole of the shoe, high (figure), medium (médian), or low (bas)
 • coup de pied bas ("low kick", a front or sweep kick to the shin making contact with the inner edge of the shoe, performed with a characteristic backwards lean) low only

Volg een Bokstraining op Superprof

tekening met savate technieken
Een tekenening met Franse bokstechnieken | bron: Wikimedia Commons

Punches

 • direct bras avant (jab, voorhands)
 • direct bras arrière (cross, achterhands)
 • crochet (hook, gebogen arm met linker ofwel rechterhand)
 • uppercut (rechter of linkerhand)

De punches zijn duidelijk afkomstig van Engels boksen. Wees erop verdacht dat sweeps en throws allebei verboden zijn.

Savate kan door iedereen beoefend worden, van jong tot oud. Het vereist veel behendigheid en energie en lijkt soms op een soort gymnastiek, maar dan een waarbij we kunnen knokken!

Bij savate is 'assault' niet toegestaan, dat wil zeggen de deelnemers mogen geen gewelddadige confrontatie aangaan. Gebeurt dit toch, dan volgt na drie waarschuwingen een diskwalificatie. De scheidsrechters en de officials voeren een evaluatie uit van de stijl, de tactiek en de techniek die door de tegenstanders worden benut.

Normaal gesproken duurt een wedstrijd drie ronden van elk twee minuten, met een tot anderhalve minuut hersteltijd tussen de ronden. Beide boksers bevinden zich dan in de buurt van de touwen in een hoek van de ring.

Het doel is om je tegenstander gedurende een beperkte tijd zo vaak mogelijk te raken en jezelf te beschermen voor zijn klappen.

Als je deze sport op profniveau wilt beoefenen moet je ten minste meerderjarig zijn en het niveau geel hebben bereikt. Kracht is bij savate een belangrijke factor om de vijf sessies van twee minuten op een goede manier te volbrengen.

Je kunt een van de toekomstige profs worden, en zo heel veel concurrenten zul je niet tegenkomen!

Lees hier over Chinees boksen!

De Historie van Savate

Westers boksen wordt een 'edele kunst' genoemd, vooral omdat het aan alle andere boksvormen is voorafgegaan. Vandaar dat het tegenwoordig zo populair is en overal beoefend wordt.

Deze eerste boksvorm is in de 18e eeuw al van regels voorzien onder begeleiding van bookmakers. De eerste bokskampioenen verschenen in 1717, maar het duurde tot 1857 voordat de moderne regels van deze vechtsport in werking traden.

In 1899 keerde Louis Lerda terug van de Verenigde Staten. Hij gaat er prat op dat hij westers boksen in Frankrijk heeft geïntroduceerd. Het eerste gevecht in Parijs vond plaats in Wagram Hall. In 1903 wordt vervolgens door enthousiastelingen een vorm van sportfederatie opgericht.

Kort ervoor is echter Frans boksen, dat op straat is begonnen, gecodificeerd vanwege de golf van populariteit in verschillende Franse regio's. Vooral in Parijs blijft de sport enorm populair. Charles Lecour (1808-1894) wordt beschouwd als de vader van de Franse boksfederatie.

Boxing Amsterdam vind een leraar

oude foto van savate
Een oude foto van Savate | bron: Wikimedia Commons

Lecour codificeerde Frans boksen en vormde daarmee de sport die we vandaag de dag beoefenen. Het is behoorlijk anders dan de verschillende varianten die er lang geleden waren.

Uit de geschiedenis blijkt dat savate het moderne tijdperk is binnengetreden toen een van de pupillen van Charles, graaf Pierre Baruzy, elf keer Frans kampioen werd voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Hij nam in 1924 ook deel aan de Olympische Spelen.

Het is ook het vermelden waard dat Georges Clemenceau en zijn mobiele politiebrigades (die destijds 'Tijgerbrigades" werden genoemd) regelmatig savate boksen trainden.

De eerste Europese savate kampioenschappen vonden in de zeventiger jaren plaats. Door de lange traditie in Frankrijk hoeven we ons er niet over te verbazen dat deze typische Franse sport een deel van het cultureel erfgoed van het land is geworden.

Lees hier nog meer over savate boksen!

Details van Franse Bokstechnieken

Savate clubs stellen meestal dat de geest van Frans boksen met deze vier sleutelwoorden omschreven kan worden: ethisch, educatief, esthetisch, effectief. Het is in Frans boksen onmogelijk om jezelf of anderen voor de gek te houden. Je moet als je een goede vertoning wilt maken en wilt winnen je helemaal kunnen geven en weten hoe je je vaardigheden kunt bewijzen.

Niets is verder van het realiseren van een goede wedstrijd dan brute kracht en het obsessief zoeken naar een knock-out. Intelligentie en subtiliteit zijn voor dit soort strijden vereist samen met een perfecte motorische beheersing. Je zult zelf je flexibiliteit en balans moeten ontwikkelen, anders zul je zonder knock-out op de vloer terechtkomen...

Volharding en moed zijn voor deze sport van groot belang. Om erin uit te blinken en indruk op je tegenstander te maken zul je speciale vaardigheden moeten ontwikkelen.

Er is aan Frans savate boksen een strategische dimensie verbonden. De statistieken geven het duidelijk weer. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat Frans boksen jaarlijks een lager aantal blessures veroorzaakt dan ander sporten zoals Amerikaans voetbal, ijshockey, voetbal, gymnastiek, basketbal, honkbal en skeeleren.

Dus als je graag verwondingen toedient moet je maar een ander sport opzoeken. Savate is een 'gentleman's sport'. Het wordt op fraaie savate schoenen uitgevoerd, en de scheidsrechters dragen meestal een vlinderstrik!

Boksen Tilburg vind een les op Superprof

dames en heren savate
Zorg voor een medische verklaring alvorens deel te nemen aan bokswedstrijden | bron: Wikimedia Commons

Dientengevolge is het niet verbazingwekkend dat deze boksvorm volgens de Cosmopolitan Magazine door het vrouwelijk geslacht het meest wordt gewaardeerd.

Savate is zowel ontspannend voor het lichaam als ook een plezierige bezigheid dat je laat ontkomen uit de sleur van het dagelijkse leven. Het is daarom ook niet vreemd dat mensen die een slank en atletisch figuur willen onderhouden door savate worden aangetrokken. Er is ook een soort savate dat voor Franse fitness fans is aangepast.

De schermsport is op deze vorm van boksen van grote invloed geweest. Jean-François Loudcher meent dat het aanvankelijk een heropleving was van de duels in de tijd van Lodewijk XIII en Richelieu.

Tijdens kampioenschappen worden soms wel degelijk forse schoppen en klappen uitgedeeld, maar tijdens het oefenen is dat ten gevolge van de etiquette van savate meestal niet het geval. Finesse is bij deze boksvorm een van de grootste aandachtspunten.

Daarnaast zijn er ook ander fatsoen elementen verbonden met deze sport: het is verboden om op de geslachtsdelen en tevens op de borsten van vrouwelijke deelnemers slagen uit te voeren. Klappen van achteren zijn onfatsoenlijk en tevens verboden.

Lees hier meer over muay thai boksen!

Niveaus en Kampioenen van Savate

Frans boksen bestaat al eeuwen en heeft ook een rijke geschiedenis, vooral sinds het professionele debuut van Charlemont tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er werden door Baruzy 11 nationale titels vergaard. De grootste Franse boksers aller tijden zijn Scheffler, Robin, Nandi, en Berro.

Maar voordat je tot de hoogste gelederen zult kunnen intreden zul je de sport moeten leren en ook beoefenen. Als vechtsporten hun rangen uitduiden met behulp van gekleurde banden dan is dat bij savate het geval met de kleuren van de bokshandschoenen.

Met deze handschoenkleuren weet je hoe je in de wereldwijde ranking ervoor staat. Het wordt ermee ook gemakkelijker om in te schrijven bij een competitie.

Dit zijn de handschoenkleuren die je van beginner tot kampioen-niveau moet doorlopen:

 • blauw
 • groen
 • rood
 • wit
 • geel
 • technisch goud (GAT 1, 2 en 3);
 • brons
 • zilver-contest / competitie (van 1 to 5 - of 2 to 6 vanaf brons)
 • verzilverd
 • goud

Besef wel dat het heel moeilijk is om in de vijf hoogste klassen terecht te komen. Maar veel motivatie kan wonderen doen en je helpen om deze obstakels te overwinnen!

Van savate kunnen we veel leren, waaronder wat het betekent om moedig te zijn!

Lees meer over allerlei vechtsporten!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!