Een goede fotograaf is iemand die niet zomaar de objectieve realiteit vastlegt, maar deze vertaalt naar de gevoelens en emoties die hij/zij tijdens het afdrukken voelde. - David DuChemin

De beste fotografen zijn diegene die weten hoe ze techniek kunnen gebruiken om emoties over te brengen.

Je hebt misschien de kennis en passie van een fotograaf, maar waar kun je terecht om de technieken te leren?

Gelukkig zijn er in ons land veel manieren om fotografie te leren: via lessen – zowel formele opleidingen als lessen via een professional – in persoon of online.

Voor amateurs die scherptediepte, zwart-wit of compositie willen leren; of voor weekendliefhebbers die hopen om de sprong te maken naar een professionele carrière.

De kennis van fotografie in Nederland ligt gewoon voor het rapen.

Laten we enkele steden bekijken waar fotografie alomtegenwoordig is!

Foto's met lightpainting
Een cursus nachtfotografie leert je om aan ‘lightpainting’ te doen. (Bron: Unsplash.com)

Volg je fotografie cursus!

Maar Eerst, Waarom Volg Je Fotografieles?

Wat is Fotografie?

Wat vreemd is aan fotografie is dat het op een bepaalde manier vele zaken tegelijkertijd combineert. Het is een medium dat niet werkt als schilder-, teken- of beeldhouwkunst.

Fotografie is voor iedereen verschillend. Terwijl het inderdaad een kunst is – met fotografen zoals Sebastiao Salgado, Eugene Atget en Helmut Newton die de foto naar z’n artistieke potentieel tillen – is het niet alleen dat.

Het doel en het gebruik ervan kunnen worden toegepast op politiek, documentaire en het ordinaire. Het is ongelooflijk dat hetzelfde medium gebruikt wordt zowel foto’s van een boodschappenlijstje als voor foto’s van revoluties of om een geliefde te herinneren. Fotografie is dus een bijzonder rijk vak – zoals literatuur, wat op een gelijkaardige manier wordt gebruikt.

Ontdek de verschillende lessen fotografie op Superprof.

Zoveel Foto’s!

Het is dus ietwat frustrerend te denken dat fotografie meer wordt gebruikt voor het ordinaire dan het artistieke. Een studie toonde aan dat de mensheid meer dan een biljoen foto’s per jaar neemt – een cijfer dat tot de verbeelding spreekt. Maar deze foto’s van onze kat, onze maaltijd, onszelf in de spiegel of op toeristische locaties bieden niet erg veel waarde.

Dat is zeker zo wanneer we foto’s nemen met onze smartphone, of ze na een tijdje verwijderd worden op Snapchat. Maar het gemak waarmee je deze foto’s neemt is heel erg nieuw – en is waarschijnlijk de meest bepalende factor van deze tijd.

Dus Waarom Zouden We Fotografieles Moeten Volgen?

In een wereld waarin we allemaal voortdurend foto’s nemen, waarom zouden we dan lessen fotografie willen volgen?

Het antwoord hierop verwijst naar het type fotografie dat we eerder vermeldden in dit artikel. Sommigen onder ons zijn niet tevreden met de kwaliteit van de foto’s die we dagelijks nemen. We halen niet veel plezier uit het fotograferen van een gloeilamp om te herinneren welk type we moeten kopen in de winkel. Iedereen weet dat dit niet is waar fotografie over gaat. En dat is waar.

Want hetgene dat men er boeiend aan vindt, dat mensen verrast, verwondert of plezier brengt is niet hetgeen dat werd gefotografeerd, maar de manier waarop het wordt weergegeven.

Wat we hier bedoelen is dat de foto zelf boeiend is, niet het onderwerp ervan. Als een foto op een unieke manier is gemaakt, wordt hij interessant.

En daarvoor heb je een goede kennis van de kunst nodig: je moet de juiste hoek vinden, het juiste licht, de juiste belichtings- en sluitertijd. Als je een natuurfotograaf bent moet je geduld hebben en op de juiste locatie zijn om te vinden wat je zoekt. Dit is allemaal het resultaat van heel veel oefening.

Natuurfotograaf op pad
Een natuurfotograaf moet soms heel veel geduld en doorzetting hebben om een goede foto te vinden. (Bron: Unsplash.com)

Volg je fotocursus Amsterdam!

Dit is de reden waarom je een cursus fotografie wilt volgen. Deze leert je de taal van de fotografie, en dat is veel meer dan louter de camera op iets richten en afdrukken.

En voor de Amateur?

Dit is net zo belangrijk voor de amateur als voor de professional. Professionals worden betaald om foto’s te maken, amateurs niet – en dus is de schoonheid van de foto de ware motivatie van diegenen die het als een passie zien.

Maar ook amateurs moeten leren. Zij moeten zich ook verder ontwikkelen. Zij moeten blijven leren en hun vaardigheden blijven ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het hun passie blijft.

Anders lopen ze het risico om verveeld te raken, zonder motivatie om nieuwe foto’s te maken.

Een leraren, workshops of cursussen helpen om deze motivatie te behouden. Ze helpen je nieuwe stijlen te ontdekken die je verder drijven, die je geboeid houden en waardoor je steeds nieuwe foto’s wilt blijven maken.

Dit is de reden waarom je een cursus fotografie moet volgen.

De beste leraren Fotografie beschikbaar
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jørgen
5
5 (6 reviews)
Jørgen
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Salman
4,8
4,8 (6 reviews)
Salman
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (5 reviews)
Anne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johan
5
5 (3 reviews)
Johan
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irma
5
5 (4 reviews)
Irma
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (5 reviews)
Tom
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jørgen
5
5 (6 reviews)
Jørgen
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Salman
4,8
4,8 (6 reviews)
Salman
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (5 reviews)
Anne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johan
5
5 (3 reviews)
Johan
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irma
5
5 (4 reviews)
Irma
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (5 reviews)
Tom
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar Kun Je een Cursus Fotografie Volgen in Amsterdam?

Er zijn talloze opties om fotografie te studeren in onze prachtige hoofdstad.

Als je de prachtige architectuur en straten wilt fotograferen biedt Amsterdam vele mogelijkheden om je camera te leren kennen aan de hand van een cursus.

Heb je moeite om de automatische functie van je camera te verlaten?

Als je een beginner bent met een gloednieuwe Nikon SLR-camera; of je je kennis van filmfotografie wilt uitbreiden, dan heeft Amsterdam een waaier aan fotografieles voor jou!

Voor een kwaliteitsopleiding op hbo-niveau kun je terecht bij Fotoacademie. Deze school biedt drie opleidingen voor verschillende niveaus.

Wil je leren fotograferen en de basis onder de knie krijgen? Kies dan voor de basisopleiding. In deze opleiding komen zaken aan bod zoals:

 • Compositie
 • ISO– de gevoeligheid van de camerasensor
 • Diafragma en Sluitertijd
 • Inleiding tot Photoshop

Wil je echter jouw basiskennis verder verdiepen? Dan kies je beter voor de uitbouwopleiding. In deze opleiding verdiep je je kennis en voeg je er nieuwe onderdelen aan toe.

Voor fotografen die reeds over een technische kennis beschikken en die de conceptuele weg in willen, is er de opleiding tot conceptueel beeldmaker.

Je kunt ook het volledige opleidingsprogramma volgen. Dit doorloop je in 3 jaar, verdeeld in 6 modules. Het programma heeft een zorgvuldige balans tussen techniek en inhoud en heeft het doel om steeds tot betere beelden te komen.

Als je je op je eigen tempo verder wil ontwikkelen kun je ook kiezen voor een individueel traject. Dit is voor iedereen die meer wil leren over bepaalde onderdelen van de fotografie, maar geen behoefte heeft aan een complete opleiding. Hiervoor wordt eerst een adviesgesprek georganiseerd.

Fotoacademie beschikt ook over een heus postacademisch programma met (online) workshops, coaching, expert programma’s en online programma’s. Je kunt er dus na je opleiding nog steeds terecht voor extra tips en specialisaties!

Je kunt alles leren, van compositie tot belichting, tot RAW-conversies en het samenstellen van een portfolio, en uiteindelijke je certificaat behalen.

Als je jezelf ziet als een visuele verhalenverteller en je talent achter de lens naar een volgend niveau wilt tillen – zelfs als wil je geen professional worden, kun je veel leren van deze meesters van de fotowereld.

En natuurlijk staan ook de leraren van Superprof paraat. Ze staan te springen om jou persoonlijke lessen fotografie te bieden!

De leraren van Superprof zijn zelfs beschikbaar voor het hele land!

Volg je cursus fotografie Groningen

Lessen Fotografie in Rotterdam

Als je verder wil met je fotowerk, dan is je eerste taak om de automatische functie van je camera te verlaten. Er zijn voldoende manieren om fotografie te leren in Rotterdam.

Je kunt je leertraject starten via instituten zoals:

De Nederlandse Fotovakschool

De Nederlandse Fotovakschool helpt sinds jaar en dag  fotografen jong en oud om hun vaardigheden achter de lens te verfijnen.

Als je pas net je digitale foto-instrument aan het ontdekken bent, staan zij klaar om je de nieuwste fototechnieken aan te leren.

Mocht je al jaren een oude filmcamera gebruiken, ben je alsook meer dan welkom om aan te sluiten!

De opleidingen van de Nederlandse Fotovakschool zijn erkend en bieden een diploma. Bovendien kun je gemakkelijk doorstromen van mbo-fotografie naar hbo-fotografie.

Je kunt kiezen tussen voltijdse of deeltijdse opleidingen, waardoor iedereen er terecht kan voor een opleiding, cursus of masterclass.

De opleidingen beperken zich niet enkel tot de traditionele fotografie. Er zijn bijvoorbeeld ook cursussen Fotografisch Design, Computer-Generated Imagery (CGI), Photoshop, Doka en filmen met je smartphone.

Workshops fotografie volgen
Deelnemen aan fotografieworkshops kan je verder op weg zetten (Bron: Unsplash.com)

De Rotterdamse Fotografieschool

Iedereen, zowel beginners als gevorderden zijn welkom om fotografie te leren bij de Rotterdamse Fotografieschool!

Hier kun je kiezen uit zeven verschillende opleidingstypes of het volledige leertraject afleggen. Er zijn ook mogelijkheden tot privélessen of specialisaties zoals foto’s bewerken in Lightroom.

Heb je geen tijd voor een volledige opleiding? De Rotterdamse fotografieschool biedt ook korte workshops over thema’s zoals: natuurfotografie, portfolio, nachtfotografie, portret, enzovoort…

Zij bieden ook een ondersteunende omgeving, zelfs nadat je afgestudeerd bent, in de vorm van persoonlijke coaching. Als je graag individueel wordt begeleid in je traject naar je persoonlijke stijl, dan is het hoog tijd voor een persoonlijke coach.

Eerst komt er een kennismaking en aan de hand daarvan wordt een plan opgesteld voor de benodigde inhoud en tijdsduur van de lessen. Dit plan is altijd volledig op maat van de specifieke student.

Het gemiddelde uurtarief voor een leraar op Superprof is €25 en, afhankelijk van waar je woont, komen ze zelfs bij jou thuis!

De beste leraren Fotografie beschikbaar
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jørgen
5
5 (6 reviews)
Jørgen
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Salman
4,8
4,8 (6 reviews)
Salman
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (5 reviews)
Anne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johan
5
5 (3 reviews)
Johan
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irma
5
5 (4 reviews)
Irma
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (5 reviews)
Tom
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jørgen
5
5 (6 reviews)
Jørgen
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Salman
4,8
4,8 (6 reviews)
Salman
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (5 reviews)
Anne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johan
5
5 (3 reviews)
Johan
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irma
5
5 (4 reviews)
Irma
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (5 reviews)
Tom
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Volg een Cursus Fotografie in Utrecht

De juiste fotoapparatuur is natuurlijk belangrijk – maar als je net begonnen bent in de fotografie, dan is het beheersen van de techniek nog belangrijker.

Dit is waar Utrechtenaars terecht kunnen voor cursussen fotografie!

Fotostudio XL biedt cursussen in Utrecht, voor zowel beginners als de fanatieke hobbyfotograaf. Tijdens deze cursussen is er zowel aandacht voor het uitbreiden van de kennis van techniek als het aanmoedigen van je creatieve denkproces.

Er is een basiscursus, een vervolgcursus, maar ook korte workshops waarbij je vooral in de praktijk gaat werken en oefenen.

Photoshop is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de fotowereld, zelfs al ben je een amateurfotograaf. Daarom worden er ook cursussen Photoshop en Lightroom aangeboden. Hiermee kun je je digitale fotobewerking naar een hoger niveau brengen.

Je kunt je certificaat als professionele fotograaf behalen via webcam, en de leraren van Superprof helpen je graag met eender welk aspect van de fotografie!

In Utrecht kun je ook terecht bij Fotoschool Statief voor een driejarige opleiding.

Tijdens het eerste jaar leer je de beginselen van de fotografie, zoals de geschiedenis en de principes van foto’s nemen: alles van belichtingstechnieken tot het opstellen van je onderwerpen.

Voor het basisjaar gelden geen toelatingscriteria en het staat dus open voor iedereen die graag zijn fotografie wil verbeteren.

In het tweede jaar verdiep je je in alle facetten die je in het eerste jaar hebt geleerd. Je kunt veel van je creativiteit kwijt en je werkt aan een eigen stijl. Zo kom je te weten welk type fotograaf je uiteindelijk wilt worden, beroepsfotograaf, kunstenaar of gevorderde amateur, het is allemaal mogelijk.

Tijdens je derde jaar werk ja aan jouw eindserie, het afstudeerproject. Hierbij moet je veel overleg plegen en je project formuleren.

Eenmaal dit is volbracht kun je aan de slag met het fotograferen, printen, presenteren en rond je uiteindelijk af met een publicatie of tentoonstelling.

Functies van de camera
Ken je al iedere functie van je camera? (Bron: Unsplash.com)

Ga snel aan de slag met je cursus fotografie!

Vind een Cursus Fotografie in Eindhoven

Of je nu de functies van je camera wilt leren kennen of digitale foto’s wilt leren bewerken; of misschien zelfs wilt beginnen met portretten maken, dan zijn er talloze opties voor zowel professionele als amateurfotografen.

Waar kun je in Eindhoven meer over fotografie te weten komen?

Bij CKE in Eindhoven kun je een fotocursus volgen. Het hele jaar door kun je jezelf hier inschrijven voor cursussen voor zowel beginners als gevorderden.

De focus van deze cursussen ligt op het creatieve en het artistieke, zonder dat daarbij natuurlijk de nodige technische vaardigheden worden vergeten.

CKE biedt een leuke leeromgeving op een centraal gelegen locatie in de stad.

Na de beginnerscursus kun je kiezen voor een vervolgcursus of een cursus voor gevorderden. Wil een specifiekere cursus, dan zijn er ook specialisaties voor portretfotografie, spelen met licht en natuurfotografie.

Ook al weet je nog niets over fotografie, je bent meer dan welkom bij CKE! Ben je nog niet zeker of het iets voor jou is? Of vind je de klik met de docent heel belangrijk? Geen probleem! Je kunt eerst een vrijblijvende proefles volgen en nadien beslissen of je verder wilt gaan.

CKE biedt niet enkel cursussen, maar is ook zeer actief in het bevorderen van de cultuurbeleving in Eindhoven. Ze organiseren jaarlijks tientallen activiteiten in de stad om de cultuurparticipatie van de bevolking te stimuleren. Als je bent afgestudeerd biedt deze school je dus een platform om mee te werken aan kunstprojecten, de mensen met elkaar te verbinden en op die manier ook je werk te laten zien aan de verschillende uiteenlopende partijen en natuurlijk ook de inwoners van Eindhoven.

Als je nog niet zeker weet of camera’s van Canon of Nikon de beste zijn, dan kunt je misschien een leraar van Superprof inschakelen om je te helpen beslissen!

Elke leraar op Superprof kan ook de verschillende soorten fotografie met je bespreken:

 • Portretfotografie, familie, senioren en baby’s zijn allen subspecialiteiten van de portretkunst
 • Headshot-fotografie – bedoeld voor acteurs of voor iedereen die een portfolio wil opstellen
 • modefotografie
 • commerciële fotografie – hieronder vallen bijvoorbeeld reclamefotografie en grafisch ontwerp
 • Dier- en natuurfotografie
 • Landschapsfotografie – een meer panoramische tak van de natuurfotografie
 • fotojournalistiek
 • macrofotografie – beelden maken van kleine deeltjes of organismen – een macrofotograaf maakt foto’s van kleine details in juwelen, eten, machines, enzovoort…

De leraren van Superprof in Eindhoven zullen graag samen met jou je toekomstige carrière in de fotografie bespreken via webcam.

Je kunt ook online een diploma behalen!

Als je meer wil doen dan louter selfies maken, investeer dan eerst in goede fotoapparatuur en volg daarna een cursus fotografie bij het Fotografieinstituut om je doelen te bereiken.

Als je meer wil doen dan louter selfies maken, investeer dan eerst in goede fotoapparatuur en volg daarna een cursus bij het Fotografieinstituut om je doelen te bereiken.

Het Fotografieinstituut biedt je de meest vooruitstrevende en uitgebreide online cursus fotografie. Daarbij maken ze gebruik van de allernieuwste online-onderwijstechnieken.

De cursus bestaat uit 12 lessen en 12 opdrachten. Normaal gezien duurt het 24 weken om de cursus te voltooien.

Als je na de cursus nog meer wilt leren, is er ook een aanbod geavanceerde cursussen over portret- en landschapsfotografie.

Als je je talent naar een hoger niveau wilt tillen – zelfs al wil je geen professional worden, kun je heel veel leren van de man achter dit instituut: George Seper.

Om studies compleet te maken kun je ook lid worden van een fotoclub!

Fotoclub ‘t Karregat verwelkomt iedereen, ongeacht welk niveau ze hebben en of ze nu helemaal weg zijn van digitale fotografie of overtuigde filmfotografen zijn.

Deze club brengt mensen bijeen die onderling informatie willen uitwisselen over alle aspecten van de fotografie, of dat nu compositie, licht, kleur of nabewerking is. Zo kunnen de clubleden van elkaar leren en hun werk gebruiken om zichzelf uit te drukken.

De club werk opgericht in 1974 en komt twee avonden per maand bij elkaar op dinsdag. Op deze avonden worden foto’s besproken en gedachten uitgewisseld. Elk lid mag ook meedoen aan de tentoonstelling die jaarlijks wordt georganiseerd.

Foto’s worden niet alleen besproken, maar ook genomen. Er worden tal van fototochten georganiseerd waarbij de club er samen op uittrekt om de mooiste foto’s te maken.

Als lid van deze fotoclub ben je ook automatisch lid van de Nederlandse Fotobond en kun je dus gebruik maken van het faciliteitenpakket dat de Fotobond aanbiedt. Het lidmaatschap bij Fotoclub ’t Karregat bedraagt slecht €56,50 per jaar.

Volg je fotografie cursus in Den Haag!

Leer Fotografie in Den Haag

Laat de schoonheid van Den Haag je niet bedotten!

Het is een schatkamer voor de fotografie – zowel op het vlak van foto’s als manieren om de kunst te leren. Fotografie leren kan heel eenvoudig in Den Haag!

Dit kan bijvoorbeeld bij de Volksuniversiteit Den Haag.

Hier krijg je de keuze tussen twee verschillende cursussen: je kunt als beginner starten of als gevorderde fotograaf.

Als je je altijd al hebt willen verdiepen in de boeiende wereld van de fotografie, aarzel dan niet en schrijf je in!

De cursussen van de Volksuniversiteit bestaan uit 8 lessen van elk 2,5 uur die om de week worden gehouden.

Deze cursussen richten zich echter meer op hobby- of vakantiefotografen.

Zoals voordien besproken moet je heel wat tijd en geld investeren in een klassieke opleiding fotografie.

Online lessen daarentegen zijn een handige manier om kwaliteitsonderwijs te krijgen dat je veel sneller op het pad naar een professionele carrière zet, in tegenstelling tot de traditionele manieren om je carrière te ontwikkelen.

De Photofacts Academy staat klaar om je oog voor compositie te ontwikkelen en leert je hoe je je foto kunt kadreren, je onderwerp opstelt en het licht meet – en dit alles vanuit je luie zetel thuis.

Je hoeft geen voorkennis te hebben, examens af te leggen of een portfolio te laten zien om deel te nemen aan deze cursus; alles wat je nodig hebt is de motivatie om meer te leren over digitale fotografie.

Je krijgt een online basiscursus die wordt ondersteund door cursusmateriaal in het Nederlands. Bovendien krijg je levenslang toegang tot de cursus, dus je kunt deze zo vaak als je wilt raadplegen.

In 12 video’s legt docent Marit Hilarius je helder uit wat je allemaal moet doen om goede foto’s te maken. De cursus kun je op elk moment op je eigen tablet, computer of smartphone bekijken.

Een beetje concurrentie is een goede zaak! Maar niet wanneer je op zoek bent naar een goede opleiding in de fotografie.

Dat is waarom leraren fotografie op Superprof altijd paraat staan om je bij te staan in het kiezen van je onderwerpen, het kadreren van het tafereel, belichtingstechnieken en hoe je Photoshop en Lightroom gebruikt!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.