Kun je, als rasechte Amsterdammer, drie fotogenieke plaatsen in en rond onze stad benoemen? Of zelfs buiten de stadsgrenzen?

Je kunt in A'dam in feite zoveel op film of geheugenkaart vastleggen dat zelfs een typisch verblijf van één week nooit voldoende is om alles te zien en te fotograferen, zelfs de populairste plaatsen!

Van de wereldberoemde Damrak grachtenpanden tot het prachtige Rijksmuseum, geen wonder dat toeristen in horden naar onze stad afzakken - en wees er maar zeker van dat iedereen hun camera meebrengt!

Zelfs degenen die enkel voor festivals of andere evenementen komen, nemen talloze kiekjes, al is het maar om ze op sociale media te plaatsen.

Het maakt niet uit waarvoor je je camera gebruikt, de fundamentele reden waarom je de wereld door je zoeker bekijkt, is om opmerkelijke zichten en momenten vast te leggen.

Als deze zichten en momenten de moeite waard zijn, loont het dan niet om te leren hoe je het ook goed kunt doen?

Zelfs al heb je aanzienlijke ervaring achter de lens, er valt als gevorderde fotograaf nog altijd veel te leren... vooral gezien de technologische vooruitgang in de kunst van de fotografie!

Laat ons proberen om in en rond Amsterdam een cursus fotografie te vinden, zowel voor commerciële fotografie als voor pure liefhebbers. Lees deze blog voor cursussen fotografie in Nederland.

Of als je in het zuiden van het land woont, is het misschien interessanter om ons artikel over cursussen fotografie in Eindhoven te lezen.

Specialiteit in de fotografie
Een specialiteit kiezen vooraleer je les gaat volgen zal je zeker vooruit helpen als fotograaf. (Bron: Unsplash.com)

Je kunt hier extra online fotografiecursussen volgen.

De beste leraren Fotografie beschikbaar
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jørgen
5
5 (6 reviews)
Jørgen
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Salman
4,8
4,8 (6 reviews)
Salman
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (5 reviews)
Anne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johan
5
5 (3 reviews)
Johan
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irma
5
5 (4 reviews)
Irma
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (5 reviews)
Tom
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jørgen
5
5 (6 reviews)
Jørgen
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Salman
4,8
4,8 (6 reviews)
Salman
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (5 reviews)
Anne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johan
5
5 (3 reviews)
Johan
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irma
5
5 (4 reviews)
Irma
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (5 reviews)
Tom
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer Van Een Professionele Fotograaf

Als je enkel fotografeert om unieke momenten vast te leggen en ze voor het nageslacht te bewaren, zou je wel eens verbaasd kunnen zijn over de enorme verscheidenheid aan stijlen in de fotografie.

Elk van deze stijlen vraagt een eigen techniek, en tot op zekere hoogte, een specifieke uitrusting.

 • Portretfotografie – familie, senioren en baby's zijn allemaal subspecialisaties van de algemene term 'portret'
 • headshot-fotografie – bedoeld voor acteurs of eender wie een portfolio wil samenstellen
 • modefotografie
 • commerciële fotografie – reclamefotografie en grafische vormgeving zijn onderdelen van deze overkoepelende term
 • Dier- en natuurfotografie
 • Landschapsfotografie – een meer panoramische expressie dan natuurfotografie
 • fotojournalistiek
 • macrofotografie – het fotograferen van kleine deeltjes of organismen – een macrofotograaf fotografeert kleine details in zowel juwelen als kleine dieren en insecten

Als je een carrière wilt maken van het vereeuwigen van mensen, is portretfotografie misschien wel de juiste keuze voor jou.

Of nog beter: veel portretfotografen bieden workshops aan om je alles over hun methodologie te leren!

Isis Sturtewagen is zo'n mentor.

Zij heeft reeds jaren ervaring als portret-, koppel-, gezin- en trouwfotograaf en biedt mentorschap, coaching en workshops voor fotografen.

Hierbij deelt ze met jou alles wat ze in het verleden met vallen en opstaan heeft geleerd. Dit zijn doorgaans de zaken die je graag van in het begin al weet, zonder dat je na enkele jaren zelf achter moet komen.

Je kunt bij haar terecht met al jouw vragen of als je op zoek bent naar opbouwende kritiek over je werk. Het uiteindelijke doel van mentorschap is om je eigen stijl in de fotografie te vinden.

Vele ervaren fotografen zijn het hier over eens, niets werkt beter dan een coach die je regelmatig op het matje roept!

Samen met Isis ga je op zoek naar wat jou inspireert en hoe je dit in je fotografie kunt toepassen. Het is dus een volledig persoonlijk traject waarbij wordt nagedacht over wat je nodig hebt om zowel op creatief als zakelijk vlak te blijven groeien.

Jij bepaalt zelf het onderwerp, of het nu je stijl, mindset, fotobewerking, onzekerheden of tarieven zijn. Alles is mogelijk.

Daarnaast geeft Isis vaak workshops fotografie-events. Deze behandelen onderwerpen zoals koppels poseren, storytelling en lifestyle-fotografie.

Sommige beginners genieten van de gezelligheid van het leren in groepsverband, terwijl anderen de voorkeur geven aan een intensieve, persoonlijke studie van hun DSLR.

Als je al op een iets hoger niveau zit, of je bent reeds een gevorderde fotograaf - je weet hoe je je camera moet gebruiken en je beschikt reeds over een online portfolio, dan ben je misschien geïnteresseerd om je aan te sluiten bij een fotoclub.

Als je echter in Rotterdam woont, is het misschien nuttig om dit artikel over lessen fotografie in Rotterdam te lezen.

Samen fotograferen
Door samen met andere liefhebbers te fotograferen kun je ontzettend veel bijleren. (Bron: Unsplash.com)

Volg je fotografie cursus in Amsterdam!

Fotoverenigingen in Amsterdam

Er bestaat geen betere manier om je kennis van de knepen van het vak uit te breiden dan door lekker te keuvelen met andere liefhebbers.

Daarom presenteren we je twee van de actiefste fotoclubs in Amsterdam, te beginnen met...

Fotovereniging NAFVA

De Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam, of kortweg NAFVA, bestaat al sinds 1887 en telt ongeveer 65 leden.

De leden ondersteunen elkaar in de ontwikkeling van hun eigen unieke stijl, er is dus geen clubstijl waar je je moet aan houden en alle stijlen zijn welkom.

De vereniging wil graag al hun leden stimuleren om de hoogste kwaliteit in hun fotografie te bereiken. Foto’s worden dus uitvoerig besproken en voorzien van opbouwende commentaren. Daarnaast maak je kennis met het werk van anderen en voorziet iedereen elkaar van inspiratie.

Elke woensdagavond is er een bijeenkomst. Het programma is gevarieerd en bestaat uit het bespreken van foto’s, lezingen van bekende fotografen, onderlinge wedstrijden, contacten met mede-amateurs, artistieke workshops, enzovoort…

Het lidmaatschap kost je een luttele €110 euro per jaar. Een kleine prijs om een jaar lang fotowijsheden te kunnen uitwisselen.

Als het je wat lijkt om lid te worden van deze fotovereniging, dan kun je gerust eens langs gaan om de sfeer te proeven! Neem vooraf even contact op met de secretaris via e-mail zodat je goed ontvangen kunt worden. Iedereen met de ambitie om een betere fotograaf te worden is welkom.

Deelnemen aan een fotowedstrijd
Veel fotoclubs sponsoren wedstrijden: je zou eraan kunnen deelnemen! (Bron: Unsplash.com)

Volg je fotografie cursus in Rotterdam!

Fotoclub Impact

Fotoclub Impact is een kleine vereniging met een tiental leden. De club komt echter iedere week samen om foto’s te presenteren, te bekijken en te bespreken.

Dit is niet alleen leuk, maar het helpt natuurlijk ook om je fotografie te verbeteren!

Daarnaast blijft de club ook actief door wedstrijden, tentoonstellingen en cursussen te organiseren en nodigen ze regelmatig gastsprekers uit.

Bij Fotoclub Impact zijn er geen standaarden waar leden aan hoeven te voldoen. Of je nu fotografeert met je smartphone of met een duur fototoestel, je net begonnen bent of jaren ervaring hebt, het draait allemaal om het fotograferen.

De beste camera is ten slotte de camera die je bij je hebt.

De club werd opgericht in 1978, met als doel om amateurfotografen te stimuleren en uit te dagen op de wekelijkse clubavonden.

Het lidmaatschap bedraagt slechts €80 per jaar. Hiermee word je ook automatisch lid van de Nederlandse fotobond en mag je deelnemen aan hun wedstrijden.

Hoewel het altijd een goed idee is om je hobby/passie met medeliefhebbers te bespreken, zou je misschien graag een iets formelere opleiding volgen.

Bekijk dit artikel om fotoclubs in Utrecht te vinden!

Volg Een Cursus Fotografie Bij Fotoacademie Amsterdam

Voor een kwaliteitsopleiding op hbo-niveau kun je terecht bij Fotoacademie. Deze school biedt drie opleidingen voor verschillende niveaus.

Wil je leren fotograferen en de basis onder de knie krijgen? Kies dan voor de basisopleiding. In deze cursus komen zaken aan bod zoals:

 • Compositie
 • ISO– de gevoeligheid van de camerasensor
 • Diafragma en Sluitertijd
 • Inleiding tot Photoshop

Wil je echter jouw basiskennis verder verdiepen? Dan kies je beter voor de uitbouwopleiding. In deze opleiding verdiep je je kennis en voeg je er nieuwe onderdelen aan toe.

Voor fotografen die reeds over een technische kennis beschikken en die de conceptuele weg in willen, is er de opleiding tot conceptueel beeldmaker.

Je kunt ook het volledige opleidingsprogramma volgen. Dit doorloop je in 3 jaar, verdeeld in 6 modules. Het programma heeft een zorgvuldige balans tussen techniek en inhoud en heeft het doel om steeds tot betere beelden te komen.

Als je je op je eigen tempo verder wil ontwikkelen kun je ook kiezen voor een individueel traject. Dit is voor iedereen die meer wil leren over bepaalde onderdelen van de fotografie, maar geen behoefte heeft aan een complete cursus. Hiervoor wordt eerst een adviesgesprek georganiseerd.

Fotoacademie beschikt ook over een heus postacademisch programma met (online) workshops, coaching, expert programma’s en online programma’s. Je kunt er dus na je cursus nog steeds terecht voor extra tips en specialisaties!

De commerciële fotograaf gebruikt andere apparatuur – camerabody's, lenzen en filters dan iemand die zich op nachtfotografie richt.

Als je begint met een opleiding en nog niet in een fototoestel hebt geïnvesteerd kan je misschien proberen om er eerst één te lenen, tot je beter weet wat je precies van een DSLR-camera verwacht.

En tot je hebt beslist waar je je wilt in specialiseren!

Daarom wacht je beter tot je iets meer bedreven bent in de fotografie, vooraleer je veel geld uitgeeft aan fotoapparatuur.

Een cursus fotografie zal je de voor- en nadelen van verschillende cameramodellen en -types aanleren, van compactcamera's tot camera's met alles erop en eraan.

Digitale fotobewerking
Ook jij kunt online de kunst van digitale fotobewerking leren! (Bron: Unsplash.com)

Volg je fotografie cursus met een privéleraar!

Leer Fotografie Online

De Photofacts Academy biedt online opleidingen aan, een pad naar professionele fotografie dat je zo snel kunt afronden als je wilt.

Tientallen cursussen over fotografie nemen je van de camerabeginselen helemaal naar de technische en analytische vaardigheden die nodig zijn om je onderwerpen op te stellen en te fotograferen.

Hun opleiding is modulair, wat betekent dat een student uit een uitgebreide waaier aan leereenheden kan kiezen voor de onderwerpen die zijn creatieve en intellectuele nieuwsgierigheid prikkelen.

Wat specialisatie betreft: dankzij het modulaire concept hoef je enkel het soort fotografie te beheersen waar je een carrière van wilt maken.

Als je bijvoorbeeld van reisfotografie houdt, selecteer je modules voor reis- en natuurfotografie en laat je sport- of studiofotografie liggen.

Bij Photofacts Academy krijg je toegang tot:

 • Ruim 80 cursussen over fotografie en nabewerking
 • Een nieuwe cursus elke maand
 • Nederlandstalig cursusmateriaal
 • 1 jaar volledige toegang tot alle videocursussen
 • De cursussen bekijken zo vaak als je wilt, in hoge HD-kwaliteit, op je pc, smartphone, tablet of tv

De Volksuniversiteit Amsterdam staat ook bekend voor z’n online basiscursus fotografie, en niet voor niets!

De relatief lage kosten, in combinatie met de tevreden studenten – zowel over de leermethoden als de studiematerialen – maken van dit online instituut voor hoger onderwijs een uitzonderlijk goede keuze.

Vooral voor degenen die geen fotografieopleiding dicht bij huis hebben.

Als je echt liever thuis studeert, kun je altijd een Superprof-leraar inhuren.

Superprof heeft in Amsterdam meer dan 28 bekwame leraren ter beschikking die je online fotografieles kunnen bieden, allemaal via webcam, vanuit je eigen luie zetel.

Ben je een fanatieke filmfotograaf die aarzelt om de stap te zetten naar een professionele carrière met digitale apparatuur?

Of omgekeerd: heb je altijd digitaal geleerd, maar wil je nu filmfotografie onder de knie krijgen?

Heb je alleen maar ervaring met compacte camera's maar wil je de overstap maken naar een complexer toestel?

Het maakt niet uit, Superprof heeft sowieso een gepaste leraar voor je!

Met duizenden toeristen die foto's nemen in onze prachtige stad, is er zeker genoeg opportuniteit voor fotografen om mooie taferelen vast te leggen - zowel op film als op geheugenkaart...

Als je weet dat Amsterdam zoveel visuele pareltjes te bieden heeft, smeekt de stad je dan niet om fotolessen te volgen?

Nu weet je ten minste waar en bij wie je het kunt leren!

Als Amsterdam te ver is, kan je hier meer lezen over cursussen fotografie in Den Haag.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.