Beginnen met een buitenlands recept kan moeilijk zijn als je niet over de culturele kennis of achtergrond beschikt die nodig is om het voor te bereiden. Misschien beperkt je kennis van Arabisch eten zich tot één enkel recept. Een goed startpunt is daarom om eerst meer te leren over de rijke geschiedenis en tradities van deze smaakvolle keuken.

Oorsprong van Voedsel uit het Midden-Oosten
Van kardemom tot halal, de kruiden en kookstijlen in het Midden-Oosten vormen de basis van veel traditionele gerechten. Dit is ook terug te zien in Arabisch eten, waarin je dezelfde gedeelde geschiedenis en ingrediënten tegenkomt. De overeenkomsten tussen Midden-Oosterse en mediterrane gerechten zijn te verklaren door de gemeenschappelijke basisingrediënten die ze gebruiken.
Een studie van de Universiteit van Sydney onthulde dat het Midden-Oosten de neiging heeft om 'minder bewerkte' voedingsmiddelen te eten in vergelijking met zijn Westerse tegenhangers. De voedingsmiddelen van het Midden-Oosten zijn 'gebaseerd op hele voedingsmiddelen'.
Deze hele voedingsmiddelen kunnen van alles zijn, van tuinbonen, linzen, bulgur, druivenbladeren, pistachenoten en meer. In feite is de reden waarom het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee zoveel van dezelfde producten gebruik maken, te danken aan een verweven landbouw- en handelsgeschiedenis.
Voedsel dat betrokken is bij religieuze en onthoudingsrituelen heeft ook geleid tot de ontwikkeling van soortgelijke gerechten. Of je nu een fervent vegetariër of vleeseter bent, de kans is groot dat je ooit wel eens Arabisch eten hebt geprobeerd.
Het gekruide, gegrilde vlees in spiesjes, dat we kennen als kebab, tot de hartige pitta-chips of pitabroodjes hebben we allemaal wel eens gegeten. Soms in Midden-Oosten zelf, in een restaurant of opgehaald bij de supermarkt. Recepten uit het Midden-Oosten bieden niet alleen een grote verscheidenheid aan gerechten, ze zijn ook buitengewoon smaakvol en heerlijk.
De kans is groot dat je in een restaurant in het Midden-Oosten alleen de meest populaire gerechten hebt gegeten, zoals shish kebab, tabouleh of baba ghanoush. Toch kan het begrijpen van de geschiedenis en ontwikkeling van traditionele schotels in het Midden-Oosten, je inzicht geven in de overeenkomsten en verschillen in de keuken tussen de landen van de regio.
Ontdek hoe je de lekkerste Midden-Oosterse recepten klaarmaakt in een kookworkshop met een ervaren privéleraar bij jou in de buurt. Met Superprof kies je zelf de leraar die bij jou past!

Regionale Verschillen in Zowel Voedsel als Recepten
Als je thuis recepten uit het Midden-Oosten wilt proberen, maar de verschillen binnen de regio nog niet begrijpt, kun je het beste beginnen met enkele van de meer gestandaardiseerde gerechten uit de regio. Verschillen in gerechten, die voortkomen uit verschillen in de beschikbaarheid van bepaalde kruiden of uit verschillende culturen, hebben geleid tot een groot aantal unieke voedseltradities in de regio.
Er zijn echter enkele recepten die de neiging hebben hetzelfde te blijven, of je nu in Beiroet of Caïro bent. Hier zijn enkele voorbeelden van recepten die je zult vinden en de verschillende varianten die je waarschijnlijk tegenkomt.
Mezze
Mezze, of meze, is een traditionele schotel in het Midden-Oosten, tot de rand gevuld met smakelijke hapjes. Net als bij aperitieven in Frankrijk of tapas in Spanje, combineert mezze het beste van Midden-Oosterse smaken uit verschillende gerechten. Als je je eigen mezze wilt maken, zorg er dan voor dat je een aantal van de volgende gerechtjes opneemt:
- Hummus;
- Falafel of kibbeh;
- Shish kebab of kabob;
- Fattoush;
- Gevulde druivenbladeren, bekend als warak enab of dolma.
Als je je mezze vleesvriendelijk wilt maken, kun je ook wat vlees aan het spit toevoegen, zoals kafta, ook wel kofta of lam genoemd. Mezze wordt vaak geserveerd met brood, zoals pitabrood, en sauzen met yoghurt of tahin.
Als je in Israël woont of naar Israël reist, zul je waarschijnlijk ook dag meoushan tegenkomen, wat gerookte vis betekent in het Hebreeuws. Dit regionale gerecht wordt meestal ook aan een mezze-schotel toegevoegd. Aan de andere kant vind je in landen als Cyprus misschien ook gegrilde halloumi op je bord.
Nagerechten
Gerechten als shoarma en baba ghanoush of ingrediënten zoals kikkererwten en peterselie hebben de meeste bekendheid als het gaat om de Midden-Oosterse keuken.
Dessertgerechten laten echter enkele van de beste vaardigheden en smaken van het Midden-Oosten zien. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in Baklava, een deeg dat bestaat uit lagen filodeeg, een vlokkig deeg en vulling. Deze vulling varieert sterk van land tot land en vormt de basis van de verschillende soorten baklava die je tegenkomt. Het is meestal gemaakt van noten zoals pistachenoten of amandelen die zijn gemengd met honing. In Armenië, waar het bekend staat als paklava, wordt het gemaakt met kruiden zoals kruidnagel en kaneel.

Hoe Je Gerechten Kunt Aanpassen Aan De Nederlandse Keuken
Hoewel sommige voedingsmiddelen uit het Midden-Oosten gemakkelijk te koop zijn in je plaatselijke winkel, zijn er enkele recepten die je misschien zelf wilt proberen. Hier zijn enkele eenvoudige vegetarische recepten en vleesvriendelijke gerechten uit het Midden-Oosten om je vingers bij af te likken. Als je enkele van de recepten wilt, vind je ze hier waarschijnlijk allemaal.
Tabouleh
Misschien ben bekend bent met tabouleh die voornamelijk uit bulgur bestaat? De traditionele manier om het te bereiden bestaat eruit eigenlijk door veel meer peterselie toe te voegen. Naar verhouding moet tabouleh veel meer een peterseliesalade zijn dan een bulgursalade. Hoewel er binnen de verschillende landen van de regio verschillende variaties zijn, volgen de meeste landen op het Arabische schiereiland een standaardrecept. Hier zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten:
- Bulgur;
- Peterselie;
- Tomaten;
- Komkommer;
- Eetlepels vers citroensap;
- Kopje munt.
De bereiding van tabouleh is net zo eenvoudig als elke andere salade en is perfect voor grote hoeveelheden of om mee te nemen voor onderweg.
Altijd al zelf tabouleh willen leren maken? Volg een kookcursus met een privéleraar via Superprof. Onze ervaren leraren staan klaar om je stap voor stap te begeleiden!
Kibbeh
Kibbeh heeft de vorm van ovale balletjes, waardoor het doet denken aan een soort kroket. Kibbeh bestaat in plaats van kikkererwtenmeel en kruiden uit bulgur (gebarsten tarwe), gehakte ui en vlees zoals rundvlees of lamsvlees.
De vlees-, bulgur- en kruidenmix wordt normaal gesproken in pasteitjes gerold en gebakken, meestal geserveerd met sauzen zoals tahinsaus. Kibbeh kan ook worden gevuld met feta en spinazie. Dit gerecht is zo populair dat het in veel landen in het Midden-Oosten als het nationale gerecht wordt beschouwd. Hier zijn enkele ingrediënten die je moet kopen als je kibbeh wilt maken:
- Gehakt van rundvlees of lam;
- Bulgur, gebarsten tarwe;
- Uien.
Enkele van de kruiden die je in je voorraadkast nodig hebt zijn: komijn, piment, wat zout en peper. Houd er rekening mee dat Kibbeh normaal gesproken in relatief grote hoeveelheden wordt gemaakt. Je zult een recept willen vinden dat bij je past: of je nu een feestje geeft of gewoon een diner klaarmaakt.

Lahm bi ajin
Dit bijgerecht is de Libanese versie van sfiha in het Arabisch. Het lijkt op pizza, maar dit gerecht is drie eeuwen ouder. Het is een populair gerecht in Syrië, Irak en Jordanië en is zelfs te vinden in landen als Brazilië. Hoewel het traditioneel wordt bereid door je eigen brood te maken, kan het ook worden bereid met in de winkel gekocht brood.
Als je het recept voltooit met in de winkel gekochte brood zoals pitabrood, wordt het proces een beetje gemakkelijker. Hier zijn enkele van de ingrediënten die je nodig hebt om lahm bi ajin te maken:
- Brood;
- Rundvlees of lam;
- Knoflookteentjes;
- Ui;
- Peterselie;
- Koriander;
- Tomaten.
Dit gerecht is een van die recepten die je kunt maken als tussendoortje of voor grote gezelschappen. Hoewel de traditionele kruiden in het recept paprika en piment zijn, kun je ook aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren - zoals veel landen over de hele wereld hebben gedaan! Als je geïnteresseerd bent in enkele van de andere populaire gerechten in landen in het Midden-Oosten, of als je een volledige cursus van de Midden-Oosterse keuken wilt maken, bekijk dan enkele van de onderstaande gerechten.
Voorgerechten
Zoals gezegd, zijn hapjes meestal te vinden in de mezze. Hier zijn enkele van de lekkerste gerechten die je thuis kunt maken:
- Warak enab: In sommige landen ook wel dolma genoemd. Dit gerecht bestaat uit druivenbladeren gevuld met rijst en kan met of zonder vlees worden gemaakt;
- Manakeesh: Een van de meest populaire voedingsmiddelen in het Midden-Oosten. Het is brood gegarneerd met za'atar, pijnboompitten en meer;
- Ful: Vaak gegeten bij het ontbijt. Dit Egyptische gerecht is gemaakt van tuinbonen en wordt vaak vergeleken met hummus.
Ontdek hoe je de heerlijkste Midden-Oosterse voorgerechten bereidt tijdens privélessen bij jou in de buurt. Bij Superprof kies je zelf een leraar en volg je een kookcursus die helemaal bij jou past. De leraren staan klaar om je te helpen!
Stoofschotels
Als je zin hebt in soep, maar iets nieuws wilt proberen, kijk dan eens naar Jemen.
- Saltah - Sultah wordt voornamelijk gegeten in het noorden van Jemen en is een stoofpot gemaakt van lamsvlees, kruiden en groenten.
Hoofdgerechten
Mensen kunnen niet vaak hoofdgerechten proberen, aangezien de meest populaire gerechten uit het Midden-Oosten meestal bijgerechten zijn. Breid je smaakpapillen uit en probeer enkele van de onderstaande recepten.
- Koshary: Afkomstig uit Egypte, zit dit gerecht van kikkererwten boordevol granen en peulvruchten;
- Mujaddara: Als je van rijstgerechten houdt, probeer dan dit geweldige gerecht gemaakt van linzen en rijst. Om het wat pittiger te maken, kun je ook tahinsaus toevoegen.
Nagerechten
Als je kennis van desserts uit het Midden-Oosten eindigt bij baklava, probeer dan eerst een beroemde Libanese zoete traktatie.
- Ghoraibi - Deze traktatie is vergelijkbaar met een suikerkoekje, dit boterkoekje is bedekt met amandelen.
toppieieeeeee