In alle opzichten, was de Weimarrepubliek, zoals Duitsland bekend stond vanaf 1918 tot het Naziregime aan de macht kwam, geen land van vreedzaam leven waar grote fortuinen konden worden vergaard.

Na de beëindiging van de strijd in de Eerste Wereldoorlog in november 1918, stond het Duitse volk op om de monarchie ten val te brengen ten gunste van een parlementaire republiek.

Toen die eenmaal was opgericht, werd het leven voor Duitse (of Weimar) burgers niet eenvoudiger: een gebrek aan werk, voedsel en goederen, in combinatie met hyperinflatie, leidde tot ernstige sociale onrust.

Voeg dit toe aan het feit dat het land geen echte politieke leiding of leiderschap had.

Bovendien leidde de afkeer van de bepalingen van het Verdrag van Versailles tot wrok voor de militaire capitulatie in 1918 en leidde dit tot sterke rechtse sentimenten: het perfecte toneel voor een vurige, ambitieuze, relatief onbekende politieke entiteit - Adolf Hitler.

Geschiedenis studeren doe je met Superprof.

Ja, het podium was klaar, maar het had verlichting nodig.

De Grote Depressie zorgde voor megawatt aan duidelijkheid: over het wanhopige lot van de armen, de kou en de honger, over de schijnbare welvaart van buitenlanders ten koste van echte Duitsers, en over het algemene gebrek aan politieke leiding en industrie in het hele land.

We trekken nu het gordijn open om de opkomst van het Derde Rijk te onthullen, hoe het ging van het dienen van mensen naar het dienen van een ideologie; zijn verschrikkingen en zijn ondergang.

De beste leraren Geschiedenis beschikbaar
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (7 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (22 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (3 reviews)
Bas
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanneke
5
5 (5 reviews)
Hanneke
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (8 reviews)
Jennifer
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thivija
4,9
4,9 (13 reviews)
Thivija
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
Kate
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (7 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (22 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (3 reviews)
Bas
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanneke
5
5 (5 reviews)
Hanneke
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (8 reviews)
Jennifer
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thivija
4,9
4,9 (13 reviews)
Thivija
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
Kate
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het Ontstaan van het Derde Rijk

Hitler besefte dat de omstandigheden goed waren voor een staatsgreep, maar hij had de juiste intuïtie dat het met een fluwelen handschoen in plaats van een ijzeren hamer moest gebeuren.

Deze strategie was heel anders dan zijn mislukte poging tot een overname in 1924 die tot zijn gevangenschap leidde. Meer daarover in een moment ...

Hoewel niemand die autocratische leider ooit zou kunnen beschuldigen van het aanspreken van de mensen in zachte tonen, was hij een expert in kalmeren door het implementeren van de broodnodige sociale en economische programma's die een tijd van productiviteit en relatieve sociale harmonie in het land brachten.

In een beweging die de Amerikaanse president Roosevelt leek na te bootsen in zijn New Deal, rolde de Duitse economische stabilisatie in drie fasen uit:

  • Openbare werken: mensen werden aan het werk gezet om het land opnieuw op te bouwen - ziekenhuizen, scholen en wegen;
  • Herbewapening was de grootste economische motor van die tijd;
  • Nationale Arbeidsdienst, elke jonge man moest deelnemen aan een zes maanden durende indoctrinatie in de ideologie van Hitler, waarna ze zouden worden opgeroepen voor verplichte militaire dienst.

Met deze drie programma's had Hitler slim alle oorzaken van burgerlijke onrust aangepakt, inclusief nationalistische trots en de woede over het Verdrag van Versailles.

Zijn doel was om van Duitsland een autarkie te maken - een land dat volledig afhankelijk is van zijn eigen middelen en materialen en geen handel met andere landen.

Hij faalde in dat doel, maar in anderen was hij enorm succesvol!

Hij werd echter niet volledig vertrouwd.

Als de aangestelde leider van de Duitse Arbeiderspartij probeerde hij in 1923 een coup om de macht te grijpen in de zuidelijke stad München. Bekend als de Bierkellerputsch, zag het ongeveer 2.000 nazi's de confrontatie met een politie cordon rond het stadhuis aangaan.

De daaropvolgende strijd kostte zestien nazi’s het leven en Hitler zelf raakte gewond. Hij vluchtte naar het platteland om gevangenneming te voorkomen, maar werd twee dagen later betrapt en beschuldigd van verraad.

Hindenburg schudt Hitler de hand
Hindenburg benoemde Hitler tot kanselier ǀ Visualhunt - Jared Enos

Dat is de reden waarom President Von Hindenburg hem, ondanks al zijn vurige toespraken en gepassioneerde retoriek, slechts met tegenzin tot kanselier van Duitsland benoemde - hij vond dat iemand Hitler in de gaten moest houden, anders zou de eerste poging tot een verraderlijke zet misschien nog een keer gebeuren.

Die voorzichtigheid was tevergeefs aangezien het kabinet kort daarna de Machtigingswet ondertekende en Hitler de macht gaf om wetten uit te voeren zonder de betrokkenheid van de Rijksdag - het bestuursorgaan.

Tussen dat amendement op de Weimar-grondwet en de Rijksdagbrandverordening, dat staatsbevoegdheden overdroeg aan de Rijksregering - lees: Hitler, kreeg hij volledige en autonome controle over het land.

Tegen 1933 was Duitsland een dictatuur geworden.

Ontdek ook hoe de Russische Revolutie de Sovjet Unie in handen van een andere autocratische leider bracht ...

Het Leven in Nazi-Duitsland

Ondanks vage onrust waren de mensen aanvankelijk relatief tevreden: na jaren van onzekerheid, ontberingen en strijd hadden ze eindelijk een zekere mate van economische zekerheid: bijna elke man had een baan en er was voldoende, zo niet overvloedig voedsel.

Toegegeven, burgers moesten wat burgerlijke vrijheden inruilen voor dat beveiligingsniveau, maar dat leek een kleine prijs te zijn in het vooruitzicht van dagelijks brood.

Boeren profiteerden vooral van het Nazi-beleid. Deze bevolkingsgroep was vurig in hun steun voor de Nazi-ideologie en hun loyaliteit werd beloond met een aanzienlijke toename van inkomsten en voorrechten.

Degenen die via een van de drie werknemersprogramma's hadden bijgedragen aan de herbewapeningsinspanningen, konden worden beloond met speciale privileges zoals theaterkaartjes, goedkope vakanties en verder onderwijs.

Het ging echter niet zo goed met werknemers in de niet-bewapeningsindustrie: hun loon daalde en de werkuren namen toe.

Kunstgeschiedenis cursus te nemen via Superprof. Er waren verhoudingsgewijs meer industriële ongevallen in deze sector en, mocht iemand klagen over de arbeidsomstandigheden, dan kon men ontslagen en op de zwarte lijst worden geplaatst - geschrapt uit de registers van de arbeidsvoorwaarden.

De arbeidsparticipatie van vrouwen kwam in de Nazipropaganda onder speciale aandacht te staan, niet vanwege hun bewonderenswaardige prestaties op de productielijn maar omdat Nazileiders dachten dat hun inspanningen om het Rijk te ondersteunen ergens anders lagen ...

Vrouwen in Nazi-Duitsland

Van vrouwen in Nazi-Duitsland werd verwacht dat ze hun leven draaiden rond de 3K's - Kinder-Küche-Kirche, wat kinderen, keuken en kerk betekent.

Vrouwen onder Hitler moesten op de achtergrond blijven
Vrouwen in het Derde Rijk waren bestemd voor kinderen, keuken en kerk ǀ Visualhunt - Hans-Michael Tappen

Vanaf het begin van het regime werden vrouwelijke werknemers overgehaald hun baan op te geven (aan mannen), thuis te blijven en zoveel mogelijk Arische kinderen te baren.

Ras was een belangrijk criterium in het Duitse Rijk; vrouwen konden zelfs premies krijgen om Arische kinderen van Schutzstaffel-leden te baren - de beruchte SS-bewakers. Hoe meer hoe beter! Vrouwen met veel kinderen konden zelfs in aanmerking komen voor een speciale onderscheiding, zoals het 'Moederkruis'.

Vrouwen mochten zichzelf totaal niet mooi maken: geen make-up of uitgebreide kapsels en zeker geen stijlvolle kleding.

In tegenstelling tot de aantrekkelijkheid van Hitler's Eva Braun, moest de uitgeroepen ideale Duitse vrouw niet slank blijven: men dacht dat slanke vrouwen meer complicaties hadden tijdens de geboorte - iets dat ten koste van alles moest worden vermeden.

Evenmin werd van een vrouw verwacht dat zij intellectuele vermogens zou hebben, behalve om bij te dragen aan de opvoeding van haar kinderen - en daarmee - volgens partijlijnen - alleen aan hun sociale opvoeding.

Toen echter meer handen nodig waren - in arbeidskrachten en in het leger, werden vrouwen opnieuw verwelkomd op de fabrieksvloer en op ziekenhuisafdelingen (als verpleegkundigen, niet als artsen).

Van alle kinderen werd verwacht dat ze naar school gingen zodra ze in aanmerking kwamen voor hun academische opleiding, die ook gebaseerd was op ideologische principes.

Dat onderwijs werd versterkt toen ze zich bij de Hitler-jeugdgroepen aansloten.

Hoe verhoudt Nazi-Duitsland zich tot de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikaanse kolonisten?

Opgroeien in Hitler's Duitsland

De Hitler jongeren zouden later soldaten worden
Jongeren werden gedwongen mee te doen aan de Hitler jeugdgroepen ǀ Visualhunt - Hans-Michael Tappen

Kinderen van echt Duits bloed waren nationale schatten en werden over het algemeen goed behandeld: veel voedzaam voedsel en georganiseerde activiteiten; indoctrinatie in fascistische overtuigingen begon jong voor de toekomst van het Rijk.

Ter vergelijking: kinderen van andere etnische groepen leden: slechte levensomstandigheden, magere rantsoenen en segregatie, zelfs in de vroege dagen van het nazisme.

Raszuiverheid kreeg een sinistere dubbele betekenis.

Gehandicapte kinderen, van Arische of andere etniciteit waren de eerste doelwitten waren van het eugenetica-programma van Hitler - hoe kan iemand tenslotte opscheppen over een superieur ras terwijl sommige defect waren?

Niet lang daarna nam hij gehandicapte volwassenen op in dat besluit en noemde hun uitroeiingsprogramma Aktion T4.

Maar zolang je fit en Arisch was, hoefde je je geen zorgen te maken, op voorwaarde dat je je toeschreef aan het nationaal socialisme.

Adolescenten kregen weinig keus in hun dienstplicht in Hitler-jeugdgroepen; het was meedoen of je familie deed aan verzet.

Tegen 1936 was lidmaatschap verplicht en drie jaar later droeg 90% van alle kinderen van tien jaar en ouder het uniform.

De taken en activiteiten varieerden tussen jongens, die werden opgeleid om soldaat te worden, en meisjes, die alleen werden geleerd om huisvrouw te zijn.

Zelfs hun schoolcurriculum werd gewijzigd om de prioriteiten van het Rijk weer te geven:

  • Biologie cursussen weerspiegelden de minderwaardigheid van andere rassen ter ondersteuning van de eugenetica;
  • Geschiedenis omvatte een diepgaande studie over de opkomst van de macht van de Führer;
  • Wiskunde en scheikunde werden minder belangrijk;
  • Fysieke fitness sessies werden een dagelijkse activiteit;
  • Alle leraren moesten nazi-partijleden zijn.

Kortom, overal waar kinderen waren, werden ze gedwongen tot het nationaal-socialistisch idealisme.

Met de hele Duitse bevolking trillend onder autoritair bewind, werd het tijd om het land te zuiveren van raciale diversiteit en religies die niet sympathiek waren voor de nazi-zaak.

In een opmerkelijke ruzie met religieuze leiders, liep Hitler's wens om het Oude Testament te verbieden vanwege zijn Joodse wortels uit in het feit dat meer dan 800 pastors van niet-conforme kerken naar concentratiekampen werden gestuurd.

Kristallnacht en die vernietigingskampen zijn de meest erkende symbolen van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Hitler was het Arische ras superieur
Een van de vernietigingskampen onder Hitler ǀ Visualhunt - dalecruse

We moeten nooit vergeten hoe, lang voordat de 'Nacht van het Gebroken Glas' en de poging tot genocide van een volk, de inspanningen van één persoon tot vernietiging - van een heel ras, van progressieve idealen, van vrije gedachte en burgerlijke vrijheid allang waren begonnen, eer die wreedheden doordrongen in het publieke bewustzijn.

Niet heimelijk of via uitvlucht, maar in het volle zicht van zowel wetgevers als burgers: dat is misschien wel het meest verontrustende aspect van nazi-Duitsland.

Leer nu meer over wereldwijde gebeurtenissen die het economische en politieke klimaat hebben veranderd ...

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!