Ah Italië...Puglia, de Amalfikust, Sicilië, Palermo, Sardinië, Rome, zoveel plaatsen en bezienswaardigheden die dit land tot een van de mooiste en interessantste van Europa maken.

En dat is niet meer dan normaal, want dit land is niet alleen een droombestemming op een steenworp afstand van Nederland, maar heeft ook een keuken waar iedereen van houdt, tussen pizza's, Milanese schnitzel en carbonara pasta.

Het Italiaanse toerisme was in 2008 goed voor een omzet van 180 miljard euro of 9,7% van het BBP. 1.006.000 banen waren toen gewijd aan toerisme, wat 4,4% van de Italiaanse werknemers vertegenwoordigt. Ga maar eens rond in Italië en bezoek het Lago Maggiore, Villa Borghese, Lombardije of de Venetiaanse Brug der Zuchten.

Maar met het aanbod van deze rijkdom, kunnen we ons soms een beetje overrompeld voelen, op nationale schaal. Hier is onze kleine selectie, niet uitputtend, van de must-see monumenten in Italië!

Venetië
Het paleis in Venetië, beeldschoon! | Bron: Pexels
De beste leraren Italiaans beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (12 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
49€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (12 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
49€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bezienswaardigheden in Noord-Italië

Noord-Italië is een zeer rijke regio, met vele monumenten die je kunt bezoeken, ongeacht de stad waar je je bagage neerzet. Deze rijkdom is een zeer goede manier om een land als Italië te ontdekken, tussen traditie en moderniteit.

Piazza Maggiore in Bologna

In Bologna biedt het Piazza Maggiore een schitterende entree tot de stad, ondersteund door een Italiaanse sfeer, zoals je die uit films zou kunnen voorstellen.

Hetzelfde geldt voor de haven van Genua die, een paar kilometer verderop, en met een heel ander karakter (en een heel andere stad), een panorama biedt van deze maritieme regio,

Het is misschien een goed idee om voor je vertrek een paar lessen Italiaans te nemen.

Bologna's Piazza Maggiore, dat in de 13e eeuw werd aangelegd, kreeg de bijnaam "Het Grote Plein" en werd het belangrijkste gebouw van de stad, waaromheen alles werd uitgespeeld. In de 16e eeuw werd het op verzoek van de paus en kardinaal Charles Borromeo opgeknapt en tegenwoordig is het een onmisbaar monument in Italië!

Het Venetiaanse Dogenpaleis

Hoe kunnen we het over Noord-Italië hebben zonder het te hebben over Venetië, en het beroemde Dogenpaleis in Venetië! Hoewel de toegang een beetje duur is, kun je op het sublieme San Marco plein de Grote Raadzaal bewonderen, waar de schilderijen van de Italiaanse meesters Titiaan en Veronese hangen. Het is hier dat we de brug der zuchten zullen vinden!

Het Nationaal Filmmuseum van Turijn

Laten we hier de 16e eeuw achter ons laten en kijken bij een stad die minder bekend is bij het grote publiek en minder vatbaar is voor massatoerisme, maar daarom niet minder interessant, omdat ze makkelijk per trein bereikbaar is: Turijn.

De kathedraal van Siena

Ook hier zien we dat Noord-Italië in de 16e eeuw, door toedoen van de paus en kardinaal Charles Borromeo, werd getransformeerd met deze schitterende kathedraal, een gotisch architectonisch wonder en een 13e-eeuwse Toscaanse roman.

Aangezien zij de hele stad overziet, is haar koepel op het eerste gezicht te zien. Binnen kan je je verbazen over het plaveisel dat geheel bestaat uit figuratieve marmeren inlegwerken.

Dit werk nam meer dan zes eeuwen in beslag en geeft een beeld van de Italiaanse kunst zoals wij die ons voorstellen: fijn en weelderig. De kathedraal van Siena, ook bekend als Santa Maria Assunta, toont ook veel belangrijke historische symbolen, zoals de She-wolf en de tweeling Senius en Aschinus (de zonen van Remus, en stichters van de stad Siena zelf).

Bekijk de beste Italiaanse cursussen in Amsterdam.

Kathedraal Siena
Siena is een oud, niet toeristisch stadje | Bron: Pexels

Neem een taalcursus Italiaans!

De koepel van Milaan

Beroemder is de Duomo, het beroemde monument dat op het gelijknamige plein in Milaan staat, en dat, als je er bovenop klimt, een prachtig uitzicht biedt over de hele stad Milaan.

Ook Florence heeft zijn eigen koepel, die tevens de grootste koepel is die ooit door mensen is gemaakt. Hier bevindt zich ook het grootste fresco dat ooit in de wereld is geschilderd, twee goede redenen om dit alles te bezoeken!

Dus, als je naar Noord-Italië wilde gaan, weet je nu dat je niet teleurgesteld zult worden! Met zoveel schoonheid, overvloed en historisch belang, zal dit deel van het land nooit ophouden ons te verbazen, te ontwikkelen en te vermaken, tot ons grootste genoegen! Laten we eens kijken wat de rest van Italië voor ons in petto heeft.

Bezienswaardigheden in Midden-Italië

De ruïnes van Pompeii

Als je een beetje naar het zuiden van het land afzakt, moet je zeker een bezoekje brengen aan Pompeii, berucht geworden door zijn vulkaan. Na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 werd de stad verwoest, en de ruïnes werden een waar historisch wonder.

Pompeii
Bezoek Pompeii, het is een unieke plek! | Bron: Pexels

De toren van Pisa

Onder de wonderen noemen we ook het Colosseum van Rome, gebouwd tijdens het Romeinse Rijk, geklasseerd als UNESCO werelderfgoed en beschouwd als een van de wereldwonderen.

Maar over wonderen gesproken, de Toren van Pisa is ook een opmerkelijk monument in het centrum van het land, dat de meest ongerijmde foto's oplevert, dankzij zijn scheve aspect. Bovendien zijn de romaanse architectuur en het uitzicht vanaf de top een bezoek waard!

De Vaticaanse musea

Deze groep musea (twaalf in totaal, d.w.z. vijf galerijen en 1400 zalen!) in Rome vormt een van de grootste kunstcollecties ter wereld, die door de verschillende pausen in de loop van de geschiedenis zijn bijeengebracht.

Het is het dus mogelijk om van deze enorme collectie te genieten, maar let op, probeer je bezoeken over verschillende dagen op te splitsen want het is een overweldigende hoeveelheid kunst!

De Sansevero Kapel in Napels

Halverwege Midden- en Zuid-Italië ten slotte, zijn Napels en zijn Sansevero-kapel het vermelden waard. Deze kapel, gebouwd in de 16e eeuw, is te bezoeken voor weinig geld en is een juweel van geschiedenis en kunst. De beelden mogen onder geen enkel voorwendsel worden overgeslagen, zeker niet als je een kunstliefhebber bent. Dus, klaar voor een kleine Napolitaanse reis?

Het centrum van Italië lijkt dus een plaats te zijn waar je overal monumenten vindt en die ertoe bijdragen dat de regio even rijk als interessant is. Met zoveel schoonheid en bezienswaardigheden, is het een plek die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Italië! Het centrale deel van het land is even rijk als mooi, maar hoe zit het met de rest van het land, met name het zuiden? Dat is wat we nu gaan bekijken!

Bekijk ook hoeveel geld je nodig hebt voor Italië en wat voor soort accommodaties je in Italië zult vinden.

Volg je Italiaanse les online!

Bezienswaardigheden in Zuid-Italië

De regio Apulië

Tenslotte kon deze korte reis niet eindigen zonder Zuid-Italië te vermelden, tussen de prachtige sinaasappelbomen, Sicilië en de regio Apulië. Het is in Apulië dat je de trullis vindt, de traditionele huizen van de streek, met een pittoreske charme die niet te overtreffen is. De beste plaats om ervan te genieten is in Alberobello!

Sicilië
Ook Sicilië is een beeldschone plek! | Bron: Pexels

Volg je cursus Italiaans Amsterdam

De vallei van de Siciliaanse tempels

Sicilië, een integrerend deel van Italië, laat zich niet overtreffen als het gaat om de prachtige monumenten. Laten we als voorbeeld de vallei van de tempels noemen, in de provincie Agrigento, waar we kunnen genieten van zeer goed bewaard gebleven Griekse tempels en van een prachtig uitzicht op zee en de omgeving van de regio.

Het Griekse theater van Taormina

Nog steeds op Sicilië is het antieke Griekse theater van Taormina om vele redenen een bezoek waard, te beginnen met het uitzicht direct uitkijkend over de Middellandse Zee, waar de Etna en de Siciliaanse kust elkaar ontmoeten. Een waar genot voor het oog, op een steenworp afstand van dit theater uit de 3e eeuw voor Christus.

Het is dus een rijk en gevarieerd land dat we hier, in een paar regels, hebben beschreven voor je. Italië is een land in Europa waar smaken, warmte en openheid perfect samengaan, en waar alle monumenten een balans tonen tussen historische traditie en modern denken. Een reis naar Italië is daarom als een snoepwinkel: je wilt terugkomen, keer op keer!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.