Zoals je je kunt voorstellen, is yoga van vroeger tot nu veranderd.

Yoga is afkomstig uit India, en tegenwoordig is het over de hele wereld verspreid.

Het is dus verrijkt met nieuwe culturen waardoor het verschillende vormen heeft kunnen aannemen. Als je al yogalessen volgt, weet je er waarschijnlijk wel wat van.

Hoe is yoga geworden tot wat het vandaag is en hoe is het door de eeuwen heen geëvolueerd?

Om alles te weten over yoga, biedt Superprof je een geschiedenisles over de discipline!

Het mooie aan yoga: je kan het overal beoefenen! | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claire-marie
5
5 (3 reviews)
Claire-marie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claire-marie
5
5 (3 reviews)
Claire-marie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Oorsprong van je Yogales Vanaf de Oudheid Tot Het Heden

Ondanks het ontbreken van historische documentatie die de precieze oorsprong van yoga en de evolutie van yoga door de eeuwen heen  kan achterhalen, zijn er verschillende belangrijke fasen die opvallen.

Ten eerste is er de oudheid en de oude periode van yoga. Dan de klassieke en middeleeuwse periode. En tot slot, het moderne tijdperk van de discipline.

Oudheid: de ontwikkeling van Proto-Yoga

Om ons verhaal te beginnen gaan we enkele duizenden jaren terug. Naar 3000 voor Christus, naar de Indus-vallei (gelegen rond het moderne Pakistan).

Het is interessant om te zien dat deze mensen vóór de 20e eeuw volledig werden vergeten door historici. Bovendien zijn er, ondanks de nieuw gewekte interesse van specialisten in de Indiase geschiedenis, vanwege hun moeilijk te ontcijferen geschriften nog steeds veel onzekerheden rond deze oude, maar toch uitgebreide en geavanceerde beschaving. Zo weten we bijvoorbeeld niet waarom ze plotseling verdwenen in de 18e eeuw voor Christus.

Toch zijn er dankzij archeologisch onderzoek uit deze periode objecten gevonden die verband lijken te houden met meditatie. Afgezien van deze overblijfselen, is er een gebrek aan schrijven, wat suggereert dat de overdracht van kennis tussen meesters en leerlingen mondeling werd doorgegeven

De heilige teksten van die tijd werden Veda's genoemd. Ze kwamen uit de Vedische beschaving, voorafgaand aan de Arische beschaving (niet te verwarren met de term die door de nazi's wordt gebruikt).

Op dit moment bestond er al een vorm van yoga. Deze teksten werden gesproken in de vorm van mantra's (zoals vandaag de dag gebeurt bij Mantra Yoga) terwijl ze in een specifieke positie (Mudrā) staan.

Hieruit kwam het brahmanisme, het geformaliseerde rituele systeem van de vedische cultuur. Inderdaad, de term Brahman komt in veel Vedische teksten voor om het Supreme Zelf (Sva) te kwalificeren dat verwijst naar het allesoverstijgende Absolute en het kosmische bewustzijn. We zitten nu in de 10e en de 6e eeuw voor Christus.

Dan versnellen de dingen voor yoga met het schrijven van de Yoga Sutras door Patañjali tegen de 4e eeuw voor Christus ..

Over de auteur weten we heel weinig. Omdat het schrijven van de Yoga Sutra over verschillende eeuwen gespreid is, kunnen we aannemen dat het eigenlijk verschillende schrijvers zijn die auteur zijn. In elk geval is deze tekst van 195 aforismen (soetra's) en 1161 woorden het uitgangspunt van hedendaagse yoga.

Gestructureerd in 4 hoofdstukken, legt het uit wat yoga is en schetst het precies hoe je innerlijke vrede kunt bereiken.

Vanaf deze periode zullen we verschillende orden van yogi's gaan zien, die overeenkomen met verschillende praktijken. Onder deze kunnen we de golf van Shivaïtische yogi's (dan gekoppeld aan Shiva) of Vishnuite-yogi's (gerelateerd aan Vishnu) onderscheiden. Dit laatste geeft ons ook Bhakti Yoga.

Je begrijpt dan dat yoga zich parallel met de hindoe-religie ontwikkelde. Toch is het zelf geen religie. Het is eerder een filosofie met als doel onze plaats binnen een universeel geheel beter te begrijpen.

Yoga tijdens de klassieke en middeleeuwse periode

Tussen de 2e en 15e eeuw ontwikkelt en splitst yoga zich in verschillende nieuwe vormen. Rond deze tijd wordt het ook ontdekt door andere Indo-Europese culturen.

Tantrisme ontstaat rond 500 na Christus. Dit geeft aanleiding tot Tantrische Yoga.

In deze periode worden het Brahman (het fundamentele principe van de wereld) en het Atma (het zelf) steeds meer als eenheid genoemd.

In termen van de beschavingen die in contact zijn gekomen met India en de beoefening van yoga, zijn er:

 • De Arabieren dankzij de vertaling van de Yoga Sutra door Al-Biruni die het vergelijkt met het soefisme;
 • De Perzen (door Soefi's zoals Bistāmi of Al-Ghazali);
 • De Grieken (vertaling van de Bhagavad-Gita, een van de fundamentele geschriften van de hindoe-cultuur).
 • Marco Polo, in het boek der wonderen, geeft een nauwkeurige beschrijving van yogi's.

Deze periode, die eindigt rond de 15e eeuw, is bepalend voor het begrijpen van de komst van yoga in het Westen.

Het was dankzij de verschillende commerciële en culturele uitwisselingen dat deze Indiase praktijk naar andere landen werd gebracht.

Bovendien is het interessant om te zien dat we verschillende aspecten van deze discipline in andere beschavingen tegenkomen (zoals de Arabieren en het soefisme).

Sommige andere beschavingen voeren inderdaad rituelen uit met innerlijke zuivering, herhaling van traditionele en heilige gezangen en precieze poses om mentale, fysieke en spirituele uitmuntendheid te bereiken.

Mijn yoga Amsterdam-les biedt me een mix van traditionele en meer actuele yogastijlen!

In het Westen is yoga aangepast aan onze cultuur | Bron: Pexels

Hoe de Yoga Oefeningen In Het Westen Belandden

Naarmate we de 16e eeuw naderen, wordt er in het Westen steeds meer over yoga gesproken.

Moderne yoga zoals die in het Westen bekend is, is eind 1890 begonnen, toen Indiase monniken voor het eerst hun kennis in de westerse wereld verspreidden. Bovendien konden mensen die naar India reisden over de schouders van de yogi's meekijken en hun praktijken uit de eerste hand observeren.

De voorlopers van Yoga in het Westen
De introductie van Yoga in het Westen wordt vaak toegeschreven aan Swami Vivekananda, de eerste Indiase monnik ooit die de westerse wereld heeft bezocht. Vivekananda (geboren in 1863 en stierf in 1902) organiseerde tal van wereldconferenties over dit onderwerp door yoga te beschrijven als een wetenschap van de geest. Hij vertaalde Yogische teksten uit het Sanskriet naar het Engels en in 1893, tijdens een bezoek aan de VS, wekte hij de interesse van de natie door yogahoudingen te demonstreren op een wereldtentoonstelling in Chicago. Als gevolg hiervan werden vele andere Indiase yogi's en swami's met open armen ontvangen in het westen.

In 1920 kwam Paramahansa Yogananda naar een conferentie van religieuze liberalen in Boston. Hij was gestuurd door zijn goeroe, de tijdloze Babaji, om 'de boodschap van kriya yoga naar het Westen te verspreiden'.

In 1924 legde de immigratiedienst van de Verenigde Staten een quotum op aan de Indiase immigratie en dwong mensen zoals Theos Bernard naar het oosten te reizen. Hij keerde terug uit India in 1947 en publiceerde Hatha Yoga: The Report of a Personal Experience, een belangrijke tekst voor yoga in de jaren 1950 die nog steeds wordt gelezen.

Al in 1950 werden in alle landen van de wereld veel verenigingen en federaties voor yoga geboren.

Richard Hittleman keerde na zijn studie in India in 1950 terug naar New York om yoga te onderwijzen. Hij verkocht niet alleen miljoenen exemplaren van zijn boeken en pionierde met yoga op televisie in 1961, maar was de eerste die een niet-religieuze vorm van yoga introduceerde voor de Amerikaanse mainstream, met de nadruk op de fysieke voordelen ervan.

B.K.S. Iyengar wordt algemeen beschouwd als een van de meest fundamentele figuren in de verspreiding van oosterse spirituele filosofie over de hele wereld. Hij introduceerde Yoga in de westerse landen door een geweldig televisiepubliek met zijn ongelooflijke fysieke souplesse in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. In 1963 verscheen hij op de BBC met David Attenborough en violist Yehudi Menuhin. Time Magazine noemde hem zelfs een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld in 2004.

In India heeft Sri Krishnamacharia (geboren in 1888 en overleden in 1989) Hatha Yoga ontwikkeld naar een soort yoga die we vandaag kennen (voorheen was het ruwer). Krishnamacharia ging verder met het creëren van zijn eigen yogaschool in zijn geboorteland (waar hij bleef tot zijn dood). Na zijn overlijden was het zijn zoon, T.K.V. Desikachar, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze vorm van yoga over de hele wereld.

Een herziening van de Amerikaanse wet uit 1965 verwijderde het quotum van 1924 voor Indiase immigratie, waardoor de grenzen opengingen voor een nieuwe golf van Oosterse leraren. Tegen de jaren '70 kon je overal yoga en spirituele leringen vinden.

Het is duidelijk dat tussen traditionele yoga en moderne yoga, oefeningen niet meer helemaal hetzelfde zijn.

Men kan zeggen dat sommige vooroudertechnieken voor het lichaam strenger waren dan die we vandaag kennen.

Moderne yoga
Tegenwoordig is yoga voor mensen van alle leeftijden en lichamelijke vermogens.

In de loop van de tijd hebben verschillende vormen van yoga zich ontwikkeld om aan de behoeften van iedereen te voldoen.

De bekendste zijn:

 • Vinyasa Yoga;
 • Dynamische yoga;
 • Ashtanga Yoga;
 • Yoga Nidra;
 • Kundalini Yoga;
 • Iyengar Yoga;
 • Prenatale Yoga;
 • Karma Yoga;
 • Natha Yoga;
 • Bikram Yoga (ook wel Hot Yoga genoemd);

Elke yogasessie is meestal verdeeld in verschillende fasen:

 • Ontspanning;
 • Ademhalingsoefeningen;
 • Strekken;
 • Meditatie;
 • Recitatie van mantra.

Als je aan de slag wilt, raden we je aan om te beginnen met een yogales of yogasessie met een gespecialiseerde leraar (yoga Amsterdam).

Neem contact op met een leraar op onze website die naar je huis komt om je te onderwijzen in het comfort van je eigen huis.

Hoewel deze praktijk ons ​​nog steeds onbekend is (we geven er de voorkeur aan om fysiek en mentaal kwaad met medicijnen te genezen), lijkt het steeds populairder te worden.

Het moet gezegd worden dat de voordelen van yoga zeer worden gewaardeerd door de volgers.

Als je in Rotterdam woont, kun je misschien gemakkelijk Superprof yoga-leraren in Rotterdam vinden! Als je echter hulp wilt zoeken bij een specifieke vorm van yoga, kan je op internet zoeken naar zoiets als 'bikram yoga bij mij in de buurt'.

Zoek een goede yogaleraar op Superprof! | Bron: Pexels

Een Samenvatting van de Geschiedenis van Yoga Les:

De ontwikkeling van yoga gaat meer dan 5000 jaar terug, maar sommige onderzoekers geloven dat de geboorte van yoga zelfs tot 10.000 jaar geleden kan worden herleid.

De lange en rijke geschiedenis van yoga kan worden onderverdeeld in vier hoofdperioden van innovatie, oefening en ontwikkeling.

Preklassieke yoga
Het begin van yoga is meer dan 5000 jaar geleden ontwikkeld door de Indus-Sarasvati-beschaving in Noord-India. Het woord yoga werd voor het eerst genoemd in de oudste heilige teksten, de Rig Veda. De Veda's waren een encyclopedie van teksten met liederen, mantra's en rituelen die door Brahmanen en Vedische priesters werden gebruikt. Yoga werd langzaam verfijnd en ontwikkeld door Brahmins en Rishis (mystieke zieners) die hun praktijken en overtuigingen in de Upanishads documenteerden, een enorm werk dat meer dan 200 geschriften bevat. De beroemdste van de Yogische geschriften is de Bhagavad-Gita, die rond 500 v.Chr. is samengesteld. De Upanishads namen het idee van ritueel opofferen van de Veda's en internaliseerden het, waarbij ze het ego onderwezen door zelfkennis, actie (karma yoga) en wijsheid (jnana yoga).

Klassieke yoga
In het pre-klassieke tijdperk was yoga een mengeling van verschillende ideeën, overtuigingen en technieken die vaak botsten en tegenstrijdig waren. De klassieke periode wordt bepaald door Yoga-Sūtras van Patanjali, de eerste systematische presentatie van yoga. Deze tekst, geschreven in de tweede eeuw, beschrijft de reis van Raja Yoga, vaak “klassieke yoga” genoemd. Patanjali organiseerde de beoefening van yoga op een 'achtvoudig pad', waarin de stappen werden beschreven om Samadhi of verlichting te verkrijgen. Patanjali wordt vaak beschouwd als de vader van yoga en zijn Yoga-Sūtra's beïnvloeden nog steeds de meeste stijlen van moderne yoga.

Post-klassieke yoga
Enkele eeuwen na Patanjali creëerden yogameesters een systeem van oefeningen om het lichaam te verjongen en het leven te verlengen. Ze verwierpen de leer van de oude Veda's en omarmden het fysieke lichaam als een middel om verlichting te bereiken. Ze ontwikkelden Tantra Yoga, met radicale technieken om lichaam en geest te reinigen en de banden te verbreken die ons binden aan ons fysieke bestaan. Deze verkenning van deze fysisch-spirituele verbindingen en lichaamsgerichte praktijken leidde tot de creatie van wat we in het Westen kennen als yoga: Hatha Yoga.

Moderne periode
In de late jaren 1800 en de vroege jaren 1900 begonnen yogameesters naar het westen te reizen, met aandacht en volgers. Dit begon in het 1893 in Chicago, toen Swami Vivekananda deelnemers verleidde met zijn lezingen over yoga en de universaliteit van wereldreligies. In de jaren 1920 en 1930 werd Hatha Yoga sterk gepromoot in India met het werk van T. Krishnamacharya, Swami Sivananda en andere yogisten die Hatha Yoga beoefenden. Krishnamachary opende in 1924 de eerste Hatha-yogaschool in Mysore en in 1936 richtte Sivananda de Society of Divine Life op aan de oevers van de rivier de Ganges. Krishnamacharya bracht drie studenten voort die zijn afkomst voortzetten en de populariteit van Hatha Yoga verhoogden: B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar en Pattabhi Jois. Sivananda was een productief schrijver, schreef meer dan 200 boeken over yoga en richtte negen ashrams en vele yogacentra over de hele wereld op.

Hoe kies je de juiste yoga bij jou in de buurt? Als ik op zoek ben naar yogalessen bij mij in de buurt, gebruik ik altijd Superprof. Ze hebben honderden yoga-instructeurs in Nederland, voor alle soorten yoga en alle niveaus - yoga Nijmegenyoga Rotterdam, yoga Groningen

Ben jij klaar voor alles wat yoga je te bieden heeft? | Bron: Pexels

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.