"Leeftijd is van geen belang tenzij je een kaas bent." - Billie Burke

Veel mensen houden van dansstijlen zoals Zumba en paaldansen. Deze twee stijlen vereisen veel fysieke training.

Maar hoe zit het met kinderen die leren dansen?

Of het nu gaat om een danscursus bij een dansgezelschap, dansles in een dansstudio of een privéles met een privé dansinstructeur, hier is onze handleiding over hoe kinderen kunnen leren dansen.

In deze blog zullen we kijken hoe mensen van verschillende leeftijden, van kinderen tot ouderen, kunnen profiteren van danslessen en -cursussen die zijn aangepast aan zowel hun mentale als fysieke ontwikkeling.

De beste leraren Dans beschikbaar
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vica
5
5 (2 reviews)
Vica
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (1 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rasarani
Rasarani
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vica
5
5 (2 reviews)
Vica
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (1 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rasarani
Rasarani
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Meld je aan voor Introducties om te Dansen

Sporten kan lastig zijn en soms is het moeilijk om te weten hoeveel kinderen ervan profiteren. Sommige fysieke activiteiten zijn niet geschikt of gunstig voor kinderen. Hetzelfde geldt soms voor dansen.

Dansscholen en conservatoria hebben vaak een minimumleeftijd als het gaat om danslessen voor kinderen. Over het algemeen is zes de beste leeftijd voor kinderen om te leren dansen.

Betekent dit dat jongere kinderen niet kunnen leren dansen?

Natuurlijk niet!

Dance classes Amsterdam, boek een les

Introductie dansles voor kleuters
Kennismaken met dansen gebeurt op een speelse manier ǀ Visualhunt - Michael Kappel

In plaats van danscursussen, zouden ze een inleiding tot dansen moeten krijgen. Er zijn ook soortgelijke lessen voor muziek, waarbij jongere leerlingen kennis maken met de basisconcepten van de kunst.

In dit soort lessen wordt van kinderen niet verwacht dat ze een geavanceerde houding aannemen en dat ze gecompliceerde danspassen doen omdat hun spieren en botten nog niet volledig zijn ontwikkeld. Deze lessen zijn verre van de dans fitnesslessen die je in sportscholen krijgt en de veeleisende danstraining die ze van een dansgezelschap krijgen als ze ouder zijn.

Als het gaat om balletlessen, moeten pointes (spitzen) ook worden vermeden voor kinderen jonger dan zes jaar oud. Intensieve dansoefeningen kunnen negatieve gevolgen hebben voor kinderen. Natuurlijk zullen de danslessen voor kinderen hiermee rekening hebben gehouden en zich richten op energiek plezier in plaats van serieuze dansinstructies.

Inleidende lessen houden oefeningen in om motorische vaardigheden van kinderen te helpen ontwikkelen. Het belangrijkste doel is om kinderen te helpen met hun coördinatie en hen aan het dansen te krijgen met wat elementaire choreografie en het soort routine waar een beginner van elke leeftijd zich prettig bij zou voelen.

Het doel is niet om een ​​goede danser te maken. In plaats daarvan is het kind er om het dansen te ontdekken en te kijken of zij/hij dansen leuk vindt of niet. De dansles is zo dat ze een idee van dansen krijgen en hun muzikaliteit ontwikkelen in plaats van ze te laten dansen met de professionals op Broadway van West End.

De psychiater Patrice Heurre legt uit dat "dit alleen werkt als de activiteit wordt gezien als een spel, leuk, en dan maakt het niet uit hoe oud je begint".

Danslessen mogen nooit stressvol zijn voor kinderen, ongeacht hun leeftijd. Het grootste deel van het programma wordt verzorgd door dansdocenten en bevat spellen en uitvoeringen door de kinderen.

Ontdek wat je kunt verwachten van je eerste dansles ...

Leren Dansen als je Zes Jaar Bent

Leren dansen begint pas echt als een kind zes of zeven is. Veel plaatsen bieden danslessen voor beginners. De meeste kinderen van deze leeftijd zullen zeker beginners zijn, zelfs als ze al kennis hebben gemaakt met dansintroducties.

De leraar begint meestal vanaf nul en maakt geen onderscheid tussen kinderen die al een beetje dansen hebben geleerd en die dat niet hebben gedaan. Hun dansopleiding laat hen kennis maken met de discipline en ze leren over verschillende dansstijlen en hoe ze zich op het ritme van de muziek kunnen bewegen.

Zes of zeven jaar is de leeftijd dat kinderen danstechniek gaan leren
Als kinderen ouder worden krijgen de lessen meer technische aspecten ǀ Pixabay - sobima

Vanaf deze leeftijd kunnen de lessen technischer worden, maar zonder fysiek zwaar te zijn. Ze wisselen meestal af tussen de het leren van de passen en hoe de dansers zich kunnen uitdrukken.

Dansen is zowel artistiek als fysiek veeleisend. Hoewel de gewrichten van kinderen met gecompliceerde bewegingen kunnen omgaan zodra ze deze leeftijd bereiken, moeten ze het nog steeds rustig aan doen.

Van kinderen wordt verwacht dat zij hun verbeelding ontwikkelen en hun geest verbreden. Dit is de leeftijd waarin kinderen kunnen kiezen tussen verschillende dansstijlen (ballet, jazz, hiphop, Zumba, enzovoort).

Lees meer over hoe dansen zowel de geest als het lichaam ten goede komt!

Het kan een goed idee zijn om je kind aan te melden voor een klas waar ze de verschillende dansstijlen kunnen ontdekken. Ze hebben nog genoeg tijd om later in hun leven een specialiteit (salsa, stijldansen, breakdancing, ballet, wals, flamenco, tango, enzovoort) te kiezen.

Op deze leeftijd leren dansen is ook een geweldige manier voor kinderen om van al die extra energie af te komen. Het is ook een geweldige kans voor hen om na school te ontspannen en nieuwe vrienden te maken.

Als een kind gedwongen wordt naar zijn danslessen te gaan, kan dit natuurlijk het tegenovergestelde effect hebben. Ze kunnen het dansen haten.

Het is belangrijk om met hun dansleraar te praten om erachter te komen hoe ze het gedurende het jaar in hun lessen doen. Zorg ervoor dat je vraagt ​​hoe geïnteresseerd ze zijn in hun lessen.

Volg hier bachata lessen.

Tieners Interesseren voor Dansen

Veel kinderen beginnen te dansen als ze tieners zijn. Het kan zijn omdat ze nieuwe smaken ontwikkelen of hun vrienden het bijvoorbeeld doen. Het is nooit te laat voor hen om te beginnen.

Veel scholen en verenigingen bieden lessen aan tieners van alle niveaus (beginners, gevorderden, experts). Ze zullen zich dus niet in klassen met kleine kinderen of volwassenen bevinden.

Tieners willen ook genieten van activiteiten buiten school en vrienden maken. Moderne jazz en hiphop zijn vaak populair bij tieners. Dat gezegd hebbende, er zijn sommigen die ballet willen leren.

Tieners houden van actie en bewegen
Danslessen voor tieners moet leuk en dynamisch zijn ǀ Pixabay - czijp0

Leren dansen als een tiener is een geweldige manier om hun energie te kanaliseren en ervoor te zorgen dat ze wat bewegen. Hun gewrichten zijn flexibeler en daardoor kunnen ze veel bewegen.

Ze kunnen ook aan populariteit winnen met de beste dansaccessoires!

Het moeilijkste is om tieners gemotiveerd te houden. Als tieners beginnen we te leren wie we echt zijn. Sommige leerlingen beginnen hun danslessen en willen ze onmiddellijk opgeven.

Hun leraar moet de juiste manier vinden om ze gemotiveerd te houden. Ze kunnen dit doen door ze beroemde dansbewegingen te laten zien of ze het soort muziek te laten kiezen waarop ze willen dansen.

Er zijn ook veel beroemde films over dansen zoals Step Up.

Danslessen in Nederland zijn echter niet noodzakelijkerwijs zoals in de films. Ze moeten de tieners vragen wat ze van hun lessen verwachten om een ​​beter idee te krijgen.

Leren Dansen als je Volwassen Bent

Hoe zit het met leren dansen als je 40, 50 of 60 bent? Waarom niet?

Dit is meer een voordeel dan een nadeel, omdat je botten zich op dit punt volledig hebben ontwikkeld. Natuurlijk helpt het om in goede conditie te zijn. Er is echter niets dat volwassenen tegenhoudt om te leren dansen.

Ze kunnen worstelen in termen van flexibiliteit omdat we in de loop van de tijd minder flexibel worden. Gewoon een salto proberen en je zult het zien.

Je bent nooit te oud om te leren dansen
Bewegen op oudere leeftijd is gezond ǀ Pixabay - MFranciscr

Als je echter weer in vorm komt, worden je lessen gemakkelijker. Je moet ook de juiste aanpak vinden. Er zijn scholen, cursussen en privélessen voor volwassenen die willen leren dansen.

Als je te ver van de lessen woont, is contact opnemen met een privéleraar een goede optie. Als je thuis een geschikte ruimte hebt om te dansen, kan een privéleraar naar je toe komen en je leren dansen. In sommige gevallen hebben ze hun eigen ruimte of huren ze er een in een sportschool of een dansstudio.

Geloof gewoon in jezelf! We denken vaak ten onrechte dat het te laat is om iets nieuws te leren en dat het te lang duurt voordat we degenen die als kinderen hebben geleerd inhalen. Hoewel het vaak beter is om iets te leren als je jong bent, omdat je meer tijd hebt om het te leren, zijn er tal van voorbeelden van mensen die later in hun leven ergens in zijn geslaagd.

Het belangrijkste is om in jezelf te geloven. Dansen is een artistieke bezigheid waarbij je jezelf kunt uiten. Raak niet ontmoedigd als je na een paar uur les geen expert in ballet of salsa bent. Deze dingen kosten tijd.

Salsa, merengue, cha cha, country, jazz, wals, Argentijnse tango, tap, stijldansen, Afrikaanse dans, Oosterse dans, rumba, breakdance en hedendaagse dans moeten allemaal uitgebreid worden bestudeerd.

Of je nu aan het opwarmen bent, stretcht, nieuwe stappen leert of optreedt, je moet regelmatig dansen oefenen. Je kunt ook leren dansen in dansstudio's. Er zijn een aantal goede dingen aan het volwassen zijn.

Met alle verschillende beschikbare opties voor diegenen die willen leren dansen, als je wilt leren dansen, kan dat. Je hebt geen excuus meer!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!