"Een foto is een fragment van de tijd dat niet zal terugkeren", Martine Frank

Fotografie wordt tegenwoordig door veel mensen beoefend en is voor iedereen toegankelijk dankzij de vele beschikbare digitale apparaten.

Voordat je je fotografie perfectioneert, kan het interessant zijn om jezelf onder te dompelen in de geschiedenis van deze kunstvorm.

Dankzij de geschiedenis van de fotografie, kunnen studenten nieuwe technieken ontdekken en de evolutie van fotografie door de jaren heen bestuderen!

Lees verder voor een korte geschiedenis over de fotografie!

Het Begin van de Fotografie

Uitgevonden in de jaren 1830, ging een goed decennium voorbij voordat de kunst van fotografie eindelijk door het publiek werd erkend!

Het begin van de fotografie
Zo zag de eerste camera er uit ǀ Wikimedia Commons

Zelfs vóór het ontstaan van de fotografie zoals we die vandaag kennen, waren de basisprincipes van de fotografie al aanwezig: de professionele fotograaf kon een foto maken zonder deze nog te kunnen afdrukken.

Om de foto in een soort nabewerking te behandelen, gebruikte de ontluikende fotograaf een donkere kamer, een proces dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt voor lange belichting, vooral in analoge fotografie!

De donkere kamer en het procedé, in het Latijn Camera Obscura genoemd, bestaat sinds de 14e eeuw. Toch werd het afgekeurd om dit proces te gebruiken. De grote schilders van die tijd dachten dat de ontwikkeling van wat fotografie zou worden, de nobele schilderkunst teniet zou doen.

 Het apparaat dat de kunstenaar destijds gebruikte, leek verre op onze huidige spiegelreflexcamera!

Dit grote apparaat was gereserveerd voor de elite die preciezere beelden wilden ontwikkelen dan schilderijen. Tegenwoordig vinden we hetzelfde type proces in de animatie-industrie als we denken aan de retroscope (bijvoorbeeld gebruikt in de Walt Disney-films).

Fotografie met de Camera Obscura (of de donkere kamer) bleef onopgemerkt. De fotograaf was bezwaard met een soort grote kooi waarin hij zich zou verbergen om een ​​foto van zijn model te maken.

Dit proces werd zo afgekeurd dat Giovanni Battista della Porta, de uitvinder, werd gearresteerd en veroordeeld voor hekserij, omdat de edelen de functie van deze mysterieuze draagbare kamer niet begrepen!

Spiegelreflexcamera voor beginners

Kortom, het was heel moeilijk om voor de 19e eeuw fotograaf te worden!

Klik hier voor een fotografie cursus

De Uitvinding van de Eerste Camera en de Daguerreotypie

Je raadt het al: de fotografie is uitgevonden in Frankrijk.

De eerste beroemde foto werd gemaakt door de uitvinder Joseph Nicéphore Niépce in 1825 en toont een eenvoudig uitzicht vanuit een raam in een Frans dorp. Ontdek de beste fotografen van vandaag!

De foto zelf wordt niet erkend om zijn esthetische kwaliteiten: hij wordt vooral herinnerd vanwege zijn innovatie die een referentie werd voor andere fotografen.

'View from the window at Grasse' (1826)
Dit is de eerste foto van Joseph Niépce in 1826 in Grasse, Frankrijk ǀ Visualhunt - luvi

Het ontbreken van een fotografische techniek kan in één oogopslag met deze foto worden gezien. Joseph Niépce moest door het raam de belichting van de camera meer dan acht uur laten doorgaan. Daarom kunnen we de zon zowel in het oosten als ten westen van het gebouw zien!

In die tijd waren uitvinders heel goed in staat om beelden te projecteren, maar wisten niet hoe ze het licht moesten behouden!

Toen hij stierf, liet Joseph Niépce zijn onvoltooide werk na aan Louis Daguerre, een onbetwiste figuur in de fotografie.

De daguerreotypie werd al snel een erkende techniek die beroemde werken voortbracht zoals:

 • The Workshop of the Artist, Louis Daguerre;
 • Boulevard du Temple (1839) door Louis Daguerre;
 • Robert Cornelius, Self-Portrait (1839);
 • The Moon (1839), door John William Draper;
 • The Official Portrait of Abraham Lincoln (1846) door Nicholas H. Shepherd;
 • The first press image (1847);
 • The Solar Eclipse Sequence (1854), door William en Frederick Langenheim;
 • The Portrait of Joseph Jenkins Roberts (1851), door Augustus Washington.

De techniek van de daguerreotypie, die voor het eerst werd begonnen door Joseph Niépce en door Louis Daguerre werd afgerond , werd al snel een succes onder liefhebbers van fotografie. Louis Daguerre patenteerde zijn uitvinding zelfs in Groot-Brittannië, en elke persoon die een daguerreotypie wilde maken, moest een grote som betalen aan de uitvinder!

In de loop der jaren hebben andere uitvinders hun uitvinding toegevoegd. Ik denk aan William Henry Fox Talbot en zijn beroemde calotypie, een verbetering van de klassieke daguerreotypie.

Ten slotte ontwikkelde de Britse uitvinder Frederick Scott Archer het natte collodiumprocédé om de emulsie op glas te fixeren; de uitvinder keerde zich echter af van zijn eerste uitvinding om zich te concentreren op de ontwikkeling van het papiernegatief.

Om de geschiedenis van de fotografie te leren, kunt je ook een boek over de geschiedenis van de fotografie kopen.

Fotografie aan het Begin van de Twintigste Eeuw

In de jaren na de uitvinding van Louis Daguerre waren kunstenaars nog niet klaar om fotografie als een kunst op zich te accepteren!

Fotojournalisten konden oorlogsfotografen worden
Belangrijke gebeurtenissen in de wereld konden worden vastgelegd ǀ Visualhunt - State Library of New South Wales collection

Pas met de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1859 kwamen foto's binnen in de wereld van de kunst (beeldhouwkunst, schilderkunst, gravures, enzovoort), en werden ze buren op een tentoonstelling. De commercialisering van de eerste Kodak-camera in 1888 hielp ook om foto's toegankelijk te maken voor de middenklasse. Maar het was pas in de 20e eeuw dat de fotografie explodeerde!

Wetenschappers hadden een bijzondere interesse in de kunst van fotografie. Fotografen konden inderdaad dankzij hun foto's zeer nauwkeurig de belangrijke politieke, culturele of wetenschappelijke gebeurtenissen documenteren. De foto kon concurreren met het menselijk oog en vereeuwigde momenten die soms te vluchtig waren voor het individu.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden fotografie en technologie stimulansen van vooruitgang en verandering in de samenleving!

De avant-gardekunstenaars combineerden technologie en geschiedenis door de loopgraven te fotograferen, maar ook door het dagelijkse leven van de mensen. Na de eerste wereldoorlog werd fotografie een middel om veranderingen in de samenleving en de wederopbouw van de samenleving tussen de twee oorlogen onsterfelijk te maken.

Juist in deze periode werd fotojournalistiek belangrijk, een kunst die hoog wordt gewaardeerd door fotografen die van hun kunst een echt beroep willen maken!

In de eerste helft van de 20e eeuw fotografeerden fotografen de eerste treinen, de industrieën en fabrieken, de ontwikkeling van stedelijke centra en de introductie van auto's voor de arbeidersklasse. Fotografie was een echt innovatief evenement voor mensen over de hele wereld, die nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse samenleving zagen.

Uiteindelijk werd in de jaren 1930 de kleurenfoto populair, decennia na Auguste en Louis Lumière.

Van de Twintigste Eeuw tot Vandaag: Digitale Fotografie

Tegenwoordig gebruikt iedereen een spiegelreflexcamera. Maar weet je echt waar digitale fotografie vandaan komt?

In de jaren vijftig en zestig was er een piek in het onderzoek naar digitale fotografie, mede dankzij George Smith en William Boyle. Ze waren nog ver verwijderd van de fotografische kwaliteit die we vandaag hebben: op dat moment waren foto's er alleen in 100 pixels, terwijl we nu in de 21e eeuw 14 megapixels gebruiken.

Nu is een foto maken zo gepiept
Tegenwoordig kost het maar een paar seconden om een beeld te vereeuwigen ǀ Visualhunt - Jim Grey

Zwart-wit-, sepia- of kleurenfoto's ... Fotografen konden eindelijk hun eigen stijl ontwikkelen dankzij de digitale filters die werden ontwikkeld door de onderzoekslaboratoria van Bell.

Hier is een kleine onvolledige lijst van de grootste fotografen van de 20e eeuw:

 • Robert Capa;
 • Ansel Adams;
 • Philippe Halsman;
 • Eugene Smith;
 • Dorothea Lange;
 • George Hurrell;
 • Robert Frank;
 • Steve McCurry;
 • Garry Winogrand;
 • Richard Avedon, enzovoort.

Onder invloed van abstracte kunst begonnen professionele fotografen hun kunst te onderwijzen aan de meest prestigieuze universiteiten in de Verenigde Staten. In de jaren zestig werd fotografische kunst ook populair in Aziatische landen via tijdschriften die specifiek aan deze kunstvorm waren gewijd.

Desalniettemin hebben sommige landen, zoals China, enige censuur opgelegd aan fotografen; Pas tegen het einde van de 20e eeuw konden fotografen volledige vrijheid genieten.

Het was ook in de late 20e eeuw dat stadslandschap fotografie zich ontwikkelde - een populaire kunst vandaag!

In de 21e eeuw maakte de donkere kamer plaats voor het retoucheren van digitale foto's, inclusief de Photoshop software. In het digitale tijdperk wilden fotografen niet langer uren besteden aan het respecteren van de regels van de donkere kamer: het afdrukken gebeurde rechtstreeks vanaf hun computer, waar de leerling zijn afbeelding kan aanpassen voor verder gebruik.

Tegenwoordig worden digitale camera's steeds minder verkocht. Wat is hiervan de reden? De komst van smartphones, waarmee je foto's rechtstreeks met je telefoon kunt maken!

Er zijn echter fotografische liefhebbers die analoge foto's blijven maken, een stijl die meer gericht is op kunst en esthetiek dan digitale fotografie. Het kan echter complex zijn om dergelijke technieken zelf te beheersen: dat is de reden dat je fotografie lessen of - cursussen zou moeten volgen!

Fotografie cursus Amsterdam

Op een fotografie school, via een privé fotografie les of in samenwerking met een fotografie vereniging in Nederland kunnen leerlingen toegang krijgen tot cursussen die zijn afgestemd op dergelijke problemen, zoals het regelen van het diafragma, de zoomlens of de brandpuntsafstand van hun spiegelreflexcamera's.

Dus, waarom niet beginnen met het leren van fotografie technieken met een privé fotografie docent?

Vind een fotografie les bij jou in de buurt, of vind online fotografie cursussen!

Heb je een leraar Fotografie nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!