Wiskunde! – het vak dat menig student slapeloze nachten bezorgt, van de middelbare school tot de universiteit: van wiskunde eindexamen tot statistiek op de universiteit. Sommige studenten trotseren dit vak of kiezen er zelfs voor om wiskunde te gaan studeren.

Wiskunde is overal. Of je nou sociologie, psychologie, natuurkunde, biologie of economie wilt studeren, wiskunde is er een belangrijk onderdeel van. Je zult verschillende wiskundige problemen moeten oplossen tijdens je studie of werk.

Veel studenten en volwassenen denken dat ze de wiskunde die ze leren nooit hoeven toe te passen. Daar zitten ze volledig naast!

Ten eerste, zoals je zal zien, is wiskunde aanwezig in veel aspecten van het dagelijks leven, van een bezoekje aan de bank tot aan koken of zelfs het doen van het huishouden.

Een ander punt, wat nog weleens over het hoofd wordt gezien, is dat je met wiskunde, en eigenlijk met alle bètawetenschappen, je je hersenen en denkvermogen traint. Hierdoor leer je (niet eens alleen wiskundige) problemen efficiënter te analyseren en op te lossen.

Als toevoeging op de techniek van wiskunde, leer je verschillende manieren van redeneren en hoe je bepaalde situaties het best kunt benaderen. Waarom denk je dat zij die bètawetenschappen studeren worden beschouwd als de grootste slimmeriken? Dat komt omdat zij hebben geleerd hoe ze hun analytische vermogens en nauwkeurigheid moeten toepassen in alledaagse situaties.

Wiskunde helpt je praktische problemen aan te pakken
Situaties op een wiskundige manier benaderen kan een praktische oplossing geven! | Bron: Pexels

Het is dan ook tijd het belang van wiskunde te erkennen, en je open te stellen voor de wondere wereld van wiskunde!

Ben je op zoek naar wiskunde lessen of bijles statistiek? Ga nu aan de slag met een van onze experts van Superprof!

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wiskunde Speelt een Belangrijke Rol in ons Leven

Je hebt jezelf misschien weleens de volgende vragen gesteld:

‘Waar heb ik wiskunde voor nodig?’

‘Waarom leer ik wiskunde?’

'Hoe kan trigonometrie mij nou helpen in de toekomst?'

'Hoe, en vooral waarom, zou ik een variatietabel moeten kunnen tekenen?'

'Waarom zou ik moeten leren rekenen met negatieve getallen als ik dit nooit op werk toepas?'

'Wat is het nut van het uitwerken van een vector, een differentiële wiskundige vergelijking, de stelling van Pythagoras, betrouwbaarheidsintervallen, algebra vragen of de grafische analyse van een functie?'

Leerlingen en studenten stellen dit soort vragen vaak, en als wiskundeleraar of privéleraar die bijles wiskunde biedt kan het moeilijk zijn om een overtuigend antwoord te geven zonder praktische voorbeelden uit het dagelijks leven te geven.

Om niet terug te vallen op open deuren als 'eigenlijk zijn wortels heel handig: om goede cijfers te halen voor je wiskunde examen!', zouden we verder moeten kijken dan hoge cijfers bij toetsen of examens, en concrete voorbeelden onder de loep moeten nemen.

Wist je dat 1 op de 10 mensen nadelen ondervindt in het dagelijks leven door een gebrekkige kennis van wiskunde? Laten we ze niet buiten sluiten!

Op zoek naar een uitgebreide persoonlijke wiskunde a uitleg? Ontdek alle gespecialiseerde privéleraren bij jou in de buurt!

Wiskunde in de Echte Wereld

Hier vind je een aantal voorbeelden die aantonen dat wiskunde een essentieel onderdeel van ons leven is, en dat het ons op veel belangrijke manieren helpt. Wiskunde komt zelfs in de natuur veel voor!

Wiskunde en winkelen

Wiskunde omringt je vanaf het moment dat je door de schuifdeuren van je favoriete supermarkt stapt!

Inderdaad, de automatische deuren en beveiligingspoortjes zijn ontworpen met elektronische systemen die nooit gemaakt zouden kunnen zijn zonder wiskunde.

Als je vervolgens begint met boodschappen doen, vul je je karretje met producten die gelabeld zijn met barcodes, die refereren aan de fabriek en de specifieke informatie over elk product. Deze producten worden dankzij de barcode gescand bij de kassa met een laser. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is betalen voor je aankopen met cash geld, je pinpas of je creditcard – allemaal wederom alleen mogelijk dankzij wiskunde!

Al deze stappen en operaties maken gebruik van wiskundige concepten zoals je ze leert in de wiskunde les.

Een ander voorbeeld zou zijn wanneer je, tijdens het shoppen, beseft dat er een korting van 30% geldt die nog hoger uitvalt als je twee producten koopt. Je begrijpt echter dat een korting van 10% op het eerste product en een korting van 20% op het tweede product nog geen totale korting van 30% betekent!

Wiskunde en winkelen hebber meer met elkaar gemeen dan je denkt.
Zodra je een winkel binnenstapt, kom je meteen in aanraking met wiskunde | Bron: Pexels

Weten hoe je basisvaardigheden wiskunde toepast tijdens het winkelen kan heel voordelig uitpakken voor je portemonnee!

Koken

Het gebruik van wiskunde bij koken is haast onvermijdelijk. Het komt vaak voor dat de beroemde regel van 3 wordt toegepast; zeker als je de proporties voor een recept voor zes personen moet omzetten naar een ander nummer.

Het is belangrijk de juiste hoeveelheden te berekenen om ervoor te zorgen dat een recept lukt.

Daarnaast moet je de basisregels weten voor het omzetten van gewicht (van gram naar ponden en vice versa), temperatuur (tussen Celsius en Fahrenheit, afhankelijk van waar je je recepten vandaan haalt) of simpelweg voor het toevoegen of het verdelen van ingrediënten. Als voorbeeld: ‘mix 2/3 van 500 gram bloem, voeg twee eieren toe, dan de melk, en voeg dan de rest van de bloem toe'.

Een huis of een appartement kopen

Een huis of appartement kopen is een van de meest veelvoorkomende en praktische voorbeelden van het gebruik van wiskunde in het dagelijks leven. En zeker gezien de grootte van zo´n aankoop, kun je maar beter op alle details letten, om ervoor te zorgen dat de transactie goed uitpakt.

Elke keer dat je geld leent, word je een terugbetalingsplan aangeboden dat is gebaseerd op een vaststaande of variabele rente, afhankelijk van de lengte van je hypotheek: de rente hangt af van het aantal jaar waarvoor je geld wilt lenen.

Om erachter te komen hoeveel je in totaal gaat betalen, wat je moet besparen en wat je moet terugbetalen, zijn renteberekeningen zeer nuttig.

Als je een huis gaat bouwen, zal je naast de lening die je ervoor afsluit ook je plannen moeten optekenen.

Hiervoor moet je weten hoe je een ladder gebruikt, hoe je hoeken uitrekent, hoe je een schaalberekening maakt en hoe je je plannen realiseert. Ook hier is het gebruik van wiskunde, en nog specifieker van geometrie, cruciaal.

Klussen

Of je nou een klusje of een grote opdracht doet, wiskunde is een van je beste vrienden bij doe-het-zelf klussen!

Of je nou de hoeken wilt berekenen om een uitbouw te bouwen of het aantal tegels wilt berekenen die je nodig hebt om een badkamer te decoreren, je moet weten hoe je de regel van drie gebruikt, hoe je hoeken of de schuine zijde van een driehoek berekent, en hoe je oppervlakten in vierkante meters en inhoud in kubieke meters berekent.

Wiskunde is zeker nodig voor architectuur of het verbouwen van je huis
Als je van klussen houdt, komt wiskunde goed van pas! | Bron: Pexels

Voorbeelden hiervan zijn zo veelvoorkomend dat het makkelijk te vergeten is dat wiskunde een grote rol speelt bij het opnieuw inrichten van je interieur of het uitbouwen van je huis!

Reizen

Vandaag de dag zitten er gps-systemen in bijna alle auto´s en smartphones. Daar zie je wiskunde alweer aan het werk!

Voordat al deze technologie om de hoek kwam kijken, hadden we meetinstrumenten zoals het kompas, de gradenboog, de sextant en het astrolabium. Met triangulatie kunnen we onze afstand tot een vast punt en onze bewegingsrichting bepalen.

Triangulatie, wat een meetmethode is aan de hand van berekeningen van hoeken en afstanden die tegenwoordig sterk verbeterd is met satellieten, is altijd al een pijler geweest van cartografie en navigatie.

Vraag iemand die de wereld rondzeilt maar eens hoe ze het zouden doen als ze hun precieze locatie op de kaart niet konden vaststellen!

Wiskunde en gokken

Hoewel kans altijd een rol speelt bij kaartspellen, geeft wiskunde poker- en bridgespelers een voordeel tegenover spelers die niet een bepaalde waarschijnlijkheid of kans berekenen. En ook in Blackjack helpt wiskunde om te winnen!

Als je een aantal statistieken kunt bijhouden en andere factoren niet uit het oog verliest, zoals de kaarten die je in je hand hebt of de grootte van de totale inzet, kun je consequenter spelen bij poker. Daarnaast geldt voor elke grote speler dat de uiteindelijke winstverwachting niet op korte maar op lange termijn wordt bepaald. Hoewel het misschien niet mogelijk is om systematisch te blijven winnen, is het belangrijk dat je dat op de lange termijn wel doet.

Alle grote pokerspelers, al dan niet bewust, zijn dan ook bekend met de 'Wet der grote aantallen'.

De wet van de grote aantallen vertelt ons dat hoe vaker je bijvoorbeeld een munt werpt, hoe meer het geobserveerde resultaat overeen zal komen met het theoretische gemiddelde, in dit geval 50% kop en 50% munt.

Dit toont aan waarom sommige spelers zo kalm blijven als ze grote sommen geld verliezen: ze weten dat ze het op de lange termijn weer in zullen halen.

Muziek en videospelletjes

Als je naar de muziek op een CD luistert, hoor je geluiden die gecodeerd zijn met een wiskundige reeks zodat ze een rij van enen en nullen vormen die zijn gegroepeerd in 8-bits. Om ervoor te zorgen dat het opgenomen geluid beter bestand is tegen beschadigingen worden dubbele datapakketten aan de schijf toegevoegd, zodat het decodeerapparaat (een cd-speler) de reeks kan detecteren en corrigeren als stof of krassen een deel van de data op de schijf verbergen.

Deze tak van de wiskunde heet ‘coderingstheorie’ en wordt gebruikt bij veel verschillende toepassingen, zoals telecommunicatie via satelliet of het internet.

Zonder dat je het wist maakt wiskunde het zelfs makkelijker voor je om naar je favoriete website te gaan!

Ben je geïnteresseerd in wiskunde leren online of persoonlijk met een van onze gespecialiseerde privéleraren? Ga nu aan de slag met een van onze deskundigen!

Wiskunde in het Professionele Leven

Naast de universele toepassingen van wiskunde die op iedereen invloed hebben, heeft wiskunde een grote plek in ons professionele leven. Uiteraard meer als je een accountant bent dan wanneer je een recensent bent, maar sommige wiskundige toepassingen komen in (haast) elk beroep wel kijken. Hier vind je wat voorbeelden.

Wiskunde en sales

Indien je werkzaam bent in sales of marketing is enige basiskennis wiskunde een onmisbare aanbeveling.

Of je nou prijzen berekent in Excel, een uitverkooppercentage uitrekent, kijkt naar commissies en kortingen of bezig bent met valuta’s omrekenen, wiskunde vormt een belangrijk deel van het dagelijks leven als je in de commerciële sector werkt. Maar je zal je wiskundeleraar niet altijd aan je zijde hebben, dus zorg ervoor dat je goed oefent!

Wiskunde en accountancy

Je hebt geen wiskundediploma nodig om accountant of secretaresse te worden, of zelfs om je maandelijkse huishoudelijke budget te plannen, maar je hebt wel wat kennis van wiskunde nodig om je succesvol door je dagelijkse werk heen te navigeren.

Of je nou werkt met Excel tabellen, statistische analyses moet doen, een verwacht budget moet evalueren, een balans moet opmaken of het succes van een bedrijf wilt inschatten door naar de structuur te kijken: wiskunde is overal!

Geometrie en architectuur

Wiskunde, met zijn formules voor oppervlakte en inhoud, wordt ruim toegepast in de architectuur voor het tekenen van plattegronden, het representeren van gebouwen in 3D en het bouwen van maquettes.

Wiskunde wordt in veel meer beroepen gebruikt dan je zou denken
Architecten gebruiken wiskunde op dagelijkse basis | Bron: Pexels

De stelling van Thales helpt ons om moeilijk meetbare afstanden te berekenen, zoals de hoogte van een pyramide.

Wiskunde wordt ook teruggevonden in video en animatiefilm, bij 3D, special effects en fotobewerkingssoftware.

Sterker nog, het is onmogelijk om 3D-foto's te bewerken, representaties te ontwerpen van oppervlakten en bogen, of afbeeldingen te vervormen zonder dat je enige kennis van wiskunde hebt.

De toepassing van wiskunde op deze manier maakt het makkelijk in te zien hoe kunst en wiskunde met elkaar verbonden kunnen zijn. Lees hier onze blog met voorbeelden van wiskunde toegepast in kunst.

Wiskunde en economie

De meeste economische modellen zijn wiskundig. Over het algemeen zijn economen geïnteresseerd in de productie, productiviteit en de verspreiding van rijkdom in een bepaald land.

De verschillende toepassingen van wiskunde zijn zo gevarieerd als economie zelf, van simpele berekeningen zoals het totaal aan uitgekeerde salarissen tot meer technische berekeningen zoals updates van aandeelprijzen en concepten uit de micro- en macro-economie.

Een van de meest interessante aspecten van wiskunde in economie, hoewel verre van de makkelijkste, is het gebruik van wiskunde in voorspellende economische modellen.

Wiskunde helpt ons om data te verwerken die ons toestaat om toekomstige fluctuaties van een bepaald fenomeen te anticiperen en te voorspellen.

Er zijn andere onderwerpen die ook met economie te maken hebben, waarbij wiskunde een andere belangrijke rol speelt. Eén zo'n sub-discipline is econometrie, dat wiskunde toepast om te zien of bepaalde variabelen relevant zijn in het verklaren van een fenomeen.

Zo kan wiskunde bijvoorbeeld gebruikt worden om erachter te komen in welke mate en hoe het aantal jaren onderwijs dat iemand heeft gevolgd gerelateerd is aan zijn of haar salaris.

Wiskunde: de basis van alle wetenschap

Zoals Engels de internationale taal is van bijvoorbeeld geopolitiek en het zakenleven, geniet wiskunde hetzelfde aanzien op het gebied van de wetenschap.

Van economie, zoals we net hebben gezien, tot natuurkunde, biologie, gezondheids- of hersenwetenschappen: de toepassing van wiskunde binnen de wetenschap is alomtegenwoordig. Als je een carrière nastreeft in een van deze gebieden, en nog veel meer andere, is het belangrijk om te weten dat je wiskundige vaardigheden een doorslaggevende factor kunnen zijn in het vinden van een baan: nóg een teken dat wiskunde bij veel beroepen aanwezig is.

Er zijn tientallen enthousiaste privéleraren bij jou in de buurt! Zoek nu wiskunde leren volwassenen in Nederland!

Hoe kan Wiskunde je Kijk op de Wereld Veranderen?

Leren Nauwkeuriger te Werken door Wiskunde

Naast de praktische toepassingen van wiskunde in het dagelijks leven, zitten er ook wat bijzondere voordelen aan het leren van deze discipline die je persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Als je veel met wiskunde oefent, train en verfijn je je hersenen en geest op verschillende manieren.

De voordelen van wiskunde op het gebied van persoonlijke ontwikkeling komen in de vorm van vaardigheden die je kunt gebruiken in allerlei soorten situaties.

Als je effectiever kunt beredeneren, en consistent en rigoureus kunt blijven in je denken, klinkt het inderdaad aannemelijk dat je beter beslissingen kunt nemen dan iemand met weinig tot geen wiskundige nauwkeurigheid.

Net als wanneer je filosofie studeert en over beargumentatie of retoriek leert, zal wiskunde je leren om je gedachten te structureren.

Om te beweren dat wiskunde je intelligenter maakt, gaat misschien iets te ver, maar het stelt je wel meer op je gemak met de 'coherentie' en 'logica' componenten van redeneren.

De Rol van Wiskunde in Leren Geduld te Hebben

Om het grofweg te zeggen: het zou redelijk moeilijk zijn om succesvol te zijn in wiskunde zonder in ieder geval een minimale hoeveelheid geduld!

Door veel te oefenen met wiskunde, zul je erachter komen dat deze discipline een effectieve therapie voor geduld is. Soms zul je meer dan vijf stappen aan beredenering nodig hebben om een enkele vraag te beantwoorden of om een vraagstuk op te lossen dat in slechts een paar woorden is geformuleerd.

Met het verstrijken van de tijd zul je leren hoe je je redeneringen het best kunt formuleren, hoe je sneller tot een antwoord kunt komen, en vooral hoe je gefocust kunt blijven op een (wiskunde) oefening, probleem of puzzel van begin tot eind.

Of je nou een wiskundige wilt worden of niet, dit vak is een wetenschap op zichzelf en het hebben van basiskennis is van enorm belang voor iedereen. Zonder wiskunde zouden veel belangrijke technologische innovaties en uitvindingen nooit hebben plaatsgevonden.

Uiteindelijk leert wiskunde je geduldiger, preciezer en volhardender te zijn. Probeer het eens uit, misschien word je positief verrast!

En wist je dat wiskunde zelfs wordt gebruikt in de sport?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (4 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.