Hoewel shish kebab, yoghurtsaus en pistachenoten vrij standaard zijn in het Midden-Oosten, zijn er met de gedeelde Levantijnse geschiedenis een groot aantal verschillen ontstaan. Van Basmati rijst tot kardemom, elk land in de regio heeft zijn eigen unieke smaak ontwikkeld - ontdek hoe in deze gids.

Wat is het Midden-Oosten?
Om een onderwerp aan te pakken dat zo breed en ingewikkeld is als het definiëren van het Midden-Oosten, zou uitleg moeten worden gegeven over het gebied. Er zijn echter een aantal overeenkomsten die we kunnen putten uit de gedeelde geschiedenis, cultuur en natuurlijk het eten van de betreffende regio. Hoewel veel mensen alleen aan de rijke olijfolie of speciale kaas uit Griekenland en Italië denken als ze het over mediterrane keuken hebben, is deze term eigenlijk veel breder.
Het Midden-Oosten onderscheidt zich van veel regio's op aarde vanwege het feit dat het een kruispunt van veel verschillende culturen was.
Van de Feniciërs, Rome, het Byzantijnse en Ottomaanse rijk, bestaat het Midden-Oosten uit enkele van 's werelds oudste landen - waaronder Saoedi-Arabië, Jemen, Jordanië en Israël. Het trekken van een rechte lijn door het verhaal van het Midden-Oosten lijkt gemakkelijker in de beschreven historische en culturele contexten. Het is echter ook belangrijk om in gedachten te houden, dat het onmogelijk is om de waarheid van de identiteit van mensen te begrijpen op basis van algemene termen zoals het Midden-Oosten of de Middellandse Zee.
Geschiedenis van het Koken in de Regio
Met veelgebruikte termen als baba en halal, of populaire winkelproducten zoals bulgur en tahinisaus, denken we misschien dat we al veel weten over de keuken uit het Midden-Oosten.
Het mediterrane dieet omvat echter veel meer dan baklava en Turkse koffie. In feite komen veel van de gedeelde basis ingrediënten in het Midden-Oosten, zoals pijnboompitten, pitabrood, groenten en granen, voort uit een gedeelde geschiedenis in religie, politiek en natuurlijk economie. Van Marokkaanse tajine tot dadels uit Saoedi-Arabië, veel van de regionale gerechten zijn samen geëvolueerd vanwege hun gedeelde geschiedenis.

Regionale Verschillen Tussen Arabische Recepten
Tot nu toe hebben we ons geconcentreerd op hoe de historische evolutie van voedsel uit het Midden-Oosten heeft geleid tot veel gedeelde basis ingrediënten en gerechten. Iedereen uit het Midden-Oosten zal je vertellen dat er veel verschillen zijn tussen de landen in de regio.
Van verschillende vormen van politiek tot verschillende dialecten, bronnen en klimaten, zijn de landen in het Midden-Oosten allemaal uniek. Ze hebben een eigen historische en culturele achtergrond. Hier is een beginnershandleiding om je op weg te helpen met het begrijpen van de verschillende, regionale gerechten en favoriete recepten uit de regio. Deze brachten de historicus Fernand Braudel er voor het eerst toe om het te verklaren als 'duizend-en-één' dingen.
Jemen
Jemen, gelegen op het Arabische schiereiland en de thuisbasis van vele eilanden, is helaas ook door de VN uitgeroepen tot het land waarvan de bevolking het meest behoefte heeft aan humanitaire hulp ter wereld. Politieke instabiliteit heeft geleid tot een hongersnood die sinds 2017 17 miljoen mensen heeft getroffen.
Hoewel de recentere geschiedenis vol strijd is, is het belangrijk om de schoonheid van de cultuur van dit land te benadrukken, die vaak kan worden gewaardeerd via hun voedsel. Saltah, vaak vergeleken met tajine, is een stoofpot gemaakt van vlees genaamd maraq, pepers en groenten. Geserveerd met brood, is het een gerecht dat vaak in het noorden wordt gegeten.
Verdiep je in de smaken van het Midden-Oosten tijdens een kookcursus met een privéleraar bij jou in de buurt. Bij Superprof kies je zelf wie je begeleidt. De leraren helpen je graag om jouw kookvaardigheden te verbeteren!
Palestina
Palestina betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, landen en organisaties. Hoewel vooral genoemd vanwege het Arabisch-Israëlische conflict, is het ook de thuisbasis van een prachtige cultuur en geschiedenis van eten.
Een populaire zoete snack is Knafa, ook wel Kanafeh genoemd. Zoals bij veel desserts uit het Midden-Oosten, bevatten de ingrediënten griesmeel en siroop. Wat Knafa uniek maakt, is dat het een gebakje op kaasbasis is en vaak wordt gegeten in de stad Nablus. Als je op zoek bent naar iets hartigs, dan is Maqlouba een echte aanrader. Uit het Arabisch vertaald in 'ondersteboven', is het gemaakt van gebakken groenten zoals aubergine en bloemkool, vlees en rijst.

Egypte
Egypte ligt op het Afrikaanse continent, waar het een van de oudste beschavingen heeft. Vanwege de bloeiende cultuur is de Egyptische invloed nog steeds zichtbaar in het hele Middellandse Zeegebied. Een deel van die invloed is terug te vinden in het voedsel.
Als je geïnteresseerd bent in een klassiek Egyptisch ontbijt, kijk dan naar Ful. Dit gerecht is gemaakt van tuinbonen en heeft slechts een beetje olie en zout nodig en wordt vaak geserveerd met pitabroodje, kaas of eieren. Koshari is een typisch Egyptisch gerecht van kikkererwten, gemaakt van rijst, linzen en macaroni. Gegarneerd met specerijen, kruiden en saus is dit gerecht een smaakbom.
Libanon
Libanon, gelegen ten westen van Syrië en ten noorden van Israël, is een land waarvan de geschiedenis meer dan zevenduizend jaar teruggaat. Hoewel dit zorgt voor een bijna eindeloze selectie aan verrukkelijke gerechten, heb je waarschijnlijk al een van de meest populaire hartige lekkernijen geprobeerd: tabouleh. Hoewel dit gerecht, zoals bij de meeste, zijn variaties heeft in het Midden-Oosten, is het een blijvertje in de Libanese keuken.
Tabouleh wordt gezien als een bulgur salade, gemengd met verse groenten zoals tomaat en komkommer. Traditionele Libanese tabouleh bestaat echter eigenlijk uit peterselie, met veel kleinere hoeveelheden bulgur, tomaat en munt.
Manakeesh, of manakish, is een variant van brood die bedekt is met toppings zoals sesamzaadjes, pijnboompitten, olijfolie en za'atar Het laatste is een mengsel van specerijen en kruiden met oregano, basilicumtijm en bonenkruid. Het wordt gegeten bij het ontbijt of lunch en er zijn veel bakkerijen die gespecialiseerd zijn in dit gerecht.
Jordanië
Jordanië, gelegen op het Arabische schiereiland, tussen Saoedi-Arabië en Israël, is het elfde meest dichtbevolkte Arabische land. Met de beroemde archeologische stad Petra en het laagste punt van de aarde aan de Dode Zee, is Jordanië een van de meest bezochte landen in het Midden-Oosten.
Als je Jordanië wilt ervaren door middel van eten, dan is Mansaf een geweldig gerecht om mee te beginnen. Mansaf maakt deel uit van vele feesten en festivals en is een gerecht op basis van lamsvlees dat wordt gekookt in yoghurt, gekruid met saffraan en kardemom en wordt gegeten met pitabrood.
Altijd al Jordaanse recepten willen leren koken? Via Superprof volg je een kookcursus met een privéleraar bij jou in de buurt. Kies zelf je leraar en laat je stap voor stap begeleiden!
Irak
Hoewel de naam van het land al vóór de 6e eeuw werd gecreëerd, is het gebied van Irak eigenlijk al bewoond sinds het pre-neolithicum. Terwijl Irak vaak in het nieuws is vanwege de vernietiging door ISIS, herbergt het land een rijk cultureel erfgoed en kunstenaarschap vanwege hun poëzie, sculpturen en schilderijen.
Hoewel kebab of kabob een van die gerechten is waarvan de oorsprong in het Midden-Oosten vaak wordt betwist, onderscheidt de Iraqi kebab zich van de andere kebabs in de regio en kan deze worden bereid met lamsvlees, schapenvlees en ander vlees. Een klassiek Iraaks gerecht is shorba, of shorbat, een linzensoep gemaakt van linzen, peterselie en kruiden. Gebruikmakend van rode linzen en, hoewel vegetarisch, kan het ook worden gemaakt met kip of lamsvlees.
Typische Gerechten uit het Midden-Oosten
Zoals we al hebben gezien, is er veel cross-over tussen de landen die onderdeel zijn van de Midden-Oosterse keuken. Zozeer zelfs dat de culinaire cultuur en gerechten andere keukens over de hele wereld hebben beïnvloed. Er zijn echter, zoals in alle regio's van de wereld, sommige gerechten waarvan de oorsprong omstreden is en altijd zal worden betwist, maar die overal in het Midden-Oosten te vinden zijn.
Hummus
Deze saus op basis van kikkererwten, ook bekend als hummus, vertaalt zich letterlijk in kikkererwten. Hoewel verschillende landen in de regio de neiging hebben om het met verschillende kruiden te maken, wordt het meestal gegeten met pita-chips of -broodjes en ander brood. Hummus kan dus per regio variëren.

Druivenbladeren
Gevulde druivenbladeren zijn een aperitief dat te vinden is in landen als Egypte, Syrië, Jordanië, Turkije en Griekenland. Typisch bekend als dolma of warak enab, bestaat dit gerecht uit het oprollen van gekruide rijst, soms met vlees erin, in druivenbladeren.
Falafel
Falafel is een gefrituurde maaltijd, met als ingrediënten een mix van kruiden en bloem gemaakt van kikkererwten en / of tuinbonen. Hoewel falafel op zichzelf kan worden gegeten, maken ze vaak deel uit van Meze, een selectie van hapjes die veel voorkomen in het Midden-Oosten.
Shoarma
Shoarma is gebaseerd op de Turkse Döner-kebab en wordt meestal gemaakt aan het spit, en wordt met kruiden en groenten in brood geserveerd. Hoewel sommige landen het meestal met lamsvlees bereiden, staat Israël bekend om zijn variatie met kalkoen.
Baba Ghanoush
Baba ghanoush is, net als de bovengenoemde gerechten, erg populair buiten het Midden-Oosten. Gemaakt van geroosterde aubergines en tahini, kan dit gerecht in eindeloze combinaties worden gemaakt. Een voorbeeld is te vinden in het Libische Mtabal, waar de aubergine in blokjes wordt gesneden in plaats van het te pureren.









