Al op jonge leeftijd wordt het je gevraagd. Op de basisschool worden er debatten georganiseerd waarbij je goed beslagen voor de dag moet komen om de organisatoren van het debat en de tegenpartij te kunnen overrompelen met een goede intro, heldere argumenten en een sluitende conclusie.

Ook op de middelbare school blijft dit bestaan, als er zelfs nationale debatwedstrijden tussen scholen worden gehouden waar je aan kan meedoen. Maar zelfs nadat je je eindexamen Nederlands hebt gedaan blijft het belangrijk om een goed betoog te kunnen houden.

Of je nou een ondernemer bent die een investeerder moet overtuigen, of een werknemer bent die naar zijn baas gaat voor opslag. Of je nou een journalist bent die een verhaal wilt pitchen of een politicus die in de Kamer de urgentie van een bepaald probleem aanstipt. Weten hoe je een betoog moet houden is ten alle tijden een vaardigheid die van pas komt. Daarom kijkt Superprof in dit artikel naar hoe een betoog eruitziet en hoe je een betoog moet schrijven.

En als je na dit artikel nog moeite hebt om je argumenten op een overtuigende manier op papier te zetten, dan hebben we nog een paar tips voor je waar je absoluut je voordeel mee kan doen.

Wat vind jij het moeilijkst?
Het is niet makkelijk een goedlopend verhaal te schrjiven ǀ Bron: Unsplash
De beste leraren Nederlands (schoolvak) beschikbaar
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (7 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (7 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom het Belangrijk is een Betoog te Kunnen Houden

Zeker als je een betoog moet houden voor een examen op school, zal je wel denken: waarom moeten we dit in vredesnaam doen? Geen zorgen, je bent niet de eerste die dit denkt. Zowel bij Nederlands als bij vakken als wiskunde, aardrijkskunde en Duits vragen leerlingen zich af wanneer ze in hun leven gebruik gaan maken van hun kennis van de stelling van Pythagoras, meanderende rivieren of de Duitse naamvallen.

Als we het hebben over het schrijven van een betoog zijn er echter een paar vaardigheden die je opdoet die je de rest van je leven van pas zullen komen.

  • Onderzoek doen: niets overtuigt beter dan feiten. Als je een betoog gaat houden, wil je gebruik maken van historische referenties, van keiharde cijfers, van onderzoeksdata en andere feiten die laten zien dat datgene wat jij wilt betogen juist is. Daar is onderzoek voor nodig, en als je een goed betoog wilt schrijven leer je hoe je dat moet doen.
  • Structureren: een goed betoog heeft een heldere structuur, iets waar je in het volgende hoofdstuk meer over zal leren. Je doet onderzoek, hebt een hoop mooie feitjes bij elkaar, en moet deze hoeveelheid informatie vervolgens structureren. Informatie filteren en op een goede volgorde zetten, je zult er veel aan hebben.
  • Schrijven: over het algemeen zal je leren schrijven als je een betoog maakt. Goedlopende zinnen, formeel taalgebruik, de juiste tijden en stijlen: een sterk betoog is een kunststuk waar je al je Nederlandse talenten in stopt.
  • Beargumenteren: dit is toch wel de kernvaardigheid die je leert bij het schrijven van een betoog: je leert beargumenteren. Dit is immers waar het om gaat bij het maken van een goed betoog: aan de hand van argumenten iemand overtuigen van je gelijk.
  • Spreken: in sommige gevallen moet je je betoog hardop houden, dus in gesproken versie in plaats van op schrift. Goed leren spreken, niet alleen het oplezen van tekst maar ook een goed gebruik van je stem, je lichaamstaal en taaltechnische trucjes zijn zaken die je de rest van je leven van pas zullen komen.

Dus nu de vraag: welke onderdelen komen terug in een betoog?

Meisje met pen en papier
Waar schrijf jij je beschouwing over? ǀ Bron: Unsplash

Onderdelen van een Betoog

Een betoog schrijven kan een behoorlijke opgave zijn, wat echter niet moeilijk te onthouden is zijn de vier (of drie) onderdelen van een betoog. Die zijn allemaal hetzelfde, maar niet allemaal even lang, en zeker niet allemaal even lastig.

Titel

Dit is het relatief kortste onderdeel van je betoog, aangezien het een zin betreft, maar wel een zin die de kern van je betoog moet dekken. Ook voor jou is het van belang dat je een titel kiest die goed de inhoud van je betoog dekt, want dan kun je je vasthouden aan deze titel bij het schrijven en hoef je niet te veel af te wijken van je originele idee. Je kan in een titel al aangeven wat jouw mening is, en het is zeker een aanrader om je titel lekker provocatief te maken, zo trek je de aandacht.

Inleiding

Je wilt je publiek vanaf moment één aan hun stoel gekluisterd hebben, of ze je betoog nu lezen of horen. Dat doe je door je onderwerp op een interessante manier te introduceren. Je moet je publiek overtuigen dat dit onderwerp ertoe doet, dat je iets te melden hebt wat iedereen aangaat.

Dat kan je doen door een grap te maken, of door een aantal belangrijke data of historische feiten te benoemen. Bijvoorbeeld: “Wist je dat vrouwen in Nederland 70 procent minder verdienen dan mannen?” Je kan ook kiezen voor een persoonlijk verhaal, om iets meer te vertellen over waarom je dit onderwerp wilt aansnijden, of een leuke anekdote om het publiek te betrekken. Vergeet vooral niet je mening te geven, je wilt immers je publiek meekrijgen en te overtuigen van waarom jij op een bepaalde manier kijkt naar het onderwerp.

Nu je het publiek betrokken hebt, en ze weten hoe wat jouw mening is, kan je ze gaan overtuigen.

Romp

Dit is het middenstuk van je betoog, waarin je de argumenten uiteenzet. Gebruik daarbij een heldere structuur: niet meer dan één argument per alinea. Probeer telkens eenzelfde manier van uiteenzetten aan te houden. Eerst noem je je argument, daarbij mag je, net als je in je titel en bij je inleiding, best wat provoceren.

 

Vervolgens leg je aan de hand van feiten je argument uit. En vervolgens geef je een voorbeeld om te illustreren waarom je argument hout snijdt. Om het nog sterker te maken, kan je bij sommige argumenten alvast tegenargumenten noemen, en die gelijk onderuithalen. Dit werkt vooral goed als je een debat houdt, zo ontneem je je tegenpartij de kans om je aan te vallen. Sluit iedere argumentatie telkens af met een herhaling van het argument zelf, want onthoud: herhaling beklijft.

Slot

Dit is je conclusie, je uitsmijter, je laatste kans om je publiek te overtuigen. Je hebt geen tijd meer op nieuwe informatie te brengen, dus het gaat er nu om dat je op een overtuigende manier afsluit.

Geef een korte samenvatting van je argumenten, geef een passende conclusie en zorg voor een uitsmijter die blijft hangen. Iets humoristisch of provocatiefs kan ook hier uitstekend werken!

Een ouderwetse typmachine
Vroeger werden betogen hierop geschreven! ǀ Bron: Unsplash

Schrijven van een Betoog: Zo ga je te Werk

Onderzoek doen

We schreven al eerder dat het ontzettend belangrijk is om onderzoek te doen als je een betoog schrijft of houdt. Je wilt immers niet dat de feiten die je noemt onjuist zegt, of dat je hele betoog irrelevant is.

Zoek dus eerst wat er al is verschenen over je stelling, kijk naar de relevante geschiedenis, en noteer belangrijke historische feiten. Kijk wat voor onderzoek er is gedaan naar je stelling, en gebruik de data, kijk naar wat andere mensen gezegd hebben over je onderwerp: een goede quote kan je betoog alleen maar ten goede komen.

Schrijven – gebruik tabellen en nummering

We hebben hierboven de onderdelen van een betoog genoemd. Maak een tabel aan de hand van deze structuur en nummer je argumenten die je in het middenstuk zet. De sterkste argumenten eerst, je wilt immers gelijk overtuigen, je tegenargument in een aparte kolom. Als je vervolgens gaat teruglezen kan je goed zien of je een heldere structuur met overtuigende argumenten hebt.

Herlezen

Dit is een belangrijk punt: je betoog teruglezen. Niet gelijk na het schrijven, een dag later is vaak beter omdat je dan scherper bent op typ- en stijlfoutjes. Overtuig je jezelf niet met je betoog? Dan moet er nog aan gesleuteld worden, jij moet zelf de eerste zijn die je overtuigd met je eigen verhaal.

Een computer
Let je goed op het aantal woorden? ǀ Bron: Unsplash

Het is niet altijd makkelijk om helder Nederlands te schrijven, goed onderzoek te kunnen doen of een onderwerp te vinden waarmee je mensen kan boeien. Daarom kan de hulp van een expert wonderen doen. Je vindt deze experts bij Superprof.

Tientallen leraren Nederlands zijn te vinden op Superprof. Ze bieden lessen aan in steden in het hele land, maar bieden vaak ook de mogelijkheid om online lessen te volgen, zodat je sessies kan volgen als je bijvoorbeeld op vakantie bent of ver weg woont.

Het zijn vaak docenten die Nederlands hebben gestudeerd, perfect weten hoe je moet debatteren en schrijven en je tot in de puntjes kunnen uitleggen wat je moet doen om een goed betoog op te stellen. Sommige zijn oud-docent, anderen werken nog als leraar Nederlands.

De prijzen verschillen afhankelijk van je intensiteit van je lessen, de expertise en ervaring van de docent, de groepsgrootte en het feit of je online of offline les volgt. Uiteindelijk is er voor iedereen een docent Nederlands te vinden op Superprof, en zal je zien dat je binnenkort iedereen overtuigt met een betoog waar geen tegenargument tegenop kan!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.