De grote afkeer van alles wat met wiskunde te maken heeft, wordt gedeeld door veel leerlingen van de lagere en middelbare school gedurende hun schooljaren. Sommigen proberen urenlang de grondbeginselen van een bepaald onderdeel van de wiskunde onder de knie te krijgen en raken uiteindelijk alleen maar meer ontmoedigd.

Hoewel het waar is dat wiskunde een van de meest gecompliceerde academische vakken is, is het van essentieel belang in vele delen van het dagelijks leven.

Specifieke wiskunde zoals optellen, aftrekken, delen, breuken, algebra en tafels zijn noodzakelijk om te onthouden, aangezien ze zeer nuttig blijken te zijn in allerlei momenten en gebeurtenissen. Daarom zullen we, zonder verder uitstel, meer vertellen over tafels en hoe je ze van jongs af aan onder de knie kunt krijgen. In welke groep je ook zit, zeker voor kinderen is het belangrijk tafels goed te leren.

Ben je klaar voor een wiskundige ontdekkingsreis door de wereld van de tafels?

Bijles wiskunde gezocht? Superprof helpt je verder.

Een bord vol sommen.
Wiskunde kan soms zo ongrijpbaar lijken, he?! | Bron: Pexels
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Korte Geschiedenis van de Tafels

Er zijn dingen die al zo lang bestaan dat we niet eens zeker zijn van hun oorsprong en wanneer ze zijn ontstaan. Zoals de pen, de fiets, zonnebrillen, of de tafels; al deze "uitvindingen" worden sinds mensenheugenis gebruikt en hebben ons leven op vele manieren vereenvoudigd.

Laten we ons concentreren op de tafels. Wanneer zijn ze begonnen? Hoewel onderzoekers niet helemaal zeker zijn van de exacte oorsprong van deze tafels, is het van essentieel belang te vermelden dat de vroegst bekende tafels zijn gevonden 4000 jaar geleden zijn, uit de tijd van de Babyloniërs.

Niettemin leken de Babyloniërs alleen een basis van 60 te gebruiken. Wanneer is dan de basis van 10 ontstaan die tegenwoordig algemeen wordt gebruikt bij de vermenigvuldiging? Volgens wetenschappers waren de Chinezen de eersten die de basis van 10 gebruikten in 305 v. Chr. op bamboestrippen tijdens China's Warring States periode.

Hoewel de Babyloniërs en China hun tafels misschien al eeuwen gebruikten, wordt de vermenigvuldigingstabel of -grafiek het meest toegeschreven aan de oude Griekse wiskundige Pythagoras (570-495 v. Chr.). In veel talen, zoals het Frans en het Russisch, staat de vermenigvuldigingstabel bijvoorbeeld bekend als de Tafel van Pythagoras.

Vandaag de dag wordt de "Tafel van Pythagoras" of andere soortgelijke taballen in elk land gebruikt om het berekenen van grote sommen net iets gemakkelijker te maken.

Laten we in het volgende hoofdstuk eens kijken naar het onbetwistbare belang van de vermenigvuldigingstabel.

 

De leraar voor het bord
Privéles kan ook helpen! | Bron: Pexels

Het Belang van Tafels

Het laatste wat je nu waarschijnlijk wilt horen is dat tafels o zo belangrijk zijn en dat iedereen als kind er moeite mee had. Maar we zijn hier om je te helpen, of je nou een kind bent of volwassene, en je alles uit te leggen. Zoals alle wiskundige onderwerpen, zijn de tafels logisch en relatief eenvoudig te begrijpen, in welke groep je ook zit.

Als je dit artikel leest,  en je zit op de lagere school en bent helemaal de tafels helemaal zat, dan gaan we je motiviatie teruggeven. Hierbij een paar redenen waarom tafels, voor kinderen en volwassenen, zo belangrijk zijn.

  • Tafels maken de weg vrij voor de toekomst: net als de fundering van een huis, zijn de tafels noodzakelijk en fundamenteel voor het verder leren. Als je de tafels niet onder de knie te hebt, is het moeilijker om in de toekomst andere zaken uit de wiskunde te snappen. Zodra je de vermenigvuldigingstabel onder de knie hebt, zul je zien dat andere concepten als delen, breuken en procenten veel gemakkelijker worden.
  • Tafels geven zelfvertrouwen: wanneer leerlingen de tafels onder de knie hebben en ze goed kunnen beantwoorden, krijgen ze het broodnodige zelfvertrouwen om door te gaan met het leren van nieuwe wiskundige concepten zoals breuken, algebra en trigonometrie. Het hebben van het juiste zelfvertrouwen is noodzakelijk voor jongeren om hen door de lagere school te loodsen.
  • Je geest wordt er sterker van. Iets wat maar weinig mensen weten is dat het uit het hoofd leren van tafels je mentale rekenkunde verbetert. Mentaal rekenen zijn de rekensommen die je in je hoofd doet, dus zonder rekenmachine of een andere hulp. Hoe beter je wordt in hoofdrekenen, hoe beter je in de toekomst andere wiskundige problemen zonder hulp zal kunnen oplossen.

Zie hier drie van de redenen waarom tafels absoluut essentieel zijn! Niettemin, als je nog steeds moeite hebt om de basis te begrijpen en vragen over tafels te beantwoorden, dan vertellen we je wat meer over handige technieken in het volgende hoofdstuk.

Kom hier meer te weten over wiskundeonderwijs.

De leraar voor het bord
Vraag je leraar om uitleg! | Bron: Pexels

Briljante Technieken om de Tafels Beter te Leren Beheersen

Het valt niet te ontkennen dat lesgeven een kunst is. Er is veel tijd, voorbereiding en concentratie nodig om de lesstof effectief over te brengen naar een ander persoon.

Hoe zit het met tafels? Moeten die altijd op dezelfde rigide manier onderwezen worden? Niet noodzakelijkerwijs. Je kan door een som leuk te maken, ook leuke antwoorden krijgen. Je kan er een spel van maken. Hoewel het waar is dat er traditionele technieken zijn die bewezen goede resultaten hebben, is het ook belangrijk om te stellen dat de tijden zijn veranderd en dat leerlingen in het basisonderwijs met andere obstakels te maken hebben dan mensen enkele jaren geleden. Het is dan ook belangrijk je als juf aan te passen. Speel en leer, in plaats van droge stof erin te stampen.

Maar, ongeacht de leerling of de tijd waarin we leven, er zijn enkele briljante technieken die het begrijpen van de tafels heel makkelijk en effectief maken:

  • Vergelijk vermenigvuldigen met optellen: aangezien het wiskundige concept van optellen vóór vermenigvuldigen komt, is het ten zeerste aan te bevelen om overeenkomsten te zoeken tussen vermenigvuldigen en optellen in plaats van je vanaf het begin te concentreren op het onthouden van de tafels. De eerste stap van vermenigvuldiging die leerlingen moeten begrijpen staat bijvoorbeeld bekend als herhaalde optelling; eenvoudig genoeg, toch?
  • Begin langzaam maar zeker: zorg ervoor dat leerlingen eerst nul en één kunnen vermenigvuldigen voordat ze aan de andere getallen beginnen. Aangezien dit een nieuw concept is, raden we aan vermenigvuldigen leuk te maken met visuele middelen zoals foto's en diagrammen die het proces weergeven. Na de vermenigvuldiging van nul en één, werk je door naar twee, drie, vier, enz. Of deel de tafel in een rij of in groepjes, dat helpt ook!
  • Zorgen dat ze herinneren: nadat de eenvoudige getallen onder de knie zijn, zijn de leerlingen klaar om aan goede herinneringstechnieken te gaan werken. Let op dat een van de grootste fouten bij het onderwijzen van de tafels, vaak het onthouden van een rij tafels is. Aangezien leerlingen die voor het eerst vermenigvuldigen nog vrij jong zijn, beseffen zij misschien niet hoe belangrijk het is om de hele vermenigvuldigingstabel uit het hoofd te leren. Toch moet het gebeuren! Daarom moeten leerkrachten de leerlingen aanmoedigen, hun de tijd geven om nieuwe concepten te oefenen en manieren aanleren om de feiten te onthouden in makkelijke volgorde. Je zult zien dat het beantwoorden een stuk makkelijker gaat!
  • Spelletjes spelen: het klinkt misschien heel kinderlijk, maar het is belangrijk te onthouden dat degenen die voor het eerst hun tafels leren nog geen 12 jaar oud zijn! Daarom is het zeer aan te bevelen om in de wiskundeles spelletjes te spelen, om zo van jongs af aan een positieve herinnering aan het vermenigvuldigen te creëren. Met een spel een som oplossen, je krijgt er leuke, juiste antwoorden van! Online vind je ook leuke spelen, die je met een simpele download op je telefoon of computer kan spelen.

Wij hopen dat de hierboven vermelde technieken het leren leuker, makkelijker en vooral effectiever maken!

 

Een leerlinge maakt haar sommen.
Het is even moeilijk, maar als je het snapt, snap je het! | Bron: Pexels

Een Privéleraar Inhuren om de Tafels te Leren

Als je nu, na het leren van de basisprincipes van tafels, en het in praktijk brengen van enkele van de methoden uit het artikel van vandaag, nog steeds moeite hebt om je tafels op een effectieve manier te onthouden, raden we je ten zeerste aan een privé juf wiskunde te zoeken.

Waarom is het inhuren van een privéleraar wiskunde een goed idee? Hierbij een paar redenen hoe een privéleraar je kan helpen met het leren van je tafels:

  • Persoonlijke aandacht: bij het leren van welk onderwerp dan ook met een bijlesdocent, is de toegewezen tijd 100% gewijd aan de behoeften van de student en volledig op maat gemaakt. Dit is een verfrissende verandering voor veel studenten die meer hulp nodig hebben, die niet beschikbaar is in een traditionele klas van meer dan 20-25 studenten. Kies dus voor kwaliteit bij bijles!
  • Verwerving van nuttige tips en trucs: omdat een traditionele klas vaak druk en vol is, krijgen docenten zelden de kans om hun vaardigheden volledig toe te passen bij het onderwijzen. Studenten helpen elkaar ook niet altijd en hebben juist aandacht van de juf nodig. Leer beter met een bijlesdocent!
  • Gemak: er zijn veel studies die aantonen dat er specifieke momenten op de dag zijn waarop individuele studenten beter in staat zijn om te leren; dit betekent dat overdag misschien niet altijd zo gunstig is. Daarom is het essentieel om te stellen dat jonge studenten de hulp van privéleraren kunnen inroepen op een tijd en plaats die voor hen het beste is.

De grote vraag is nu natuurlijk, waar vindt men een professionele leraar om dit soort lessen te geven? Het antwoord is eenvoudig: Superprof! Van alle verschillende online bronnen die gespecialiseerd zijn in privébijles, is Superprof met afstand de beste. Onze privé-leraren van Superprof helpen jou super graag met het geven van bijles, huiswerkbegeleiding en bijvoorbeeld examentraining wiskunde.

Waarom is Superprof zo goed? Alle bijlesgevers zijn gekwalificeerde professionals, de lessen worden online of in persoon gegeven, en de eerste les is altijd 100% gratis. Kijk op onze website om gekwalificeerde wiskunde docenten te vinden in een stad bij jou in de buurt.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.