Duizend jaar geleden waren maar weinig mensen zangers. Inmiddels is de muziekindustrie gigantisch! De muziekindustrie loopt op tot in de vele miljarden. Met zoveel geld in omloop kan iedereen met de juiste vaardigheden professioneel zanger worden.

Waarom zou jij dat niet kunnen? 

Wie heeft er niet van gedroomd om perfect te kunnen zingen, een zangwedstrijd op televisie te winnen en een ster te worden?

Eerst het belangrijkste: je moet sleutelen aan je zangkunsten.

Zangles Amsterdam, boek een les

De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Betekent Zingen in Toonsoort?

Er zijn verschillende dingen die je moet doen als je in toonsoort wilt zingen. Je moet:

 • De toonhoogte en de waarde van de noten die je gaat produceren kunnen lezen en onthouden.
 • Een stem hebben die de technieken kan reproduceren die van de zanger gevraagd worden (kan ik een vibrato als dat nodig is?)
 • In staat zijn de frequenties te horen die je produceert of je bewust zijn van welke frequentie je produceert (zing ik te hoog of te laag?)
 • Een gevoel voor ritme hebben dat precies weet wanneer je een noot moet beginnen te zingen en wanneer je een noot moet stoppen.
Muzieknoten op een rijd
Als je wilt leren zingen is het handig als je al noten kan lezen. | Bron: Pixabay

De Fundamentele Frequenties

Zang in toonsoort is gerelateerd aan de wetten van de natuurkunde. Je kunt de frequentie in hertz van elke noot in de muziek achterhalen.

Maar wat betekent dat allemaal?

De frequentie is het aantal trillingen per seconde en wordt gemeten in Hertz (hz). Zangers gebruiken meestal een "A"-noot om hun toonsoort te controleren. Deze 440hz wordt ook vaak gebruikt als standaard voor het stemmen van instrumenten. Dit staat bekend als de "toonhoogte standaard", "A440", of de "Stuttgart toonhoogte". In feite, als je zingt in toonhoogte, moet je er gewoon voor zorgen dat je stem dezelfde frequentie geluid maakt als een gestemde piano zou doen.

Zangles den Haag vind een leraar op Superprof

Heb gevoel voor ritme

Zonder ritme zou het onmogelijk zijn om te zingen, een instrument te bespelen of te dansen. Als je een van deze drie dingen doet, heb je een gevoel voor ritme nodig.

Is het aangeboren of kan het worden aangeleerd?

Sommige mensen hebben een aandoening die bekend staat als ritme-doofheid. Ook al kunnen sommigen een tempo aanhouden zonder muziek, dan nog kan het zo zijn dat het voor hen onmogelijk is om te bewegen op het ritme als er wel muziek wordt afgespeeld. Als jij een van de 4% bent die aan ritme-doofheid lijdt, zal je misschien moeite hebben om te leren zingen.

Maar als je wel ritme kan houden, betekent dat niet dat het leren zingen voor jou heel gemakkelijk zal zijn! Je moet er nog steeds veel tijd en energie in stoppen. Een zangleraar zal ervoor zorgen dat je aan je ritme werkt om correct mee te zingen op muziek. In de basis is dit alles wat er bij zingen komt kijken! Maar als er niet zoiets als techniek bestond, zou iedereen ter wereld even goed kunnen zingen en zouden we allemaal van dezelfde genres muziek houden.

Er zijn elementen zoals klankkleur die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen, afhankelijk van een aantal factoren zoals: de lengte van de stembanden, de longinhoud, de kopstem en de borststem, de resonantie van de stem, enz.

Zoek hier naar zangles Arnhem.

Leer Zingen in Toonsoort Door Correct te Ademen

Voordat je gaat zingen, moet je je houding en ademhaling onder de knie hebben om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je stem haalt. Hier zijn een paar regels die je moet volgen als je goed wilt zingen:

 • Houd je rug recht.
 • Plaats je voeten, de een iets voor de ander, op schouderbreedte uit elkaar.
 • Steek je borst trots vooruit, alsof je in een militaire parade marcheert. Deze houding zal je helpen je longen te vullen en samen te trekken om je borstholte gemakkelijk op te blazen en leeg te laten lopen.
 • Zoek de houding waarbij je je het meest ontspannen voelt. Als je rug stijf is, zul je niet zo mooi kunnen zingen. Het is essentieel dat je een beetje experimenteert om de best mogelijke positie te vinden.

Onthoud dat er 4 hoofdspieren betrokken zijn bij de ademhaling:

 • Het middenrif
 • De intercostale spieren
 • De transversus thoracis spier
 • De buikspieren

Het middenrif is de belangrijkste spier om te beheersen als het gaat om zingen. Het is een spier die de borstkas met de buik verbindt en die vastzit aan het borstbeen, de ribben en je lendenen. Hij werkt een beetje als een zuiger: hij daalt 7 of 8 cm wanneer je inademt en keert terug naar zijn oorspronkelijke positie wanneer je uitademt.

Laten we nu eens leren om correct te ademen! In feite zou je de stem als een blaasinstrument kunnen beschouwen. Om in toonsoort te zingen, moet je dus correct ademen. Als je dit niet geleerd hebt tijdens je muziektheorie lessen, dan weet je het nu! Om goed te kunnen zingen, moet je in korte tijd veel lucht kunnen opslaan. Je moet dus snel leren inademen.

Probeer, indien mogelijk, te oefenen met diafragmatisch ademen, omdat je dan meer lucht in je longen kunt opslaan en de spanning in je schouders kunt verlichten. Diafragmatisch ademhalen kan een tweede natuur worden als je het van jongs af aan leert. Als je ouder bent, kan dit werk je ergens tussen de 2 en 3 maanden kosten. Je moet een oppervlakkige ademhaling vermijden als je zingt.

Om een goede ademhaling voor het zingen beter te begrijpen, moet je een aantal van de vele video's op YouTube over dit onderwerp bekijken.

Er zijn sporten en oefeningen die je helpen als je zingt. Neem bijvoorbeeld yoga. Door aan je ademhaling en je "asana" (yogahoudingen) te werken, leer over je ademhaling, terwijl je een diafragmatische ademhaling gebruikt. Dit kan je ook helpen om de zuurstof in je lichaam optimaal te benutten.

Duursporten zijn ook zeer goed voor je omdat ze je cardiovasculaire gezondheid en je longcapaciteit vergroten. De 5-voudige Tour de France-winnaar Miguel Indurain had bijvoorbeeld een hartslag in rust van 28 slagen per minuut en een longinhoud van 7,8 liter (in tegenstelling tot de gemiddelde inhoud van 5,5 liter). Dat zou zeker helpen!

Zangles Rotterdam, boek een leraar

Mensen zingen in een koor
Zingen in een koor kan zeer leerzaam zijn! | Bron: Pixabay

Oefenen om in Toonsoort te Zingen

Of je nu bas, bariton, tenor, alt, mezzosopraan of sopraan bent, door dagelijks met je stem bezig te zijn kun je de operazanger worden waar je altijd al van hebt gedroomd. Het werk zal lonen en als je wilt zingen, moet je er gewoon voor gaan.

Er zijn een paar regels die je in gedachten moet houden:

 • Oefen dagelijks.
 • Je kunt verschillende oefensessies doen op dezelfde dag. Je kunt bijvoorbeeld 's ochtends opwarmoefeningen doen, 's middags een zangsessie, en 's avonds of tijdens het douchen een cooling down.

Tessitura is "het meest esthetisch aanvaardbare en comfortabele stembereik voor een bepaalde zanger of, minder vaak voorkomend, een muziekinstrument. Het bereik waarin een bepaald type stem zijn best klinkende (of karakteristieke) kleur laat horen." Je zou aan je zangtechniek moeten werken tijdens je online zanglessen en het vergroten van je stembereik.

Je kunt je ook aansluiten bij een zanggroep om te gaan zingen. Dit zal je ook helpen om je perfecte stem te vinden.

Je kunt ook privélessen nemen bij een zangleraar om je zangtechniek en je toonhoogte te verbeteren en wat zelfvertrouwen op te doen. Zorg ervoor dat je je privé zanglessen regelmatig inplant. Er is niets beter als het gaat om het verbeteren van je zangtechniek.

Je moet altijd verschillende stemcoaches bekijken, zodat je de juiste kunt kiezen.

Werk aan je techniek en vocalisatie

Je stem opwarmen is een stap die geen enkele moderne zanger mag overslaan.

Een warming up voor het zingen is eigenlijk verplicht, en nog meer als je op het punt staat een optreden te geven. Om er zeker van te zijn dat je volledig voorbereid bent om te zingen, moet je de volgende stappen nemen:

 • Ontspan je kaak door wat oefeningen in het lage tot midden bereik te doen voordat je geleidelijk naar je kopstem toewerkt.
 • Begin met stemoefeningen in het middengebied, dan een lage toonladder, dan een hoge toonladder. Je kunt dan van het lage bereik naar het hoge bereik gaan.
 • Neem een korte pauze en begin dan opnieuw met je toonladders.
 • Werk aan de nuances. Begin met zingen op een comfortabel volume voordat je het volume in stappen verhoogt. Je kunt dit opnieuw doen, maar begin dan op een hoger niveau.
 • Oefen het uitspreken van alle klinkers en medeklinkers.
 • Probeer vocale behendigheidsoefeningen. Deze zullen wonderen doen voor je vocale flexibiliteit.

Er zijn veel voorbeelden van deze oefeningen op YouTube te vinden.

Een belangrijk advies voor het behoud van je stem:

 • Zorg ervoor dat je water en thee met honing drinkt. Thee voorkomt uitdroging van je keel en honing is een natuurlijk antisepticum.
 • Vermijd roken, want dat kan je keel, strottenhoofd en stembanden irriteren.
 • Maak je luchtwegen vrij, vooral je neus.
 • Doe altijd een warming-up voordat je aan een zangsessie begint, vooral als je hoge noten wilt zingen. Net als wanneer je sport, moet je eerst opwarmen!
 • Doe wat aan sport om je ademhaling te verbeteren.
De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kun je Leren Zingen in Toonsoort als je Geen Goede Zanger Bent?

Heel weinig mensen kunnen zingen in de juiste toonsoort als ze voor het eerst beginnen zonder er iets voor te doen. Er zijn ook maar weinig mensen die zonder training 100 meter kunnen rennen in 15 seconden! Hoewel we niet allemaal gelijk geschapen zijn, kan iedereen met een beetje inzet in toonsoort leren zingen.

Iemand die in een muzikale familie wordt geboren, zal waarschijnlijk al op jonge leeftijd zingen, omdat hij van meet af aan door muziek wordt omringd. Hetzelfde als een kind dat in een sportfamilie wordt geboren waarschijnlijk eerder geneigd zal zijn om aan sport te doen. De omgeving van een kind zal een belangrijke rol spelen in zijn toekomst.

Uit de maat zingen is niet zo'n probleem als je begint. Als je weet dat je niet in toonsoort kunt zingen, betekent dat tenminste dat je goede van slechte noten kunt onderscheiden!

Je moet naar jezelf luisteren als je zingt, want de meeste mensen doen dat niet. Heb je ooit naar jezelf geluisterd op een opname en gedacht dat het niet jouw stem was? Hetzelfde gebeurt wanneer je zingt! We klinken vaak niet precies zoals we denken. Je moet je luistervaardigheid trainen, zodat je kunt horen of je in de maat zingt of niet.

Als je eenmaal aan dit luisteren hebt gewerkt, kun je aan je stem sleutelen, aangezien je alle nodige vaardigheden hebt om jezelf te corrigeren, te verbeteren en zelfvertrouwen te krijgen.

The Beatles
Wil je net zo mooi kunnen zingen als The Beatles? Lees dan snel onze tips! | Bron: Pixabay

Leer Zingen Met een Privé Zangleraar

De beste manier om in toonsoort te zingen is uiteraard met de hulp van een docent die gespecialiseerd is in het vak.

Privé les is in dit geval de beste oplossing. Anders dan bij een groepsles, is de docent bij privé les er maar om één student te helpen. Dit betekent dat hij of zij elke les volledig kan personaliseren en kan luisteren naar de behoeften van de student.

De student zal sneller vooruitgang boeken, omdat de docent er is om zijn fouten te corrigeren, hem te helpen met het opwarmen van zijn stem, correct te ademen en zijn zangtechniek te verbeteren.

Over het algemeen kosten privé-lessen meer dan groepslessen. De prijs ervan kan echter sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Bovendien kunnen ze je op de lange termijn kosten besparen, omdat je er minder van nodig hebt. Er is ook niets dat je ervan weerhoudt om groepslessen te nemen als je eenmaal in de juiste toonsoort hebt leren zingen.

Een privé-stemcoach is ideaal voor mensen die nerveus zijn bij het zingen. We zingen vaak vals zonder dat we het doorhebben. In privélessen hoef je je daar geen zorgen over te maken, want je stemcoach is er om je te helpen. Zo bouw je als student vertrouwen op in je eigen kunnen!

Vind een zangles op Superprof

Leer Zingen in Toonsoort met een App

Als je nog niet helemaal klaar bent om te zingen met privélessen, kun je beginnen met zingen met behulp van gratis apps! Zelfs als je geen beginner meer bent, zijn er genoeg apps die je kunnen helpen je zang te verbeteren.

Het voordeel van apps is dat je ermee aan de slag kunt zodra je ze op je mobiel of tablet hebt gedownload. Dan kun je oefenen waar en wanneer je maar wilt!

Sing True

Deze app, die alleen beschikbaar is op iOS, is perfect voor beginners!

Het analyseert de stem van de gebruiker en geeft je oefeningen om ervoor te zorgen dat je je toonhoogte verbetert. Het kan je helpen om zowel je oren als je hersenen te trainen om beter te zingen. Bovendien houdt de app je vooruitgang bij en geeft hij je advies om aan je zangtechnieken te werken.

Sing Sharp

Sing Sharp is beschikbaar op zowel iOS als Android en is de meest complete oplossing voor wie in toonsoort wilt zingen.

Je kunt bijna alles doen met deze app:

 • Opwarmen
 • Zangtechniek lessen
 • Zangtraining
 • Zang oefeningen
 • Je favoriete liedjes opnemen
 • Volg je vooruitgang

Dit alles in één app, wat wil je nog meer?

Swiftscales

Dit is de meest professionele app op onze lijst. Deze app, die beschikbaar is op iOS en Android, komt zeer in de buurt bij het hebben van een eigen zangcoach!

Ontworpen door gebarentolken, is deze app voor zowel beginners als experts. De app volgt de beginner en zal gepersonaliseerde lessen voorstellen, afhankelijk van de tessitura van de zanger. Met ademhalings- en technische oefeningen is dit de beste app voor het werken met privé-leraren.

Sing! Karaoke

Zodra je je zangtechniek en toonhoogte hebt verbeterd, kun je je favoriete nummers zingen!

Deze app is beschikbaar op zowel iOS als Android en biedt meer dan 800.000 verschillende nummers. Je vindt er ook een stemoptimalisator die de kleine foutjes die je maakt verwijdert en je kunt je vorderingen ook opnemen.

Michael Jackson
Wie weet ben jij de volgende superster! | Bron: Pixabay

De Beste Online Video's om te Leren Zingen

Om goed in toonsoort te kunnen zingen, moet je goed kunnen luisteren. Je zult dus je oor moeten trainen en je stem afstemmen op een instrument als bijvoorbeeld een piano. Het produceren van een bepaalde noot (zoals de A na de C) vergt echter veel oefening. Geloof in jezelf en oefen het harmoniseren met alle noten binnen je bereik.

The Songbird Tree

Op het kanaal van Kerry Ho kun je van alles te weten komen over hoe je je zang kunt verbeteren. Haar advies voor zangers omvat zaken als: hoe verbeter je je zelfvertrouwen, hoe zing je met vibrato, hoe warm je je stem op, hoe zing je met een sterke borststem, hoe zorg je voor je stem, enz. Dit werkt een beetje alsof je je eigen privé-leraar hebt, maar het kost je geen cent.

Eric Arceneaux

Eric Arceneaux is een YouTuber die advies geeft aan zangers. Zijn YouTube-video's behandelen een groot aantal verschillende aspecten van het zingen, van hoe je je stembanden beschermt, vocale workouts, opwarmoefeningen, manieren om in toonsoort te zingen, hoe je correct moet staan, enz. Eric heeft veel goede adviezen voor degenen die net zijn begonnen met zingen!

Felicia Ricci

Felicia Ricci heeft veel video's over hoe je je zang kunt verbeteren. Ze heeft tutorials over veel verschillende aspecten: emotie, spanning, een microfoon, hoe je jezelf kan verbeteren met behulp van je adem, hoge noten, evenals video's over hoe je liedjes en teksten kan onthouden en hoe je je tong kan ontspannen tijdens het zingen. Er staan veel video's op haar kanaal die je nuttig zult vinden.

Als je met deze middelen geen vooruitgang boekt met je zang, zullen we echt verbaasd zijn!

In het kort:

 • Uit de toonsoort zingen is niet het einde van de wereld! Bijna iedereen kan in toonsoort zingen met een beetje training.
 • Je moet alleen de natuurkunde erachter begrijpen. Zingen in toonsoort betekent gewoon dat je in de juiste frequentie zingt met gevoel voor ritme. Er zijn echter nog andere elementen waar je rekening mee moet houden, zoals klankkleur van je stem en je ademhaling.
 • Er zijn verschillende opties voor iedereen die in toonsoort wil zingen. De prijzen van deze opties kunnen echter sterk variëren van zeer goedkoop tot zeer duur. Als je een beperkt budget hebt, waarom zoek je dan niet uit hoe je gratis lessen kunt vinden?
 • Er zijn apps beschikbaar om je te helpen je zangkunst te verbeteren. Swiftscales is misschien wel de beste oplossing op de markt. Het is een geweldige app voor zowel beginners als gevorderden.
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!