Er zijn waarschijnlijk meer zanggroepen dan je zou denken.

Wie begint een koor en hoe kan je erbij betrokken raken om te leren zingen?

Als je aan zanggroepen denkt, denk je waarschijnlijk aan een typisch kerkkoor. Dit beeld kan veel mensen afschrikken.

Zanggroepen zijn echter vaak heel anders en als je naar shows als The Voice, Britain's Got Talent en The X Factor hebt gekeken, weet je dat er ook veel hedendaagse groepen zijn. Vroeger werd er vaak een klassiek repertoire gezongen, maar het komt steeds vaker voor dat zij meer eigentijdse en populaire stukken zingen.

Koren zijn ook een geweldige manier voor beginners om hun zangstem te verbeteren zonder dat ze een zangdocent nodig hebben.

Dus, wat is een koor en hoe helpt het om mijn stem te verbeteren en te leren zingen?

Een koor is simpelweg een groep zangers die werken onder leiding van een leraar, dirigent of instructeur.

In dit artikel zal Superprof de voordelen uitleggen van het werken met een koor om je zang te verbeteren zonder je toevlucht te nemen tot zangleraren!

Op zoek naar zangles Leiden?

Kinderen zingen in koor
Het kan voor kinderen ontzettend leerzaam zijn om samen met anderen te zingen. | Bron: Pixabay
De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joyce
5
5 (6 reviews)
Joyce
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joyce
5
5 (6 reviews)
Joyce
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat zijn de Voordelen van Zingen in een Koor?

Als het gaat om leren zingen en je vocale training, zijn er tal van voordelen aan het zingen in een koor:

 • Geen basisniveau vereist: zelfs als je niets van zingen weet, nog nooit bladmuziek hebt gelezen, nog nooit zangles hebt gehad en geen idee hebt van muziektheorie, geen paniek! Je kunt nog steeds lid worden van een koor. Er zijn een heleboel koren die geen eisen hebben als het gaat om lid te worden. Sommigen vragen om een auditie, maar dat betekent niet dat ze je stem heel precies zullen evalueren. Zelfs als je zingt als een kat, is de kans groot dat een koor je wil opnemen. Je inzet zal voor hen waarschijnlijk belangrijker zijn dan je zangkwaliteiten.
 • Werken in een groep: ook al is het maar voor de lol, zingen in een koor vergt veel werk en inzet. Sommige koren komen meerdere keren per week bij elkaar en er kan zelfs van je verwacht worden dat je in het weekend meedoet. Als je lid wordt van een koor, moet je weten waar je aan begint. Je moet ook geen bijeenkomsten overslaan. Dit zal jouw vooruitgang en die van de groep alleen maar schaden.
 • Leren zingen in een groep: ook al hebben zanglessen hun voordelen, het is niet hetzelfde als leren zingen in een groep. Luisteren naar andere zangers kan je helpen om beter te worden. Of je nu hun sterke punten kopieert of vermijdt dezelfde fouten te maken als zij, je kunt veel leren van andere zangers. Je medezangers kunnen je zangtips geven over hoe je moet opwarmen, hoe je goed moet stemmen en hoe je correct moet ademen.
 • Mensen ontmoeten: deel uitmaken van een groep, zoals een koor, is een geweldige manier om andere mensen te ontmoeten. Terwijl je de stress van het op het podium staan deelt, steun je elkaar en werk je samen als een groep. Een koor is net zo goed een team als ieder ander! Dit betekent echter ook dat je een teamspeler moet zijn!
 • Zelfvertrouwen krijgen: in het begin zul je je waarschijnlijk niet op je gemak voelen bij het idee dat je zingt of dat andere mensen je stem horen. Hier is wat advies: ga in het begin achter degenen staan die veel beter en luider zingen dan jij. Je zult snel horen dat je stem beter wordt! Je zult snel genoeg solo's kunnen zingen en al die hoge noten kunnen raken.
 • Psychologische en fysieke voordelen: wist je dat het ook dezelfde fysieke voordelen kan hebben als sporten? Je geeft je stembanden en middenrif een goede training, je werkt aan je houding en je houdt je ademhaling onder controle. Op het hoogste niveau is zingen fysiek zeer veeleisend. Vergeet niet dat je stem je instrument is en als je succes wilt hebben met zingen, moet je er goed voor zorgen.

Zoek hier naar zangles Arnhem.

Leer Harmonieën Zingen in een Koor

Wie houdt er niet van de harmonieën van Simon and Garfunkel, de Beach Boys, of gewoon van sommige van de geweldige groepen die bekend zijn op YouTube?

Om dit soort resultaten te bereiken, zul je je wat meer moeten verdiepen in de wereld van de vocale harmonieën. Nogmaals, dit zijn zangtechnieken die je kunt leren zonder de hulp van een zangleraar. Harmonieën zijn verschillende klanken die tegelijk worden geproduceerd. Dit betekent dat je op zijn minst een basiskennis hebt van muziektheorie, akkoorden, en een goed oor.

In een koor is harmonie heel belangrijk! Daarom is zingen in een koor de sleutel tot het leren zingen van harmonieën. Eenvoudig gezegd is een harmonie meerdere noten die met hetzelfde ritme worden voortgebracht.

Over het algemeen zijn er drie hoofdnoten: de grondtoon, de terts en de kwint. Bijvoorbeeld, een C majeur akkoord bestaat uit C (grondtoon), E (terts), en G (kwint).

De hoofdstem zingt de grondtoon, terwijl de andere stemmen de terts en de kwint zingen. Natuurlijk zijn er veel variaties op deze methode.

Hoewel je met je zangleraar zou kunnen werken aan harmoniseren, is een koor interessant omdat zingen in harmonie met anderen een van de belangrijkste zangtechnieken is die je zult moeten beheersen. Je leert een grondtoon, een terts en een kwint te zingen. Al snel zul je leren hoe je met elke toonhoogte en elke zanger kunt harmoniseren. Maar dit is niet de enige techniek die je in een koor kunt leren, je krijgt ook de kans om aan je vibrato en ademhaling te werken.

Handig, nietwaar?

Kerk
Koren zingen vaak in een kerk, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. | Bron: Pixabay

Vind je Stembereik door te Zingen in een Koor

Zanger zijn in een koor is niet alleen maar leuk en aardig! Je hebt een krachtige, solide en flexibele stem nodig om je in de groep te kunnen integreren. In dit opzicht kunnen ze net zo veeleisend zijn als het werken met een zangdocent. Dit betekent dat je je stem moet aanpassen aan het totaalgeluid. Tijdens je stemtraining bij een koor zullen ze je opwarmingsoefeningen en zangoefeningen leren die voor de meeste zangers nuttig zijn.

Je moet er echter aan denken om ook buiten de groep aan je stem te werken, als er geen zangoefeningen worden gedaan specifiek voor jouw type zang.

Het is niet altijd makkelijk om je stembereik te vinden als je in een groep zingt. In feite wordt van een koorzanger vaak verwacht dat hij zo'n grote verscheidenheid aan nummers zingt dat hij nooit echt in zijn tessituur zingt.

Als je dirigent je niet vertelt wat je bereik is, moet je misschien een privéleraar zoeken om je te helpen erachter te komen wat voor soort zanger je bent.

Het is erg onwaarschijnlijk dat je in een koor je stembereik zult vinden, en zelfs als dat zo is, zul je waarschijnlijk liedjes zingen die niet geschikt zijn voor jouw tessituur, stemtimbre, enz. Immers, in een koor gaat het om het collectief en niet om het individu.

In het kort:

 • Er zijn genoeg koren die eigentijdse muziek en verschillende genres zingen. Het zal niet al te moeilijk zijn om een groep te vinden die muziek zingt die je leuk vindt.
 • Aarzel niet om online rond te kijken om koren te vinden die op zoek zijn naar leden!
 • Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het lidmaatschap van een koor. Naast de fysieke en psychologische voordelen van zingen, kun je bij een koor genieten van een groepsdynamiek, je zang verbeteren, meer zelfvertrouwen krijgen, en nieuwe mensen ontmoeten.
 • Een koorlid leert ook hoe hij met andere zangers kan harmoniseren, zodat hij in een groot aantal situaties met andere zangers kan meezingen.
 • Het grootste probleem met een koor is dat het een groep is. Als een zanger niet oppast, zal hij zijn individualiteit verliezen en zal hij gewoon een koorzanger zijn.
 • Als je een solist wilt worden, dan moet je eens kijken naar een aantal privé-leraren op Superprof.
Kinderen zingen in een koor
Als je het eng vindt om in je eentje te zingen, is een koor wellicht wat voor jou. | Bron: Pixabay

Waar Vind je Koren in jouw Stad?

In theorie zijn er koren over het hele land, zowel in grote steden als in kleine dorpen. In de praktijk is het vinden van koren niet zo eenvoudig als je op het eerste gezicht zou denken.

Er zijn echter een paar bronnen om koren te vinden, zoals op het internet.

Het internet is waarschijnlijk de eerste plaats waar je moet zijn voor wie op zoek is naar koren. Het is vaak eenvoudig en duidelijk weergegeven.

De koren worden meestal zowel alfabetisch als geografisch gesorteerd. Zolang je de naam van je woonplaats kent, moet je een koor kunnen vinden. De koren zijn gegroepeerd per provincie en er zijn er genoeg voor bijna elke provincie.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix was een bekende muzikant. | Bron: Pixabay

Als je de koren bij jou in de buurt hebt gevonden, hoef je er alleen maar op te klikken en dan kom je op hun website.

Een ding: sommige koren hebben niet hun exacte geografische locatie in hun naam, dus je zult moeten klikken om meer te weten te komen. Als je een dirigent bent met een koor, moet je waarschijnlijk contact opnemen om jouw koor aan de lijst toe te voegen.

Het beste van alles is dat je vaak de groepen kunt zoeken op je stemtype of het soort zang wat goed bij jou past.

Of je nu geïnteresseerd bent in koren, gospelzang of hedendaagse muziek, je kunt vaak specifiek zoeken op het genre wat het best bij jou past.

Er zijn enorm veel verschillende groepen te vinden en je zult waarschijnlijk eindigen met meer opties dan je van te voren had gedacht!

Je kunt ook meer te weten komen over gratis leren zingen of kijken naar online zanglessen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!