De krijgerhouding, of Virabhadrasana I, wordt beschouwd als één van de ultieme yogahoudingen die beginners moeten leren. Deze beweging is één van de drie krijgervariaties, en ook één van de meest bekende yogahoudingen omdat ze zo gemakkelijk is!

De krijgerhouding is een mooie aanvulling op je dagelijkse yogaroutine - of het nu je ochtendritueel is of een stretch na het sporten. Het is geweldig voor je lichaamshouding, je benen te strekken en de heupen te openen.

De houding is erop gericht om een 'spirituele krijger' te zijn, in tegenstelling tot de strijdlustige betekenis van het woord 'krijger'. Zoals het verhaal in de oude yogatekst, de Bhagavad-Gita, gaat, voert de spirituele krijger strijd tegen de universele vijand van zelfverheerlijking, die beschouwd wordt als de ultieme bron van menselijk lijden.

Een vrouw aan het strand doet de virabhadrasana pose
De krijgerhouding is spiritueel en werkt versterkend. (Bron: Unsplash.com)

We hebben een stapsgewijze gids samengesteld die je precies laat zien hoe je de krijgerhouding doet, en hoe je ze kunt perfectioneren, zodat je ze in je dagelijkse routine kunt opnemen.

De beste leraren Yoga beschikbaar
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voorbereiding

Voordat je begint met je yogaroutine, zorg je ervoor dat je goed stretcht. Als je kleren draagt die te strak zitten, of zelfs te los, kun je je niet zo gemakkelijk bewegen en dat belemmert je ademhaling en concentratie.

Onthoud ook dat je altijd yoga veilig moet beoefenen, zelfs als de specifieke houding niet bijzonder riskant aanvoelt. Investeren in een yogamat is een goed idee, want dat bevordert je houvast en houdt je in evenwicht.

Als je eenmaal lekker op je gemak bent en klaar om te beginnen, kom dan naar voren op je mat en doe de onderstaande 5 stappen.

Stapsgewijze instructies

Stap 1

Begin in de berghouding - als je deze houding nog niet geleerd hebt, volg dan onze stapsgewijze gids.

Op een uitademing stap of spring je zachtjes met je benen uit elkaar, tot ze ongeveer 1 meter uit elkaar staan. Hef nu je armen omhoog zodat ze loodrecht op de vloer staan en evenwijdig aan elkaar, en strek ze daarna uit en reik omhoog naar het plafond.

Duw je schouderbladen naar achteren en omlaag. Dit schakelt je buikspieren in en zorgt voor een stevige houding.

Een vrouw voert de virabhadrasana pose uit in een bergvallei
Begin in de berghouding voor je in de krijgerhouding overgaat. (Bron: Unsplash.com)

Stap 2

Nu is het tijd om je voeten in de juiste positie te brengen. Zet eerst je linkervoet ongeveer 45 graden naar rechts uit.

Je rechtervoet moet ook ongeveer 90 graden naar rechts gedraaid zijn.

Zorg ervoor dat je je hielen op één lijn brengt, want zo behoud je je evenwicht en je houding.

Stap 3

Op een uitademing draai je je torso naar rechts, zodat je bekken naar voren gericht is, naar de top van je mat. Forceer jezelf hier niet te hard, maar duw gewoon tot een comfortabel niveau en houd dat dan vast. Als het moeilijk aanvoelt zul je geleidelijk kracht opbouwen.

Terwijl je je linkerheup naar voren draait, druk je de bovenkant van het dijbeen naar achteren om je hiel stevig op de grond te houden. Verleng je ruggengraat, concentreer je vooral op het staartbeen, en duw het naar de vloer.

Duw tenslotte je bovenlichaam iets naar achteren om je rug recht te houden, zodat je hele lichaam sterk en aangespannen voelt.

Stap 4

Adem weer uit, en buig deze keer je rechterknie over de enkel. Je scheenbeen moet nu loodrecht op de vloer staan.

Til je bovenlichaam hoog op, weg van je bekken, en strek je uit door je armen, waarbij je zoveel kracht kanaliseert als je kunt.

Breng nu, als je voelt dat je in evenwicht kunt blijven, je handpalmen naar elkaar toe in een gebedsbeweging. Reik zo hoog als je kunt terwijl je je evenwicht bewaart. Houd je schouders ontspannen, kijk naar voren en houd je hoofd neutraal, zorg ervoor dat je je nek op geen enkele manier belast.

Als je dat comfortabeler vindt, kun je ook je hoofd iets achterover kantelen en omhoog kijken naar je duimen.

Stap 5

Houd je Virabhadrasana ongeveer 30 seconden tot een minuut aan, of zo lang als goed voelt! Probeer je meer te concentreren op je evenwicht en ademhaling dan op hoe lang je de houding kunt aanhouden.

Om weer omhoog te komen, adem je in en duw je terug op je achterste hiel, waarbij je de rechterknie strekt. Op een uitademing draai je nu je voeten naar voren en laat je armen los. Wissel van been en herhaal aan de andere kant gedurende een paar diepe ademhalingen.

Als je klaar bent, keer je terug naar de berghouding en ga dan rustig in Padamasana zitten om te ontspannen.

Een vrouw in groene yogakleding voert de virabhadrasana pose uit
Yoga biedt zo veel prachtige voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. (Bron: Unsplash.com)

Fysieke voordelen

In traditionele en oude teksten staat dat de krijgerhouding allerlei krachten en gezondheidsvoordelen biedt.

Met deze houding rek je de schouders, nek, borst, buik en liezen echt goed uit. Dit opent je longen en je geest tot volle capaciteit.

Je krijgerhouding versterkt deze zones ook, zodat je schouders, armen, rug en benen naarmate je meer oefent gespierder en strakker worden.

De krijgerhouding biedt ook therapeutische en meditatieve voordelen die je helpen ontspannen en je concentratie tijdens de dag vergroten. Het werkt ontzettend kalmerend op lichaam en geest, en kan zelfs spierklachten verlichten als je het goed en regelmatig beoefent. Je zult echter misschien wel yogalessen moeten volgen om te leren hoe je het goed doet.

Veranderingen & variaties

Je kunt deze houding oefenen met verschillende armbewegingen. Je kunt bijvoorbeeld je handen op je heupen laten rusten, en als je je voorste knie buigt, kun je je armen achter je lichaam omhoog tillen en je handen in elkaar klemmen.

De manier waarop je je armen positioneert, bepaalt hoe je verschillende delen van je lichaam strekt. Als je voelt dat je je op een bepaald gebied moet toeleggen, pas dan je armen daarop aan om de stretch daarop te concentreren.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter