De berghouding, of Tadasana, is één van de elementaire yogahoudingen die beginners perfect onder de knie kunnen krijgen. Deze houding is simpel en krachtig, en vormt de basis van alle staande yogahoudingen, waaronder de krijgerhoudingen.

De berghouding is een prima vertrekpunt om je yogaroutine te beginnen en gemakkelijk over te gaan in de rest van de houdingen, zoals neerwaartse hond. Ze kan ook gebruikt worden als rusthouding tussen de bewegingen.

En dat niet alleen - de berghouding is ook een prachtige manier om je lichaamshouding te verbeteren, aangezien ze de ruggengraat recht zet, het lichaam verlengt, en de schouders ontspant. Deze elementaire yogahouding kan dus zelfs apart dienen als een kort meditatief moment op een hectische dag!

We hebben een stapsgewijze gids samengesteld die je precies laat zien hoe je de berghouding doet, en hoe je hem kunt perfectioneren, zodat je ze in je routine kunt opnemen.

De beste leraren Yoga beschikbaar
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De voorbereiding

Voor we beginnen, moet je zorgen dat je comfortabele kleding draagt waarin je gemakkelijk kunt stretchen en bewegen - hoewel de berghouding een stilstaande houding is, kun je je op de rest van je routine voorbereiden en verder ontspannen met kleding die niet te strak zit.

Misschien is het verstandig om te investeren in een yogamat als je die nog niet hebt. Hoewel matten niet absoluut noodzakelijk zijn (vooral voor deze houding), zijn ze een prima manier om in evenwicht te blijven en bepaalde houdingen aan te nemen zonder uit te glijden. Veilige yoga is fijne yoga!

Als je eenmaal lekker op je gemak bent en klaar om te beginnen, kom dan naar voren op je mat en doe de onderstaande 5 stappen.

Als je ooit yogalessen hebt gevolgd, ken je deze stappen misschien al!

Voor de berghouding is een yogamat aangeraden
Yogamatten zijn belangrijk om veilig en in evenwicht te blijven. (Bron: Unsplash.com)

Stapsgewijze instructies voor de staande berghouding

Stap 1

Om te beginnen breng je je voeten in de juiste positie. Dit is hoe je je evenwicht bewaart, je gewicht goed verdelen is dus erg belangrijk.

Ga op je mat staan met je voeten tegen elkaar, zodat je grote tenen elkaar net raken op een manier die natuurlijk aanvoelt en niet te gespannen is. Je hielen moeten iets uit elkaar staan.

Om je gewicht te verdelen en goed te ontspannen op je voeten, til je je tenen op en spreid je ze, waarna je ze weer zachtjes op de vloer legt. Schommel langzaam heen en weer, en van links naar rechts, zodat je echt ontspannen in deze houding komt.

Breng jezelf nu geleidelijk tot stilstand, zodat je gewicht gelijkmatig verdeeld is en je je comfortabel voelt.

Stap 2

Beeld je in dat er één lange lijn van energie loopt van je hoofd tot aan je voeten. Voel de kracht in je benen door je dijen op te spannen, je knieschijven op te tillen, en je buikspieren in te schakelen.

Verleng je staartbeen en onderrug, breng het schaambeen omhoog naar de navel om je bekken en onderbuik in te schakelen en één sterke lijn door je hele lichaam te behouden.

Concentreer je op de energie die door je lichaam omhoog reist, te beginnen aan de voetzolen, naar je voetbogen en binnenkant van je enkels, helemaal omhoog naar je dijen, heupen, romp, tot ze via de kruin van je hoofd je lichaam verlaat.

Stap 3

Schakel nu de schouders in: druk je schouderbladen naar achteren en duw ze met een zachte beweging in je ruggengraat. Spreid ze nu, zodat ze breed en sterk aanvoelen, en laat ze weer in je rug zakken.

Houd je ribbenkast ontspannen en zorg ervoor dat je ze niet naar voren duwt. Til je borstbeen recht omhoog naar het plafond, terwijl je daarbij je sleutelbeenderen opent en verbreedt.

Je armen moeten los en ontspannen langs je zijden hangen, zo natuurlijk en comfortabel mogelijk, zonder te duwen of te strekken.

Het openen van je borst en schouders versterkt je staande houding en brengt je gewicht over beide benen in evenwicht.

Concentreer je bij de berghouding op de energie van je hielen tot aan je kruin
Concentreer je op het de lijn van energie van je hielen tot aan je kruin. (Bron: Unsplash.com)

Stap 4

Het is belangrijk dat, als je eenmaal je evenwicht gevonden hebt, je het ook kunt bewaren. Zorg ervoor dat de bovenkant van je hoofd zich recht boven de basis van je nek en het midden van je bekken bevindt.

Je kin moet op een natuurlijke manier zijn uitgestrekt, niet ver naar buiten geduwd maar ook helemaal niet in je nek gedrukt - je keel moet zacht zijn, en niet gespannen. Controleer of de onderzijde van je kin parallel is met de vloer. Dit zorgt ervoor dat je houding perfect recht is en dat je je evenwicht bewaart.

Zorg ervoor dat je hoofd zowel zacht als sterk aanvoelt - het klinkt misschien moeilijk, maar het komt erop aan een perfect evenwicht te vinden. Je tong moet zacht, plat en wijd op de bodem van je mond rusten. Je ogen, wangen, lippen en neusgaten moeten zacht en natuurlijk ontspannen zijn.

Stap 5

Hoe lang je deze houding aanhoudt, bepaal je helemaal zelf. Sommige mensen gebruiken deze gemakkelijke houding als een overgang tussen andere yogahoudingen, en houden hem dus misschien maar hooguit 2-3 ademhalingen vast.

Je profiteert echter het meest van je yogahoudingen door ze een aanzienlijke tijd aan te houden - zo bouwen we kracht en uithoudingsvermogen op en boeken we echte vooruitgang.

Het is raadzaam om de berghouding ongeveer 8-10 lange en diepe ademhalingen aan te houden. Vul je longen helemaal als je inademt, en maak ze helemaal leeg als je uitademt. Dit is van cruciaal belang voor je evenwicht en ontspanning.

Met deze eenvoudige stappen bereik je de perfecte houding en gewichtsverdeling voor de berghouding. Door je te concentreren op de details in je lichaam, spieren en ademhaling, kom je in een meer ontspannen, meditatieve toestand.

En onthoud - als je moeite hebt om je evenwicht te bewaren, probeer dan met je voeten iets verder uit elkaar te staan. Ongeveer 3 tot 5 centimeter extra, zodat je steviger staat. Je kunt de positie eindigen met de Padamasana houding. Die helpt je om te ontspannen.

Een yogi zit op een bergtop en kijkt naar de zonsopgang
De berghouding heeft talloze gezondheidsvoordelen. (Bron: Unsplash.com)

Wat zijn de fysieke voordelen van de berghouding?

Tadasana meester worden biedt zoveel prachtige voordelen: het verbetert je lichaamshouding, versterkt de benen, buikspieren en billen, en vermindert zelfs rugpijn als je het regelmatig doet. Van de berghouding is zelfs aangetoond dat ze de gevolgen van doorgezakte voetbogen (platvoeten) en ischias helpt verlichten.

Je kunt de berghouding en andere houdingen leren in yogalessen over het hele land!

De berghouding: Veranderingen & variaties

Als je de uitdaging wilt vergroten, kun je proberen om je ogen te sluiten. Hierdoor word je gedwongen om je evenwicht te vinden door je te concentreren op wat je lichaam je vertelt, terwijl je je niet bewust bent van je omgeving.

Als je het gevoel hebt dat je niet goed uitgelijnd bent, kun je met je rug tegen een muur gaan staan. Zorg ervoor dat je schouderbladen, je onderrugbeen, en de achterkanten van je hielen de muur raken, zodat je lichaam goed uitgelijnd is.

Je kunt ook een partner om hulp vragen. Deze kan je pas echt laten zien waar het precies mis gaat.

Door je partner naast je te laten staan, kan hij of zij nagaan of het midden van je oor op één lijn staat met het centrum van je schouder, heupbeen en enkelbeen. Zorg ervoor dat deze punten allemaal perfect op een rij liggen, en dat de lijn die ze vormen loodrecht op de vloer staat.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter