Russisch wordt in Nederland niet vaak gezien als een bijzonder populaire taal om te leren. Er zijn een paar redenen waarom dat het geval kan zijn, zoals het feit dat Russisch niet veel wordt onderwezen op basis- of middelbare scholen in Nederland. Andere talen, zoals Frans, Duits en Engels, zijn populairder vreemde talen om op school te leren.

Desondanks zijn er tal van redenen waarom je de Russische taal zou willen studeren. Je zou bijvoorbeeld een cursus willen volgen om je spreekvaardigheid die je al hebt op peil te houden en te ontwikkelen.

Je plant bijvoorbeeld een langere reis naar verschillende landen in Oost-Europa. Aangezien Russisch een veel gesproken tweede taal is in dergelijke landen, kan het leren van Russisch je echt helpen tijdens je reizen. Vooral als je reis daadwerkelijk een bezoek aan en een verblijf in Rusland voor een bepaalde periode inhoudt.

Nederlands wordt niet of nauwelijks gesproken in Rusland. Het zou een uitzondering zijn als je iemand ontmoet die Nederlands spreekt. Het kan dus van onschatbare waarde zijn om zoveel mogelijk Russisch te leren voordat je naar Rusland reist.

Je leert meer over Rusland als je de taal een beetje spreekt
Leer wat Russisch als je naar Rusland reist ǀ Unsplash - Evgeniy Ivanov

Volg je Russisch cursus met een privéleraar!

Je kunt ook Russisch leren om jezelf een beetje uit te dagen. Hoewel sommige talen, terecht of onterecht, worden bestempeld als relatief eenvoudig te leren voor Nederlandse moedertaalsprekers, geldt deze reputatie zeker niet voor het Russisch.

In feite zijn er enkele nuances in de Russische taal die als uitdagend kunnen worden beschouwd voor moedertaalsprekers van het Nederlands om onder de knie te krijgen. Een van de meest voorkomende struikelblokken bij het leren van Russisch is bijvoorbeeld het Russische alfabet, dat in een ander schrift is geschreven dan in het Nederlands wordt gebruikt.

Als gevolg hiervan kan het even duren voordat nieuwe leerlingen gewend zijn aan het Russische alfabet, voordat ze zelfs maar meer geavanceerde aspecten van de Russische taal leren!

Ongeacht de reden waarom je Russisch wilt leren, in deze blog worden enkele manieren belicht waarop je Russisch als vreemde taal in Den Haag kunt leren en verbeteren.

Natuurlijk is het ook de moeite waard om te onthouden dat Den Haag niet de enige plek is waar je Russisch kunt leren in Nederland. Er zijn andere grote steden waar je net zo gemakkelijk een cursus Russisch kunt vinden, of je nu Russisch wilt leren in Utrecht of je Russisch wilt verbeteren in Rotterdam.

De beste leraren Russisch beschikbaar
Irina
4,8
4,8 (5 reviews)
Irina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
5
5 (9 reviews)
Elena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (3 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (1 reviews)
Marina
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liubov
5
5 (2 reviews)
Liubov
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ksenija
5
5 (5 reviews)
Ksenija
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Armine
5
5 (1 reviews)
Armine
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irina
4,8
4,8 (5 reviews)
Irina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
5
5 (9 reviews)
Elena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (3 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (1 reviews)
Marina
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liubov
5
5 (2 reviews)
Liubov
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ksenija
5
5 (5 reviews)
Ksenija
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Armine
5
5 (1 reviews)
Armine
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Kan ik Leren Tijdens de Lessen Russisch?

Er zijn veel verschillende manieren om een ​​vreemde taal te leren en wat voor de een werkt, is misschien niet geschikt voor de ander. Wees daarom niet bang om verschillende methoden voor het leren van talen uit te proberen om te zien wat het beste voor jou werkt.

Maak kennis met de Russische cultuur tijdens je Russische lessen
Met kennis van het Russisch, zul je ook de cultuur beter begrijpen ǀ Unsplash - Simon Hurry

Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld leuk om de grammaticale regels achter een vreemde taal te leren kennen en zouden hun tijd liever besteden aan het leren over zaken als:

 • Werkwoordvervoeging, gemoedstoestanden en tijden;
 • Verschillende naamvallen;
 • Voornaamwoorden, en…;
 • Veelvoorkomende voor- en achtervoegsels.

Als je Russisch wilt leren en het vooral leuk vindt om grammatica te leren, volg je misschien ook liever een cursus die de technische aspecten van de Russische taal behandelt. Je krijgt dan een diepgaande blik op het Russische alfabet (bekend als het Cyrillische alfabet) evenals de bijzonderheden van de voltooide en onvoltooide aspecten van werkwoorden.

Aan de andere kant kunnen sommige mensen er de voorkeur aan geven zich in eerste instantie te concentreren op het leren van veelvoorkomende woorden en zinsdelen in een taal of het verbeteren van hun algemene vocabulaire, in plaats van zich te concentreren op grammatica.

Als het je doel is om vloeiend een vreemde taal te spreken, moet je uiteindelijk een uitzonderlijk goed begrip hebben van zowel grammatica als woordenschat.

Aan het begin van je taalreis is het echter belangrijk om de taal te leren op een manier die je betrokken en vermaakt houdt, terwijl je ook je spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheid verbetert. Zolang je je Russisch regelmatig blijft oefenen, zou je algehele taalniveau in de loop van de tijd moeten verbeteren.

Daarom wil je misschien een taalcursus proberen te vinden die je helpt een taal te leren op een manier die je aanspreekt. Dus als je liever gewone woorden en zinsdelen leert, dan is een conversatieles misschien meer aantrekkelijk voor je dan een taalcursus die een strikt leerplan volgt die meerdere grammaticale punten diepgaand behandelt.

Russisch leren Rotterdam

Volg Russische Lessen Aan de Volksuniversiteit

Russisch leren in Scheveningen
Naast de Volksuniversiteit in Den Haag kun je ook Russisch leren in de badplaats Schevening bij taleninstituut Taaltaal ǀ Unsplash - Michael Fousert

Als je samen met anderen Russisch wilt leren, of je nu vrienden bent of als onderdeel van een groep, dan kun je overwegen Russisch te leren via de Volksuniversiteit in Den Haag.

De Volksuniversiteit ​​heeft een zeer brede selectie van taalcursussen, met meer heel veel talen om uit te kiezen, waaronder:

 • Arabisch;
 • Frans;
 • Japans;
 • Chinees;
 • Russisch;
 • Een van de belangrijkste voordelen van het leren van Russisch via een programma aangeboden door de Volksuniversiteit ​​is dat er een scala aan taalcursussen is waaruit je kunt kiezen op basis van je huidige vaardigheidsniveaus in de door jou gewenste taal.

Als het bijvoorbeeld gaat om het volgen van Russische lessen (via Zoom), zijn er momenteel lessen die geschikt zijn voor de volgende vaardigheidsniveaus:

 • Beginners;
 • Half-beginners;
 • Half-gevorderden;
 • Ver-gevorderden.

Een uitgebreidere beschrijving van hoe elk vaardigheidsniveau eruitziet, is beschikbaar op de website van de Volksuniversiteit van Den Haag.

Als je een complete beginner bent als het gaat om het leren van Russisch, of als je alleen de basis onder de knie hebt, is het geweldig om te weten dat er veel verschillende lessen beschikbaar zijn die je kunnen helpen groeien en je begrip van de Russische taal kunnen verbeteren.

Natuurlijk, als je echt een gevorderde Russische leerling bent, zou het kunnen dat er op dit moment geen cursussen worden aangeboden door deze specifieke taalschool die aansluiten bij jouw vaardigheden en vaardigheidsniveau.

Hoewel het altijd de moeite waard is om nieuwe cursussen in de gaten te houden, kan het ook de moeite waard zijn om te kijken of er in de tussentijd andere taalcursussen of centra zijn die geavanceerde cursussen Russisch aanbieden.

Volg je cursus Russisch met een privéleraar!

Elders Russische Lessen Vinden

De Volksuniversiteit is niet de enige plek waar je Russisch kunt leren in Den Haag. Er zijn tal van andere manieren om de taal te leren, waaronder:

 • Een les volgen op een talenschool of -centrum;
 • Zelf Russisch leren via een app of online cursus, of…;
 • Een bijlesleraar inhuren om je een-op-een Russische lessen te geven.

Uiteindelijk zal de manier waarop je besluit Russisch te leren waarschijnlijk afhangen van een aantal verschillende factoren, waaronder je budget, je bereidheid om naar Russische lessen te reizen, wat je uit de lessen Russisch wilt halen en je huidige vaardigheidsniveau.

Als je bijvoorbeeld een complete beginner bent, zul je merken dat jezelf Russisch leren een goede manier is om de taal te leren. Er zijn tal van cursussen, zowel gratis als betaald, die je online kunt volgen en die je helpen om in je eigen tempo Russisch te leren.

Als je ervoor kiest om in eerste instantie Russisch te leren met behulp van een app zoals Duolingo of Babbel, kun je een idee krijgen of Russisch een taal is die je graag zou leren. Je zou ook oefeningen moeten krijgen om je vaardigheid als beginner of nieuwe leerling Russisch te helpen ontwikkelen.

Omdat apps niet bijzonder tijdrovend zijn, zijn ze ook handig voor mensen die weinig tijd hebben of niet zeker weten of ze zich willen binden aan een cursus voor de langere termijn.

Leer Russisch online
Je kunt ook online een Russische cursus zoeken ǀ Unsplash - Chris Montgomery

Het leren van Russisch via een app of online cursus kan voor sommige mensen goed werken. Anderen zullen er de voorkeur aan geven Russisch te leren door met iemand anders in contact te komen. Ze kunnen overwegen om ofwel persoonlijk een Russische taalcursus te volgen of door online met een leraar Russisch te praten via hulpmiddelen zoals Skype.

Er zijn bijvoorbeeld een aantal websites voor online bijles, zoals Superprof, die zowel persoonlijke als online bijles bieden voor een breed scala aan vakken en talen, waaronder Russisch.

De voordelen van het gebruik van een bijlesdocent om je te helpen een taal te leren zijn talrijk. Een bijlesdocent kan bijvoorbeeld:

 • Helpen je spreek- en luistervaardigheid in het Russisch te oefenen;
 • Lessen geven die gericht zijn op een bepaald aspect van het Russisch waarop je je wilt concentreren. Dat kunnen idiomen, uitdrukkingen of Russische uitdrukkingen zijn, die nuttig zijn in een zakelijke bijeenkomst, en…;
 • Je Russisch leren op je eigen voorwaarden en je lessen aanpassen op basis van jouw bestaande vaardigheid.

Bovendien hebben bijlessites zoals Superprof vaak docenten die Russisch als moedertaal hebben. Dat kan vooral handig zijn als het gaat om het leren uitspreken van woorden en zinsdelen, en om je luistervaardigheid in het Russisch te ontwikkelen.

Dus als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je Russisch in Amsterdam of het volgen van lessen Russisch in Eindhoven, waarom denk je er dan niet over om een ​​bijlesdocent Russisch in te huren om je te helpen bij het verbeteren van je Russische taalvaardigheden?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!