Waar ter wereld je ook woont, als je geïnteresseerd bent in fitness en gezond zijn, heb je over Pilates gehoord. Misschien ben je zelfs naar een paar lessen geweest en heb je een aantal van de houdingen geprobeerd. Maar hoewel Pilates een veelgeprezen oefening is die over de hele wereld bekend is, weten niet veel mensen hoe Pilates begon en waarom. Laten we dat vandaag onderzoeken en de kennis gebruiken om onze praktijk als Pilates-beoefenaars te bevorderen.

Klik hier voor Yoga Rotterdam

Een groep in het park.
Je kan pilates overal en met iedereen doen! | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claire-marie
5
5 (3 reviews)
Claire-marie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claire-marie
5
5 (3 reviews)
Claire-marie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Joseph Pilates en zijn gymtraining

Joseph Pilates was een gymtrainer uit Duitsland. Zoals je misschien al hebt geraden uit zijn naam, vond hij Pilates uit en noemde het naar zichzelf, wat de korte versie is van de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat Joseph dit nu tot zo een populaire vorm van lichaamsbeweging heeft gemaakt.

De gedetailleerde versie is dat Joseph als kind aan veel kwalen leed en zich vaak onwel voelde. Vastbesloten om zijn lot te veranderen, begon Joseph aan zijn eigen rehabilitatie, door zich toe te leggen op de studie en beoefening van lichaamsbeweging. Hij studeerde oefeningen uit het oosten zoals yoga, tai chi, zenoefeningen en vechtsporten en oefeningen uit het westen zoals gymnastiek, zelfverdediging en boksen.

Toen hij bekendheid verwierf vanwege zijn vaardigheden, kreeg hij de kans om naar de VS en Engeland te reizen. Joseph werkte ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in Engeland en werd vastgehouden in een vijandelijk kamp omdat hij Duitser was. Dit lijkt een trieste gebeurtenis in het leven van zo'n getalenteerde man, maar het was in dit kamp dat Joseph Pilates uitvond.

Geïnteresseerd in het idee dat lichaamsbeweging het lichaam en geest in evenwicht brengt, testte Joseph zijn theorieën op andere gedetineerden, en toen hij de kans kreeg om als verpleegster te werken, kon hij dit ook testen op gewonde soldaten.

Na de oorlog werd Joseph vrijgelaten en verhuisde hij terug naar Duitsland en later naar de VS. De Pilates-methode werd gedeeld en werd aanvankelijk populair bij dansers, waaronder op moderne dansscholen en de balletgemeenschap, vanwege de focus op een betere houding, uitlijning van het lichaam, corekracht, spierspanning en het vermogen om blessures te verlichten.

Joseph Pilates opende in 1923 zijn eerste studio in New York City, hij noemde de methode oorspronkelijk ‘Controlology’, totdat het enige tijd later gelukkig werd veranderd in Pilates. Het zijn de studenten die aanvankelijk door Joseph werden opgeleid in deze studio in New York die hielpen om het bewustzijn van Pilates over de hele wereld te verspreiden door hun eigen studio's te openen.

Bekijk verschillende yogalessen bij mij in de buurt.

Klik hier voor Yoga Amsterdam 

Een vrouw doet een pilates pose.
Voel je een met jezelf! | Bron: Pexels

Pilates: wat is het?

Pilates is een weerstandsoefening die lichaam en geest samenbrengt om de core, mentale focus, lichaamshouding, bewegingsbereik en lichaamsbewustzijn te verbeteren. De voordelen van Pilates leiden tot een uitgebalanceerd lichaam, een verbeterde houding, een sterkere verbinding tussen lichaam en geest en een uitstekende algehele gezondheid. Pilates is geschikt voor alle mensen op de planeet.

De Principes van Pilates

Pilates is gemaakt om een filosofie en een wellnessmethode te zijn, in plaats van alleen maar een manier van sporten. Het gebruikt de precisie van beweging en legt de nadruk op een evenwichtig bewustzijn. De methode omvat bewegingen die uniform worden gevolgd, en deze bewegingen zijn gebaseerd op een reeks principes. Het zijn deze principes die de Pilates-methode onderscheidt het van andere oefenprogramma's.

De Essentiële Principes van Pilates

  • Het centreringsprincipe

Bij Pilates staat het midden van het lichaam bekend als de core, het is het gebied tussen de onderste ribben en het schaambeen. Het is op dit punt waar veel Pilatus-oefeningen vandaan komen. Het principe van centreren concentreert zich op het herstellen en behouden van je fysieke corekracht terwijl je tegelijkertijd je spirituele centrum versterkt.

  • Het concentratieprincipe

Precies, aanwezig en volledig bewust zijn in je oefening is essentieel om de bewegingen correct uit te voeren. Je moet doelbewust te werk gaan en goed nadenken over wat je doet. Als je je beoefening versterkt door volledig aanwezig te zijn, zul je het gemakkelijker vinden om elke fysieke conditie te overwinnen.

  • Het controleprincipe

Als je Pilates doet, moet je je lichaam opzettelijk bewegen. Geen enkel deel van het lichaam hoeft te doen wat het wil. Deze lichaamscontrole is bedacht om de gezondheid van het lichaam te verbeteren, blessures te verminderen en het bewustzijn dat we hebben over ons lichaam te herstellen. Wanneer het zich aansluit bij de andere principes en gebruikt wordt in de praktijk, zul je merken dat de controle essentieel is voor je vitaliteit.

  • Het precisieprincipe

Dit is een van de belangrijkste doelen van Pilates, want als je precisie in je bewegingen kunt brengen, zul je merken dat je de synchronisatie van lichaam en geest veel gemakkelijker kunt integreren en maximaliseren. Precisie leidt vanaf concentraties, maar gaat verder omdat het je aanmoedigt om naar de precieze positie van elke houding te kijken en te zien hoe elk deel van je lichaam zich verhoudt tot andere delen terwijl je in positie bent.

Zoek yoga bij mij in de buurt en begin nu.

  • Het ademhalingsprincipe

Bewuste ademhaling is een van de belangrijkste onderdelen van Pilates. Bij een juiste ademhaling worden onze buikspieren aangesproken, wat het lichaam stimuleert. Door een diepe ademhaling toe te voegen aan je Pilates-oefeningen of andere fysieke oefeningen, worden je trainingen versterkt. Verbeter de precisie van je coördinatie, versterk je uithoudingsvermogen en verander je trainingsprogramma.

  • Het flowprincipe

Pilates omvat vloeiende en continue bewegingen, om het idee te ondersteunen dat elke houding een begin en een einde heeft. Als je je concentreert op hoe je elke houding moet doen, leer je het natuurlijke begin- en eindpunt voor elke oefening. Deze flow geeft je een volledige lichaamstraining terwijl je met gratie en discipline beweegt. Deze betrokkenheid bij de beweging van top tot teen is complementair aan de flow die in je geest plaatsvindt. Als je kalm en aanwezig bent, zul je dit veel gemakkelijker vinden dan wanneer je gestrest en gespannen bent. Meegaan met de flow van beweging en met de flow van je geest, is waar het allemaal om gaat.

Klik hier voor Yoga Groningen

Verschillende pilates spullen.
Je kan verschillende spullen gebruiken bij pilates | Bron: Pexels

De Aanvullende Principes van Pilates

  • Het principe van harmonie - Maakt het mogelijk om harmonie te zoeken in je lichaam, geest en ziel. De focus van harmonie tijdens het beoefenen van Pilates is de weg naar het creëren van een gebalanceerd lichaam. Het is nooit nodig om te hard te duwen of tegen de natuurlijke beweging in te gaan die je lichaam kan maken. Jij bepaalt bij elke oefening hoe ver je kunt gaan.
  • Het principe van efficiëntie - stelt ons in staat om bewust te zijn van onze anatomie en de juiste spiergroepen voor elke oefening correct te gebruiken. Als we weten dat we onze hamstrings moeten ontspannen, kunnen we ons concentreren op het neutraliseren van deze spiergroep.
  • Het principe van balans - Hiermee kunnen we alle principes van Pilates samenbrengen. Hier kunnen we ons concentreren op het verlichten van eventuele onevenwichtigheden in het lichaam. Van top tot teen in balans zijn, betekent bereid zijn om alle principes van je Pilates-beoefening te volbrengen.
  • Het principe van Bewustzijn - Stelt ons in staat om het lichaam en de geest te verkennen terwijl we deelnemen aan de flow van beweging en specifieke oefeningen. Je bent je niet alleen bewust van hoe je beweegt, maar je bent je ook bewust van je mentale processen terwijl je beweegt. Je bewust zijn van hoe je lichaam beweegt binnen de oefening, zodat je consequent kunt corrigeren en verbeteren.
Pilates houding
Je zult je lichaam nog beter onder controle krijgen | Bron: Pexels

Hoe Pilates Uitgroeide tot een Internationaal Fenomeen

Nadat Joseph Pilates stierf, werd de beoefening van Pilates voortgezet door zijn beste studenten. De studenten openden hun eigen studio's en sommigen pasten de methode aan hun interpretatie van Pilates aan. Een student bracht zijn ervaring als danser mee naar de praktijk en gaf meer aandacht aan de flow die we vandaag zien.

Studenten openden scholen over de hele VS en de wereld, maar de meest opvallende studio werd geopend in Los Angeles, VS. Het was deze studio in LA die al snel populair werd bij Hollywood-beroemdheden. Toen ze begonnen te praten over de verbazingwekkende effecten van Pilates in hun leven, sloten steeds meer beroemdheden zich aan bij de beweging. Het duurde niet lang voordat de media de nieuwe rage genaamd ‘Pilates’ opmerkten, en ze begonnen de praktijk in verschillende media te publiceren. Dat was het startpunt voor Pilates en het nieuws verspreidde zich van LA naar de VS over de hele wereld.

Pilates werd ongeveer 100 jaar geleden uitgevonden, de eerste studio werd ongeveer 95 jaar geleden geopend en het ging ongeveer 40 jaar geleden viraal. Sindsdien wordt het door miljoenen mensen over de hele wereld beoefend, van huisvrouwen tot CEO's, van atleten tot wetenschappers, van kinderen tot ouderen, flexibele mensen tot onbuigzame mensen. Er is geen drempel om met Pilates te beginnen, wat het tot een echt universele discipline maakt.

Joseph Pilates zei ooit dat hij dacht dat hij zijn tijd vooruit was. Het is duidelijk dat als Joseph Pilates vandaag zou leven, hij een van de rijkste en meest succesvolle fitnessprofessionals ter wereld zou zijn. Net als veel van de oude groten, was Joseph een genie, wiens toewijding aan welzijn, lichaamsbewustzijn en bewuste balans een blijvende erfenis heeft nagelaten voor de rest van ons.

Dankjewel, meneer Pilates!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.