Voor het geval je het gemist hebt, zoals ik bijna deed toen ik zijn naam voor het eerst zag, is Pilates vernoemd naar de oprichter Joseph Pilates. Joseph had gestudeerd en gewerkt in fitness en wellness, voordat hij de Pilates-methode bedacht rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

Hij wijdde zijn leven aan het leren over gezondheid, welzijn, fitheid en innerlijk bewustzijn en heeft een blijvende erfenis nagelaten voor iedereen die geïnteresseerd is in fitness en gezondheid. De lange lijst met voordelen die kunnen worden behaald, is waarom het tot op de dag van vandaag toegankelijk blijft.

Of je nu een Pilates-beginner bent of een Pilates-veteraan, je zult deze lijst willen lezen om alles te weten te komen over de fantastische voordelen die het in de praktijk te bieden heeft.

Een zwangere vrouw doet pilates.
Ook zwangere vrouwen kunnen pilates doen! | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Megalijst met Voordelen van Pilates

 • Pilates is voor iedereen geschikt.

Wat hebben een 85-jarige oma, een professionele turnster, een 5-jarig kind, een CEO met overgewicht, een mager model en jij (ja je leest dit artikel) - allemaal gemeen? Jullie zijn allemaal perfect om Pilates te beoefenen en de maximale voordelen te behalen. Pilates-trainingen zijn niet kieskeurig over wie het beoefent. Wie je ook bent, als je bereid bent om het werk te doen, dan zal Pilates voor je werken. Het is de training waardoor iedereen zich realiseert dat ze het kunnen.

 • Pilates is een soort weerstandstraining die een complete training biedt.

Welke doelen je ook hebt voor je lichaam, Pilates gaat er meteen mee aan de slag. Maar in tegenstelling tot sommige vormen van lichaamsbeweging waarbij je slechts één deel van je lichaam kunt trainen voor maximale impact, gaat Pilates met alles aan het werk, en zo zul je de voordelen fysiek, mentaal en emotioneel plukken. Pilates werkt goed om je geest, lichaam en ziel weer in evenwicht te brengen, zodat je een beter leven kunt leiden.

 • Pilates creëert geen dikke spieren

Laten we eerlijk zijn, velen van ons willen sporten, maar vermijden het omdat we ons zorgen maken over het krijgen van die omvangrijke bodybuilder-look. Pilates werkt er hard aan om ons gezond en slank te houden, zonder er iets aan toe te voegen. Dit punt is essentieel voor veel vrouwen, dansers, gymnasten en mensen die over het algemeen de voorkeur geven aan lange, magere ledematen.

Vind lessen over yoga bij mij in de buurt.

 • Pilates richt zich op het vergroten van je corekracht.

Een sterke core hebben is een van de belangrijkste resultaten van Pilates. Het is ook de primaire focus binnen veel Pilates-fitnesslessen, want als je een sterke core hebt, kun je spanning van je andere spieren loslaten, een beter bewegingsbereik hebben, een uitlijning van de ruggengraat creëren en het gebied versterken, wat ons uiteindelijk een plattere buik en slankere taille oplevert. Pilates gebruikt het coregebied als centraal uitgangspunt voor alle oefeningen.

Klik hier voor Yoga Groningen

Vrouw doet pilates bovenop een dak.
Ook in de buitenlucht kan je pilates doen | Bron: Pexels
 • Pilates vergroot je flexibiliteit.

Pilates werkt niet alleen aan het vergroten van de flexibiliteit, het beschermt je ook tegen overmatige ontwikkeling of overprikkeling van je spieren, wat de flexibiliteit vaak belemmert. Met verhoogde flexibiliteit kun je je spieren beter gebruiken en je trainingstechniek verbeteren. Op de lange termijn zul je minder pijn, verwondingen en stijfheid in je lichaam opmerken.

 • Pilates zal je houding doen verbeteren.

Een goede houding staat centraal in de Pilates-filosofie, die zich richt op het creëren van een sterke core. Een van de belangrijkste effecten van het versterken van je core is dat het kan helpen bij het opbouwen van kracht, een gezonde uitlijning van de wervelkolom en een betere houding.

 • Pilates zal je energieniveau verhogen.

Het valt niet te ontkennen dat hoe meer je oefent, je een onbeperkte voorraad energie opent. Hoe meer je traint, hoe meer bloed en zuurstof er door het lichaam wordt gepompt. Dit verhoogt je cardiovasculaire gezondheid en conditie en verbetert het energieniveau in het lichaam. Voeg de actie van een goede ademhaling toe aan je oefeningen en je zult je opmerkelijk energiek voelen.

 • Pilates zorgt voor een slank lichaam en kan gewichtsverlies bevorderen.

Als Pilates regelmatig wordt beoefend, is het zeer gunstig voor vetverbranding, het verbeteren van je bloedsomloop en het verhogen van je metabolisme. Je profiteert van binnenuit, verbetert de spiertonus, verbrandt calorieën en trimt tegelijkertijd je taille. Pilates is een optimale manier om veilig vet te verbranden, je lichaam vorm te geven en op een gezonde en evenwichtige manier af te vallen. Het resultaat van je totale lichaamstraining na enige toewijding zal een strakker, versterkt, slank lichaam zijn.

Twee vrouwen doen samen pilates.
Het is ook gewoon heel gezellig! | Bron: Pexels
 • Pilates is ongelooflijk aanpasbaar voor elk lichaam op elk niveau

In een Pilates-les vind je oud en jong, stijf en flexibel, mannen en vrouwen, zelfs zwangere vrouwen, zwaarlijvige personen en mensen met invaliditeit. Dit komt omdat Pilates een volledige lichaamsoefening biedt die kan worden aangepast aan elk individu persoonlijk. Een geweldige bonus is ook dat, hoe je ook Pilates wilt studeren, er een andere manier voor je beschikbaar zal zijn, waaronder privélessen, groepslessen, online training, workshops, Pilates-vakanties, Pilates-dvd's, privéstudie en lerarenopleiding.

 • Pilates stimuleert het bewustzijn van lichaam en geest.

Pilates is een volledige lichaamstraining gericht op houding, ademhaling en het opbouwen van een sterke core. Het bewegingsbereik wordt altijd met aandacht gecontroleerd en gedaan met bewustzijn en concentratie. Afstemming is doelgericht en gevuld met energie. Het is deze focus en kennis die Pilates onthult als een efficiënt sterk oefenprogramma om lichaamsbewustzijn te stimuleren en de verbinding tussen lichaam en geest in evenwicht te brengen.

 • Pilates kan problemen met lage rugpijn ondersteunen.

Pilates is goed in het helpen verlichten van pijntjes en kwalen in het lichaam. Als je Pilates doet, kan het zijn dat de pijn aanvankelijk niet afneemt. Maar na verloop van tijd en met toegewijde oefening zul je zien dat je rugpijn of andere aandoeningen verdwijnen en niet meer terugkeren. Pilates stimuleert sterke en flexibele gewrichten, uitlijning in de wervelkolom en de core, en bewust ademen. Wanneer deze dingen samenwerken om de stress van het hele lichaam te verbeteren, worden de spieren ontspannen en wordt je lichaam in balans gebracht.

 • Pilates-trainingen zijn een van de beste manieren om stress te verminderen.

Als je aan stress lijdt, weet je dat je geplaagd zult worden door lage energie, hoofdpijn, een negatief wereldbeeld hebt en vatbaar bent voor elke voorbijgaande verkoudheid. Als stress kan escaleren, kan het zijn dat je begint te lijden aan ernstigere stressgerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Als Pilates regelmatig wordt beoefend, kan het je de controle over je leven teruggeven. Je kunt hier al vanaf je eerste les de vruchten van plukken. Pilates kan je helpen een gevoel van vrijheid te ervaren met alles wat stress in je leven veroorzaakt, en een sterkere verbinding met jezelf en de dingen die vreugde in je leven creëren.

 • Pilateslessen zorgen voor balans en coördinatie.

Bij het beoefenen van Pilates met mentale helderheid, de juiste ademhalingstechnieken en de juiste plaatsing van je lichaam, zul je in je vloeiende bewegingen merken dat je werkt aan een verbeterde houding, verbeterde balans en verbeterde flexibiliteit. Als je niet de meest lichaamsbewuste persoon bent, zul je dankbaar zijn voor de verbinding tussen lichaam en geest waar Pilates bekend om staat. Na het beoefenen van een bewust regime, zul je een beter evenwicht vinden.

Klik hier voor Yoga Amsterdam 

Een vrouw in plankhouding.
Je zult zien hoe sterk je wordt van pilates | Bron: Pexels

Wauw nou, dat was de megalijst; het is echt mega, nietwaar? Niet alleen mega lang maar ook mega cool. Als je je nu niet aanmeldt voor je volgende Pilates-les, zal je dat na al die megavoordelen waarschijnlijk nooit doen.

Je hoeft niet de gratie van een danseres te hebben om Pilates te beoefenen, hoewel het in feite dansers waren die Pilates voor het eerst adopteerden toen het 100 jaar geleden werd uitgevonden. Pilates is nu een van de belangrijkste vormen van weerstandstraining ter wereld die voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is.

Met alle stress, emotionele en fysieke onevenwichtigheden waar mensen dagelijks mee te maken hebben, is Pilates verschenen een van de toonaangevende fitnessregimes, en het wordt jaarlijks steeds populairder.

Onthoud dat Pilates beoefenen is alsof je altijd je eigen persoonlijke fysiotherapeut, zenmeester en personal trainer bij je hebt. Wat je fitnessdoelen ook zijn: spierkracht, meer flexibiliteit, gewichtsverlies, opmerkzaamheid, verbeterde houding: Pilates verbindt je lichaam en geest.

Waarom meld je je niet aan voor yogalessen en begin je deze voordelen voor jezelf te realiseren?

De beste leraren Yoga beschikbaar
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.