Wanneer je in Eindhoven woont en geïnteresseerd bent in scheikunde en dit wilt gaan studeren aan een hogeschool of universiteit zijn er verschillende opties op verschillende niveaus. Of misschien heb je als middelbare scholier scheikundevakken, en behoefte aan extra lessen op dit gebied. Of je nu algemene scheikunde wilt studeren om docent te worden of graag onderzoek wilt doen naar een specifiek onderwerp, er zijn genoeg mogelijkheden om in Nederland scheikunde te studeren.

De beste leraren Scheikunde (Chemie) beschikbaar
Adam
4,9
4,9 (31 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (10 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (14 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Niki
4,9
4,9 (9 reviews)
Niki
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roy
5
5 (6 reviews)
Roy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Faisal
5
5 (8 reviews)
Faisal
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ulrich
5
5 (17 reviews)
Ulrich
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Frederike
5
5 (8 reviews)
Frederike
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (31 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (10 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (14 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Niki
4,9
4,9 (9 reviews)
Niki
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roy
5
5 (6 reviews)
Roy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Faisal
5
5 (8 reviews)
Faisal
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ulrich
5
5 (17 reviews)
Ulrich
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Frederike
5
5 (8 reviews)
Frederike
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Scheikunde voor Middelbare Scholieren

Zit je in Eindhoven op het vmbo, havo of vwo en vind je scheikunde een van de leukste vakken? Of misschien vind je scheikunde wel erg moeilijk en wil je er graag wat hulp bij?

Op de middelbare school leer je de basis van algemene scheikunde. Op deze manier ondervind je of je scheikunde interessant vindt en eventueel welke onderwerpen. Misschien denk je erover na om een vervolgopleiding op het gebied van scheikunde te gaan volgen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je de basis goed begrijpt.

Een ander zal misschien wel moeite hebben met scheikunde maar toch gemotiveerd zijn om een goed cijfer te halen om over te gaan of aangenomen te worden op een bepaalde vervolgopleiding.

Zeker het laatste jaar van de middelbare school is hiervoor erg belangrijk.

Naast het nemen van bijles kan het goed zijn om een examentraining te volgen of deel te nemen aan een profielwerkstukbegeleidingstraject.

Examentraining

Het landelijk eindexamen is misschien wel het spannendste en belangrijkste moment van de middelbare schooltijd.

Je wilt graag een goed cijfer halen, zeker wanneer je bijvoorbeeld je zinnen hebt gezet op een bachelor aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Maar hoe zorg je er nu voor dat je het maximale uit jouw voorbereiding haalt en effectief leert voor het examen?

Als ondersteuning in de aanloop naar het eindexamen scheikunde kan je ervoor kiezen een examentraining te volgen. Examentrainingen worden aangeboden in de vakanties en weekenden het hele jaar door of net voor het examen. De focus ligt hier op de basisvaardigheden zoals wetenschappelijk rekenen en basiskennis over onderwerpen zoals stoffen en materialen.

de basis van elke scheikundeles
Het is belangrijk goed de basis van scheikunde te begrijpen en extra scheikundelessen zullen je daar zeker bij helpen. Bron: T. Visidis, Unsplash

In Eindhoven kan je bij de volgende instituten een examentraining scheikunde volgen:

Luzac, Examentraining scheikunde havo + vwo: Een 2-daagse weekendtraining in december en mei. De belangrijkste stof van de examenonderwerpen zoals chemische processen, chemisch rekenen, en kennis van stoffen en materialen, wordt behandeld.

Eindsprint, Examentraining scheikunde havo + vwo: In twee of drie dagen tijd worden onderwerpen die je moet weten voor het examen van scheikunde behandeld. De examentrainingen worden gegeven in groepen van maximaal 5 leerlingen, in de kerst- en voorjaarsvakantie en in de weekenden na de voorjaarsvakantie.

Klik hier voor alle examentrainingen scheikunde in Den Haag. 

Begeleiding bij het profielwerkstuk

Voor wie in 5 en 6 vwo zit en graag zijn profielwerkstuk op het vakgebied van scheikunde wil doen kan een begeleidingscursus bij de Technische Universiteit Eindhoven volgen. Deze cursus wordt aangeboden in het voorjaar en najaar en zal je de mogelijkheid bieden het praktische deel van je onderzoek uit te voeren in een echte wetenschappelijke omgeving. De beste manier natuurlijk om te kijken of je graag scheikunde wilt gaan studeren op de universiteit.

Een Vervolgopleiding Scheikunde

Je vindt scheikunde interessant en wilt graag (na je middelbare school) een opleiding doen binnen het vakgebied scheikunde. Je hebt verschillende opleidingen op het gebied van scheikunde op verschillende niveaus. Om je te helpen een keuze te maken zetten we ze voor je op een rijtje.

MBO

Wanneer je een mbo-opleiding wilt doen in Eindhoven en houdt van het uitvoeren van proefjes zal de opleiding tot analist aan het Summa College wat voor jou zijn! Je wordt hier opgeleid tot laboratoriumonderzoeker in verschillende onderwerpen zoals voedsel, gezondheid, milieu of cosmetica.

  • mbo 4
  • 4 jaar
  • 70% school / 30% stage
een opleiding tot scheikundig analist
Wil je graag in een laboratorium werken is de opleiding tot analist helemaal geschikt voor jou! Bron: thisisengineering, Unsplash

HBO

Aan Fontys hogeschool kan je Applied Science studeren in Eindhoven. Deze studie combineert scheikunde met techniek en biologie om de problemen van morgen op te lossen. De opleiding is geschikt voor iemand die graag zowel tijd in een laboratorium als in de collegezaal wil doorbrengen, en combineert perfect theorie met praktijk. Je gaat aan de slag met echte problemen maar zal ook lessen volgen op het gebied van chemie, (micro en moleculaire) biologie, wiskunde, statistiek, natuurkunde en technologie.

  • Hbo bachelor
  • 4 jaar
  • Toelating met een natuur en techniek of natuur en gezondheid profiel of ervaring

Ook benieuwd naar de hbo opleidingen scheikunde in Amsterdam? 

WO

Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kan je de opleiding Chemical Engineering & Chemistry volgen. Deze opleiding wordt in het Engels aangeboden en focust zich op scheikunde technologie toegepast of hedendaagse onderwerpen en problemen zoals de energietransitie. Binnen deze opleiding doe je kennis op van de disciplines chemie, materiaalkunde en procestechnologie.

  • WO bachelor
  • 3 jaar
  • Kijk online voor de toelatingseisen

Na deze bachelor kan je ook een master volgen aan de TU/e.

Master Chemical Engineering: In deze tweejarige Engelstalige masteropleiding leer je technische oplossingen aan te dragen voor problemen en vraagstukken met betrekking tot de chemische proces- en producttechnologie. De master is een combinatie tussen onderzoek en praktijk.

een master in scheikunde
Een master in scheikunde is zowel theoretisch als praktisch. Bron: chromatograph, Unsplash

Master Biomedical Engineering: In deze tweejarige Engelstalige master word je opgeleid tot biomedisch ingenieur die gespecialiseerd is in het oplossen van technologische problemen waarbij inzicht nodig is in het functioneren van het menselijk lichaam. Deze ingenieurs combineren kennis over analyse- en synthesemethoden uit de natuur- en scheikunde, rekenmethodes uit de wiskunde en meet- en regelsystemen uit de elektrotechniek met gedegen medische en biologische basiskennis.

Klik hier voor de scheikunde opleidingen aan de Universiteit Utrecht. 

Scheikundelessen van een Privéleraar

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van privéleraren om je kennis over scheikunde te vergroten. Of je nu een middelbare scholier bent die bijles wilt voor het halen van de hoogst haalbare cijfers, of misschien wel een vervolgstudie doet op het gebied van scheikunde, op alle niveaus is het mogelijk een privéleraar te vinden in Eindhoven of online om jou te begeleiden.

Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een privéleraar je goed kan helpen met de theorie maar vaak niet met de praktijk. Wanneer je graag wilt werken aan je theoretische kennis over elementen en materialen of graag beter wilt worden in het oplossen van scheikundige formules zal een privéleraar je hier goed bij kunnen helpen. Maar wanneer je graag proefjes wilt uitvoeren met de hulp van een privéleraar zal dit niet mogelijk zijn tenzij hij of zij toegang heeft tot een laboratorium.

privélessen-scheikunde
Voor het uitvoeren van proefjes is een privéleraar vaak niet geschikt. Bron: A. Kondratiev, Unsplash

Maar waar vind je nu een goede privéleraar in Eindhoven?

Je kan natuurlijk naar de Technische Universiteit Eindhoven gaan om te kijken of er studenten zijn die graag iets bij willen verdienen. Maar dan zal je wel moeten wachten tot iemand reageert op jouw aanvraag.

Ook in Rotterdam heb je een ruim aanbod aan privéleraren!

Je kan ook zoeken naar een privéleraar op Superprof waar je kan kiezen uit vele profielen. De leraren op Superprof zijn erg divers en verschillen van scheikundestudenten die bijles aanbieden aan middelbare scholieren tot universitair geschoolde professoren. Sommige bieden biochemie als specialiteit, evenals chemische technologie, farmaceutische chemie en wat chemische biologie.

Ook al zal je geen proefjes kunnen doen in een laboratorium, tenzij je leraar toegang heeft tot een laboratorium of dat je deze kan huren, zal een privélaar je helpen bij het ontwikkelen van theoretische kennis over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Privéleraren zijn erg flexibel en kunnen zich aanpassen aan jouw wensen en agenda. Je zal niet jouw agenda hoeven aanpassen om lessen te kunnen volgen, maar je kan lessen afspreken direct met jouw leraar. Een privélaar kan de les ook inrichten aan de hand van jouw behoeften en zal zich niet hoeven houden aan een curriculum.

Benieuwd naar alle scheikundelessen in Nederland? Klik dan hier.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Renske