Scheikunde is een fascinerend onderwerp. Wanneer je erover nadenkt om een opleiding te doen binnen het vakgebied scheikunde is het natuurlijk belangrijk dat je scheikunde hebt op de middelbare school. Weet je nog niet zeker of je na de middelbare school scheikunde wilt gaan studeren? Bekijk dan eens goed alle opties en wat ervoor nodig is om toegelaten te worden op de opleiding waar jouw voorkeur naar uitgaat.

De beste leraren Scheikunde (Chemie) beschikbaar
Adam
4,9
4,9 (31 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (14 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roy
5
5 (6 reviews)
Roy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Faisal
5
5 (7 reviews)
Faisal
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Niki
4,9
4,9 (9 reviews)
Niki
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ulrich
5
5 (17 reviews)
Ulrich
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nathalie
5
5 (17 reviews)
Nathalie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (31 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (14 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (9 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roy
5
5 (6 reviews)
Roy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Faisal
5
5 (7 reviews)
Faisal
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Niki
4,9
4,9 (9 reviews)
Niki
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ulrich
5
5 (17 reviews)
Ulrich
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nathalie
5
5 (17 reviews)
Nathalie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Scheikunde op de Middelbare School

Een goed cijfer voor scheikunde kan soms de doorslag geven of je wordt aangenomen op de vervolgopleiding die je wilt doen. Maar naast een goed cijfer is het vooral belangrijk dat je de stof goed begrijpt. Scheikundelessen op de middelbare school behandelen basisonderwerpen in algemene scheikunde en zullen daarom altijd belangrijk blijven in elke vervolgopleiding.

scheikunde is belangrijk voor elk vakgebied, bijvoorbeeld doktoren
Ook als je bijvoorbeeld medicijnen wilt gaan studeren is scheikunde erg belangrijk! Bron: Unsplash

Om je de basis echt eigen te maken kan het verstandig zijn bijles te nemen met een privéleraar. Een andere mogelijkheid is om een examentraining te volgen. Tijdens het landelijk examen komen alle significante onderwerpen aan bod en het cijfer is natuurlijk erg belangrijk.

Examentrainingen In Amsterdam

BrainBoost examentraining: BrainBoost is gespecialiseerd in exacte vakken en werkt met ervaren bèta docenten. Vanaf januari wordt er twee keer per week een scheikunde examentraining aangeboden op de dinsdag en donderdag van 17u tot 19u voor havo en vwo studenten. Je kunt ervoor kiezen om 1x of 2x per week deel te nemen, en instromen is mogelijk per maand.

Scheikundelessen examentraining: Deze organisatie biedt speciaal examentraining aan op het gebied van scheikunde voor alle niveaus (vmbo-t, havo, vwo). De lessen zijn zowel online of in Amsterdam en worden gegeven door de ervaren scheikundeleraar Sieger Kooij.

EXAMsterdam examentraining: Dit lokale instituut biedt op veel verschillende vakken examentraining aan waaronder scheikunde. Binnen een 2- of 3-daagse cursus ga je aan de slag met de onderwerpen waar je nog op wilt vooruitgaan en krijg je les in kleine groepen van maximaal 5 studenten.

Vind hier alles over examentrainingen in Rotterdam. 

Een Vervolgopleiding Scheikunde in Amsterdam

In Amsterdam zijn er op alle niveaus opleidingen binnen het vakgebied scheikunde. Maar welke opleiding past het best bij jou?

MBO

Voor wie op zoek is naar een mbo-opleiding op het gebied van scheikunde in Amsterdam, is de opleiding tot laboratorium analist aan het ROC Amsterdam een goede keuze. Binnen deze opleiding gebruik je kennis en vaardigheden uit vakken als scheikunde, biologie, natuurkunde en wiskunde. Ben je erg nieuwsgierig aangelegd en hou je van het uitvoeren van proefjes dan is het werken in een laboratorium iets voor jou. Daarnaast moet je erg nauwkeurig zijn en zal je je kunnen specialiseren in een richting die jij interessant vindt. Je kan bijvoorbeeld werken als analist in een laboratorium in een ziekenhuis maar ook in de chemische industrie.

 • Mbo niveau 4
 • 3 of 4 jaar
 • 60% school / 40% praktijk
Als analist werk je in een laboratorium
Werk je graag in een abortorium dan is de opleiding tot analist iets voor jou. Bron: thisisengineering, Unsplash

Ook in Eindhoven heb mbo opleidingen binnen het vak gebied scheikunde.

HBO

Aan InHolland Hogeschool kan je de hbo-bachelor Chemie volgen. Deze Nederlandstalige bachelor gaat verder in op de basis van scheikunde en zal je opleiden binnen een specialisatiegebied naar keuze. Wil je bijvoorbeeld later werken aan veiligere medicijnen of landbouwproducten en hou je van het werken in een laboratorium dan is deze opleiding geschikt voor jou. De opleiding biedt een goede balans aan tussen theorie en praktijk en je zal aan de slag gaan met hedendaagse vraagstukken.

 • Hbo-bachelor
 • 4 jaar
 • Toelating met een natuur en gezondheid of natuur en techniek profiel (havo en vwo) of een mbo niveau 4 opleiding

Voor wie graag leraar scheikunde wil worden is er aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een hbo-bachelor leraar scheikunde. Vind je het interessant om uit te leggen aan leerlingen hoe water wordt gezuiverd of hoe medicijnen worden gemaakt, dan is de opleiding geschikt voor jou! Binnen deze opleiding ga je in het eerste jaar al stage lopen en is er veel aandacht voor de praktijk.

 • Hbo-bachelor
 • Voltijd 4 jaar (ook in deeltijd beschikbaar)
 • Toelating met een natuur en gezondheid of natuur en techniek profiel (havo en vwo) of een mbo niveau 4 opleiding

Ontdek hier alle hbo scheikunde opleidingen in Utrecht. 

WO

In Amsterdam kan je een wo-bachelor scheikunde volgen. Deze opleiding wordt gezamenlijk aangeboden door de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). Binnen deze opleiding ga je dieper in op algemene scheikunde en gebruik je ook inzichten vanuit andere richtingen zoals natuurkunde en wiskunde. Naast het theoretische deel is er ook veel aandacht voor de praktijk en zal je in het laboratorium aan de slag gaan en je eigen onderzoek uitvoeren. Ook zal je stage lopen bij een onderzoeksgroep, ziekenhuis of instituut. Je zal hierbij bijvoorbeeld op zoek gaan naar duurzame oplossingen voor medicijnen of energie.

 • Wo-bachelor
 • 3 jaar
 • Kijk voor de toelatingseisen online
scheikunde les aan de universiteit
Scheikunde aan de universiteit is zowel theoretisch als praktisch. Bron: F. Ciccolo, Unsplash

Na het volgen van deze bachelor kan je ook een van de aansluitende masters volgen:

Master of Chemistry (UvA+VU): Deze tweejarige master is het vervolg op de bachelor scheikunde. Binnen de master heb je de keuze uit drie specialisaties:

 • Analytical Sciences: Moderne analytische technieken, algemene concepten en strategieën voor analyse en verschillende toepassingsgebieden.
 • Molecular Sciences: Organische chemie, biochemie en organometaalchemie vormen de basis voor een fundamenteel begrip van de relatie tussen moleculaire structuur en prestatie.
 • Science for Energy & Sustainability: Biogebaseerde economie, groene chemie, fotofysische en fotochemische energieomzetting, en duurzame energie technologie.

Master of Science Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Bètawetenschappen, track Scheikunde (UvA): eenjarige master voor wie graag leraar scheikunde wil worden voor het hoger onderwijs. Binnen deze master heb je één dag per week college en 4 dagen loop je stage waar je je praktijkdeel van de opleiding uitvoert.

Klik hier voor alle opleidingen binnen Nederland. 

Scheikundelessen van een Privéleraar

Omdat scheikunde zich afspeelt in een laboratorium is het lastig om een privéleraar te vinden die je alles kan leren op het gebied van scheikunde. Als je geluk hebt heeft jouw leraar misschien wel een eigen laboratorium of kan hij of zij een ruimte huren bij een lokaal laboratorium.

scheikundelessen de praktijk met een privéleraar
Als je gelukt hebt kan je ook met een privéleraar werken aan de praktijk. Bron: thisisengineering, Unsplash

Een privéleraar is vooral geschikt om je de basis zoals het leren van formules en vergelijkingen, en alles wat je moet weten over het periodiek systeem en elementen aan te leren. Als het gaat over de theorie is een privéleraar heel geschikt. Hij of zij kan bij jou thuis langs komen of een online les aanbieden via de webcam. Ook zijn privéleraren flexibel en kan je lessen inplannen aan de hand van jouw agenda en jouw behoeften.

Een privéleraar is misschien niet genoeg om je op te leiden voor een baan binnen het vakgebied scheikunde, maar kan je ondersteunen bij het volgen van een vervolgopleiding of het halen van je landelijk schoolexamen scheikunde.

Op Superprof kan je veel verschillende privéleraren vinden in verschillende prijsklassen. De meesten bieden hun eerste les gratis aan!

Je kan natuurlijk ook contact opnemen met de UvA, VU, of HvA om te kijken of er misschien studenten zijn die graag iets bij willen verdienen met het geven van bijles. Er zijn veel opties om scheikunde te studeren in Nederland en ook andere steden bieden goede opleidingen aan!

Ook in Den Haag heb je vele privéleraren scheikunde! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Renske