"Iedereen in dit land zou moeten leren om een computer te programmeren, want het leert je hoe je moet denken." -Steve Jobs

Hoewel Steve Jobs het inderdaad over Amerika had en niet over Nederland, zijn zijn woorden volkomen juist, want iedereen zou meer moeten weten over computerprogrammering. Waarom?

In de eerste plaats is er, aangezien we in een digitaal en online tijdperk leven, een enorme behoefte aan computerprogrammeurs voor het onderhoud van de systemen en de opstelling van nieuwe codes. Door de stijgende vraag zullen werkgevers veel eerder een kandidaat met codeerervaring aanwerven dan iemand die dat niet heeft.

Als je leert computerprogrammeren zul je nooit werk te kort komen. 

De voordelen van leren programmeren omvatten niet alleen het feit dat je beter begrijpt hoe computers werken, maar je leert ook beter problemen oplossen, logisch na te denken en je versterkt de capaciteiten van je linkerhersenhelft.

De keuze om te leren programmeren is dus nooit verkeerd. Daarom bekijken we in het artikel van vandaag de beste plaatsen voor programmeercursussen in de omgeving van Rotterdam.

Leer programmeren in Amsterdam.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De beste cursussen programmeren in Rotterdam

Groepsles programmeren
De meeste gerenommeerde academische instituten in de regio Rotterdam die programmeercursussen aanbieden, geven les in kleine groepen. (Bron: Unsplash.com)

Ga aan de slag met een cursus programmeren!

Bij het leren programmeren zijn er twee manieren waarop studenten de basisbeginselen onder de knie kunnen krijgen: via virtuele lessen of cursussen in persoon. Is er een groot verschil in de manier waarop de cursussen worden gegeven? Wel, dat hangt af van je studiebehoeften en je voorkeuren.

Zo geven veel personen de voorkeur aan klassikale lessen aan een academische instelling, omdat ze dan het huis uit kunnen en zich volledig op de les kunnen concentreren. Dit is goed, want soms kunnen online sessies thuis ervoor zorgen dat de leerling afgeleid wordt.

Bovendien bieden klassikale lessen de cursisten een meer gepersonaliseerde leerervaring, aangezien ze gemakkelijk vragen kunnen stellen aan de instructeur. Lessen in persoon zijn ideaal voor mensen die graag interpersoonlijk contact hebben met anderen, zonder computerschermen.

Aangezien bij de meeste klassikale programmeercursussen andere klasgenoten betrokken zijn, is het een uitstekende keuze voor wie graag samen met andere, gelijkgestemde mensen wil leren en socializen. Daarom hebben we een paar klassikale programmeercursussen gevonden bij gerenommeerde instituten in Rotterdam.

Leer programmeren in Utrecht.

Informatica aan de Hogeschool Rotterdam

In de opleiding informatica aan de hogeschool Rotterdam wordt je opgeleid tot software engineer. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van software voor diverse toepassingen. Je bent in staat complexe ICT-systemen te analyseren, ontwerpen en implementeren.

Jij als toekomstige software engineer bent de specialist in het maken van grote en complexe software informatiesystemen die snel, efficiënt en veilig werken. Zo kun je denken aan het ontwikkelen van een functionele app, maar ook aan het analyseren van grote hoeveelheden data van social media. Tijdens deze IT opleiding kom je, bij het ontwikkelen van deze systemen, in aanraking met verschillende programmeertalen.

Je zet je eerste stappen als programmeur met programmeren in Python en geavanceerde programmeertalen zoals Java en C#. Vanaf het tweede jaar kies je zelf welke programmeertaal je wilt gebruiken in het projectonderwijs. Naast het programmeren en ontwikkelen van verschillende toepassingen leer je tijdens deze IT-opleiding ook samenwerken.

Nadat je deze opleiding hebt afgerond, kun je ingezet worden in het vakgebied van de informatica. In functies als (web)programmeur, data engineer, software developer en software engineer kun je verder groeien binnen de IT. Ben jij geïnteresseerd in nieuwe technologische ontwikkelingen, nieuwsgierig, een beetje eigenzinnig en een doorzetter? Dan is de opleiding Informatica wellicht iets voor jou!

De opleiding is een voltijdse Bachelor, maar is tevens beschikbaar in deeltijd. De totale duur is 4 jaar.

Volg een cursus programmeren voor kinderen - cursus programmeren kind

CoderDojo

CoderDojo is een door vrijwilligers opgezette beweging die gratis les biedt voor jonge mensen.

Bij een Dojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer.

Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook anderen gelijkgestemde mensen, delen deelnemers waar ze aan werken zijn en maken ze nieuwe dingen.

CoderDojo maakt development en leren programmeren een leuke en sociale ervaring. CoderDojo legt ook veel nadruk op open source en gratis software en beschikt wereldwijd over een breed netwerk aan vrijwilligers.

Vanaf nu kun je ook deelnemen aan online dojo’s! Je kunt terecht op de website van Coderdojo om te zien welke online dojo’s er op de agenda staan.

Online cursus programmeren
Virtuele lessen zijn inmiddels schering en inslag, en veel aspirant-programmeurs kunnen deze vaardigheden leren zonder het klaslokaal te verlaten. (Bron: Unsplash.com)

Leer programmeren in Eindhoven.

Of ga aan de slag met een online cursus programmeren!

Techniek College Rotterdam

Tijdens de opleiding Software developer leer je meerdere programmeertalen en leer je minimaal één programmeertaal erg goed. Hiermee kan je een applicatie bouwen of eenvoudige mobile apps ontwikkelen.

Tijdens deze opleiding krijg je diverse onderwerpen aangeboden, zoals cyber security, het testen van software en gegevens selecteren en muteren in databases. Je leert software gegevens beveiligen en je kunt een geïnformeerde keuze maken over welke gegevens moeten worden opgeslagen.

Softwareontwikkeling bestaat uit het leren beheersen van de volgende werkprocessen:

  • het plannen van werkzaamheden en toezicht op de voortgang
  • het ontwerpen van software
  • het realiseren van software
  • het maken van voorstellen om de software te verbeteren

Daarnaast leer je als student om samen te werken in een ontwikkelteam. Hierbij leer je om een professionele werkhouding aan te nemen tegenover collega's en/of de klant, afspraken vastleggen in een verslag, feedback ontvangen van collega's en een product en/of werkzaamheden presenteren.

Om te leren werken in een ontwikkelteam moet je de volgende werkprocessen leren beheersen:

  • overleg voeren
  • werkzaamheden presenteren
  • reflecteren op werk

De opleiding Software developer duurt, afhankelijk van je voortgang, 3 jaar. Mocht je voor deze opleiding meer studietijd nodig hebben, dan is het ook mogelijk om de opleiding in 4 jaar te doen. Tijdens je opleiding ontvang je hierover meer informatie.

Wil je een opleiding volgen bij Techniek College Rotterdam? Meld je dan digitaal aan op de website en dan ontvang je zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake.

Leer programmeren in Den Haag.

Superprof

Veruit de beste optie om te leren programmeren, én bovendien de website met het grootste aanbod aan leraren, is Superprof.

Je vindt er talloze leraren die elk een unieke cursus programmeren aanbieden. Bovendien kunnen ze jou persoonlijk thuis komen les geven, of online via Skype of webcam. Dit is een perfecte optie voor mensen die weinig tijd hebben, maar toch een kwalitatieve opleiding programmeren willen volgen.

Zoek nu naar een leraar op Superprof, de eerste les is meestal gratis. Op die manier kun je snel beslissen of de bewuste leraar bij je past of niet. Is dat niet het geval, dan kies je gewoon een andere! Veel succes!

Ontdek hoe je online kunt leren programmeren.

Tips om beter te programmeren

Hulp bij programmeren
Als je beter wilt leren programmeren, is het geen schande om om hulp te vragen. (Bron: Unsplash.com)

We moeten er rekening mee houden dat computerprogrammering of codering een uitgebreide discipline is die vele lagen kent, en dat iemand dus veel tijd nodig kan hebben om het vak onder de knie te krijgen. Eén van de beste manieren waarop een beginnende computerprogrammeur snel beter kan worden, is door rekening te houden met tips van ervaren informatici.

Hieronder vind je dus de beste tips om snel beter te kunnen programmeren.

  • Oefen de code onmiddellijk: zelfs als je denkt dat de code of het programmeerproces eenvoudig is en dat je het zonder oefening ongetwijfeld zult onthouden, raden we je aan om met de code te oefenen. Als je je best doet om elk nieuw concept grondig te begrijpen, zul je in de toekomst tijd besparen omdat je niet iedere keer hoeft terug te grijpen naar je aantekeningen. Onthoud, oefening baart kunst!
  • Vraag om hulp: hoewel de meeste mensen zich schamen om hulp te vragen wanneer ze iets nieuws leren, is het één van de beste dingen die iemand kan doen als hij leert programmeren. Waarom? Om met succes te kunnen programmeren, of om het even wat, is feedback en begeleiding van meer ervaren personen onmisbaar. Soms moet je iets ontzettend moeilijk ontcijferen, maar nadat je er een mede-programmeur naar hebt laten kijken, kun je feedback krijgen die je helpt om het probleem bloot te leggen. Voor intensieve begeleidingssessies kun je bijvoorbeeld
  • Nuttige hulpbronnen zoeken: als je het antwoord op een probleem niet kunt vinden in één van je leerboeken, zijn er talloze nuttige hulpbronnen die je kunt raadplegen. Zoals? Waardevolle boeken, unieke websites, en fantastische YouTube kanalen. De extra hulp die je gebruikt om beter te worden in programmeren vult het leerproces aan en helpt mensen om beter te worden. Omdat er zo veel verschillende bronnen beschikbaar zijn, moet je ze natuurlijk zorgvuldig bestuderen om diegene te vinden die het beste aansluiten bij jouw behoeften.

Door alle eerder genoemde tips toe te passen, zul je je in een mum van tijd enorm verbeteren!

Als conclusie kunnen we garanderen dat alle instituten en online bedrijven uit het artikel van vandaag erg goede bronnen zijn voor studenten uit Rotterdam. Laat het programmeren maar beginnen!

Zoek hier naar lessen programmeren in de buurt.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.