"Soms is het beter om iets aan de kant te schuiven en een pauze te nemen, en dat is ook zo voor programmeren." -Joyce Wheeler

Tijdens het programmeren moeten programmeurs steeds talloze componenten en competenties uit de kast halen om de besturingssystemen draaiende te houden. Zoals? Zelfbeheersing, probleemoplossing, toewijding, en gezamenlijke inspanning.

Zelfbeheersing, omdat - hoewel je soms een probleem meteen wilt aanpakken - het misschien beter is om het probleem met rust te laten en te zien of de zaken zichzelf oplossen. Ook probleemoplossing is een noodzakelijke eigenschap die programmeurs moeten bezitten.

Als er bugs ontstaan, moet je snel een oplossing vinden, waardoor de besturingssystemen terug op volle toeren kunnen draaien. Toewijding is essentieel. Het onderhoud van een programma of systeem vergt enige tijd, en om alles op zijn plaats te laten vallen is enige toewijding nodig. Bovendien zul je, als je niet voortdurend inspanning maakt om bij te leren, het snel evoluerende domein van de technologie niet kunnen bijhouden.

Als je denkt dat je deze eigenschappen bezit, zelfbeheersd bent, snel problemen kunt oplossen, toewijding toont en je blijft inspannen om je vak te perfectioneren, dan is een job als computerprogrammeur helemaal iets voor jou.

Leer programmeren in Amsterdam.

Nu hoef je alleen nog maar een cursus te kiezen om de basisprincipes te leren!

Daarom bekijken we in dit artikel de beste online programmeercursussen in Nederland. Laten we beginnen!

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De beste programmeercursussen

Online deelnemen aan een cursus programmeren
Door deel te nemen aan online codeerlessen begin je aan een leertraject samen met andere gelijkgestemden in een virtueel klaslokaal. (Bron: Unsplash.com)

Wat zijn enkele zaken waar studenten rekening mee moeten houden bij de keuze van een programmeer- of codeercursus die geheel virtueel verloopt. Hieronder volgen enkele cruciale aspecten die je mening kunnen beïnvloeden bij de keuze van een online cursus computerprogrammeren:

 • De prijs,
 • De lengte van de cursus,
 • Een deeltijds of voltijds studieprogramma,
 • De specifieke informatica die onderwezen wordt,
 • De reputatie van de online school,
 • De getuigenissen en beoordelingen van vroegere leerlingen,
 • De kwalificaties van de leraar.

Als je na grondig onderzoek een school vindt die een geschikte programmeercursus aanbiedt, moet je je zo snel mogelijk hiervoor inschrijven!

Laten we nu even stilstaan bij de beste online programmeercursussen.

Leer programmeren in Rotterdam.

Coursera

Coursera wordt algemeen beschouwd als een van de beste online bronnen voor hoogwaardige virtuele cursussen die je ofwel live met een virtuele docent kunt volgen, ofwel op eigen initiatief via gestructureerde lesplannen. Het is een echte goudmijn.

Volgens hun website zijn er meer dan 5100 cursussen en specialisaties, meer dan 40 certificaten, en meer dan 25 diploma's voor studenten die vanuit hun eigen huis willen leren.

Wat cursussen en lessen betreft die te maken hebben met computerprogrammeren en coderen, volgen hier een paar van de online opleidingen die aangeboden worden:

 • Leren programmeren: De basisprincipes, van de Universiteit van Toronto,
 • Inleiding tot de Informatica en de specialisatie Programmeren, van de Universiteit van Londen, 
 • Python voor iedereen, van de Universiteit van Michigan, 
 • Google Data Analytics van Google.

Er moet gezegd worden dat de meeste Coursera-cursussen voor computerprogrammeren samengesteld werden door gerenommeerde universiteiten, en dat ze fantastische recensies hebben gekregen.

Udemy

Cursus programmeren op je eigen tempo
Computerprogrammeerlessen voor zelfstudie zijn een briljante optie voor wie graag in zijn eigen tempo leert. (Bron: Unsplash.com)

Als iemand die cursussen op Udemy gekocht heeft, raad ik je ten zeerste aan om Udemy te gebruiken als je meer wilt leren over informatica zoals programmeren, coderen, en het onderhoud van besturingssystemen.

Het motto van Udemy is dat je elke online cursus op elk elektronisch apparaat kunt volgen; er zijn dus geen excuses meer om die cursus niet te volgen!

Het mooie van Udemy is dat als je een cursus computerprogrammeren of coderen aankoopt, je in je eigen tempo kunt leren, want alle videolessen zijn vooraf opgenomen. Hieronder volgen enkele sterk aanbevolen cursussen computerprogrammeren die gedeelten bevatten over hoe je beter kunt leren coderen:

 • Computer Science 101: Master the Theory Behind Programming, 
 • Java Programming Masterclass voor Software Developers, 
 • Java Object-Oriented Programming: AP Computer Science B. 

Alle deze online cursussen zijn bestsellers in hun categorie. Een extraatje van Udemy is dat er regelmatig aanbiedingen zijn, dus als je een specifieke cursus computerprogrammeren wilt volgen maar daarvoor het geld niet hebt, kun je wachten tot er een prijsverlaging is.

Leer programmeren in Utrecht.

Boolean

Boolean, een in Groot-Brittannië gevestigd bedrijf voor computertechnologie met zijn hoofdkwartier in Londen, biedt fantastische online cursussen voor mensen die hun programmeervaardigheden willen bijschaven en daarmee zich willen voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Boolean beschikt over een schitterend online lesprogramma met lessen in een virtueel klaslokaal, waarbij uitsluitend de instructeur van de cursus computerprogrammeren en andere leerlingen aanwezig zijn. De Boolean cursus helpt leerlingen om in slechts zes maanden softwareingenieur te worden.

De cursus is voltijds, en de instructeurs verwachten van de studenten dat ze elke les in het leerplan virtueel bijwonen van 9:30 tot 18:00 uur. 

Leerlingen krijgen praktische en interactieve cursussen, begeleid praktisch werk, en de mogelijkheid om lessen opnieuw te bekijken, zodat ze geen belangrijke informatie missen. Kijk eens op de Boolean site om te zien of het cursusprogramma iets voor je is en of de prijs gunstig voor je is.

Leer programmeren in Eindhoven.

Codecademy

Volg een online cursus programmeren
Doe mee aan de trend om online nieuwe vaardigheden te leren. (Bron: Unsplash.com)

Een andere populaire online bron die door miljoenen beginnende computerprogrammeurs gebruikt wordt is de Codecademy website. Waarom is zo Codecademy zo bijzonder en uniek in vergelijking met andere sites? De volgende lijst belicht enkele van de voordelen van Codecademy:

 • De studenten kiezen zelf de specifieke onderdelen van de cursus programmeren,
 • Programmeurs in spe leren code schrijven door regelmatig code te schrijven in de eerste minuten van de les.
 • Het besturingssysteem test je code meteen uit om te bepalen of je op het juiste spoor zit.
 • In de cursussen werken de studenten aan levensechte projecten, wat zeker een aanwinst is voor je toekomstige baan.

Een bonus van de Codecademy site is dat leerlingen een niveautest afleggen om hun coderingsniveau te bepalen. Ze worden dan door de Codecademy experts naar een cursus geleid die het beste aansluit bij hun unieke behoeften.

Er moet vermeld worden dat de cursussen van Codecademy georganiseerd worden volgens het type codeertaal en de onderwerpen met betrekking tot computerprogrammeren. Bekijk zeker eens de cursussen van Codecademy!

Leer programmeren in Den Haag.

freeCodeCamp

Hoewel de naam al genoeg zegt, is freeCodeCamp een niet-commerciële gemeenschap die je leert coderen door projecten met betrekking tot computerwetenschap en software engineering op te bouwen. Omdat freeCodeCamp een hulpmiddel is waarvoor je niet hoeft te betalen, bestaat er geen gestructureerde cursus die je de basisprincipes van code aanleert; niettemin verwerf je, door coderingsuitdagingen te voltooien en projecten op te bouwen, de nodige vaardigheden om als computerprogrammeur aan de slag te gaan.

De freeCodeCamp gemeenschap is enorm. Via de uitdagingen, het leerplatform, de publicatiereeks, het YouTube kanaal, en het online forum leren miljoenen programmeurs in spe elk jaar nieuwe dingen met betrekking tot technologie.

Als je wilt betalen om freeCodeCamp te gebruiken, kun je een maandelijkse bijdrage storten, maar dat is niet verplicht. 

Hieronder volgen enkele van de gratis kwalificaties die je kunt behalen

 • Responsief webdesign, 
 • JavaScript algoritmen en gegevensstructuren, 
 • Front End development bibliotheken, 
 • Datavisualisatie, 
 • Kwaliteitsborging (QA). 
 • Wetenschappelijke gegevensverwerking met Python, 
 • Gegevensbeveiliging 

We raden je ten zeerste aan om de beschikbare tutorials te bekijken, en als je nog twijfelt, kijk dan eens naar de lovende getuigenissen van huidige en vroegere gebruikers van freeCodeCamp.

Volg je programmeren cursus met een privéleraar!

edX

Nog zo'n geniale informatiebron die wereldwijd door honderdduizenden studenten gebruikt wordt zijn de informatieve cursussen die edX aanbiedt. Meer dan 160 universiteiten die lid zijn van de edX-website bieden leerprogramma's aan voor leerlingen van alle leeftijden en achtergronden.

Wereldberoemde scholen zoals Harvard, MIT, Berkeley, en de Sorbonne bieden cursussen informatica aan nieuwsgierigen aan. Als je bijvoorbeeld de woorden "computerprogramming" in de zoekbalk typt, vind je de volgende lessen:

 • Computerwetenschappen en Mobiele Apps van Harvard,
 • Python Data Science van IBM,
 • Beginselen van de informatica van NYUx,
 • Inleiding tot C++ van Microsoft,
 • Datawetenschappen voor managers van Columbia,
 • Essentiële technologieën voor het bedrijfsleven door IBM.

Al deze cursussen in datawetenschap en computertechnologie kun je op eigen tempo volgen en hebben verschillende prijzen. Je kunt de lessen zowel deeltijds als voltijds volgen, afhankelijk van je beschikbaarheid. De instructeurs zijn echte professionals, en de cursussen zijn elke cent waard!

Kijk op de edX website om de de verschillende cursussen te bekijken en een opleiding informatica te vinden die het beste bij je leerstijl past.

Wij geloven dat online onderwijs de toekomst is, en hopen dat iedereen die virtuele cursussen wil volgen om beter te leren programmeren zal slagen. May the code be with you!

Zoek hier naar lessen programmeren in de buurt.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.