“Er is geen half zingen onder de douche, je bent een rockster of een operadiva.” - Josh Groban

Als er één ding is dat alles samenbrengt, is het de kunst. In het hart van deze wereld is er de opera.

Als je echter een auditie bekijkt van The X Factor, The Voice en Holland’s Got Talent, dan hoor je voorbeelden van hedendaagse zangstemmen in plaats van operastemmen die meestal worden bepaald door hun vocale bereik.

Natuurlijk, in termen van muzikale kwaliteit, harmonieën, toonhoogte, timbre en de vaardigheid van elke muzikant, is traditionele muziek zijn moderne tegenhangers ver vooruit.

Als je luistert naar het hele repertoire van zangers zoals Roberto Alagna of Luciano Pavarotti, kun je het niet helpen, maar je wilt net zo goed kunnen zingen als zij en de grenzen van de menselijke stem verleggen. Als je zanger wilt worden, heb je natuurlijk een goede stem nodig. Wat je bereik ook is - mezzosopraan, bariton, bas, contra- alt, alt, enzovoort - er is niets dat je tegenhoudt om het podium op te gaan en een zanger te worden.

Laten we eens kijken naar enkele van de verschillende opties die je hebt als je eenmaal bent begonnen met je vocale training met een kwaliteitsvolle zangleraar.

Zangles den Haag, boek een leraar op Superprof.

De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (17 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Madelief
5
5 (4 reviews)
Madelief
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (17 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Madelief
5
5 (4 reviews)
Madelief
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer Zingen met de Vocal Range van een Tenor

Heb je de potentie om tenor te worden en wil je je daarop concentreren? Je bent bij ons aan het juiste adres! Als je wilt leren zingen als een tenor, bekijk je eerst enkele basisprincipes.

Musicologen hebben de neiging om de menselijke stem en muziekinstrumenten te classificeren in termen van tessituur. Dit is het bereik van tonen dat de stem of het instrument op natuurlijke wijze kan bereiken of spelen.

Als het gaat om mannelijke zangers, zit de tenor bovenaan het bereik met de bariton en de bas eronder. Alleen de altisten (en een paar andere ongewone bereiken) zingen hogere tonen.

Het is vermeldenswaard dat vooral operazang en Italiaanse opera in de tweede helft van de 19e eeuw tenoren tot de sterren van de show hebben gemaakt.

Dankzij de verfijning van de vocale techniek van de tenor om het aantrekkelijker te maken voor een breder publiek, zijn de tenoren de helden geworden van enkele van de grootste opera's ter wereld, waaronder in Nederland.

Tenor van Il Divo
De tenor heeft het hoogst bereik in de categorie mannen ǀ Visualhunt - Eva Rinaldi

De vocale techniek voor deze registers evolueerde langzaam van een falset- of kopstem - tijdens de barokke en klassieke periodes naar een borststem rond het begin van de jaren 1840. Een Franse artiest was de eerste die een hoge C vanuit de borst zong in The Barber of Seville.

Dat is precies wat een goede zangcoach hun aspirant-tenor zal leren: meer en meer tonen zingen met een borststem zodra ze erin zijn geslaagd ze te beheersen met een kopstem. Dit is een lang proces en vergt dagelijkse oefening. Je zou zelfs niet moeten overwegen hieraan te werken totdat je de lagere tonen perfect onder de knie hebt. Zonder dit loopt een aspirant-tenor het risico een onstabiele stem en een bereik te ontwikkelen dat voortdurend verandert.

Hoewel we het nog niet hebben genoemd, word je tessituur vaak bepaald door je aangeboren vaardigheden. Hoewel een bariton ervan kan dromen een heroïsche tenor te worden, is het totaal onmogelijk voor een bas. Vergeet niet dat de tenor eigenlijk een van de breedste bereiken in onderverdelingen omvat in zowel lagere als hogere bereiken. Van de beroemdste tenoren kan dus niet worden verwacht dat ze elke voor tenoren geschreven rol kunnen invullen, omdat sommige van hen zijn geschreven voor zeer specifieke typen tenoren.

Als je tenor wilt worden, moet je geduldig, serieus, ijverig en hard werken!

Hoe Word je een Bariton?

Wat mannelijke stemmen betreft, zijn baritons het midden tussen de lage tonen van de bas en de hogere tonen van de tenor: als je in het midden staat, ligt je toekomst in een bariton.

Als het gaat om operazang, zijn er maar weinig stukken die zouden kunnen bestaan ​​zonder één of meerdere baritonzangers. Het is het steunpunt van een aantal werken. Verdi, Bizet en Wagner maakten allemaal gebruik van heroïsche baritons om de lage en middelste tonen tot leven te brengen.

Dit is het meest voorkomende bereik voor mannen, wat betekent dat er een aantal belangrijke en betekenisvolle melodieën voor kunnen worden geschreven. Professioneel gezien is dit het type zanger dat veel gemakkelijker werk zal vinden, zolang ze natuurlijk het nodige talent hebben.

Op een piano ligt het bereik van een bariton in het algemeen tussen A2 (de tweede A onder de middelste C) tot A4 (de A boven de middelste C). Naarmate ze ouder worden, neigen tenoren naar baritons. Dit maakt het erg belangrijk om zo vroeg mogelijk op de hoogte te zijn van de baritonstukken en aan deze lagere tonen te werken, omdat hun bereik onvermijdelijk naar dat van een bariton zal leiden.

Dit laatste punt is eigenlijk het hoofddoel van een bariton (naast natuurlijk perfect zingen) en ze kunnen hierbij hulp krijgen van een privé zangcoach of een leraar op een muziekschool. De kers op de taart is dat het over het algemeen gemakkelijker is om te leren om diepere tonen te bereiken dan hogere tonen. Dit betekent dat je sneller meer vooruitgang kunt boeken.

Natuurlijk, oefening baart kunst en je kunt geen vooruitgang verwachten zonder regelmatige zangoefeningen. Hoe meer je je oefeningen beheerst, hoe groter de kans dat je net zo beroemd kunt worden als de sterren baritons.

Leer om te Zingen zoals een Operazanger!

Wie heeft nooit ooit in zijn/haar leven gezongen? Zelfs degenen met de slechtste stem ter wereld weten hoe ze onder de douche moeten zingen. Opera is echter een totaal ander iets dan je dagelijkse zang.

Terwijl de meesten van ons een paar tonen van de kinderliedjes kunnen zingen die we als kinderen zongen of de laatste hit, is melodie slechts één onderdeel van het zingen. Echte vocale vaardigheden komen voort uit een reeks vaardigheden die ervoor zorgen dat je stem je publiek zal raken.

Zelfs de meest beroemde popzangers, hoewel leuk om naar te luisteren, komen nergens in de buurt van wat nodig is om in de wereld van opera door te breken. Operazang vereist een kracht die je zelden in populaire commerciële liedjes vindt. Plácido Domingo zou waarschijnlijk nooit een microfoon gebruiken en een alledaags popnummer zingen.

Beethoven is een van de beroemdste componisten
Beethoven schreef de opera 'Fidelio' ǀ Visualhunt -John6536

Als je als zo'n zanger wilt zingen en een meester in vocalisatie wilt worden, heb je natuurlijk wat training nodig. Een mooie stem met de juiste kwaliteiten is duidelijk een aangeboren geschenk in plaats van iets dat je kunt leren. Doorzettingsvermogen kan echter het verschil maken. Je moet bijna elke dag opwarmen en trainen om je zangtechniek te perfectioneren.

Op bijna elke spier in je lichaam, vooral die in en rond je mond, moet een beroep worden gedaan om het juiste volume en de beste geluidskwaliteit te krijgen als je zingt. Dit is een doel waar je elke minuut van elke dag naartoe werkt, zodra je de grenzen van je bereik probeert uit te breiden.

Wat ten slotte een operastem van de anderen scheidt, zijn de stukken die hij uitvoert. Het schrijven van muziek en opera's hebben een lange geschiedenis die eeuwen omvat en de stukken zijn ongelooflijk rijk. Een ding dat we moeten zeggen is dat het een speciaal soort introductie vereist, een die je vaak alleen kunt krijgen door gerenommeerde zanglessen te volgen.

Pavarotti, die pas op 19-jarige leeftijd met zijn muzikale opleiding begon, was grotendeels autodidact en is ongewoon in de wereld van de opera. Als je in deze wereld wilt doorbreken, heb je een goede zangcoach nodig, evenals de stalen vastberadenheid die nodig is om de audities te doen om bij prestigieuze muziekinstellingen toegelaten te worden.

Neem een zangles op Superprof

Zingen met Superprof: Zo zing je Mezzosopraan

 Nu we een groot deel van het mannelijke zingen hebben behandeld, gaan we over op vrouwelijke zangers die in opera net zo belangrijk zijn als hun mannelijke tegenhangers.

Vrouwelijke zangstemmen weerspiegelen die van mannelijke zangers en zijn onderverdeeld in verschillende groepen van het laagste bereik (alt) tot het hoogste bereik (sopraan). Tussen deze twee voorbeelden is er de mezzosopraan, waarbij de term 'mezzo' in het Italiaans 'gemiddeld' betekent. Niet in de zin van middelmatigheid, maar eerder als in het midden. Er zijn een aantal beroemde operazangers die in deze categorie vallen.

De beste mezzosopranen zijn vaak zeer veelzijdig en kunnen een paar halve tonen buiten elke kant van hun tessituur bereiken. Je moet zeker enkele van de meest beroemde onder hen bekijken.

De belangrijkste manieren om met een mezzosopraan stem te werken, verschillen niet veel van de manieren waarop je in een andere tessituur zou werken. Mezzosopraan worden is vaak de meest voorkomende keuze voor vrouwen, tenzij ze stembanden hebben die zich lenen voor een bijzonder hoge of lage stem waardoor ze een tweede alt of sopraan kunnen worden.

Vergeet nooit dat zelfvertrouwen vaak het verschil kan zijn tussen degenen die volharden en degenen die opgeven. Natuurlijk, degenen die nooit opgeven, zijn degenen die 's werelds beroemdste zangers zijn!

Carmen blijft een van de meest populaire rollen voor mezzosopranen. Je moet deze rol absoluut uit je hoofd leren als je een mezzosopraan bent. Het is ook de meest populaire opera ter wereld, wat betekent dat er geen tekort aan rollen voor Carmen zijn als je de stem hebt en bereid bent om te reizen!

Leer om te Zingen met Vibrato

Vibrato is goed zingen, net als elke dag goed je tanden poetsen. Zonder dit kun je nooit inbreken in de wereld van de opera of de competitieve wereld van zangwedstrijden op televisie onder de knie krijgen. Verlies de hoop echter niet! We gaan vibrato en vocale technieken bekijken, evenals enkele belangrijke benaderingen om aan je vocale coaching te werken.

Vibrato is te vinden in koor- en solozang en in verschillende muziekstijlen zoals jazz, gospel, opera, enzovoort. De sleutel tot vibrato is het handhaven van een regelmatige en aanhoudende frequentie voor je vibrato. Hoewel er een aantal belangrijke voordelen aan het beheersen van vibrato zijn, is de belangrijkste het toe te voegen aan je repertoire van vaardigheden en je aantrekkelijker maken als zanger.

Als je op zoek bent naar zanglessen of een zangcoach, of je nu op zoek bent naar zangles in Amsterdam, zangles in Rotterdam, zangles Groningen, kun je vinden wat je zoekt op Superprof.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!