“Door Meten tot Weten”

Dit was de lijfspreuk van de Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes (1853-1927). Hij gaf hiermee aan hoe belangrijk experimenteren is om kennis te vergaren. Dat hij hierin succesvol was blijkt uit het feit dat hij in 1913 de Nobelprijs voor Natuurkunde won voor al zijn experimenten op het gebied van extreem lage temperaturen.

Nederland kent nog meer beroemde wetenschappers. Hier noemen we er een paar die ook voor natuurkunde de Nobelprijs wonnen:

 • Hendrik Lorenz en Pieter Zeeman waren de eersten in Nederland die de prijs in 1902 wonnen voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op de kleuren van vlammen;
 • Johannes Diderik van der Waals ontving de prijs in 1910 voor zijn werk op het gebied van de thermodynamica;
 • Frits Zernike won de prijs in 1953 voor de ontdekking van het fasecontrast en vooral de ontwikkeling van de fasecontrastmicroscoop.

Best wel indrukwekkend voor zo’n klein landje.

Natuurkunde studeren in Amsterdam
Je kunt natuurkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam ǀ Visualhunt

Maar hoe staat Nederland er nu wat betreft natuurkunde voor? Kun je in Amsterdam natuurkunde studeren?

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en onze grootste Nederlandse gemeente en telt 869.709 inwoners. Er wonen heel veel verschillende nationaliteiten. De stad staat bekend als een moderne, culturele en vooruitstrevende stad en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Er zijn twee universiteiten en meerdere Hogescholen. Studenten van over de hele wereld komen naar Amsterdam om er te studeren. Er studeren ruim 50.000 studenten aan deze twee universiteiten, waarmee Amsterdam de studentenstad is met de meeste universitaire studenten in Nederland!

Wat studeren academisch ingestelde personen in de stad Amsterdam? Nou, dat hangt sterk af van hun hoofdvak. Niettemin omvatten populaire academische disciplines die worden bestudeerd wiskunde, talen, economie, filosofie, scheikunde en fysica.

Superprof is hier om geïnteresseerden te laten zien dat het bestuderen van de grondbeginselen van de natuurkunde kunnen worden geleerd aan de Universiteiten van Amsterdam, de Hogeschool of via cursussen.

Deze blog is er om jou te laten ontdekken of natuurkunde studeren iets is voor jou.

De beste leraren Natuurkunde beschikbaar
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (34 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelene
5
5 (8 reviews)
Annelene
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (34 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelene
5
5 (8 reviews)
Annelene
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Belangrijke Natuurkundige Ontdekkingen

Natuurkunde is een van de meest fundamentele wetenschappelijke disciplines. Het primaire doel van de natuurkunde is te begrijpen hoe het universum werkt.

Grote geleerden uit de geschiedenis zoals Galileo Galilei, Isaac Newton, Marie Curie, Albert Einstein en Stephen Hawking hebben hun leven gewijd aan de studie van de natuurkunde. Als resultaat van hun doorzettingsvermogen en vastberadenheid hebben ze belangrijke ontdekkingen uit de fysieke wereld gedaan.

Hoewel veel van de vorige personen al jaren zijn overleden, blijven hun wetenschappelijke ontdekkingen tot op de dag van vandaag voortleven. Wat zou de moderne wereld zijn zonder Einsteins relativiteitstheorie, het onderzoek naar radioactiviteit door Marie Curie of de wetten van beweging en zwaartekracht van Isaac Newton?

Mensen die een wetenschappelijke discipline zoals natuurkunde studeren, hebben veel te danken aan pioniers uit het verleden voor de toegankelijkheid en het betrekkelijke gemak van het hedendaagse leren.

Moderne natuurkundigen kennen misschien niet dezelfde triomf als die uit het verleden; er zijn echter in de afgelopen 25 jaar veel buitengewone ontdekkingen gedaan op het gebied van de fycica.

Een fantastisch rapport gepubliceerd in 2013 door Physics World, een maandelijks Engels tijdschrift uitgegeven door het Institute of Physics, schetste enkele van de beste natuurkundige ontdekkingen in de recente jaren. Dit was niet eenvoudig, aangezien de schrijvers beweerden dat het proces waarschijnlijk een grotere uitdaging was dan het kiezen van een Nobelprijswinnaar voor natuurkunde.

Er zullen altijd weer nieuwe uitvindingen worden gedaan
Een van de belangrijkste natuurkundige ontdekkingen was de kwantumteleportatie in 1992 ǀ Pixabay - geralt

Hier zijn volgens experts enkele van de meest opmerkelijke ontdekkingen uit de natuurkundige wereld van de afgelopen 25 jaar:

 • Kwantumteleportatie (1992): dit is het proces waarmee kwantuminformatie, zoals de exacte toestand van een atoom of foton, van de ene plaats naar de andere kan worden getransporteerd met behulp van klassieke communicatie;
 • De Uitdijing van het Heelal: de snelle expansie van het heelal was een theorie die door Einstein in de eerste helft van de 20e eeuw werd voorgesteld en waarvan hij later toegaf dat het zijn belangrijkste fout was. Wetenschappers hebben in 1997 bewijs gevonden dat aantoont dat een mysterieuze anti-zwaartekracht ervoor zorgt dat het universum in een alarmerend tempo uitdijt. Einstein, je was een genie, en je had helemaal gelijk;
 • Wetenschappelijk Bewijs dat Neutrino's Massa Hebben: neutrino's worden algemeen beschouwd als een van de vreemdste deeltjes in het universum en komen vaak voor bij kernreacties. Jarenlang waren wetenschappers en natuurkundigen er sterk van overtuigd dat neutrino's geen massa hadden. Op een wetenschappelijke conferentie die in 1998 in Japan werd gehouden, beweerden wetenschappers echter dat neutrino's een kleine massa hadden en dat ze tijdens hun reis door de ruimte tussen hun drie typen kunnen wisselen. Best netjes, toch?

Omdat de moderne technologie zich in de 21e eeuw blijft ontwikkelen, kunnen we nog meer fundamentele natuurkundige ontdekkingen verwachten, die de manier waarop we naar het universum kijken zullen veranderen.

Natuurkunde Studeren aan de Universiteit van Amsterdam

Natuurkunde studeren op de universiteit
Bij natuurkunde op de universiteit leer je ook praktijkgericht werken ǀ Pixabay - zat/foto's

We zullen nu enkele van de mogelijkheden bekijken om natuurkunde in Amsterdam te studeren.

Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) én de Vrije Universiteit (VU) kun je een bacheloropleiding volgen voor Natuur- en Sterrenkunde. De twee universiteiten werken nauw samen en qua opleiding is er nauwelijks verschil. De voltijdstudie duurt drie jaar en bestaat uit hoorcolleges, werkcolleges, practica en projecten. Daarna kun je kiezen om verder te studeren voor je master.

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Natuur- en Sterrenkunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.

Na je bachelor kun je werken bij technologische multinationals, banken, overheden, in het onderwijs of de journalistiek. Je komt terecht in een onderzoeks-, management- of adviesfunctie, of wordt wetenschappelijk journalist of voorlichter.

Het is belangrijk om te vermelden dat als je geen natuurkunde in Amsterdam wilt studeren, je ook kunt kiezen voor de Universiteit van Leiden of  Groningen, waar het wel mogelijk is een bacheloropleiding in alleen Natuurkunde te volgen.

Dubbele Bachelor Wiskunde en Natuurkunde aan de UvA

Als je heel slim bent kun je overwegen deze studie te volgen. Als je een theoretische inslag hebt en jij jezelf bovendien later verder ziet gaan in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, wiskunde of het snijvlak daarvan, kun je kiezen voor deze dubbele bacheloropleiding.

Je moet wel een aantal eigenschappen hebben:

 • Het programma is alleen geschikt voor bovengemiddeld goede studenten;
 • Je moet beschikken over een theoretische inslag; je wilt je echt verdiepen in beide vakgebieden;
 • Je moet over een ambitieuze studiehouding beschikken.

Dit programma duurt drie jaar, maar je mag er wel een beetje langer over doen. Je moet echter binnen de vier jaar afstuderen.

Je zou ook nog kunnen denken aan de Open Universiteit van Amsterdam. Daar bieden ze de mogelijkheid om een bachelor Natuurkunde voor Milieuwetenschappen te volgen. De opleiding is opgebouwd uit een aantal cursussen. De duur van de studie is afhankelijk van je situatie en je tempo. Voor de propedeuse moet je twee jaar rekenen en voor de postpropedeuse vier jaar.

Hogeschool van Amsterdam

Aan de Hogeschool van Amsterdam kun je je laten opleiden tot tweedegraads leraar Natuurkunde. Deze voltijd opleiding duurt vier jaar. Als leraar natuurkunde kun je lesgeven op het vmbo, mbo of in de onderbouw havo/vwo.

Een hbo-bachelor biedt een ook goede basis om verder te studeren. De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van welke master je wilt gaan doen en aan welke hogeschool of universiteit. De hogescholen en universiteiten geven bij hun opleidingen aan of en onder welke voorwaarden je met jouw hbo-bachelor opleiding wordt toegelaten tot de master en of er aanvullende eisen gesteld worden.

Ook kunnen Havo-en Vwo-leerlingen aan de hogeschool een opfriscursus of een startcursus natuurkunde volgen.

Natuurkunde Leren met een Bijlesdocent in Amsterdam

Zelfs voor degenen die niet wetenschappelijk onderlegd zijn, is het leren van een wetenschappelijk vak zoals biologie, scheikunde of fysica een geweldig idee om een ​​breed scala aan vooruitzichten te hebben.

Het is belangrijk om te vermelden dat degenen die de basis van wetenschappelijke vakgebieden onder de knie hebben, eerder gekozen zullen worden voor de meest prestigieuze banen.

Daarom zou het verstandig zijn voor worstelende middelbare scholieren of universiteitsstudenten die natuurkunde leren of studeren om de mogelijkheid te overwegen om bijles te volgen.

Bijles natuurkunde
Je kunt ervoor kiezen om natuurkunde online te leren ǀ Pixabay - elliepeek

In Amsterdam zou je gebruik kunnen maken van de volgende bijlesopties voor het vak natuurkunde:

 • Bijlesnetwerk is een jonge dynamische onderneming die volledig gerund wordt door studenten. Ze bieden een-op-een huiswerkbegeleiding of bijles in allerlei vakken. De lessen worden bij jou thuis gegeven. Maar je kunt als je wilt ook kiezen voor online ondersteuning. Het bijlesnetwerk heeft een landelijk bereik en werkt ook in Amsterdam. Ze werken met een maandelijks pakkettensysteem, waarbij de regel geldt dat hoe meer lessen je afneemt, hoe goedkoper het tarief. Als je bijvoorbeeld in Amsterdam pakket C voor Natuurkunde kiest betaal je voor zestien lesuren per maand € 21,- per uur. Schroef je de lessen op tot 24 uur per maand (pakket E), dan betaal je € 19,- per lesuur;
 • Learnr: Je kunt hier terecht voor online bijles, -begeleiding en -examentraining voor allerlei vakken, ook voor natuurkunde en wiskunde. Ze bieden een-op-een begeleiding, dus je zult nooit aandacht te kort komen. Ze werken met een inlogsysteem, waar je kunt opgeven wanneer jij de lessen wilt ontvangen en de docenten passen zich aan jouw agenda aan. Voor een klassieke bijles van een uur betaal je € 35,-;
 • Superprof: een fantastisch online platform om gekwalificeerde docenten te vinden die gespecialiseerd zijn in een breed scala aan onderwerpen bij jou in de buurt. Op de Superprof website zijn er tal van bevoegde natuurkundedocenten die in en rond Amsterdam werken en lovende recensies hebben gekregen van oud-studenten. Ze komen bij jou thuis, jij gaat naar hen toe of je kiest voor online bijles. De prijzen zijn concurrerend en bijlessen in de natuurkunde kunnen worden gepland om in jouw agenda te passen. Op Superprof in Amsterdam en omgeving zijn wel 282 docenten natuurkunde te vinden met prijzen variërend van € 15,- tot
  € 45,- per uur. De eerste les is altijd gratis!

Meer leren over natuurkunde kan relatief gemakkelijk worden gedaan in de stad Amsterdam op universitair niveau of via privécursussen met een gekwalificeerde begeleider.

Het is belangrijk om te vermelden dat het de moeite waard is een graad in natuurkunde te behalen, omdat het je kan voorbereiden op een welvarende carrière bij wat voor beroep dan ook.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!