Als acteren je passie is, en je wilt er graag een carrière van maken, dan is het goed om te weten dat er veel verschillende soorten acteercursussen zijn. Die zijn allemaal bedoeld om je vaardigheden en zelfvertrouwen als acteur op te krikken.

Enkele van de verschillende soorten acteercursussen die je bij je zoektocht kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld:

 • Lessen improvisatie;
 • Cursussen zichtlezen (ook wel cold reading genoemd);
 • Cursussen scènestudie; en
 • Cursussen acteertechniek, en nog vele andere.

Omdat elke les je op een andere manier helpt als acteur, zullen de ideale soorten acteerlessen verschillen van persoon tot persoon.

Een cameraman maakt een opname van een actrice op het dak van een gebouw
Er bestaan verschillende soorten acteerlessen. (Bron: Unsplash.com)

Als je je bijvoorbeeld uitsluitend op toneel of Shakespearevoorstellingen wilt concentreren, zullen klassieke acteerlessen waarschijnlijk erg nuttig zijn, terwijl iemand die uitsluitend aan hedendaagse films wil werken zulke lessen misschien niet zo behulpzaam vindt.

Evenzo zal iemand die geïnteresseerd is in voice-over of stemacteren misschien niet zoveel baat hebben bij een acteercursus die zich op beweging concentreert. Zo hoef je dus niet naar elke acteerles te gaan - je moet uitzoeken welke lessen voor jou geschikt zijn en waar je jezelf ziet als performer!

Er zijn natuurlijk ook enkele acteerlessen waar iedere acteur baat bij heeft. Eén van deze lessen is auditietechniek.

Dit artikel belicht waarom lessen auditietechniek zo belangrijk zijn voor alle soorten acteurs, zowel jonge als volwassen acteurs, en wat je precies kunt verwachten van een dergelijke les.

Een filmcrew maakt een opname van een acteur in een parkeerplaats
Als je naar een acteerschool of workshop gaat om je acteertechnieken of je auditietechniek te verbeteren, is het belangrijk om feedback te vragen over je prestaties en wat je zou kunnen doen om jezelf te corrigeren. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Heb ik echt acteerlessen nodig om betere audities te doen?

Als je wilt leren acteren, of zelfs je bestaande acteervaardigheden wilt verbeteren, vraag je je misschien af of lessen in auditietechniek wel nodig zijn - als je immers een goede acteur bent met veel ruw talent, waarom zou je dan een les moeten volgen om te leren hoe je auditie moet doen? Je vaardigheden als acteur zouden toch duidelijk moeten zijn voor de casting director, en je talent zou bij elke auditie toch moeten schitteren?

In werkelijkheid is een goede acteur zijn en een goede auditietechniek hebben niet hetzelfde.

Denk er zo over: je kunt één van de beste ingenieurs ter wereld zijn, maar als je niet in staat bent om je vaardigheden, passie en motivatie over te brengen tijdens een gesprek met een potentiële werkgever, dan zul je toch moeite hebben om een baan te krijgen, hoe goed je ook bent als ingenieur.

Hetzelfde geldt voor acteren en audities. Omdat je als acteur maar weinig tijd hebt om indruk te maken op een casting director en hem ervan te overtuigen dat je de juiste acteur voor de rol bent, moet je over een goede techniek beschikken om je kansen te maximaliseren.

Lessen auditietechniek moeten je helpen om meer op te vallen tijdens een auditie. Daarbij wordt er gewerkt aan vaardigheden als:

 • Hoe je beter scripts leest om een waarheidsgetrouwe, authentieke performance te geven:
 • Hoe je je zichtlezen ontwikkelt; en
 • Leren over het belang van goede sociale vaardigheden en het maken van een goede indruk.

Een les auditietechniek zou je zelfvertrouwen op de dag van de auditie - en alle volgende audities die je doet - moeten helpen opkrikken. Dat zelfvertrouwen kun je ook toepassen in de lessen improvisatie.

Tijdens het voorbereiden van de scène wordt de filmklapper ingesteld terwijl de acteur vlug nog even bijgesmukt wordt
Acteercursussen, zoals workshops auditietechniek, kunnen je meer vertellen over hoe audities verschillen voor toneel- en filmrollen. (Bron: Unsplash.com)

Wat leer ik tijdens een les auditietechniek?

Als je besluit om een cursus auditietechniek te volgen, zul je in de loop van je onderzoek waarschijnlijk ontdekken dat de inhoud van de beschikbare cursussen sterk uiteenloopt. Dit komt omdat hetgeen tijdens de lessen onderwezen en behandeld wordt sterk afhangt van je leraar en diens voorkeuren voor. Het kan ook beïnvloed zijn door een leerplan van de betreffende toneelschool.

Over het algemeen kan een les auditietechniek zich op verschillende dingen richten, zoals:

 • De verschillende stadia van het auditieproces;
 • De verschillende soorten audities, zoals audities voor reclamespots, films, tv-programma's en miniseries; en
 • Het belang van feedback en zelfvertrouwen tijdens een auditie.

In het kader van een les auditietechniek kan je ook gevraagd worden om vooraf een script of twee voor te bereiden, of misschien zelfs een monoloog. Je kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om een klassiek en een modern script voor te bereiden, met de bedoeling dat je beide opvoert als onderdeel van een proefauditie.

Als je gevraagd wordt om scripts voor te bereiden vóór een les, probeer dan je voordrachten zo veel mogelijk te oefenen, want zo haal je het meeste uit de cursus en maak je ook meteen de weg vrij voor constructieve feedback over hoe je je auditietechniek kunt verbeteren.

Als je een les auditietechniek volgt, maak je waarschijnlijk ook deel uit van een groep. Dit kan een geweldige manier zijn om andere acteurs te ontmoeten, en ook te zien hoe iedereen zijn eigen auditietechniek en methode heeft.

Idealiter is er, zelfs als je een groepsles bijwoont, nog tijd om persoonlijke feedback te krijgen op je eigen audities. Mocht je een opname van je auditie kunnen zien als onderdeel van het feedbackproces, des te beter.

Als je denkt dat je wat extra feedback over je auditietechniek nodig hebt, of wat verdere coaching zou willen om verschillende acteertechnieken verder te ontwikkelen, dan zou je ook een beroep kunnen doen op een leraar acteren via een site als Superprof.

Superprof bezit een uitgebreid netwerk van leraren in heel Nederland die ervaring hebben met acteerles aan beginnende acteurs, zowel aan jonge als aan volwassen acteurs, én aan mensen die acteren als een hobby willen beoefenen.

Een tevreden man steekt beide duimen omhoog
Of je nu een jonge acteur bent, een halfgevorderde acteur, of je wilt aanmelden voor acteerlessen voor volwassenen, feedback krijgen op je optredens en audities is ontzettend belangrijk. (Bron: Unsplash.com)

Waar kan ik lessen in auditietechniek vinden?

Omdat lessen in auditietechniek nogal populair zijn, aangezien de overgrote meerderheid van de acteurs waarschijnlijk op een bepaald moment in hun carrière een auditieproces zal doorlopen, zou het niet al te moeilijk moeten zijn om in je omgeving een les te vinden, zeker als er acteerscholen in de buurt zijn.

Als je bovendien in een grote stad als Amsterdam woont, is er nog meer keuze aan lessen.

Tijdens een les auditietechniek kun je de volgende mensen ontmoeten:

 • Beginners die een carrière in het acteren willen beginnen;
 • Mensen die naar de universiteit willen en drama willen studeren;
 • Ervaren acteurs die hun audities beter willen maken om hopelijk meer rollen binnen te halen.

Houd er rekening mee dat de cursussen sterk van elkaar kunnen verschillen. Sommige duren bijvoorbeeld enkele weken, terwijl andere alleen als één- of tweedaagse workshop worden gegeven. Welke les je ook wilt volgen, zorg ervoor dat je genoeg tijd kunt vrijmaken om er het beste uit te halen.

Is er nog iets anders waar ik op moet letten bij een les auditietechniek?

Probeer zo mogelijk na te gaan of je auditie bij de cursus gefilmd wordt, en probeer ook te bevestigen hoeveel pogingen je gedurende de cursus krijgt om een proefauditie te doorlopen.

Hoe meer je namelijk kunt oefenen en feedback krijgen, hoe beter, dus het liefst zou je in zo veel mogelijk proefaudities moeten optreden. Als je ook de video-opnamen van je auditie kunt bekijken, is dat een extra bonus, want de opnamen moeten je zeker duidelijk kunnen maken welke veranderingen je moet aanbrengen om je optreden dat beetje meer te laten opvallen.

Auditie doen is nu eenmaal een vaardigheid die essentieel is voor het acteerwerk, dus heb je er alle belang bij om een goede cursus auditietechniek te zoeken of een goede instructeur te vinden.

Hopelijk leiden deze lessen ertoe dat je een betere acteur wordt, en natuurlijk nog meer rollen krijgt. Leer ook wat scenestudie is.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.