Je wilt als acteur werken, of het als hobby doen? Dat is geweldig nieuws!

Hoewel er vaak veel werk in kruipt, kan acteren een zeer dankbare en aangename bezigheid zijn, niet alleen vanwege de wisselende aard van het toneelstuk, de productie of de voorstelling, maar ook omdat de personages die je speelt enorm kunnen variëren.

Zoals met elk vak zijn er allerlei verschillende technieken die je kunt toepassen. Gaande van improvisatie tot method acting, kan het aanvankelijk nogal ingewikkeld lijken om te weten welke technieken je daadwerkelijk kunnen helpen om beter te acteren en welke acteermethoden je het meest interesseren.

Dit artikel gaat in dieper in op het zichtlezen en onderzoekt waarom het zo'n belangrijke vaardigheid is voor acteurs.

Een groep acteurs/dansers voeren een dans uit op het podium
Als je graag meer rollen wilt bemachtigen, dan kan een cursus zichtlezen je zeker helpen om beter te gaan acteren. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom is een cursus zichtlezen zo belangrijk?

Zichtlezen speelt een belangrijke rol in de wereld van het acteren. Dit betekent dat, als je ambitie hebt om acteur te worden, hetzij als voltijdse of bijbaan, dan is zichtlezen een vaardigheid waarmee je absoluut vertrouwd moet zijn.

Zichtlezen is de kunst van het hardop lezen uit een script of een andere vorm van geschreven tekst, zonder dat je de tekst eerder gezien hebt. Af en toe is het mogelijk dat je het script al eerder hebt gezien, maar over het algemeen breng je er niet al te veel tijd mee door. Zichtlezen wordt om deze reden ook wel cold reading genoemd.

Zichtlezen kan op een aantal verschillende plaatsen gebeuren, bijvoorbeeld:

  • Bij castings en audities voor films of TV-shows;
  • Als onderdeel van een acteerles of -workshop; of
  • Wanneer een cast het script doorloopt voor een voorstelling, TV-show of film.

Omdat zichtlezingen zo veelzijdig zijn, en omdat ze zo vaak gebeuren, is het van vitaal belang dat iedereen die beter wil leren acteren zich vertrouwd voelt met een zichtlezing.

Waarom zijn zichtlezingen zo populair?

Er zijn heel wat verschillende redenen waarom zichtlezingen populair zijn. Eén van de redenen waarom een casting director liever heeft dat acteurs tijdens een auditie zichtlezen is bijvoorbeeld om een idee te krijgen van de algemene bekwaamheid van die acteur en om te zien hoe gemakkelijk die acteur zich kan aanpassen aan een nieuwe omgeving of aanwijzingen.

In andere gevallen, zoals tijdens een doorlezing met de cast, kan een zichtlezing handig zijn voor de toneel- of scriptschrijver. Dan hoort hij hoe anderen zijn werk interpreteren en hoe het stuk in het algemeen vloeit en klinkt. Er kan immers nogal een verschil bestaan tussen hoe iets genoteerd wordt en hoe het uitgesproken wordt!

Een cameraman maakt een opname van een man in een oud gebouw
Een acteercursus of -workshop die zich richt op zichtlezen kan heel nuttig zijn als je van plan bent om auditie te doen voor een aantal rollen. (Bron: Unsplash.com)

Kun je gemakkelijk lessen zichtlezen voor volwassenen vinden?

Als je beter wilt leren zichtlezen, of een absolute beginner bent, dan kun je een acteercursus volgen waarbij zichtlezen of cold reading aan bod komt.

Er zijn een heleboel verschillende acteercursussen, van cursussen die aan je auditietechniek werken tot lessen die gewijd zijn aan acteertechnieken, alsook lessen die zich concentreren op scènestudie. Daarnaast zijn er ook lessen die zich op zichtlezen richten, ook wel gekend als cold reading.

Sommige acteerlessen concentreren zich alleen op snellezen, en moedigen je aan om individueel, in groepjes, of met partners te oefenen, terwijl andere lessen andere aspecten van het acteren en acteertechnieken behandelen. Daarbij vormt zichtlezen slechts een klein deel van de totale lesinhoud.

De inhoud van de cursus is wellicht afhankelijk van de betreffende acteerschool, en ook van de persoonlijke voorkeuren van de acteercoach of instructeur.

Zo worden improvisatielessen vaak gecombineerd met lessen zichtlezen, omdat goede improvisatie- en zichtleesvaardigheden bij audities vaak hand in hand gaan.

Dit komt omdat talent op beide gebieden een acteur kan helpen om een script tot leven te brengen en snel een complex of interessant personage te ontwikkelen dat het publiek of de casting director engageert.

Cursussen zichtlezen zijn beschikbaar over heel Nederland, het maakt niet uit of je:

  • In het midden van Amsterdam woont en je acteercarrière wilt starten;
  • In Rotterdam woont en je improvisatie wilt verbeteren met een intensieve cursus;
  • Je graag je slaagkansen op audities wilt vergroten.

Probeer uit te zoeken of er tijdens je cursus zichtlezen opnames worden gemaakt van je performances, of je op een andere manier op camera wordt vastgelegd. Hoewel je het zichtlezen niet hoeft op te nemen, kan het wel nuttig zijn om te zien hoe je als performer overkomt op camera.

Als je niet zeker weet of de les zichtlezen gefilmd wordt, of je meer wilt te weten komen over een bepaalde cursus, denk er dan aan dat je contact kunt opnemen met verschillende acteerscholen of acteercoaches en hen om meer informatie kunt vragen.

Terwijl lessen in gezichtslezen ongetwijfeld erg nuttig zijn voor zowel nieuwe, ervaren, oude als jonge acteurs, moeten we toch ook opmerken dat lessen zichtlezen ook nuttig kunnen zijn voor wie niet aan acteren doet.

Iedereen die bijvoorbeeld veel in het openbaar spreekt of iemand die vrij regelmatig een grote groep mensen toespreekt, kan ook baat hebben bij deze lessen.

De reden hiervoor is dat kennis van zichtleestechnieken personen kan helpen om hun toespraken meer kracht bij te zetten. De toespraak verloopt vloeiender en legt meer nadruk op de kernaspecten.

Een filmcrew maakt een opname van een man aan tafel in een rood getinte woonkamer
Acteerworkshops en cursussen zichtlezen kunnen erg nuttig zijn voor een groot aantal acteurs, waaronder tieners, jonge acteurs, en meer ervaren acteurs. (Bron: Unsplash.com)

Tips voor audities

Het doel van veel acteurs, zowel ervaren acteurs als beginners, is om nieuwe opdrachten binnen te halen. Of je nu het liefst in het theater werkt, in kleine TV- en filmrollen, of als je een doorbraak wilt maken in een grote productie, dan is de kans groot dat je eerst een of andere auditieprocedure moet doorlopen om je nieuwe rol te bemachtigen en je talent te laten zien.

Zoals gezegd vormt het zichtlezen vaak een essentieel onderdeel van het auditieproces, dus moet je zo vertrouwd mogelijk raken met deze manier van audities doen.

Behalve acteerlessen of acteerworkshops, zijn er nog een paar andere zaken die je op de dag van je auditie kunt doen om je zenuwen te bedaren, zoals:

  • Probeer vroeg op te dagen voor de auditie - als het script pas op de dag van de auditie beschikbaar is, geeft dit je iets meer tijd om vertrouwd te raken met het script, en heb je bovendien de kans om vertrouwd te raken met de zaal en het auditieproces;
  • Oefen - of je nu een monoloog afleest of met een partner samenwerkt, probeer een rustige plek te vinden waar je het script kunt doornemen en je de tekst kunt oefenen voordat de auditie begint. Dit zal je kalmeren, en je meer zelfvertrouwen geven als je de auditiezaal binnenloopt;
  • Luister - niet alleen moet je je talent laten zien, ook goede luistervaardigheden zijn net zo belangrijk in het auditieproces. Door te luisteren kun je inspelen op eventuele onverwachte verzoeken tijdens het auditieproces, en ook inspelen op eventuele feedback die je op dat moment van de casting director krijgt.

Als je een auditie in het verschiet hebt, maar je je nog wat onzeker voelt over hoe je performance zal verlopen, onthoud dan dat er manieren bestaan om wat hulp te vragen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een leraar acteren in te schakelen van een leswebsite zoals Superprof.

Een acteerleraar kan je helpen met op maat gemaakte en ondersteunende lessen die bedoeld zijn om je vertrouwen in je acteerkwaliteiten te vergroten bij audities. Ook kan hij je lessen en tips geven om meer te leren over verschillende acteertechnieken en hopelijk je algemene acteerkwaliteiten te verbeteren.

Er zijn online, individuele, groepslessen en workshops beschikbaar, dus waarom kijk je vandaag niet of er een acteerleraar bij jou in de buurt is die je bijvoorbeeld scenestudie kan leren?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.