Een carrière als acteur is geen sinecure. We zien vaak de glamoureuze kant van het acteren door de lens van Hollywood en grote TV-shows, maar om een succesvol acteur te worden is heel veel hard werk en discipline nodig om de verschillende acteertechnieken te leren.

Niet alleen moet je ervoor zorgen dat je casting- en auditietechnieken iedereen zullen bijblijven, zeker gezien de moordende concurrentie, maar je moet ook vertrouwd zijn met de verschillende acteertechnieken, zodat je je performances tot leven kunt brengen.

Aangezien acteren een competitieve sector is, is het echt belangrijk dat je je vaardigheden voortdurend aanscherpt en dat je genoeg oefent om elk nieuw script aan te kunnen. Want hoe meer rollen je kunt bemachtigen, hoe beter.

Dit artikel gaat dieper in op een specifieke acteerles die veel acteurs en toneelstudenten erg nuttig vinden - de scènestudie - en waarom dit soort les voor acteurs van onschatbare waarde kan zijn.

Zes eieren op het schap beelden verschillende emoties uit
Met lessen scènestudie kun je je acteertalent versterken door te leren hoe je verschillende emoties overbrengt, om zo een meer waarheidsgetrouwe en authentieke performance te geven. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zal ik nieuwe acteertechnieken leren als onderdeel van een les scènestudie?

Hoewel de inhoud van lessen scènestudie onderling nogal verschilt, mag je niet verwachten dat je in het kader van een les scènestudie nieuwe acteertechnieken krijgt aangeleerd. Tenzij anders vermeld in de lesinhoud, kun je er dus maar beter van uitgaan dat je tijdens je cursus geen gloednieuwe acteertechnieken zult leren.

Dit komt omdat je tijdens een les scènestudie alle kennis die je uit andere acteerlessen en je eigen ervaring hebt opgedaan, bij elkaar moet brengen. Hiermee moet je dan een scène tot leven kunnen laten komen en je personage geloofwaardiger kunnen maken aan de hand van een waarheidsgetrouwe vertolking.

De bedoeling van een les scènestudie is dan ook niet zozeer om nieuwe acteertechnieken te leren, maar om bestaande technieken die je al kent in praktijk te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende technieken gebruiken als onderdeel van je les:

  • De Meisner techniek;
  • Method acting; en
  • Improvisatie, en nog vele andere.

Tijdens een les scènestudie werk je waarschijnlijk ook samen met een partner, of in een groep, om zo een bepaalde scène tot leven te brengen. Er is mogelijk ook een instructeur of acteercoach aanwezig die je door de scène loodst en je feedback geeft over hoe je je acteerwerk kunt perfectioneren.

Als je nog maar pas bent begonnen met acteren, dan kun je misschien beter beginnen met algemene lessen acteertechniek, of naar een les scènestudie gaan die speciaal voor beginners bedoeld is. Zoniet krijg je het misschien moeilijk.

Als je niet zeker weet of een cursus scènestudie geschikt is voor jouw niveau van acteren, wees dan niet bang om bij de acteerschool of de cursusleider om nadere informatie te vragen. Leer ook meer over zichtlezen.

Een gesloten rood gordijn schermt het podium af
De lessen scènestudie kunnen door allerlei mensen gevolgd worden, waaronder jonge acteurs, oudere acteurs en ervaren acteurs. (Bron: Unsplash.com)

Wat zijn de voordelen van lessen scènestudie?

Er zijn allerlei voordelen aan scènestudielessen als je een passie hebt voor acteren, of je je vaardigheden als acteur wilt verbeteren.

Om te beginnen geeft een cursus scènestudie je de kans om alles wat je eerder geleerd hebt in praktijk te brengen. Tegelijk krijg je de gelegenheid om verschillende soorten scènes, schrijfstijlen en personages te ontdekken en te ervaren.

Het belangrijkste is dat een cursus scènestudie de cursisten ook de gelegenheid geeft om gedirigeerd te worden. Het verwerken en reageren op feedback is een cruciaal onderdeel van acteren en is een gebied waar veel acteurs misschien nog niet veel ervaring in hebben gehad. Extra training via een cursus scènestudie kan dus erg nuttig zijn.

Hoewel de lessen scènestudie vaak sterk afhankelijk zijn van de acteercoach(es) die de cursus leidt, en de soorten scènes die ze selecteren, moet je weten dat er doorgaans twee soorten cursussen zijn: bij de ene cursus worden er geen opnamen gemaakt van de opvoeringen, terwijl er bij de andere wel gebruik gemaakt wordt van opnamen om de cursisten feedback te geven.

Probeer, indien mogelijk, een cursus scènestudie te volgen waar je scènes worden opgenomen. Een opname kan je namelijk:

  • Visuele feedback geven en bepaalde aandachtspunten onthullen;
  • Je leren hoe je met camera's moet omgaan, wat erg belangrijk is als je voor film, TV of reclamespots wilt acteren; en
  • Leren waar je moet staan, hoe je je stem beheerst, en hoe je aanwijzingen volgt voor een camera.

Omdat je tijdens een cursus scènestudie allerlei verschillende scènes kunt doorlopen, vinden veel acteurs zulke lessen ontzettend nuttig. Ze kunnen er namelijk hun talenten mee vervolmaken en ontdekken met welke scripts ze graag werken.

Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat je erg graag scènes uit een bepaalde periode speelt, maar dat je het moeilijk hebt met scènes uit een moderne thriller of een monoloog.

Als je besluit om een cursus scènestudie te volgen, is het bovendien de moeite waard om, voordat je je voor de cursus inschrijft, even de tijd te nemen om na te gaan of je wel bij elke les aanwezig zult kunnen zijn.

Sommige cursussen kunnen een aantal weken duren, dus zorg ervoor dat je je voor elke sessie kunt bijwonen. Zo haal je het maximale uit de cursus en maak je het eventuele acteerpartners niet moeilijk.

Enkele acteurs spelen mime achter een gordijn.
Er bestaan naast scènestudie nog andere soorten acteerlessen, waaronder improvisatie-lessen en stemacteerlessen. (Bron: Unsplash.com)

Zijn er nog andere acteerlessen die ik zou moeten overwegen?

Als je graag meer inzicht wilt in hoe je je vaardigheden als acteur verder kunt ontwikkelen, dan zijn er heel veel verschillende acteerlessen en workshops die je kunt volgen.

Enkele van de cursussen die je zou kunnen proberen zijn bijvoorbeeld:

  • Een cursus die zich richt op improvisatie;
  • Een cursus acteertechniek;
  • Cursussen zichtlezen; en
  • Cursussen auditietechniek, en nog vele andere.

Probeer tijdens je keuze rekening te houden met factoren zoals je ervaringsniveau, en ook met zaken als je uiteindelijke doel, hoeveel tijd je aan de lessen kunt besteden, en hoeveel je voor de lessen wilt betalen.

Het is natuurlijk erg nuttig om zoveel mogelijk acteerlessen of workshops te volgen, maar de realiteit is dat veel acteurs in spe geen geld hebben voor meerdere cursussen. In dergelijke gevallen is het beter om gewoon de cursussen te boeken die volgens jou je carrière als acteur echt ten goede zullen komen.

Iemand die bijvoorbeeld vastbesloten is om stemacteur te worden, zal meer baat hebben bij lessen in vertellen en stemacteren, terwijl iemand die uitsluitend in het theater wil werken misschien meer gebaat is bij een klassieke cursus acteren waarin de nadruk ligt op de werken van Shakespeare.

Een microfoon in de studio is klaar om een opname te maken
Je kunt ook stemacteur worden! (Bron: Unsplash.com)

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag welke cursussen je moet volgen, dus is het aan jou om te beslissen welke lessen het nuttigst zijn. Zo zijn acteercursussen of workshops die bijzonder goede recensies en reputaties hebben, of die een bepaald aspect behandelen waar je moeite mee hebt, voorbeelden van geschikte cursussen.

Als je toch hulp nodig hebt om een bepaald aspect te verbeteren, zoals bijvoorbeeld je kennis van algemene acteertechnieken, dan zijn er betere manieren om dat te leren dan algemene groepslessen aan toneelscholen.

Je zou bijvoorbeeld je bestaande toneelstudie kunnen aanvullen met een cursus van een ervaren dramadocent. Superprof biedt in heel Nederland een ruime keuze aan leraren die toneelles en -coaching geven aan iedereen die wat meer begeleiding en advies wenst.

Of je nu een gebrek aan zelfvertrouwen hebt tijdens je audities, het gevoel hebt dat je improvisatie nog wat bijgeschaafd moet worden, of moeite hebt met zichtlezen, een toneelleraar kan je zeker feedback en tips geven om deze obstakels te overwinnen.

Er zijn zowel individuele, groeps- en online lessen beschikbaar, dus waarom kijk je niet even of er een Superprof leraar bij jou in de buurt is?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.