Improvisatie is geen nieuwe uitvinding, ondanks de huidige populariteit ervan. In feite bestaat improvisatie al honderden jaren, en maakte het zelfs deel uit van de Commedia dell'Arte in Italië tijdens de zestiende eeuw.

Improvisatie is in wezen een voorstelling waarin de reacties van de acteurs niet gepland zijn, aangezien er vaak weinig tot geen script aan te pas komt. In plaats daarvan spelen acteurs elkaar, hun personages, en hun omgeving in real-time tegen elkaar uit om een plot te ontwikkelen en een verhaal te laten ontstaan.

Improvisatie is niet alleen een populaire vorm van acteren, maar ook een nuttige techniek voor acteurs. De reden hiervoor is dat improvisatie een acteur kan helpen om een beter uitgewerkt en geloofwaardig personage te creëren. Bovendien kan improvisatie bepaalde situaties voortbrengen waar scenarioschrijvers misschien niet aan gedacht hebben, waardoor de performance net dat ietsje meer schittert.

Als je dus nog maar net bent begonnen met acteren en je je afvraagt waar je moet beginnen, of als je je acteervaardigheden verder wilt ontwikkelen, kan improvisatie je zeker helpen.

Dit artikel gaat dieper in op de voordelen van improvisatie en waar je je improvisatievaardigheden verder kunt ontwikkelen.

Het neon logo van een comedy club genaamd The Comedy Store
Improvisatielessen worden doorgaans meer in verband gebracht met komedie en komedielessen dan met drama, al wil dat niet zeggen dat improvisatie niet zinvol is voor andere genres. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (4 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
5
5 (1 reviews)
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Als ik wil leren acteren moet ik dan ook leren improviseren?

Als je acteerlessen volgt of ervan droomt om acteur te worden, vraag je je misschien af welke vaardigheden je nodig hebt om succesvol te zijn.

Er zijn heel wat verschillende vaardigheden die je via acteerlessen kunt verwerven of ontwikkelen, van zichtlezen tot allerlei acteertechnieken, scènestudie, of je auditietechniek. Naast deze lessen zijn er dus ook improvisatielessen. Veel acteurs hebben hier baat bij.

Acteurs volgen graag improvisatielessen omdat dit voor hen een geweldige manier is om hun performance te verfijnen. Hun improvisatie kan een extra dimensie geven aan een toneelstuk, film of andere opvoering.

Dit zijn enkele voorbeelden van momenten waarop improvisatie een film heeft doen schitteren:

 • De zin "Here's Johnny" uit The Shining in 1980;
 • Robert De Niro's "You talkin' to me?" in de film Taxi Driver uit 1976; en
 • De zin “You're gonna need a bigger boat” in de film Jaws uit 1975 .

Hoewel improvisatie een hoog aangeschreven vaardigheid is in de toneelkunst, moet opgemerkt worden dat niet alle acteurs even vertrouwd zijn met improvisatie, aangezien ze bij het uitoefenen van hun vak misschien liever andere acteertechnieken, zoals zichtlezen, gebruiken. Ook al kan kennis van improvisatie je als acteur helpen, bijvoorbeeld om op te vallen bij castings, hoef je dus geen expert in improvisatie te zijn om vooruitgang te boeken als acteur.

Hoewel improvisatie geweldig is om aan je repertoire toe te voegen, of wanneer je je talenten als acteur ontwikkelt, moet je weten dat improvisatie niet alleen een vaardigheid is die door acteurs gebruikt wordt.

Zo komt improvisatie ook veel voor in andere media en is het vooral bekend dankzij comedy, zoals stand up en andere vormen van live comedy.

Veel bekende komieken, zoals Robin Williams, waren gekend voor hun improvisatietalent en maakten improvisatie vaak een centraal onderdeel van hun optredens. Dit bracht niet alleen hun creativiteit aan het licht, maar maakte het publiek ook aan het lachen en liet hen genieten de performances.

Hoewel komische performances, sketch comedy het meest met improvisatie worden geassocieerd, kan het ook een nuttige vaardigheid zijn in het dagelijks leven. Het is dan ook niet ongewoon dat improvisatielessen worden aangeboden aan allerlei mensen, zoals:

 • Schoolgaande kinderen; en
 • Professionals.

De reden waarom improvisatielessen en -workshops zulke uiteenlopende groepen mensen helpen, is omdat ze allerlei vaardigheden kunnen helpen ontwikkelen die van pas komen in het dagelijks leven.

Zo kunnen improvisatielessen voor bedrijven teamleden helpen om hun luister-, spreek-, en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Improvisatie kan ook een geweldige manier zijn om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen, net als je vermogen om snel te reageren.

Spatten verf op een transparante drager onthullen de schim van een persoon
Een improvisatiecursus of een ander soort acteerworkshop kan een geweldige manier zijn om je creativiteit te helpen ontwikkelen en je zelfvertrouwen als acteur op te krikken. (Bron: Unsplash.com)

Hoe kan ik mijn acteertechnieken, zoals improvisatie, verbeteren?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je je improvisatie kunt verbeteren.

Eén van de meest gebruikelijke manieren is uiteraard een improvisatiecursus of -workshop, hetzij één die specifiek voor acteurs bedoeld is, of één die voor het grote publiek bestemd is.

Er zijn in Nederland talloze cursussen beschikbaar voor alle niveaus, het maakt niet uit of je een beginner bent of een doorgewinterde performer.

Naast lessen zijn er ook andere manieren om beter te leren improviseren. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Shows en films bekijken met acteurs die gekend zijn om hun improvisatievaardigheden, zoals Kristen Wiig, Steve Carell, en Will Ferrell;
 • Comedyavonden, -festival, -les of andere evenementen bijwonen waar improvisatiecomedy wordt opgevoerd; en
 • Improvisatiespelletjes spelen of bekijken, zoals Whose Line Is It Anyway?

Het komt erop neer dat hoe meer je je kunt onderdompelen in de wereld van improvisatie, hoe meer je vaardigheden zich hopelijk zullen ontwikkelen.

Waar kan ik een cursus improvisatie vinden?

Over heel Nederland vind je improvisatiecursussen, je zou er dus gemakkelijk eentje moeten vinden, vooral als je in een stad woont. Als je een improvisatiecursus zoekt, probeer er dan één te vinden die een goede reputatie heeft en positieve feedback heeft gekregen van eerdere cursisten. Dat zijn over het algemeen goede indicatoren voor de kwaliteit van de cursus.

Er moet ook op gewezen worden dat wat je op een improvisatiecursus leert heel sterk afhankelijk kan zijn van het soort cursus (b.v. een cursus die bedoeld is voor absolute beginners of meer ervaren performers), én van de instructeur die de cursus geeft.

Over het algemeen zul je in de loop van een improvisatiecursus echter waarschijnlijk allerlei spelletjes, oefeningen en voorstellingen doorlopen. Tegelijkertijd heb je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en mogelijk nieuwe vrienden te maken.

Als je niet zeker weet wat de cursus precies inhoudt, of als je wilt weten of het een intensieve cursus is, probeer dan altijd eerst met de lesgever te praten en om meer informatie te vragen.

Een gelukkig persoon aanschouwt een mooi zicht op een meer en een stad, terwijl hij vol overtuiging de armen spreidt
Improvisatielessen kunnen echt helpen om je zelfvertrouwen als performer op te krikken, en kunnen ook echt een hulp zijn voor wie wil leren acteren of comedy wil spelen, met inbegrip van stand up comedy. (Bron: Unsplash.com)

Wees niet bang

Voor sommigen zijn improvisatie-oefeningen misschien afschrikwekkend, omdat ze bang zijn dat ze zich belachelijk zullen maken.

Wees niet bang!

Je moet vooral onthouden dat iedereen aanwezig er is om meer te leren over improvisatie, dus je zit allemaal in hetzelfde schuitje.

Als je de angst naast je kunt neerleggen en de ervaring kunt omarmen, dan zul je merken dat je het maximale uit de les haalt en er zelfs plezier aan beleeft!

Als je meer wilt leren over improvisatie, maar nog steeds moeite hebt om een geschikte cursus te vinden, waarom overweeg je dan niet om een toneelleraar in te huren die je kan helpen met improvisatie?

Superprof heeft een uitgebreid netwerk van leraren voor allerlei vakken, waaronder acteren. Je vindt dus vast een leraar bij jou in de buurt die je individuele lessen, groepslessen, workshops of online lessen kan geven.

Of je nu wilt leren improviseren om:

 • Beter te presteren tijdens castings of audities;
 • Je acteervaardigheden en zelfvertrouwen wilt ontwikkelen in een stimulerende omgeving;
 • Beter wilt worden in improvisatiecomedy; of
 • Je komische timing wilt verbeteren,

Een leraar van Superprof kan je hier zeker bij helpen! Aangezien docenten flexibeler zijn en ook scherpere prijzen kunnen bieden, zul je misschien verbaasd zijn over hoe doeltreffend deze lessen voor jou kunnen zijn.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.