Muziek is een morele wet. Het geeft ziel aan het universum, vleugels aan de geest, vlucht aan de verbeelding, en charme en vrolijkheid aan het leven en aan alles.” - Plato.

Muziek heeft een diepgaand effect gehad op de menselijke geschiedenis. Je zult het ermee eens zijn dat het bijna onmogelijk is om iemand op deze planeet te vinden die niet van muziek houdt en nog moeilijker om iemand te vinden die nooit naar muziek luistert!

Mensen houden gewoon van muziek omdat er muziek is voor elke gelegenheid. Of je nu blij of verdrietig bent, je kunt altijd een nummer opzetten.

Maar hoe zit het met het spelen van muziek? Het blijkt dat we daar ook van houden! Er zijn zoveel mensen die muziekinstrumenten bespelen of graag zingen.

Het is ook bekend dat het bespelen van een muziekinstrument je gelukkiger en creatiever kan maken. Als je een instrument leert bespelen en zingen, kun je ook meer ontspannen zijn.

Zoals Louise Vertigo, een zangdocent en presentator van een vocale workshop, zegt: "Het is uitstekend om de dag te beginnen met zingen."

Sommige mensen zijn gezegend met een perfect gehoor en hebben een aangeboren zangvaardigheid. Anderen moeten leren zingen, hetzij door naar een muziekschool te gaan, door privéles over muziek thuis te volgen, of door online zanglessen te volgen. Elke privé muziekleraar zal zeggen dat het leren van muziek moet beginnen met het bestuderen van muziektheorie.

Je kunt geen piano leren spelen of een jazz-zanger worden zonder de muziektheorie te bestuderen. De meeste muzikanten moeten weten hoe ze bladmuziek moeten lezen om het te kunnen interpreteren. Als je in muziek het verschil niet kent tussen de bassleutel en de g-sleutel, speel je nooit de juiste noten.

Zangles Utrecht, neem een les via Superprof.

Leer noten lezen
Bij muziek zijn de pauzes even belangrijk als de noten die je speelt ǀ Pixabay

Heb je ooit zanglessen geprobeerd? Zelfs de meest begaafde autodidactische muzikanten moeten werken, leren, oefenen en hun geschenken perfectioneren. Er is maar één probleem: leren zingen met een privé muziekleraar kan duur zijn!

Maar aspirant-zangers die niet de middelen hebben, kunnen in hun eigen tempo muziek en muziektheorie leren door online te lezen. Daarom gaan we in deze blog naar de beste sites met muziektheorielessen voor elk niveau en alle leeftijden.

De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (15 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
5
5 (14 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (7 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaycee
5
5 (6 reviews)
Jaycee
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
4,8
4,8 (5 reviews)
Whitney
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (15 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
5
5 (14 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (7 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaycee
5
5 (6 reviews)
Jaycee
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
4,8
4,8 (5 reviews)
Whitney
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Websites voor Wanneer je Begint te Leren over Muziektheorie

Het leren van muziek vanaf jonge leeftijd kan de hersenen van een kind op de lange termijn positief beïnvloeden en er is aangetoond dat neuroplasticiteit groter is bij kinderen die muziek leren lezen of piano spelen. Met dat in gedachten (geen woordspeling bedoeld), zijn hier enkele geweldige sites voor kinderen om muziek te leren lezen.

Zangles Amsterdam, neem een les via Superprof.

Jong geleerd, oud gedaan!
Je kind kan al heel jong beginnen met het leren muziektheorie lessen ǀ Pixabay

Music Learning Community

Dit is een website gericht op het op een leuke en interessante manier onderwijzen van kinderen in klassieke muziektheorie.

Er zijn tal van spellen voor jongere leerlingen om de muziektheorie te ontdekken terwijl ze plezier hebben. Het is ook een nuttige bron voor leraren die op zoek zijn naar iets leuks om met hun studenten te doen. Hoewel deze site niet gratis is, kun je een gezinsabonnement krijgen voor ongeveer € 7,00 per maand.

Als je kiest voor een jaarabonnement, betaal je alleen voor het equivalent van tien maanden.

Voordat je je portemonnee opent, zijn er echter enkele gratis spellen en activiteiten die je kunt proberen voordat je begint met het betalen van je abonnement. Er is ook een gratis proefversie beschikbaar als je het nog niet zeker weet.

Het is een geweldige manier voor kinderen om te leren over de dubbele hele noot, hele noot, halve noot, kwartnoot en achtste noot. Dit helpt hen ook om beter te zingen omdat ze de geschreven muziek voor hen beter begrijpen.

Woonachtig in Nederland, bekijk zangles in Den Haag.

Hello Kids

Dit is een site gewijd aan kinderen en leren. Het bevat leuke muzieklessen voor jongere leerlingen. Bovendien kunnen kinderen leren over de waarde van muzieknoten en de namen van de noten: DO, RÉ, MI, FA, SOL, LA, SI.

We raden je aan de noten te zingen die je op de bladmuziek ziet. Dit is een geweldige manier om muziektheorie te oefenen, omdat het je gehoor kan trainen en je later kan helpen wanneer je begint met improviseren of je eigen muziek maakt.

Muziek leren lezen wordt gedaan door de relatie tussen elk van de zeven noten en de bijbehorende namen ervan vast te stellen.

Metronimo

Metronimo is een site met een aantal educatieve apps voor het leren van muziektheorie, piano leren spelen en leren over muziekinstrumenten en klassieke componisten.

Kinderen leren sneller als volwassenen
Kinderen zullen in het begin niet perfect zingen, geef ze wat tijd ǀ Pixabay

Hoewel de site is gericht op kinderen, is deze handig voor elke beginner, ongeacht zijn/haar leeftijd. Je kunt de muziektheorieprogramma's ook gratis downloaden. Ze zullen je helpen om te leren hoe je muzieknoten in verschillende toetsen kunt lezen, evenals de namen van de verschillende noten: dubbele hele noot, hele noot, halve noot, kwartnoot, achtste noot, enzovoort.

Bekijk zanglessen in heel Nederland.

Om toetsen te leren, bijvoorbeeld, worden de noten weergegeven door de geesten van Pacman met vier verschillende moeilijkheidsgraden. Dit kan je helpen om de verschillende noten te onthouden en tegelijkertijd je visuele geheugen te stimuleren voordat ze door Pacman worden opgegeten!

Zijn deze muziektheorie-spellen te gemakkelijk? Je kunt dingen moeilijker maken door de noten op de pagina te zingen of door ze te spelen en je gehoor te testen.

Andere Sites voor het Leren van Muziektheorie

Ben je verveeld door karaoke-video's? Zijn karaoke-apps het gewoon niet? Wil je serieus leren leren zingen?

Zingen maakt gebruik van een instrument zoals geen ander, een instrument dat een onberispelijke techniek en een goede kennis van de muziektheorie vereist.

Als je in staat wilt zijn te zingen, de gitaar, piano, viool, enzovoort wilt spelen, moet je bladmuziek kunnen lezen, de noten, akkoorden, harmonieën begrijpen en aan je stem werken om ervoor te zorgen dat je geen verkeerde tonen raakt.

Als je optreedt voor publiek moet je zuiver kunnen zingen
Droom je ervan om op te treden in een band? ǀ Pixabay -Pexels

Leren lezen van bladmuziek vereist dat je een goed begrip hebt van de muziektheorie, de maat kunt houden en de geschreven muziek kunt reproduceren op je favoriete instrument, inclusief je stem. De bladmuziek vertelt je expliciet hoe je de muziek speelt.

Het is bijna onmogelijk om een ​​zanger of muzikant te worden als je nog nooit iets hebt geleerd over muziektheorie of over de verschillende toonladders: majors, minors, enzovoort.

Gelukkig zijn er dankzij internet veel bronnen over muziektheorie.

MusicTheory.net

Hoewel muziektheorie niet verplicht is, wordt het ten zeerste aanbevolen voor iedereen die een instrument wil leren bespelen of wil leren zingen.

Daarom is de site MusicTheory.net een plek die je zou moeten overwegen te bezoeken.

Met veel verschillende nuttige bronnen heeft de site ook bijbehorende apps als je je lessen overal mee naartoe wilt nemen. Lessen omvatten:

 • De namen van de noten en hun positie op een piano;
 • Intervallen;
 • De duur van de noten (hele noot, halve noot, kwartnoot, enzovoort);
 • Allerlei muzieknotatie;
 • Reeksen stemmen: sopraan, mezzosopraan, alt, tenor, bariton, bas;
 • Hoe bladmuziek te lezen;
 • Hoe verschillende toetsen te lezen.

Ten slotte is het belangrijkste voordeel van deze site de enorme verscheidenheid aan beschikbare bronnen en de heldere en duidelijke presentatie van de informatie erop.

Je moet bladmuziek leren lezen
Als je een professionele muzikant wilt worden, moet je bladmuziek kunnen lezen als een boek ǀ Pixabay

ToneSavvy

Deze site (voorheen bekend als eMusicTheory) bevat een overvloed aan bronnen voor muziektheorie voor zowel studenten als docenten. De site heeft heel veel bronnen over muziektheorie, waaronder namen van noten, interval identificatie, akkoordvorming, toonsoort, enzovoort.

Het bevat ook hulpmiddelen voor mensen die piano of gitaar leren spelen, evenals oefeningen om je gehoor te trainen. Er is een gratis proefperiode van dertig dagen als je het niet zeker weet. Omdat de site zich richt op het onderwijzen van muziektheorie, is het een beetje prijzig voor individuele studenten.

De abonnementen zijn als volgt:

 • Ongeveer € 17,00 per maand (maximaal 25 studenten);
 • Ongeveer € 35,00 per maand (maximaal 75 studenten);
 • Ongeveer € 53,00 per maand (maximaal 150 studenten).

One Minute Music Lesson

Dit is een van de beste bronnen om meer te leren over muziektheorie. Er zijn lessen over:

 • Muzieknotatie;
 • Ritme en tempo;
 • Verschillende sleutels;
 • Training van je gehoor;
 • Muziek quizzen.

De oefeningen op One Minute Music Lesson zijn perfect voor absolute beginners die meer willen leren over muziektheorie en alle verschillende noten, toetsen, enzovoort. Zoals de naam duidelijk aangeeft, zijn deze lessen kort. Dat betekent echter niet dat ze beperkt zijn.

Componeer je eigen muziek
Met een goede kennis van muziektheorie kun je zelf je nummers schrijven ǀ Pixabay

Teoría

Deze site bevat gevarieerde bronnen over muziektheorie en -lessen. Je kunt niet beginnen met het zingen van een opera als Pavarotti als het woord 'scherp' je doet denken aan messen in plaats van halve tonen.

Deze site bevat veel lessen, oefeningen en artikelen over muziektheorie en hoe je deze beter kunt begrijpen. Er zijn ook tal van lessen over het lezen van bladmuziek, de verschillende elementen van muzieknotatie en lessen over elementen van muziektheorie zoals:

 • Ritme en maten;
 • Tijd notatie;
 • Nootwaarde;
 • Toonsoort;
 • Harmonische functies;
 • Transponerende instrumenten.

Succes! Hoewel muziektheorie soms een beetje onaangenaam is, weet je binnen een paar maanden alles wat je moet weten om je eigen muziek te componeren.

Bekijk ook de beste hulpmiddelen voor het opnemen van je stem.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!