"Het moet mogelijk zijn om de wetten van de fysica uit te leggen aan een barmeisje." - Albert Einstein

De ingewikkelde theorieën en wetten van de natuurkunde zouden niet ingewikkeld moeten zijn om te begrijpen als ze correct worden uitgelegd.

De beste en meest ervaren docenten kunnen de wetten van de universele gravitatie, de wetten van de beweging, de wetten van de thermodynamica en het behoud van massa en energie zo uitleggen dat leerlingen van alle leerniveaus de fundamentele wetten van de fysica begrijpen.

Toch, zelfs met de zorgvuldige begeleiding van een professionele leraar, is natuurkunde een van de moeilijkste academische disciplines. 

Over de hele wereld zijn studenten uit allerlei culturen bang om zelfs maar de grondbeginselen van de natuurkunde onder de knie te krijgen. Het heersende stigma dat natuurkunde een uitdaging is, is een gevolg van het feit dat leerlingen niet eerder de grondbeginselen van de wiskunde onder de knie hebben gekregen voordat zij natuurkunde op middelbaar of universitair niveau gingen studeren.

De laatste jaren zijn wetenschappelijk gefundeerde studierichtingen zoals biologie, scheikunde en natuurkunde in opmars en om succes te verzekeren zijn zowel studenten als ouders actief op zoek gegaan naar studiehulpmiddelen.

Uit een recent onderzoek van The Times blijkt dat het vak natuurkunde sinds 2014 met 22,9% in populariteit is gestegen. Dit is een opmerkelijk verschil met Duits dat sinds 2014 met 24,9% in belangstelling onder studenten is gedaald.

Daarom, om te voldoen aan de behoeften van de leerlingen, is Superprof hier om studenten die natuurkunde willen studeren te laten zien dat het goed begrepen kan worden met de juiste hulp van boeken en nuttige tips van ervaren personen.

Kijk hier voor een goede natuurkunde-wiskunde bijlesgever.

Bliksem uit voorwerp
Natuurkunde kan ook heel stoer zijn! | Bron: Pexels
De beste leraren Natuurkunde beschikbaar
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (34 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelene
5
5 (8 reviews)
Annelene
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (34 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelene
5
5 (8 reviews)
Annelene
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Natuurkunde studeren aan de universiteit

De natuurkunde als academische discipline beschouwen kan een uitdaging zijn, maar toch wekt het de belangstelling van vele leerlingen over de hele wereld.

Aspirant-fysici zijn blij om te horen dat de basisbegrippen van de fysica al vóór de universitaire studies kunnen worden aangeleerd. 

Pre-universitair niveau

Zoals velen wellicht weten, beginnen leerlingen op de middelbare school rond de leeftijd van 12 jaar. De verplichte kernvakken van omvatten Engels, wiskunde en wetenschappen zoals biologie, scheikunde en natuurkunde, die zowel gecombineerd als afzonderlijk kunnen worden bestudeerd.

Daarom bieden veel scholen natuurkunde aan voor leerlingen in hun laatste jaren van de middelbare school. Het curriculum voor natuurkunde bestaat uit de onderwerpen energie, elektriciteit, deeltjesmodel van materie, atoomstructuur, krachten, golven, magnetisme en elektromagnetisme en ruimtefysica.

Door alle verschillende onderdelen van de eerder genoemde onderwerpen te analyseren, ontwikkelen leerlingen een basiskennis van natuurkunde die hen voorbereidt op universitaire studies of een loopbaan in de wetenschappen.

Universitair niveau

Om de bevoorrechte kans te krijgen natuurkunde te studeren aan een gekwalificeerde universiteit, zijn er specifieke eisen waaraan studenten moeten voldoen.

Zo eisen de meeste universiteiten dat zij ten minste vijf vakken waaronder Engels, wiskunde en natuurlijk wetenschappen en drie vakken waaronder natuurkunde en wiskunde, hebben behaald.

Wetenschappelijke studierichtingen op universitair niveau zijn zeer competitief, en alleen het neusje van de zalm wordt toegelaten. Toch mag dit studenten niet ontmoedigen om hun academische dromen na te jagen. 

Vind een natuurkunde en wiskunde docent.

Aantekeningen maken op bord
Studeer jij liever gezamenlijk of klassikaal? | Bron: Pexels

De beste natuurkundige naslagwerken

Natuurkunde kan worden bestudeerd op de middelbare school of universiteit onder begeleiding van een ervaren docent. Echter, in de afgelopen jaren hebben sommige mensen besloten om de fundamenten van de natuurkunde te leren door middel van zelfstudie na de middelbare school of universiteit door te kiezen voor een dynamisch leerboek.

Hier volgen enkele van de beste natuurkundige naslagwerken om een liefhebber te worden van alles wat met natuurkunde te maken heeft:

  • Natuurkunde voor Dummies: we willen niet suggereren dat onze lezers per se dummies zijn. Toch heeft de For Dummies boekenreeks geholpen verschillende mensen om experts in een breed scala van academische disciplines te worden. Natuurkunde voor Dummies is geen uitzondering. Natuurkunde voor Dummies helpt middelbare scholieren en universiteitsstudenten om op een onderhoudende, duidelijke en ongecompliceerde manier de basisconcepten van de natuurkunde onder de knie te krijgen. Het boek bewijst aan studenten dat het niet vereist is om Einstein te zijn om de grondbeginselen van de fysica te begrijpen. De nieuwste onderwijstechnieken, voorbeelden en verklaringen zijn opgenomen in Natuurkunde voor Dummies om te voorkomen dat het onderwerp van de natuurkunde ingewikkeld wordt gemaakt.
  • The Feynman Lectures on Physics: geschreven door de Amerikaanse theoretisch natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feynman, heeft dit boek de tand des tijds doorstaan en wordt nog steeds algemeen beschouwd als een van de beste boeken om de basisconcepten van de natuurkunde te leren. Van The Feynman Lectures on Physics, gepubliceerd in 1964, zijn meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht en het is vertaald in een dozijn vreemde talen. Feynman geeft toe dat "the whole thing was an experiment"; zijn experiment reikt van de meest elementaire principes van de Newtoniaanse natuurkunde tot moeilijkere concepten zoals algemene relativiteit en kwantummechanica. De lezingen zijn ontworpen voor alle soorten leerlingen, van beginners tot gevorderde natuurkundigen, iedereen krijgt de kans om iets nieuws te leren.
  • Fundamentals of Physics: geschreven door David Halliday, biedt Fundamentals of Physics de essentiële hulpmiddelen voor docenten om studenten te leren hoe ze effectief wetenschappelijk materiaal kunnen lezen, fundamentele concepten kunnen identificeren, wetenschappelijke vragen kunnen doorredeneren en kwantitatieve problemen kunnen oplossen. De 10e editie van het studieboek is de beste editie die ooit is gepubliceerd, omdat het voortbouwt op eerdere versies en cruciale informatie bevat om beginners te helpen de natuurkunde effectief door te nemen. In de 10e editie van Fundamentals of Physics zijn nieuwe video-illustraties opgenomen die het hele onderwerp tot leven brengen.
  • What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions: geschreven door Randall Munroe, de Amerikaanse maker van xkcd comics. Munroe's illustraties die gaan over wetenschap, technologie en taal hebben een grote aanhang met veel lezers die vragen stellen. Om de ingewikkelde en absurde vragen van zijn lezers te beantwoorden, creëert Munroe computersimulaties en lost hij differentiaalvergelijkingen helder en hilarisch op.

De hierboven genoemde voorbeelden zijn enkele van de beste opties die beschikbaar zijn voor mensen die de fundamentele elementen van de natuurkunde op een aparte manier willen doornemen.

Wiskunde formule
Ook wiskunde is een belangrijk onderdeel binnen natuurkunde. | Bron: Pexels

Nuttige tips om in gedachten te houden bij het doornemen van natuurkunde

Om te slagen in een academische discipline zijn hard werk en vastberadenheid nodig. Dit geldt vooral voor wetenschappelijke vakken zoals natuurkunde, aangezien deze sterk gebaseerd zijn op het oplossen van problemen. Dit betekent dat natuurkunde meer afhangt van het toepassen van ideeën en concepten om problemen op te lossen dan van het geheugen.

Veel studenten begrijpen de concepten van de natuurkunde relatief gemakkelijk, maar ze toepassen om problemen op te lossen is een heel ander verhaal. 

Het is belangrijk op te merken dat natuurkunde een nuttig vak is om te studeren, dat later in het leven zijn nut zal bewijzen. Succes wordt echter niet van de ene dag op de andere bereikt. Sommige middelbare scholieren hebben meer academische problemen dan anderen en hebben specifieke aandacht nodig. Daarom doen leerlingen die het moeilijk hebben er goed aan de volgende tips toe te passen om natuurkunde effectief te studeren:

  • Lees het materiaal: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht onder humeurige pubers, zijn leraren er om ons te helpen slagen en een voorspoedige toekomst te hebben. Daarom is het lezen van al het materiaal zoals tekstboeken, werkbladen en aanvullende notities van het grootste belang. Het is bijna onmogelijk om een goed cijfer voor natuurkunde te halen zonder een boek te lezen. Als je niet van het aangeboden tekstboek houdt, geen probleem, zoek er dan een die bij jouw leerstijl past.
  • Wees een actieve leerling: het is geen schande om tijdens de les vragen te stellen. Actief deelnemen en vragen stellen is een van de beste manieren om essentiële natuurkundige concepten te leren. Praat met andere studenten over natuurkunde tijdens de les en denk bij het nakijken van je tekstboek of werkbladen voor het huiswerk na over een vraag die gesteld zou kunnen worden om het algemene begrip te verbeteren. Als de gênante reacties van klasgenoten je afschrikken, schrijf de vraag dan op en deel hem later met de leraar. Houd in gedachten dat een actieve leerling zijn ook kan inhouden dat je de tijd neemt om nuttige online bronnen te vinden om natuurkunde door te nemen.
  • Oefen met het oplossen van problemen: aangezien natuurkunde verschilt van andere academische disciplines, vereist het van studenten dat ze problemen oplossen in plaats van data en feiten actief uit het hoofd te leren. Zoals eerder gezegd, herkennen studenten de basisconcepten van natuurkunde met relatief gemak, maar het oplossen van puzzels is een aparte uitdaging. In alle eerlijkheid, de enige oplossing om een expert te worden in het oplossen van natuurkundige problemen is oefening. Tussen de middag of na schooltijd in de bibliotheek typische natuurkundige problemen doornemen is de sleutel tot succes. Als de bibliotheek niet jouw ding is, zijn er veel sterk aanbevolen websites die natuurkundeoefeningen bieden om te oefenen.
  • Studeer elke dag: het dagelijks bestuderen en herzien van de basisconcepten van natuurkunde is essentieel om positieve resultaten te halen tijdens examenperiodes. Een dagelijkse studie van natuurkunde kan vereisen dat je tijd vrijmaakt voor buitenschoolse activiteiten of het kijken naar je favoriete show. Leerlingen die moeite hebben om de basisprincipes van natuurkunde te begrijpen, hebben meestal academische successen in andere disciplines, zoals taalkunde of geschiedenis. Als je dus meer tijd besteedt aan het bestuderen van natuurkunde dan aan een vak waarin je uitblinkt, is dat een garantie voor succes in alle academische disciplines.
Leerling voor een bord
Wij hebben voor jou een aantal leuke leerboeken op een rij gezet! | Bron: Pexels

Natuurkunde is een fundamentele academische discipline die studenten leert hoe het universum zich gedraagt. Het hele proces van het leren van natuurkunde kan gemakkelijker worden gemaakt door het ontvangen van nuttige tips van ervaren mensen en het vinden van een natuurkundig naslagwerk dat is afgestemd op jouw unieke leerbehoeften.

Natuurkunde doornemen met behulp van nuttige bronnen kan een uitdagende maar bevredigende ervaring zijn die niet mag worden onderschat. Begin vandaag nog met studeren om in de toekomst een doorgewinterde natuurkundige te worden!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!