Of je nu het geluk hebt gehad om Alicia Keys in New York piano te horen spelen, een muziekstuk van Phil Collins of een concert van de legende Stevie Wonder te hebben bijgewoond, de piano heeft miljoenen mensen betoverd!

Over de hele wereld hebben verschillende artiesten, componisten en dirigenten hun stempel gedrukt op de wereld van de piano en zich de muziek van het instrument eigen gemaakt. Piano melodieën hebben tijd en sociale kloven overbrugd, en de noten van piano meesterwerken hebben de emoties van zijn luisteraars bereikt en gegrepen.

De gelukkigen die al op jonge leeftijd piano leren spelen (denk aan Ray Charles, Mozart of Nina Simone), zijn hun pianocarrière misschien begonnen op een compacte piano, een digitale piano of een keyboard.

Piano is een veelzijdig instrument, het kan gespeeld worden op één plaats, op een vleugel, of op vele plaatsen zoals met een keyboard. Je kunt ervoor kiezen om muziektheorie te leren als je geïnteresseerd bent in de structuur van een muziekstuk, of je kunt ervoor kiezen om je in alle vrijheid te richten op het maken van je eigen muziek.

Maar eerst, voordat je een componist, of zelfs een amateur-pianist wilt worden, moet je leren om piano te spelen, en een expert op dit 'koning der instrumenten' te worden.

Het is altijd goed om met een muziekleraar te spreken voor advies over het leren pianospelen, en met een muziekwinkelier over het uitkiezen van een piano, maar in de tussentijd kunnen we hier een paar adviezen aan je geven. Als je niet zeker weet of je een Casio of een Yamaha, een Steinway of een Clavinova wilt, wees niet bang; wij vertellen je hoe je de juiste gerestaureerde of nieuwe piano voor je kunt vinden.

Het is aan jou om uit te vinden wat muziekliefhebbers zo enthousiast maakt over de piano in muziekscholen, conservatoria en privélessen.

grand piano spelen
De noten met de hand opschrijven is een goede manier om ze te onthouden. Bron: Pexels
De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe kies je de juiste piano voor je kind

De eerste tekenen van een muzikale neiging bij een kind is meestal een moment van trots voor veel ouders, of hun kind nu zingt, danst of met zijn handen tikt.

Of ze nu al ondergedompeld zijn in de wereld van de muziek of niet, in slaap gewiegd door de zachte tonen van hun muzikale ouders, de muzikale ontdekking van een kind moet benaderd worden op een manier die leuk is en beantwoordt aan hun interesses.

Het is het beste om kinderen een paar verschillende muziekinstrumenten te laten uitproberen, hetzij door middel van kindermuziekklassen, kindermuzieksessies voor kinderen onder de 6 jaar, of privé muzieklessen aan huis.

Als het de piano is waar jouw kind helemaal weg van is, komt er een tijd dat het de moeite waard kan zijn om te investeren in een piano voor in huis. Het hebben van een piano thuis zal het gemakkelijker maken voor hen om hun akkoorden te oefenen, handposities te bepalen, en stukken muziek te repeteren om hun vaardigheid op de piano te verbeteren. Als je moe bent van het heen en weer pendelen voor muzieklessen, kan je ook een docent in huis halen.

De piano wordt vaak beschouwd als het perfecte 'starters' instrument voor kinderen, vooral omdat het zo muzikaal veelzijdig is. Op de piano kan je kind in alle rust de wereld van jazz, klassieke muziek en soul verkennen... en zonder al te veel lawaai te maken!

Advies bij het kiezen van een piano voor je kind

Laten we, om het gemakkelijk te maken, voordat we te veel tijd besteden aan het bespreken van de klankkleuren van de piano, snel een paar adviezen doornemen met betrekking tot de aanschaf van een piano voor een kind, en hoe je de beste piano voor hem of haar kunt vinden:

 • Overweeg te huren in plaats van te kopen bij je plaatselijke pianowinkel. Kleine kinderen kunnen snel van gedachten veranderen en je wilt niet tevergeefs een kostbare verbintenis op lange termijn aangaan. De ene dag een ontluikende muzikant, de volgende dag een toekomstige atleet.
 • Overweeg een keyboard in plaats van een akoestische piano. Ze zijn veel praktischer om mee te nemen, nemen minder ruimte in beslag (vooral als je in een appartement woont) en zijn gemakkelijker schoon te maken (stel je voor dat je alle toetsen van een akoestische piano moet schoonmaken).
 • Zoek een keyboard waar je een koptelefoon op kunt aansluiten. Zo veel als je van je kind houdt, ben je waarschijnlijk niet van plan om te luisteren naar al hun gemiste noten en verkeerde toetsen elke dag als je thuiskomt van werk.
grand piano optreden
Is een digitale piano opgewassen tegen het gevoel en de klank van een akoestische piano? Bron: Pexels

Hoe speel je op een vleugel?

Het "bijzondere" van een vleugel

De vleugel werd voor het eerst gecreëerd in Italië in de 18e eeuw door Bartolomeo Cristofori en is ook bekend onder zijn Italiaanse naam "piano forte".

De vleugelpiano vertegenwoordigt een evolutie van het klavechord en de tympanon en is een kunstwerk op zich.

De vleugel wordt beschouwd als een instrument van luxe, voor speciale gelegenheden, en heeft een veel krachtigere klank dan een compacte rechtopstaande piano. De vleugel is horizontaal gebouwd en is de Rolls Royce onder de piano's, met een unieke klankkast.

Structureel bestaat hij uit veel verschillende onderdelen, waaronder:

 • De kast en de deksel die het binnenwerk van het instrument beschermen.
 • Een klankkast die de noten maakt.
 • De brug en de brugpinnen die de snaren bevestigen.
 • De lage en hoge snaren.
 • De stempennen en stemblokjes.
 • De hamers en dempers om de snaren aan te slaan en hun trillingen te stoppen.
 • De pedalen, waarmee de resonantie van een bepaalde noot kan worden versterkt of geaccentueerd.
 • Het klavier van een vleugel, met zijn 88 zwarte en witte toetsen.

De verschillende soorten vleugels

In de loop der jaren zijn er verschillende versies van piano's ontstaan, met verschillende niveaus van geluidskwaliteit, grootte en bruikbaarheid. Deze omvatten:

 • De baby vleugel: in wezen alles wat minder dan 2 meter lang is.
 • De klassieke of gewone vleugel: deze valt tussen de baby- en concertvleugel in, en is over het algemeen tussen de 1,8 en 2,1 meter lang.
 • De concertvleugel: in principe alles met een lengte van meer dan 2 meter, wordt gebruikt voor een grote impressie, of voor gelegenheden zoals concerten en symfonieën.

Wil je leren spelen op een vleugel? Laat je dan gerust helpen door een van onze privéleraren bij jou in de omgeving! Volg pianoles Utrecht met een expert.

grand piano oud
De onderwerpen van de muziektheorie kunnen vaak te abstract lijken. Bron: Pexels

Hoe bespeel je een digitale piano?

Kiezen voor een digitale (of synthesizer) piano is een keuze om de nieuwe technologie te omarmen

De digitale piano is veel gemakkelijker en eenvoudiger in het gebruik dan een traditionele akoestische piano en biedt ook meer functionaliteit. Een digitale piano is voor een akoestische piano wat een digitale camera is voor een traditionele camera.

Er zijn twee hoofdtypes digitale piano's:

 1. Vaste digitale piano's: niet bedoeld om te worden verplaatst, deze piano's zijn vaak van hogere kwaliteit (en gewicht) dan draagbare digitale piano's, en kosten vaak ook meer. In deze categorie vallen concert (podium) piano's, staande modellen, en console piano's.
 2. Draagbare digitale piano's: vaak goedkoper dan vaste digitale piano's, deze zijn vaak te vinden in muziekzalen, cafés, theaters, en concerten. Praktisch en gemakkelijker voor de portemonnee, maar vaak is de kwaliteit van het geluid wat minder en hebben ze geen pedalen.

De voordelen van een digitale piano

Er zijn vele redenen waarom digitale piano's vandaag zo populair zijn.

De kenmerken van digitale piano's maken ze aantrekkelijk om te kopen.

De digitale piano registreert bijvoorbeeld wat er op gespeeld wordt. Daarom wordt het gemakkelijk en eenvoudig om je oefening te beluisteren, de klank van je spel te controleren met een leraar, en je eigen composities op te nemen.

De verschillende toetsensets op een digitale piano

Welk merk je ook gekozen hebt, de prijs, of de kwaliteit van je nieuwe digitale piano, hij zal gemaakt zijn van een van de drie soorten toetsensets:

 • Klassieke toetsen: de eerste digitale piano's pasten hun klank niet aan om traditionele piano's te imiteren wanneer ze worden bespeeld. Deze modellen zijn het beste voor beginners.
 • Dynamische (of slimme) toetsen: dit zijn toetsen waarbij een digitaal algoritme in de piano de manier waarop ze klinken zal aanpassen, op basis van je spel, in een poging om de klanken van een rechtopstaande of vleugel na te bootsen.
 • Gewogen toetsen: een digitale piano's met verzwaarde toetsen bootsen het geluid en het gevoel van de toetsen van een akoestische piano het best na. Tegenwoordig hebben sommige piano's zelfs hamers erin verwerkt.

Het is ook het vermelden waard dat bepaalde digitale piano modellen, hoe zeldzaam en duur ze ook mogen zijn, dezelfde toetsenset hebben als een akoestische piano.

Digitale piano leren spelen is via Superprof meer dan mogelijk. Laat je helpen door een van onze piano experts en leer digitale piano bespelen - volg pianoles Rotterdam!

grand piano muziek
Hoe kies je de juiste piano voor jezelf? Bron: Pexels

Piano leren spelen op een keyboard of draagbare digitale piano

64 toetsen ?

88 toetsen ?

Op welk materiaal moet je letten bij het kopen van een piano ?

De volgende op onze lijst van verschillende soorten piano's zijn keyboards, die er weer heel anders uitzien dan staande en vleugelpiano's, of het nu akoestische of digitale piano's zijn.

Helaas hebben we in dit artikel geen tijd om alle verschillende modellen door te nemen die je in je plaatselijke muziekwinkel kunt vinden, maar het zijn er een heleboel.

Als je spannend vindt om jezelf in de handen van de winkelbediende te leggen, die vaak op basis van commissie wordt betaald en je waarschijnlijk naar het duurst mogelijke model zal wijzen, vind je hier onze selectie van een paar verschillende keyboardmodellen.

Wurlitzer

Gemaakt met 64 toetsen en met een uniek geluid, heeft dit model in tal van muzikale optredens gezeten sinds zijn debuut in de jaren ‘70.

Nu vaak verbannen naar muziekscholen sinds het debuut van Rhodes keyboards, heeft de Wurlitzer een uniek geluid dat je kunt horen in de muziek van artiesten als:

 • Supertramp
 • Ray Charles
 • Steely Dan
 • Daft Punk
 • The Doors
 • Sun Ra
 • Neil Young
 • Queen

Roland digitale piano's - RD-300 NX / RD-64 / RD-800

Het merk Roland heeft een reeks van drie digitale piano's die perfect zijn voor optredens:

 • RD-300 NX die het gevoel van een akoestische piano probeert na te bootsen. De prijs ligt meestal rond de €800.
 • RD-64 bevat enkele van de geluiden van een rechte piano, vleugel, digitale piano, en zelfs het orgel, voor een bedrag van €1300.
 • RD-800 die ongeveer €2400 kost.

De Korg SV1 stage piano

Korg heeft bijzondere aandacht besteed aan het uiterlijk en de stijl van dit model, met een retro-uitstraling en een verchroomde behuizing. Naast de software die een breed scala aan geluiden bevat, is het toetsenbord beschikbaar in twee modellen:

 • 73 toetsen
 • 88 toetsen

De Kurzweil Forte

Is het een keyboard of is het een digitale piano? Dit model van Kurzweil biedt functies die de meeste andere digitale pianomodellen in het stof doen achterblijven, en bevat 16 sets te gebruiken klanken:

 • Rhodes piano's
 • Wulitzer piano's
 • Clavinet piano's
 • Klavecimbel
 • Percussie
 • Celeste piano's
 • Klokkenspel
 • Klokken

De 88 toetsen zijn voorzien van 'aftertouch', en andere functies van deze digitale piano zijn onder andere:

 • 23 aanpasbare toetsen
 • Opname- en compressiefunctie
 • Een equalizer
 • Onmiddellijk opladen

Verdiep je veel meer in de wereld van piano naarmate je dit unieke instrument leert bespelen. Onze leraren op Superprof willen jou hier graag bij helpen! Ga gerust aan de slag met online pianoles gegeven door een expert op het gebied van piano en het geven van les.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart