"Het irriteert me dat ik het mijn kinderen heb zien doen - als ze net zoveel tijd besteedden aan het oefenen met de gitaar als aan het leren hoe ze de knoppen moeten indrukken, dan zouden ze nu verdomd goed zijn." - Nick Mason, lid van Pink Floyd

Het gebruik van videospelletjes om gitaar te leren spelen is niet iets waar muzikanten het over eens zijn.

Vanaf de leeftijd van 8 of 10 jaar, of tijdens de adolescentie, toen we riffs van onze favoriete gitaristen uit het hoofd leerden, of zelfs nog op volwassen leeftijd, heeft de gitaar altijd een passie vertegenwoordigd.

Voor velen, en vooral voor mannen, is gitaarspelen een activiteit die in de top 6 van de belangrijkste dingen in het leven staat, na ademen, eten, drinken, onderdak, en verliefd worden.

Het bespelen van dit instrument is alsof er een krachtige betovering is uitgesproken over de slapende muziekliefhebber in elke lezer. De enige manier om die tevoorschijn te toveren is door gitaar te gaan spelen.

Het avontuur om gitaar te leren spelen begint vaak met het kopen van je eerste gitaar, gevolgd door het nemen van elektrische gitaar lessen, online gitaarlessen, en dan, op een dag, na een paar maanden, als een bepaald niveau is bereikt, neemt het enthousiasme net zo snel af als het gekomen is.

Er worden, vaak valse, excuses gemaakt: "Ik heb geen gevoel voor muziek" of "mijn vingers zijn te dik" of "het is te moeilijk voor mij"...

Net als bij het leren van een vreemde taal, gaat het niet om hoe je fysiek gebouwd bent, maar om de motivatie, de hoeveelheid werk die je erin steekt en de frequentie.

Zelfs als je een groot aantal stukken van je favoriete artiesten kunt spelen, blijft het gevoel heersen dat je je limiet hebt bereikt, als een glazen plafond, en je hebt het idee dat je dit instrument nooit helemaal zult kunnen beheersen

Gelukkig zorgen het internet en videospelletjes voor nieuwe inspiratie.

Gitaar leren met een videogameconsole, serieus? Hoe makkelijk is het om gitaar te leren. 

Superprof bekijkt in dit artikel de videospelletjes waarmee je gitaar kunt leren spelen en weegt de voor- en nadelen af van het gebruik van dit soort video-amusement.

Gitaar hand
Het eerste spel om gitaar mee te leren spelen: Guitar Hero. Bron: Pexels.

Volg je gitaarles in Eindhoven - gitaarles Eindhoven!

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shashika
5
5 (3 reviews)
Shashika
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shashika
5
5 (3 reviews)
Shashika
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Guitar Hero en Rock Band

Sinds 2006 zijn er mogelijkheden om gitaar te leren spelen als een pro, voor serieuze training of voor plezier met vrienden.

Het eerste spel, dat onmiddellijk succes had, is Guitar Hero (2006), en vervolgens, in 2007, kwam zijn grootste concurrent op de markt: Rock Band.

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee games, wat ze bieden in termen van speelbaarheid en beheersbaarheid voor het leren van de gitaar.

Guitar Hero

Guitar Hero is een reeks videospelletjes ontwikkeld door Activision.

Het spel wordt gespeeld met een gitaar met drie knoppen en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

De configuratie van de noten op het scherm is zo ontworpen dat de speler zijn of haar vingers op natuurlijke wijze op de hals van de gitaar kan plaatsen.

Het is niet nodig om een gitaartabulatuur te lezen, of om te weten hoe je toonladders moet spelen.

Het spel laat je alles zien wat je moet doen: in een grondige gitaarhandleiding geeft Guitar Hero de uitleg om je eerste basissolo's te spelen, het stemmen van de gitaar, en het spelen van blues, rock, of zelfs jazz of folk.

De gitaar is uitgerust met digitale knoppen waarmee de verschillende speelstanden worden bediend.

Elke microfoon met een USB-stekker kan worden gebruikt; hij kan op een console worden aangesloten om met een vriend te spelen of om gitaar/stem sporen te combineren en als een professional te spelen.

De voordelen van gitaar leren spelen met Guitar Hero is dat de speler zich op het podium bevindt: hij of zij is de rockster en staat oog in oog met een aanbiddend publiek.

Tijdens het optreden zal het publiek anders reageren, waardoor de ervaring nog realistischer wordt, nog meeslepender.

Bovendien verandert ook de omgeving: het is mogelijk om in stadions en festivals te spelen voor duizenden mensen of in intiemere clubs.

Met Guitar Hero heb je de kans om in de huid van een gitaar ster te kruipen, met toegang tot meer dan 100 constant bijgewerkte stukken.

Rock Band

Rock Band is daarentegen een muzikale videogame ontwikkeld door Harmonix.

Het leuke is dat alle instrumenten uit de oudere versies van Rock Band gebruikt kunnen worden en compatibel zijn, en dat er nieuwe accessoires zijn verschenen.

Net als Guitar Hero plaatst Rock Band de speler in de schoenen van een gitarist en laat hem of haar op het podium staan.

Terwijl Guitar Hero alleen de gitaar heeft, biedt Rock Band een complete set met speciaal ontwikkelde instrumenten aan, zoals:

  • Een draadloze gitaar die noot voor noot lijkt op een Fender Stratocaster gitaar met 2 knoppenmontages en geluidseffecten.
  • Een draadloos drumstel met drukgevoelige vellen en een pedaal voor de basdrum.
  • Een USB-microfoon van hoge kwaliteit die vervorming elimineert.

Er zijn twee speelopties mogelijk met Rock Band: de verhaallijnmodus, die begint met het vormen van een band en op tournee gaan (voor maximaal 4 spelers); en de showmodus, waarin ook meerdere spelers kunnen spelen maar zonder de druk van het optreden

Elke speler kan zich bij het spel aansluiten of het spel verlaten wanneer hij wil.

In het speltype Freestyle Guitar Solo kun je echte gitaarsolo's spelen, en tijdens je optreden zal het publiek met goed- of afkeuring reageren.

Man gitaar
Het spel Rock Band is ook zeer geschikt! Bron: Pexels.

Gitaarles Breda met een professionele privéleraar

De nieuwigheid die Rocksmith brengt

Hoewel games als Guitar Hero en Rock Band bekend staan om hun succes, zijn ze enigszins verouderd en is de spanning er wel vanaf

De twee spellen hadden meer als doel om de speler door middel van ‘speelgoed’ een echte muzikant te laten voelen.

Nu is er een nieuw videospel: Rocksmith.

Dit nieuwe spel is echt uniek omdat de gebruiker een speler kan worden met een echte elektrische gitaar.

Rocksmith is een nieuw middel om snel en efficiënt gitaar te leren spelen: de gebruiker sluit zijn of haar gitaar rechtstreeks aan op een gameconsole (Xbox 360, Playstation) of zelfs op je computer, zoals een game-pc of je Mac, en de gitaarlessen kunnen beginnen:

  • De majeur toonladder en de pentatonische toonladder leren.
  • Verkenning van finger picking.
  • Het spelen van je favoriete muziekstijl op de gitaar.

Rocksmith wordt een echte persoonlijke gitaarleraar: hij analyseert de speelstijl, past de moeilijkheidsgraad aan op basis van de vaardigheden en introduceert nieuwe sequenties naarmate er vooruitgang wordt geboekt, totdat de speler weet hoe hij zijn of haar favoriete stukken moet aanpakken.

Wat heeft het spel Rocksmith voor invloed?

Om eerlijk te zijn, het is echt een goed spel. Je ervaart de sensatie van het spelen op een echte gitaar.

De verschillende scoresystemen, de doelen en de minigames maken de gitaaroefeningen leuker en zorgen voor wat pit in de 6-snarige progressies.

Dit spel is interactiever en realistischer dan de twee die we hiervoor hebben besproken.

Het maakt het mogelijk om aan het gehoor van jou als gitarist te werken.

Het is niet nodig om bladmuziek te leren lezen of gitaartabulaturen te kennen om de gitaar te bespelen in Rocksmith. Want de zes snaren van de gitaar worden in realtime op het scherm weergegeven.

Heb vertrouwen in de fabrikant Ubisoft en speel het nummer naar jou keuze.

Dus vervang je versterkerkabel door een Rocksmith-kabel en probeer wat wilde riffs!

Aerosmith, AC/DC, Pink Floyd en Jimi Hendrix liggen binnen handbereik!

Gitaar hand
Word een echte gitarist met Rocksmith! Bron: Pexels.

Helpt dit spel bij het begrijpen van de mechaniek van een nummer?

Het doel van Rocksmith is eenvoudig: het wil een meeslepende gitaar leerervaring bieden, terwijl Guitar Hero en Rock Band aan de oppervlakte blijven.

Met hun progressieve leersysteem zul je je spel echt ontwikkelen, en je zult zichtbare vooruitgang boeken in slechts een paar weken tijd.

Maar dat is niet alles wat een gitarist wil!

Hetzelfde geldt voor Rocksmith: het is niet makkelijk om perfect gitaar te spelen, of om een stuk bij de eerste poging onder de knie te krijgen.

Om te voorkomen dat spelers gefrustreerd raken, past Rocksmith zich aan de beginnende spelers aan.

Voor wie niet veel van spelen weet, geeft Rocksmith alleen het hoofdritme aan, en als de eerste noten perfect worden uitgevoerd, zal het spel de moeilijkheidsgraad snel opvoeren door balk akkoorden en andere complexere akkoorden zoals septiemakkoorden of zelfs arpeggio's toe te voegen, tot je het specifieke stuk kunt perfectioneren.

Maar zal dit je helpen om een stuk te begrijpen, om de mechanica ervan te analyseren?

Vind online gitaarles op Superprof.

Het spel Rocksmith transcribeert elke noot en elke nuance die verschijnt.

Brian Adam McCune, een 31-jarige man die jarenlang muziek arrangeerde voor middelbare schoolbands en ook optrad in Carnegie Hall als percussionist, dirigent en componist, nam deel aan de Rocksmith-ervaring.

Samen met zijn team heeft McCune aandachtig naar alle nummers geluisterd om elke noot en elk akkoord over te schrijven in het spelprogramma van Rocksmith.

Natuurlijk kun je, net als hij, elke noot van je favoriete muziek reproduceren, maar helpt dit je om de mechanica van een nummer te begrijpen?

Zal de beginnende gitarist achteraf echt in staat zijn om de muziek na te spelen zonder de hulp van het spel? Wij hebben zo onze twijfels.

Band podium
Spellen vormen een goede basis om gitaar te leren spelen. Bron: Pexels.

Ga aan de slag met gitaarles gegeven door een privéleraar!

Kun je echt een goede gitarist worden met een videospelletje?

Deze zes videospelletjes bieden je de mogelijkheid om gratis gitaarles te krijgen. Maar het is slechts reproductie, geen creatie, laat staan techniek of muziektheorie.

Laten we eens kijken naar de negatieve punten van het gebruik van videospelletjes om te leren hoe je de gitaar hanteert:

  • Is het videospel leerzaam als het gaat om stemmen?

De speler kan zijn of haar favoriete stukken spelen, wat natuurlijk erg leuk is.

Maar een gitaar die slecht klinkt, lijkt niet bepaald op een instrument.

Door de kracht van het spelen en van het in de koffer zitten, raakt een gitaar uit stemming, zelfs als het weer heen en weer gaat van vochtig naar droog, warm en koud.

Het hout beïnvloedt de spanning van de snaren. Hoe kun je een gitaar opnieuw stemmen die helemaal uit de toon valt?

Dit kleine detail dat alles verandert zal leiden tot meer dan een zoektocht op het internet, het vragen aan een bevriende gitarist, of het kopen van een stemapparaat.

En hoe stem je de A, C, E? Waar zijn de referentiepunten?

Afgezien van GuitarBots, welke videospelletjes laten beginners de grondbeginselen van het stemmen zien? (Eerst A vinden, dan de A-snaar in de vijfde fret drukken en de D-snaar vrijlaten. Als de laatste noot anders is, te hoog of te laag, moet je de stemsleutel van de D-snaar aanpassen om dezelfde klank te krijgen).

Conclusie nummer 1: videospelletjes stellen je niet in staat om echt te leren stemmen.

  • Hoe leer je linkshandige gitaar akkoorden terwijl je je favoriete stukken naspeelt?

Als je met de gitaar begint, is het gebruikelijk om legendarische stukken te leren zoals "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin, "My Friends" van Red Hot Chili Peppers, of zelfs "Come As You Are" van Nirvana.

Een gitaarvirtuoos worden is mogelijk met een videogame, maar hoe zit het met creativiteit?

De hierboven beschreven videogame-lessen zullen productief zijn als het gaat om het leren waar je je vingers moet plaatsen, de volgorde van de noten.

Zo kun je bar akkoorden leren spelen en de linkse reeksen van akkoorden roosters.

Bijvoorbeeld, D mineur (laag aangeslagen, frets 5 tot 7), G majeur (hoog aangeslagen, frets 3 tot 5), C majeur (aangeslagen op frets 3 tot 5).

De meest populaire rock songs gebruiken zelden meer dan vier basis akkoorden. En binnen die akkoorden vind je slechts drie verschillende noten, gespeeld binnen hun octaven.

Met videospelletjes als Rocksmith of BandFuse kun je dit prachtig bestuderen.

Maar hoe leer je aan de andere kant de complexe gitaarakkoorden, de septiemen, de jazzakkoorden met vier noten die gebruikt worden om gypsy te spelen, zoals "Minor Swing" van Django Reinhardt of "La Gitane" van Angelo Debarre of Biréli Lagrène?

Er zijn veel online sites waar je woordenboeken van akkoorden kunt vinden.

Het is ook belangrijk om de substituties en transposities op de hals te bestuderen die je in staat stellen om hetzelfde akkoord te spelen maar met een andere vingerzetting, in verschillende frets.

Het risico van het reproduceren van op het scherm gespeelde stukken is dat de speler buiten het muzikale videospel verdwaalt en een slechte beginneling wordt omdat het niet leidt tot het onthouden van de verschillende mogelijke akkoordenschema's op de hals van de gitaar.

  • Leren videospelletjes hoe je improvisatie en solo's moet spelen?

Het is ideaal om met andere muzikanten te spelen. Dat is wat men een "jamsessie" noemt.

Als je met anderen speelt, moet je niet alleen je vingervlugheid beheersen, je moet ook, op zijn minst in grote lijnen, de harmonie begrijpen. Vaak bepaalt een gitarist het ritme, of de beat, terwijl een of twee anderen solo's spelen.

Als je improviseert met andere instrumenten, moet je weten hoe je een stuk, de tabulatuur, moet verlaten. Vervang een E door een A, gebruik een septiem grote B in plaats van een G, etc.

Improvisatie, het is een beetje als skiën op de helling van de gitaar!

Daarom moet je weten hoe je jezelf in het ritme moet plaatsen, weten waar de noten zich in een bepaald bereik bevinden en hoe je in het tempo van de muziek moet blijven.

Het is een leerproces, en er is reden om te twijfelen aan de doeltreffendheid van videospelletjes bij het verbeteren van deze specifieke vaardigheden.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart