Gitaarles is een uitstekend idee voor de beginnende muzikant, want het is het perfecte instrument om snel je favoriete muziekstukken te spelen en te imiteren.

Daarbij, zodra je de basis van het gitaarspelen onder de knie hebt, is het gemakkelijk om je leerproces verder uit te breiden. Zelfs voor echte beginners!

Deze fundamenten bestaan uit het kennen van toonladders en basisakkoorden, en het lezen van noten en tabulaturen. Gitaarlessen zijn zeer nuttig bij het leren van de basis!

Of het nu een majeur akkoord, mineur akkoord, septiem akkoord, harmonisch akkoord, of zelfs een pentatonische toonladder is, akkoorden zijn een essentieel onderdeel van je gitaar- en gehoortraining.

Aangezien de hals en de toets centrale onderdelen van de gitaar zijn, is het van vitaal belang te weten hoe je je vingers correct plaatst, de snaren aanslaat en een akkoordenschema speelt.

Als je dit eenmaal hebt bereikt, kun je officieel zeggen dat je gitaar speelt!

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (8 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (8 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het leren van de akkoorden

Vooral voor de beginnende gitarist is de gitaaropleiding allesbehalve gemakkelijk: de snaren doen pijn aan de vingers, de rechterhand coördineert niet helemaal zoals het hoort met de linker, en wat te zeggen van al die balkakkoorden die onmogelijk te lijken en je moet ook nog in de maat blijven!

Of je nu een gloednieuwe gitaar hebt of in vintage stijl speelt, voor beginners die gitaar willen leren spelen raden we aan om een stemapparaat aan te schaffen, gitaar toonladders te leren en te leren hoe je muziek moet lezen en technieken zoals fingerpicking moet uitvoeren. Ontdek bovendien de basis gitaarakkoorden. Ook moet je vloeiend en in de maat spelen. En het allerbelangrijkste, dit zal je helpen de pijn op het puntje van je vingers te verlichten!

Gelukkig kun je op internet en in gespecialiseerde tijdschriften gitaartabs en akkoordenschema's vinden voor bekende liedjes, waarmee je jezelf kunt trainen. In een mum van tijd zul je in staat zijn om eenvoudige gitaarliedjes en arpeggio's te leren, en verder te gaan om te riffen of gitaarlicks en je eigen solo's te spelen zoals Jimi Hendrix!

Maar eerst moet je leren hoe je twee akkoorden tegelijk kunt spelen zonder het gitaarritme te verliezen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, zul je deze inspanningen moeten blijven verrichten om een muziekstuk te spelen!

Maar hoe moet dat? Hier zijn wat tips.

Man gitaar
Speel je akkoorden op een vloeiende wijze voor de beste uitvoering. Bron: Pexels.

Ga aan de slag met online gitaarles!

Gemeenschappelijke punten vinden tussen de akkoorden

Identificeer de akkoorden en ken ze goed

Leer het verschil tussen een F akkoord, een E mineur akkoord en een C majeur akkoord. Dit zal je helpen bij het leren van hoe je je vingers moet plaatsen en hoe je zelfverzekerd kunt spelen.

Voor optimale opeenvolgingen tussen twee of meer akkoorden, moet je eerst de gemeenschappelijke punten vinden die ze kunnen hebben:

 • Wanneer twee opeenvolgende akkoorden één of meer vingers gemeen hebben: dit kan de plaatsing van je hand langs de frets vergemakkelijken zonder dat je al je vingers moet verplaatsen.
 • Wanneer de positie tussen twee akkoorden slechts één of enkele secties verschuift: dit betekent dat de plaatsing van de vingers niet verandert, je moet gewoon je hand enkele secties verplaatsen.
 • Wanneer de positie van het akkoord met één fret of meerdere snaren wordt verplaatst: ook hier hoef je je vingers niet één voor één te verplaatsen, want je hand zal zichzelf verplaatsen naar gelang van het aantal benodigde snaren.
 • Wanneer twee akkoorden die elkaar opvolgen in dezelfde volgorde staan: probeer je vingers gegroepeerd te houden om ze snel te kunnen plaatsen.
 • Wanneer bepaalde noten gemeenschappelijk zijn, maar de plaatsing van de vingers niet overeenstemt: verander de plaatsing van de vingers op één van de akkoorden om de indruk te wekken dat de twee akkoorden verschillende vingers gemeen hebben.
 • Wanneer er geen gemeenschappelijk punt is tussen de akkoorden: helaas zijn er geen sluiproutes die je kunt nemen, je zult moeten onthouden hoe je de twee akkoorden afzonderlijk moet plaatsen om ze vloeiend achter elkaar te kunnen spelen terwijl je de tabulaturen goed leest en met je andere hand tokkelt.

Neem hier online gitaarlessen.

Waarom zou je dit doen?

Als je de verschillende akkoorden die je moet spelen en aan elkaar moet rijgen bestudeert, zul je leren om het meeste uit deze gemeenschappelijke punten te halen. Met oefening zul je in staat zijn je hele hand te bewegen zonder je vingers te bewegen en moeiteloos je spel te verbeteren.

Een oefening om je akkoorden optimaal te lokaliseren

Als sommige van je vingers op dezelfde plaats blijven tussen twee akkoorden, probeer ze dan perfect identiek te houden terwijl je alle andere verschuift.

Als je de hele positie moet verschuiven, train jezelf dan om de vingers op hun plaats te houden, zelfs als je je hand moet loslaten: het doel van de oefening is om een akkoord, of wat het ook is, in de ruimte te plaatsen, zonder je linkerhand op de hals te leggen.

Zo leert je hand, dankzij deze eenvoudige oefening, te anticiperen op je vingers, waardoor je soepelheid en vloeiendheid toenemen.

Een beweging afbreken

Als je twee akkoorden lege snaren bevatten, kan je noten spelen die al beschikbaar zijn zonder zelfs maar je vingers neer te leggen.

Waar gaan die wijsvinger en ringvinger ook alweer heen? Als je je beweging leert analyseren, weet je ook meteen of noten gespeeld kunnen worden zonder andere vingers te hoeven plaatsen.

Je wint daardoor tijd en beweegt je natuurlijker tussen je akkoordenschema's.

Festival mensen
Lijkt het jou wat om voor een grote groep mensen op te treden? Bron: Pexels.

Zelfverzekerd van het ene akkoord naar het andere gaan

Het aaneenrijgen van twee akkoorden vergt gemiddeld 6 kleine stappen die je kunt opsplitsen aan de hand van je niveau.

Leer eerst al je akkoorden uit je hoofd, zodat je jezelf vervolgens kunt trainen op één akkoordenschema in het bijzonder.

Wees geduldig en oefen veel! Het is onmogelijk om akkoorden te leren en aan elkaar te rijgen in één keer, zelfs niet door een online gitaarles te volgen.

Hier is een uitleg van een methode:

 • Vorm je eerste akkoord met je linkerhand.
 • Verander langzaam je positie om het tweede akkoord te vormen.
 • Observeer hoe je vingers gepositioneerd zijn, bedenk of er twee gemeenschappelijke punten zijn tussen de akkoorden, of de vingers elkaar kruisen, en of er enkele zijn die niet van positie veranderen.
 • Ga van het eerste naar het tweede akkoord op de gitaar, maak dan het tegenovergestelde gebaar, ga van het tweede naar het eerste, zachtjes en langzaam: je vingers moeten zo ontspannen mogelijk blijven, terwijl je een minimum aan beweging uitvoert. Het is belangrijk om deze "glissando's" tussen akkoorden op een langzame, overdreven manier uit te voeren om spieren in je vingers op te bouwen. Het belangrijkste is dat het je zal helpen een gewoonte te maken van de vingerpositie. Van daaruit zul je in staat zijn om het ritme en de snelheid van je opeenvolging te verhogen als een crescendo.
 • Herhaal deze stap 20 keer als het moet, en zelfs meer als het nodig is: het doel is dat dit natuurlijk wordt, instinctief, terwijl je op je gemak bent en ontspannen.
 • Nu is de laatste stap deze hele oefening uit te voeren. Er zit een addertje onder het gras: je moet met je rechterhand op de snaren van je gitaar tokkelen, om de snaren te horen rinkelen. Om te controleren of het geluid goed is, bespeel je elke snaar afzonderlijk om het geluid te lokaliseren en te bestuderen.
 • Dit zal je helpen arpeggio's te spelen!

Trucs en advies voor het spelen van een akkoordprogressie

Regelmatig oefenen

Uiteraard, om akkoorden aan elkaar te rijgen als een expert, à la Eric Clapton, Bob Dylan of Ben Harper, als er maar één advies is om op te volgen, zou het zijn om regelmatig te oefenen.

Kijk hier voor betaalbare gitaarlessen.

Wat bedoelen we daarmee? Hoe lang moet je op je gitaar oefenen om een vloeiende speelstijl te bereiken? Professionele gitaristen raden aan dagelijks of om de 2 dagen 10 tot 15 minuten te oefenen, zodat de bewegingen automatisch worden en zodat je spieren de akkoorden en de plaatsing van de vingers "onthouden". Je zult snel het verschil leren tussen termen als open akkoorden en majeur akkoorden.

De steun van een gitaarleraar

Als je er niet in slaagt jezelf te motiveren of te slagen in het maken van akkoordenschema's, vraag dan een gitaarleraar om begeleiding. Hij of zij zal je advies geven via een privéles of gitaarcursus. Misschien kun je zelfs gratis gitaarles vinden bij een vriend?

De gitaarleraar zal je laten zien of je fouten maakt of eventuele slechte gewoonten die je hebt te corrigeren.

Met een gitaarleraar haal je onmiddellijk rendement uit je vingertechniek, spel en oefening: hij of zij zal je spiegel zijn, wat je opleiding aanzienlijk verrijkt.

Plectrum
Maak jij gebruik van een plectrum? Wij raden dit zeker aan! Bron: Pexels.

Volg je gitaarles in Eindhoven - gitaarles Eindhoven!

Houd het ritme vast

Ritme is een uiterst belangrijk element voor het goed bespelen van de gitaar, of je nu rock-, rhythm-, blues- of jazzgitaar speelt. Het is vooral belangrijk dat je het ritme niet verliest als je een akkoordenschema speelt.

Ga niet langzamer spelen om akkoorden te veranderen en leer met een metronoom te spelen. Op die manier verlies je geen tijd met het analyseren van je spel: je leert in het juiste tempo te spelen terwijl je de akkoorden plaatst waar ze moeten staan.

Zodra je de twee akkoorden onder de knie hebt en je plaatsingen correct lijken, gebruik dan een timer, en probeer het zo vaak als je kunt te doen in op- en neerwaartse bewegingen op je gitaarhals. Volgende halte op je pad om gitaar te leren: vierde akkoorden en vijfde akkoorden (of power akkoorden) en riffs!

Geef altijd de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit: probeer 5 correcte akkoordenschema's (van 15 reeksen) in 1 minuut te doen met een kernachtig geluid.

Let op je ademhaling

We hebben het vooral over je ademhaling tijdens een fractie van een seconde in je akkoordenschema, wanneer je de lege snaren laat resoneren, zodat je je sequence kunt afwerken zoals het hoort.

Deze "ademhaling" moet altijd komen vóór de akkoordwisseling en meer precies op de achtste noot die voorafgaat aan de eerste fase van de komende maat.

En als je heel technisch wilt worden: als je je plectrum gebruikt om twee akkoorden aan elkaar te rijgen (vaak opgebouwd uit een paar achtste noten), gebruik dan, in plaats van twee plectrumslagen te spelen, het laatste deel van de lege maat om je linkerhand correct te plaatsen.

Gitaar
Wist je al dat Jimi Hendrix linkshandig was? Bron: Pexels.

Visualiseer de akkoordenreeks

Leer om de akkoordenreeks van de balk te visualiseren.

Weet je nog hoe je muziek hebt leren lezen? Sluit je ogen en visualiseer je vingers in de juiste positie om het akkoord te vormen dat volgt.

Als je dit beeld kunt vasthouden, bereid je je voor op een soepele uitvoering van dit gebaar.

Gebruik, indien mogelijk, de vingers die niet bewegen als steun of als draaipunt om je akkoordwisseling uit te voeren. De volgende stap is het toevoegen van apparatuur zoals een capo of versterkers om je akkoordenschema's en gitaarmuziek spelen te verbeteren.

Je weet nu hoe je gitaar akkoorden moet spelen! Je bent goed op weg om een expert gitarist te worden.

We hopen dat je genoten hebt van deze gitaartips. En vergeet niet om te blijven oefenen en je motivatie voor het gitaarspelen vol te houden! Stel je voor dat je op het podium die gitaarsolo's speelt!

Waarom zou je niet eens kijken hoe videospelletjes je kunnen helpen gitaar te leren spelen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!