Nippon is de thuis van één van de oudste beschavingen op aarde en is daardoor getuige geweest van ontelbare voorbeelden van kunstenaarschap in de vormen van beeldhouwen, schilderen, fotografie en filmmaken. Japan, dat sinds onheuglijke tijden de Oost-Aziatische populaire cultuur beïnvloed heeft, zag zelfs in de Heian en Meiji-periodes het kunstenaarschap opbloeien. Tegenwoordig zijn reizen en toerisme in Japan niet alleen gericht op het begrijpen van de Japanse cultuur en maatschappij, maar ook op aspecten als straatmode, Japanse televisie, media en meer. Van de 17de-eeuwse, Ukiyo-schilderstijl tot de subcultuur van de Harajuku Lolita-mode in Tokio en Kyoto - de kunst die voor en door het Japanse publiek wordt gemaakt, wint al tientallen jaren gestaag aan invloed op het wereldtoneel. Of het nu gaat om anime en manga of televisiedocumentaires, om kennis te maken met de Japanse cultuur en taal hoef je niet per se een reis naar Japan te maken. Integendeel, de Japanse taal en populaire cultuur zijn veel toegankelijker geworden dankzij de hulp van de technologie uit de 21e eeuw. Terwijl Studio Ghibli, de Akihabara kawaii-popcultuur, otaku, enz. Japan op de kaart hebben gezet op het gebied van entertainment, zijn het de volstrekt originele en diepgewortelde culturele media die geholpen hebben om de Japanse popcultuur naar de rest van de wereld uit te voeren. Of je nu meer wilt weten over de Japanse samenleving en de Japanse mensen, je Japanse taalvaardigheid wilt verbeteren of zelfs ooit je eigen manga anime wilt ontwerpen, met deze gids ontdek je alles wat je moet weten over het entertainment in het land.

TV
Japanse films hebben een grote invloed gehad op vele generaties filmmakers. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Japans beschikbaar
Sjoerd
4,9
4,9 (8 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
5
5 (4 reviews)
Momo
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (2 reviews)
Kei
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayako
4,8
4,8 (2 reviews)
Ayako
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (8 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
5
5 (4 reviews)
Momo
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (2 reviews)
Kei
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayako
4,8
4,8 (2 reviews)
Ayako
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De films uit Japan die je gezien moet hebben

Of je je nu voorbereidt op je komende reis naar Osaka, meer wilt weten over de kawaii, 'schattigheid', de cultuur of gewoon nieuwsgierig bent om meer te leren over allerlei zaken, van Japanse popsongs tot Japanse animatie - de gemakkelijkste manier om kennis te maken met de cultuur in Japan is door films te kijken! De Japanse stijl bestaat, net als alle culturen in de wereld, uit een verscheidenheid van identiteiten en subculturen. De yen, kimono, houtsneden - de Japanse mode, architectuur en levensstijl zijn even divers en historisch genuanceerd als alle andere. Films kunnen echter helpen om zowel de kernideeën als de subtiliteiten van de Japanse samenleving en geschiedenis naar voren te brengen. Hier volgen enkele van de beste Japanse films die je gezien moet hebben.

Seven Samurai

Een cultfilm die door velen beschouwd wordt als de beste film ooit gemaakt, Seven Samurai werd in 1954 geregisseerd door de gelauwerde Akira Kurosawa. De plot van de film spitst zich toe op een 16e eeuws dorp dat 7 samoerai inhuurt om hun burgers te verdedigen en te beschermen tegen de bandieten in de regio. Bekend om zijn epische scènes en klassieke plot, heeft de film sinds zijn debuut talloze generaties van regisseurs en acteurs beïnvloed. Zowel in eigen land als internationaal oogstte de film veel lof, en bleef in de loop der jaren steeds prijzen winnen.

The Grudge

Hoewel deze film al populair mag zijn bij een westers publiek, dankzij de hulp van zijn Amerikaanse remake die in 2002 uitkwam, hebben veel filmliefhebbers het origineel erkend als de beste in zijn soort. De film werd in 2000 gemaakt onder de titel Ju-On en geregisseerd door Takashi Shimizu, en vertelt het verhaal van schoolmeester Shunsuke Kobayashi. Kobayashi, die zich zorgen maakt over een spijbelende leerling, brengt een bezoek aan diens ouderlijk huis, maar ontdekt daar dat de jongen dood is. Na die lugubere ontdekking begint Kobayashi overal om zich heen vreemde verschijnselen te ervaren. Enkele van de andere markante Japanse films die je zou moeten bekijken zijn:

 • Godzilla
 • Tokyo Story
 • Hana-bi
 • Battle Royale

De beste Japanse TV-series

Met klassiek theaterdrama als Kabuki, subculturen als visuele kei, en sporten als sumoworstelen, hebben Japanse kunstenaars eeuwenlang een invloed gehad op het wereldtoneel. Met enkele van de beste stripboeken, anime manga en nog veel meer - is het geen wonder dat veel van de hedendaagse jeugdcultuur veel Japanse idolen telt. Hoewel de moderniteit het eenvoudiger heeft gemaakt om nieuwe muziek, boeken en shows te vinden - kan het nog steeds erg moeilijk zijn om je een weg te banen door de wirwar van Japans entertainment. Als je op zoek bent naar coole gidsen voor Japan om veel fandom, muziek, popcultuur, manga en anime te begrijpen - kun je het beste beginnen door TV te kijken! Hoewel het je misschien verbaast, is het real-time kijkerspubliek in Japan nog steeds hoger dan het internetpubliek. Neem een kijkje naar enkele van Japans bekendste shows en je komt er waarschijnlijk achter waarom dat zo is.

Japans entertainment
Leer de Japanse cultuur kennen aan de hand van hun entertainmentindustrie. (Bron: Unsplash.com)

My Boss, My Hero

Dit drama uit 2006 raakt aan dezelfde thema's als de razend populaire Japanse manga Great Teacher Onizuka en werd in 2006 op Nippon TV uitgebracht. De hoofdpersoon van het verhaal, Makio Sakaki, is een 27-jarig lid van de Yakuza, wiens bendeleider zijn vader is. Als zijn vader besluit dat Makio terug naar de middelbare school moet om zijn diploma af te maken, wordt hij gedwongen zich te vermommen als 17-jarige en moet hij zich opnieuw integreren in een maatschappij die niet alleen onherkenbaar is, maar waarmee hij ook het contact verloren heeft.

One Litre of Tears

Het drama, dat rond het verhaal van Aya Kito is opgebouwd, werd in 2005 uitgebracht onder de Japanse titel Ichi Rittoru no Namida. In het verhaal worden Aya's verwachtingen van de middelbare school aan diggelen geslagen als ze haar lichaamsfuncties begint te verliezen. Ze wordt gediagnosticeerd met een ongeneeslijke ziekte en moet zich opnieuw oriënteren op hoe ze haar plaats in de wereld ziet. Wees gewaarschuwd, de titel heeft een reden! Of het nu gaat om de stijl in Shinjuku, de geschiedenis van de Edo-periode, de naoorlogse economie, of een traditionele theeceremonie - Japan staat al eeuwenlang aan de top van stijl, financiën en rijke geschiedenis. Door een glimp op te vangen van de Japanse populaire cultuur kun je beginnen met het ontwarren van de lange en diverse verhalen uit hun samenleving. Hier zijn enkele andere Japanse drama's die je zou moeten bekijken:

 • Switch Girl!!
 • Hanazakari no Kimitachi e
 • Nodame Cantabile
 • Hibana: Spark

Japanse spelshows

Kattencafés, popmuziek, Japanse thee en Japanse strips - de Japanse soft power berust al tientallen jaren op het exporteren van zijn entertainment naar rest van de wereld. Eén van de populairste daarvan komt in de vorm van spelshows. Of je nu geïnteresseerd bent in het aanleggen van je eigen Japanse tuin of zelfs Japan niet op een kaart kunt aanduiden - je zult ongetwijfeld dol zijn op het drama, de komedie en de spanning die in een aflevering van enkele van Japans bekendste spelshows voorkomen.

Ninja Warrior

Ninja Warrior, dat in vele landen over de hele wereld tot gelijkaardige spelshows is omgevormd, bestaat uit 4 rondes waarin de deelnemers hindernissen en opdrachten moeten volbrengen binnen bepaalde tijdslimieten en fysieke grenzen. De typische opstelling van een ronde bestaat uit een hindernisbaan die elke deelnemer moet voltooien door de zoemer aan het einde te bereiken. Van de bijna 100 kandidaten die op de proef gesteld worden, mogen er maar vier naar de eindronde.

Tetsuko's Room

De show, die oorspronkelijk in 1976 op TV Asahi werd uitgezonden, wordt gepresenteerd door Tetsuko Kuroyanagi. De talkshow, die een half uur duurt, schreef geschiedenis in 2015 toen ze, ter gelegenheid van haar 10.000ste aflevering, werd ingehuldigd in de Hall of Fame voor de langstlopende talkshow met één presentator ter wereld. Tetsuko Kuroyanagi is één van de meest bewonderde vrouwen in het land en is al sinds 1984 ambassadrice voor UNICEF. Bekijk nog meer voorbeelden van Japanse kunstenaars en Japanse geschiedenis via enkele andere fantastische Japanse spelshows, zoals:

 • Dero!
 • Takeshi's Castle
 • Marshmallow Funny Face

Japanse literatuur, cultuur en meer

Heb je interesse in naoorlogse autobiografieën, Japanse anime of science fiction? Hier zijn alle verschillende Japanse tijdschriften die je moet inkijken om meer over de taal, cultuur en economie te weten te komen!

Je kunt nu Japans leren in Amsterdam.

Manga
Lees enkele van de populairste Japanse manga's! (Bron: Unsplash.com)

Manga tijdschriften

Wat begon met Osamu Tezuka, vaak bejubeld als de vader van de manga, is uitgegroeid tot een internationale kunstvorm die door velen geliefd is. Voordat manga's als graphic novels gepubliceerd worden, beginnen ze vaak in speciaal voor manga's bestemde voorpublicatiebladen. De verschillende soorten die je kunt uitproberen zijn:

 • Shojo manga
 • Josei manga
 • Shonen manga
 • Seinen manga

Het eerste woord in deze verschillende soorten manga staat voor het Japanse woord voor vrouw, jongvolwassen vrouw, jongen en man.

Schoonheidsbladen

Wil je meer te weten komen over allerlei schoonheidstips, trends en mode, neem dan een kijkje in enkele van Japans populairste schoonheidsbladen:

 • Jelly
 • Mamagirl
 • Elle Japan

Kunst- en cultuurtijdschriften

Geïnteresseerd in Japanse muziek, sport en politiek? Enkele van de tijdschriften die je zeker moet bekijken zijn Records Collectors' Magazine, Music Magazine en Bungeishunju.

Literatuur

Hier volgen enkele aanbevelingen voor als je net met Japanse literatuur begonnen bent. Van science fiction zoals Gundam tot klassieke teksten.

 • Tale of Genji door Murasaki Shikibu
 • Confessions door Kanae Minato
 • Snow Country door Yasunari kawabata

Ontdek meer over de verschillende soorten tijdschriften die Japan te bieden heeft!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter