Terwijl Japanse auteurs en Japanse literatuur allemaal geweldige manieren zijn om de Japanse cultuur en geschiedenis te leren kennen - is de verkoop van tijdschriften geleidelijk gedaald. Hoewel het geweldige manieren zijn om meer te weten te komen over van alles en nog wat, van de geschiedenis of de Heian-periode tot het nieuwste op het gebied van Kabuki-mode - vertegenwoordigt de verkoop van tijdschriften slechts 1% van de verkoop van media. Het mooie van tijdschriften, en niet alleen van die gericht op Japanners, is dat iedereen de inhoud ervan kan waarderen en erdoor in vervoering kan komen: van de nuchtere romanschrijver tot de drukke student. Of je nu naar Japan verhuist, ervan droomt om het ooit te bezoeken of gewoon je taalvaardigheid wilt opkrikken zodat je je eerste roman in het Japans kunt lezen - kiezen uit de tientallen genres tijdschriften kan een enorme uitdaging zijn. Van komedie- en sporttijdschriften tot bladen die zich richten op nieuws of cultuur, de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je op zoek bent naar de beste literatuur uit Japan, vind je hier enkele van de populairste tijdschriften uit het land, en ook autobiografische romans, veelbelovende auteurs en boeken die de Nobelprijs voor literatuur hebben gewonnen.

Selectie Japanse magazines
Ben je gestrand en weet je niet wat je moet lezen? Probeer eens een paar van Japans populairste selecties mee te pikken! (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Japans beschikbaar
Sjoerd
4,9
4,9 (8 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
5
5 (4 reviews)
Momo
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (2 reviews)
Kei
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayako
4,8
4,8 (2 reviews)
Ayako
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (8 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
5
5 (4 reviews)
Momo
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (2 reviews)
Kei
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayako
4,8
4,8 (2 reviews)
Ayako
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Manga tijdschriften

Met dichters als Basho, bestseller auteurs als Haruki Murakami en boeken over de geschiedenis van japan, gericht op onderwerpen als de feodale cultuur of Taisho, is er geen tekort aan uiteenlopende Japanse boeken. Van Japanse geschiedenis en Japanse poëzie tot literaire werken van vrouwelijke schrijvers, er zijn meer dan genoeg publicaties te lezen. Een van de populairste mediums van entertainment komt in de vorm van manga tijdschriften. Voordat ze als manga, of graphic novel, gepubliceerd worden, verschijnen ze meestal in tijdschriften. Er zijn veel verschillende soorten revues die zich richten op het voorpubliceren van manga's, afhankelijk van hun doelpubliek. Van manga's die geïnspireerd zijn op Franse literatuur tot die welke als korte fictie lezen, zijn hier enkele van de beste tijdschriften die je kunt lezen.

Kodomo Manga Magazine

In het Japans betekent Kodomo kind; uiteraard bestaat dit tijdschrift uit strips die bedoeld zijn voor kinderen van 1 tot 13 jaar. Als je op zoek bent naar leuke boeken van Japanse strip- en grafisch ontwerpers voor kinderen, begin dan met Kodomo. Het maandelijkse Coro Coro Comic is een maandblad zonder specifiek genummerde edities. Dit tijdschrift is vooral bekend omdat het de nu welbekende manga Pokémon lanceerde.

Shojo Manga

In het Japans betekent Shojo klein meisje of jong meisje. Shojo manga is een stripboek gericht op jongvolwassenen. Deze Japanse schrijvers en illustratoren behandelen meestal thema's over romantiek, en dan vooral die welke op school gebeuren. Terwijl manga's meestal worden verdraaid als ze in de context van de westerse cultuur terechtkomen, bevatten Shojo manga's geen enkele vorm van drugs, seks of geweld. De onderwerpen zijn luchtig en geschikt voor kinderen van alle achtergronden. Hier zijn de verschillende soorten tijdschriften waar je shojo manga kunt vinden:

 • Aria
 • Bessatsu Friend
 • Bessatsu Margaret
 • Betsucomi
 • Cheese!
 • Cobalt
 • Cookie
 • Hana to Yume

Elk van deze strips verschijnt maandelijks of tweemaandelijks.

Josei Manga

Of het nu gaat om een import uit de klassieke Chinese literatuur, een vrouwelijke toneelschrijfster Hasegawa Shigure of verhalen over de Koreaanse of Japanse regering, er zijn genoeg volwassen thema's die doorgaans behandeld worden in literatuur die gericht is op het jongvolwassen publiek in Japan. Van Shikoku tot Tokio en Osaka worden vrouwelijke auteurs, verhalen met Chinese karakters, of historische verslagen van de Edo-periode verslonden op allerlei manieren, van eBook-lezers zoals Kobo tot kranten. Josei manga zijn grafische romans en strips gericht op jongvolwassen vrouwen van 15 tot 30 jaar. De onderwerpen in Josei manga hebben meestal betrekking op meer volwassen thema's, waaronder geweld, seks, drugs, ontrouw, verkrachting, de maffia en meer. De personages zijn minder eendimensionaal, met volledig uitgewerkte verhaallijnen en somberder persoonlijkheden. Deze Kafka-esque manga's omvatten:

 • Cocohana
 • Cookie
 • Feel Good
 • Kiss
 • Monthly Flowers

Geschreven onder een pseudoniem, over het Meiji tijdperk, handelend over patriottisme of de leefomstandigheden of de druk van Japanse vrouwen uit de Japanse maatschappij analyserend - deze strips bieden jongvolwassenen veel stof tot nadenken en kunnen een geweldige manier zijn om de cultuur te ontdekken, samen met het bekijken van enkele van de beste Japanse TV-series!

Boeken
Als je je lectuurkeuze wilt uitbreiden, probeer dan eens in Japanse culturele centra te zoeken naar nieuwe boeken! (Bron: Unsplash.com)

Shonen Manga

Shonen manga richt zich op jongens van 8 tot 18 jaar. De thema's die dit soort manga behandelt zijn meestal vriendschap, team- of groepswerk, en zelfexpressie. Deze verhalen spelen zich meestal af op de middelbare school. Je zult in deze manga's beslist geen onderwerpen zien als Seppuku of verhalen over een pelgrimstocht. Dit zijn enkele van de populairste shonen manga's:

 • Comic Earth Star
 • Jump Square
 • Monthly Comic Garden
 • Monthly Comic Rush

Seinen Manta

Last but not least zijn er seinen manga, gericht op mannen van 15 tot 30 jaar. De schrijfstijl in Seinen is duidelijk meer in de stijl van realisme dan in die van shonen, met het gebruik van motieven als rasters, goed uitgewerkte lay-outs en meer Hoewel de artistieke stijl een aparte vorm van shonen is, ontlenen de twee toch veel aan elkaar. De soorten onderwerpen die in deze manga's aan bod komen zijn: sport, science fiction, historische fictie en comedy. Er zijn massa's voorpublicatie tijdschriften voor seinen manga; hier zijn enkele van de populairste:

 • Weekly Young Magazine
 • Weekly Young Jump
 • Big Comic Original
 • Big Comic
 • Weekly Morning
 • Big Comic Spirits

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over één van de vorige manga's, kijk dan zeker bij Kodansha. Deze uitgeverij van manga's is één van de grootste ter wereld en gaf de aanzet tot het nu beruchte Sailor Moon en vele andere vormen van Japans entertainment.

Populaire Japanse literatuur en tijdschriften

Van beroemde regisseurs en films als Kurosawa's Rashomon tot verschillende auteurs die de Nobelprijs voor literatuur hebben gewonnen, zoals Kazuo Ishiguro - Nihons, of Japans, entertainment hoofdsteden als Kyoto, Tokio en meer hebben het Japanse entertainment en media op de wereldkaart gezet. Maar manga's en Nobelprijs romans zijn niet het enige wat er tegenwoordig op de markt is. Hier zijn enkele van de overige Japanse taaltijdschriften die je moet lezen als je geïnteresseerd bent om meer te leren.

Schoonheidsbladen

Het voordeel van een schoonheidsblad is dat je niet eens per se vloeiend Japans hoeft te lezen om de stijltips en schoonheidstutorials te kunnen volgen die je in deze tijdschriften vindt. De Japanse stijl is natuurlijk berucht om zijn fixatie op het kawaii, of schattige - maar in werkelijkheid is de mode van het land veel gevarieerder. Japanse tijdschriften zijn over het algemeen zo'n 150 bladzijden lang en hebben doorgaans heel weinig reclame - afgezien van de producten die in de redactionele artikelen gebruikt worden. Hier zijn enkele van de populairste schoonheidstijdschriften die in Japan verschijnen:

 • Mamagirl
 • Up
 • Jelly
 • Vivi
 • Popteen
 • Elle Japan

Muziektijdschriften

Je hoeft niet in Japan te wonen om een glimp op te vangen van de nieuwste trends in de Japanse samenleving. Als je geïnteresseerd bent om Japanse muziek te ontdekken, zijn er genoeg tijdschriften beschikbaar die je op weg kunnen helpen. Het meest opmerkelijke tijdschrift is Music Magazine, dat vol staat met interessante muziekselecties en informatie. Eén van de populairste tijdschriften over dit onderwerp in Japan, Music Magazine, bestaat uit artikelen die de hedendaagse muziekwerken van Japan in een politieke en sociale context plaatsen. Records Collectors' Magazine, of Recocole, is ook een goede plaats om te beginnen.

Maatschappij- en cultuurtijdschriften

Als je benieuwd bent naar de Japanse samenleving en cultuur, niet alleen in de hoofdstad maar in het hele land, is Japans entertainment één van de beste manieren om te beginnen met leren. Aan de hand van onderwerpen over sport, nieuws en politiek - bieden Japanse tijdschriften een glimp van het leven in Japan. Bungeishunju is een mooi voorbeeld van een maatschappij- en cultuurtijdschrift. Het werd in 1923 door de Japanse schrijver Kan Kikuchi gemaakt, en behandelde onderwerpen vanuit een meer conservatieve hoek, terwijl de toon ervan de keizer sterk steunde. Tientallen artikelen, geschreven door journalisten, schrijvers, onderzoekers en essayisten, hebben het tijdschrift niet alleen populair gemaakt, maar ook de winnaar van een aantal literaire prijzen. Shukan Shincho en Shukan Gendai zijn ook prima tijdschriften over sport, politiek of beroemdhedendrama!

Tijdschrift lezen
Het lezen van Japanse klassiekers kan je inzicht geven in de taal, de cultuur en nog veel meer! (Bron: Unsplash.com)

Zoek in Nederland naar Japanse bloemlezingen, naoorlogse romans en meer!

Als je meer Japanse series of romans wilt lezen, zijn hier een paar boeken die je in je plaatselijke boekwinkel moet halen.

 • Tale of Genji, of Genji, is een klassiek werk, geschreven door de jonkvrouw Murasaki Shikibu in de 11e eeuw
 • Monogatari is een Japanse serie, geschreven door Nisio Isin en geïllustreerd door de Taiwanese Vofan
 • Mishima, het pseudoniem van acteur, auteur en model Kimitake Hiraoka
 • Confessions, geschreven door Kanae Minato, is een hedendaagse bestseller
 • Wind Up Bird Chronicle, of Wind Up, is een roman geschreven door Haruki Murakami en speelt zich af in Tokio
 • Spring Snow, geschreven door Yukio Mishima, is een andere klassieke Japanse roman en de eerste in de Sea of Fertility-tetralogie
 • Snow Country werd geschreven in 1937 en is een van die na-oorlogse, regionale klassiekers
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter