Veel mensen willen leren coderen, of dat nu om persoonlijke of professionele redenen is. Programmeurs zijn erg gewild, dus is het niet moeilijk om te begrijpen waarom zoveel mensen willen leren coderen.

Het is echter niet zo eenvoudig. Je moet bijvoorbeeld leren over programmeertalen, app development, web development, algoritmen, of websites maken.

In dit artikel bekijken we waarom je zou moeten leren coderen, hoe je aan de slag kunt met eenvoudige online video's, de soorten programmeertalen die je via online video's kunt leren kennen, en zelfs hoe er videomateriaal bestaat voor geavanceerde programmeertechnieken.

Ontdek hoe je online kunt leren coderen.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je leren coderen?

Coderen is niet alleen voor nerds, en het feit dat je graag videospelletjes speelt betekent nog niet dat je ze ook kunt maken. Coderen is een ingewikkelde discipline die verscheidene jaren oefening kan vergen om er effectief goed in te worden, dus mag je deze uitdaging niet onderschatten.

Leren coderen is erg goed voor je carrière
Programmeren is een nuttige vaardigheid die je carrière enorm ten goede kan komen. (Bron: Unsplash.com)

Leren coderen is erg nuttig als je in web of app development wilt werken of videospelletjes wilt maken. Computers zijn tegenwoordig immers overal te vinden.

Adam Khoury's YouTube kanaal bevat lessen over hoe je kunt coderen in JavaScript, PHP, SQL, HTML, CSS, ActionScript, enz.

Een app of een website maken kan een uitdaging zijn, omdat je er voor moet zorgen dat die functioneel en gebruiksvriendelijk is, dus je kunt niet zomaar beginnen met programmeren. Je moet eerst goed nadenken over het project en de geschikte programmeertalen en tools vinden.

Neem een programmeer cursus

Begin met coderen via eenvoudige YouTube video's

Om te beginnen met coderen, moet je van nul beginnen. Coderen kan een lang en moeizaam proces zijn, en kan een ware nachtmerrie worden als je de basisprincipes niet beheerst. Natuurlijk is het wel de moeite waard als je er eenmaal de moeite voor gedaan hebt.

Leren coderen met video's
Hoewel video's niet je enige hulpbron mogen zijn, kunnen ze toch erg nuttig zijn. (Bron: Unsplash.com)

Misschien kun je beginnen met Scratch, dat zijn eigen programmeertaal heeft en ontworpen is voor kinderen en beginners. Hiermee kun je leren hoe je scripts maakt.

Voor je begint met programmeren in Visual Basic of Visual Studio, bijvoorbeeld, raden we je aan om via enkele YouTube video's te beginnen met de basisprincipes. Je moet ook de concepten erachter leren kennen.

We raden je aan om één van de drie belangrijkste programmeertalen te leren: Java, Python, of C. Of het nu is voor apps, AI, of het ontwikkelen van videospelletjes is, waarschijnlijk heb je daarvoor één van deze programmeertalen nodig.

Eli the Computer Guy heeft talloze video's over allerlei verschillende programmeerconcepten, computers, en netwerken. Zijn kanaal bevat een schat aan informatie.

Ontdek hoe je gratis kunt leren coderen.

YouTube video's over programmeertalen

Zoals eerder gezegd, bestaan er verschillende programmeertalen, elk met zijn voor- en nadelen. Als je wilt leren coderen, zul je minstens één programmeertaal moeten leren, en soms moet je er misschien wel een paar kennen.

Leren coderen via online tutorials
YouTube bevat video tutorials over bijna alles, ook over programmeren. (Bron: Unsplash.com)

Op YouTube kun je het beste naar video's zoeken op programmeertaal:

  • Java
  • Python
  • C
  • C++
  • C#
  • JavaScript
  • CSS
  • HTML (HTML5)
  • PHP
  • Swift

Ten eerste moet je leren waar elke taal geschikt voor is. Als je websites wilt maken, zijn HTML en CSS de talen die je zult moeten kennen.

Je moet je specialiseren in een taal die relevant is voor hetgene je wilt bereiken. Er bestaan YouTube video's over zowat elke programmeertaal en soms kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen.

Door HTML te leren kun je websites maken. Het wordt vaak gebruikt door webontwikkelaars en specialisten in webontwerp.
Naarmate je HTML leert, leer je meer over hoe het internet en websites werken.

PHP is ook een nuttige taal voor web development. Ook over deze taal bestaan er weer talloze YouTube video's.

PHP wordt vaak door webservers verwerkt en is een taal waarmee de meeste webontwikkelaars vertrouwd zouden moeten zijn. Het is best moeilijk om webontwikkelaar te worden zonder enige kennis van PHP. Je moet het gewoon leren.

Met HTML en PHP kun je heel ver komen, maar het is waarschijnlijk een goed idee om ook JavaScript te overwegen. Ook hier is YouTube opnieuw een waardevolle hulpbron.

Er zijn genoeg video's over JavaScript, dat is zeker. Er staan ook hele cursussen programmeren op YouTube. Veel webtechnologieën gebruiken JavaScript en dus zul je moeten leren hoe je jQuery of Bootstrap frameworks gebruikt.

Er zijn ook video's over Swift en C#, zoek ze maar op.

Er staan zoveel video's op YouTube dat je echt alles kunt leren.

Ontdek de beste websites om te leren coderen.

YouTube-video's over geavanceerd programmeren

Als je al aardig wat van programmeren weet, kun je een project beginnen. Je mag echter niet stoppen met programmeren zodra je je eerste eenvoudige programma gemaakt hebt.

Online video's over leren coderen
Online vind je video's over alle niveaus van programmeren. (Bron: Unsplash.com)

De mogelijkheden van programmeren zijn bijna eindeloos. Het kan ontzettend lang duren om apps, websites, robots en videospelletjes af te krijgen.

Je kunt codering gebruiken om AI te programmeren. Ook hierover zijn er op YouTube genoeg video's te vinden.

Wat je ook wilt leren, er is vast wel een video over te vinden.

Zoals je wel begrepen zult hebben is YouTube een geweldige bron om allerlei dingen te leren. En of je nu Python, JavaScript of C# wilt leren, op YouTube kun je altijd terecht om tutorials te zoeken. Het is een fantastische manier om te beginnen.

Ga dus naar YouTube en zoek naar tutorials. Om meer te leren over coderen en programmeren, kun je onze andere artikelen lezen. Je kunt ook alleen leren coderen, of met een privé-leraar van Superprof.

Er zijn duizenden leraren beschikbaar die je allerlei soorten programmeren en programmeertalen kunnen aanleren. Je kunt individuele bijlessen krijgen, online bijlessen, of groepsbijlessen. Elk soort les heeft zijn voor- en nadelen, dus moet je eerst goed onderzoek doen voor je een leraar inhuurt.

Groepslessen zijn geweldig voor wie een beperkt budget heeft, aangezien je de kosten van de lessen kunt delen met de andere leerlingen in de klas. Dit betekent natuurlijk niet dat elke sessie individueel op jou afgestemd is, op wat je precies wilt leren, en op welke manier je graag leert, maar het is wel aanzienlijk goedkoper dan sommige van de andere opties.

Individuele lessen daarentegen, zijn doorgaans de duurste optie. Dit komt omdat je betaalt voor maatwerk en een leraar die elke les afstemt op jou en je favoriete leerstijl. Bovendien zal de bijlesgever vaak naar zijn leerlingen afreizen en deze kosten worden in zijn tarieven verrekend. Over het algemeen zijn persoonlijke bijlessen het meest doeltreffend, omdat elke minuut van de tijd van de leraar aan de specifieke leerling wordt besteedt.

Tenslotte zijn online bijlessen een goedkoper alternatief voor zowel persoonlijke bijlessen als groepsbijlessen. Bij individuele online bijlessen hoeft de leraar zich niet te verplaatsen en kan hij meerdere sessies per week inplannen, zodat hij de leerlingen meestal minder per uur aanrekent. Ook online groepsbijlessen zijn meestal goedkoper dan hun klassikale tegenhangers, maar ze hebben wel met dezelfde nadelen te kampen.

Veel leraren op Superprof bieden de eerste les gratis aan, dus gebruik deze tijd om te bespreken wat je precies uit je bijlessen wilt halen, op welke manier je graag leert, en wat je precies nodig hebt om te leren. De potentiële leraar kan uitleggen hoe hij graag te werk gaat, wat hij aanrekent, en waarmee hij je kan helpen.

Het is altijd een goed idee om, voordat je contact met een leraar opneemt, uit te stippelen wat je van hem of haar verlangt. Wat het budget betreft, worden de tarieven van de leraren bepaald door waar ze werken, wat ze doceren, de niveaus waarop ze les geven, hun kwalificaties, en hun ervaring als leraar.

Hoe meer bekwaam en ervaren een leraar is, hoe meer hij voor zijn lessen zal aanrekenen. Vraag en aanbod spelen ook een belangrijke rol in hun tarieven. Als ze de enige leraar in de stad zijn en er veel leerlingen van hen willen leren, zullen hun tarieven hoger zijn.

Omdat de levensstandaard in het hele land anders is, zullen hun tarieven ook beïnvloed worden door de plaats waar ze wonen of werken. De gemiddelde kosten van leraren in Amsterdam zijn hoger dan het nationale gemiddelde, omdat het erg duur is om in of rond de hoofdstad te wonen.

Bij de keuze voor een leraar kan het nuttig zijn om je buikgevoel te volgen, zolang ze binnen je budget liggen en aan je andere criteria voldoen. Je leert immers veel beter van iemand met wie je goed kunt opschieten dan van iemand die je niet mag, dus probeer na te gaan of ze een goede indruk achterlaten na de eerste ontmoeting.

Ontdek meer over jezelf leren coderen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.