"Elke idioot kan code schrijven die een computer kan begrijpen. Goede programmeurs schrijven code die mensen kunnen begrijpen." - Martin Fowler

Weet je wat een computerprogrammeur doet? Is programmeren iets vreemds voor je? Moet je een tech-tovenaar zijn om computers te programmeren? Is code alleen iets wat je in films ziet? Is HTML alleen maar een verzameling letters?

Dan is dit artikel voor jou.

Programmeertalen zijn anders dan de natuurlijke talen, maar ze zijn toch tot ongelooflijke dingen in staat. Omdat zo veel mensen vandaag de dag in het bezit zijn van een computer, is het nu het beste moment om te leren coderen.

Het is een goed idee om niet alleen te leren hoe je computers gebruikt, maar ook hoe je ze programmeert, aangezien dit een erg nuttige bekwaamheid is die goed op je CV past. Hoewel sommigen dit misschien beschouwen als 'nerdy', zullen in de toekomst, nu computers een steeds belangrijker rol in ons dagelijks leven spelen, de nerds heersen over de planeet.

Leren programmeren kan zowel online als met boeken, of je kunt de hulp inroepen van privé-leraren. Bijles is beschikbaar zowel in persoon als online.

Ben je geïnteresseerd?

In dit artikel bespreken we wat coderen is, waar op het web je er meer over kunt leren, hoe video's op YouTube kunnen helpen, en hoe oefening je helpt om software ontwikkeling en programmeren te leren.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (10 reviews)
Stephen
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
4,9
4,9 (7 reviews)
Max
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (10 reviews)
Stephen
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
4,9
4,9 (7 reviews)
Max
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is coderen?

Als je een absolute beginner bent, weet je misschien niet eens zeker wat coderen precies is. Het speelt echter een vitale rol in ons dagelijks leven, of we het nu begrijpen of niet. Programmeertalen zijn niet alleen voor natuurtalenten, integendeel.

Meer online les programmeren vind je hier op Superprof.

Een cursus coderen leert je om opdrachten te schrijven voor een computer
Programmeren of coderen is in principe het opstellen van instructies die een computer moet volgen. (Bron: Unsplash.com)

Coderen (of programmeren) is in essentie het schrijven in een programmeertaal, zodat computers instructies krijgen over wat ze precies moeten doen. Een computer zal de regels met code volgen om bepaalde acties en taken uit te voeren. Scripts zijn gegroepeerde regels code.

Door te leren coderen kun je ook meer over computers leren. Er bestaan verschillende soorten coderen voor verschillende sectoren. Financiën, verzekeringen, e-commerce, de wetenschap en administratie zijn allemaal afhankelijk van codering.

Zoals je ziet zijn er talloze werkvelden waarin je met kennis van programmeren aan de slag kunt. Leren coderen kan je helpen om hogerop te komen in je loopbaan, of zelfs helemaal van loopbaan te veranderen.

Heb je interesse om online te leren coderen?

Ontdek meer over jezelf leren coderen.

Leren programmeren met specifieke websites

Elke ontwikkelaar moet ergens beginnen.

Als je op een computer zult programmeren, waarom zou je dan niet ook op een computer leren?

Er bestaan websites die met dit doel zijn ontworpen. Hier zijn enkele van onze favorieten.

Zoek naar websites met een cursus coderen
Op het internet zijn veel nuttige websites voor programmeurs te vinden. (Bron: Unsplash.com)

OpenClassrooms

OpenClassrooms is een website die cursussen aanbiedt in de IT, technologie en digitale vaardigheden. Je kunt deze cursussen volgen via je computer, tablet of smartphone.

Handig, nietwaar?

Verder is er een handig forum waar studenten met elkaar kunnen chatten. Je kunt een diploma behalen op bachelor- of masterniveau en er zijn ook wekelijkse individuele sessies met experts ter zake.

Voor degenen met een hoger niveau is er ook Python training. De lessen op OpenClassrooms zijn ontworpen met het doel om je aan een baan te helpen. Er is zelfs een geld-terug garantie als je niet binnen 6 maanden na het afronden van je cursus werk gevonden hebt.

Ontdek hoe je gratis kunt leren coderen.

Codecademy

Codecademy is een site waarop je via interactieve oefeningen kunt leren programmeren en coderen. Je kunt Python leren, HTML, PHP, en verschillende andere belangrijke programmeertalen.

Er zijn zowel gratis cursussen als cursussen waar alleen betalende leden van kunnen genieten. Het is een goede manier om met coderen te beginnen en je in bepaalde talen te specialiseren.

Zoek naar een cursus computerprogrammeren op Superprof.

Code.org

Voor wie wil leren programmeren is Code.org één van de beste websites. Hoewel het ontworpen is voor schoolkinderen, kunnen ook beginners er van profiteren.

De cursussen zijn bedoeld voor beginners, dus kun je heel eenvoudig iets leren over C, Visual Studio, CSS, enz. Het is bovendien gratis.

Er worden zelfs cursussen aangeboden voor kinderen vanaf 4 jaar.

Wat is een betere manier voor hen om over programmeren te leren?

Ontdek de beste websites om te leren coderen.

Coursera

Ben je op zoek naar een site om te leren programmeren? Web development? Python?

Coursera is wellicht wat je zoekt. Deze website biedt een ruime keuze aan cursussen van scholen en universiteiten uit de hele wereld, en dit voor alle niveaus. De cursussen op Coursera zijn vaak gratis (hoewel je wel voor het diploma moet betalen) en het leerproces gebeurt volledig online.

Vind meer cursussen computerprogrammeren hier op Superprof.

Leer online coderen met YouTube

Websites over programmeren zijn niet de enige plaats waar je kunt leren coderen. Je kunt ook leren coderen via video's.

Leer online coderen op Youtube
YouTube is een waardevolle hulpbron voor wie meer wil leren over programmeren. (Bron: Unsplash.com)

Steeds meer mensen, vooral mensen die visueel leren, kiezen ervoor om te leren via video's en visuele media. Laten we niet vergeten dat je programmeertalen alleen kunt lezen en schrijven, en niet spreken, dus zijn video tutorials een interessante optie om te leren. En als we het over video's hebben, dan is YouTube heer en meester.

Er zijn heel wat YouTube kanalen die zich toeleggen op programmeren en leren coderen. Hier zijn enkele van onze favorieten:

  • Adam Khoury
  • CSS-Tricks
  • Kudvenkat
  • Derek Banas
  • Treehouse
  • ProgrammingKnowledge
  • En vele anderen.

YouTube video's zijn een goedkope en doeltreffende manier om te leren programmeren. Er zijn ook veel content creators en leraren die hierover video's maken, dus of het nu Visual Basic, Java, of Python is, je vindt er vast nuttige video's over.

Ontdek meer over leren coderen via video tutorials.

Leer online coderen door te oefenen

Hoewel video één van de beste manieren is om te leren, bestaat er nog een betere manier om te leren programmeren: door te oefenen.

Leren coderen: oefening baart kunst!
Oefening baart kunst! (Bron: Unsplash.com)

Hoe dan?

Het is goed om te leren coderen zonder video tutorial of online leraar. Als je klaar bent met je online cursus of video tutorials, probeer dan zelf te coderen om er zeker van te zijn dat je alle informatie goed hebt onthouden. Na verloop van tijd zal het tweede natuur worden.

Ben je klaar om te leren coderen?

Of je nu JavaScript, HTML, CSS, Python, Ruby, of C++ wilt leren, er zijn genoeg bekwame, gekwalificeerde en ervaren leraren beschikbaar op Superprof.

Er zijn duizenden leraren beschikbaar die je verschillende soorten programmeertalen kunnen aanleren. Je kunt ook individuele bijles volgen, online bijles, of groepsbijles. Elke soort bijles heeft zijn voor- en nadelen, dus moet je die eerst overwegen voordat je een privé-leraar inhuurt.

Groepslessen zijn geweldig voor wie een beperkt budget heeft, aangezien je de kosten van de lessen kunt delen met de andere leerlingen in de klas. Dit betekent natuurlijk niet dat elke sessie individueel op jou afgestemd is, op wat je precies wilt leren, en op welke manier je graag leert, maar het is wel aanzienlijk goedkoper dan sommige van de andere opties.

Individuele lessen daarentegen, zijn doorgaans de duurste optie. Dit komt omdat je betaalt voor maatwerk en een leraar die elke les afstemt op jou en je favoriete leerstijl. Bovendien zal de bijlesgever vaak naar zijn leerlingen afreizen en deze kosten worden in zijn tarieven verrekend. Over het algemeen zijn persoonlijke bijlessen het meest doeltreffend, omdat elke minuut van de tijd van de leraar aan de specifieke leerling wordt besteedt.

Tenslotte zijn online bijlessen een goedkoper alternatief voor bijlessen in persoon. Bij individuele online bijlessen hoeft de bijlesgever zich niet te verplaatsen en kan hij meerdere sessies per week inplannen. Daardoor rekent hij de leerlingen meestal minder per uur aan. Online groepslessen zijn meestal ook goedkoper dan hun klassikale tegenhangers, maar ze hebben wel met dezelfde nadelen te kampen.

Veel leraren op Superprof bieden de eerste les gratis aan, dus gebruik deze tijd om te bespreken wat je precies uit je bijlessen wilt halen, op welke manier je graag leert, en wat je precies nodig hebt om te leren. De potentiële leraar kan uitleggen hoe hij graag te werk gaat, wat hij aanrekent, en waarmee hij je kan helpen.

Het is altijd een goed idee om, voordat je contact met een leraar opneemt, uit te stippelen wat je van hem of haar verlangt. Wat het budget betreft, worden de tarieven van de leraren bepaald door waar ze werken, wat ze doceren, de niveaus waarop ze les geven, hun kwalificaties, en hun ervaring als leraar.

Als je uiteindelijk je leraar moet kiezen, kan het zinvol zijn om op je gevoel af te gaan, zolang ze binnen je budget blijven en voldoen aan je andere criteria. Je leert immers veel beter van iemand met wie je goed kunt opschieten dan van iemand die je niet mag, dus probeer na te gaan of ze een goede indruk achterlaten na de eerste ontmoeting.

Leer online programmeren op Superprof en ga aan de slag met een programmeer cursus.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.