"Elke idioot kan code schrijven die een computer kan begrijpen. Goede programmeurs schrijven code die mensen kunnen begrijpen." - Martin Fowler

Programmeren en web development zijn vakgebieden waar ervaring een grote rol speelt. Gelukkig kan iedereen leren coderen.

Je kunt online leren coderen, en of je nu een absolute beginner bent of al het één en ander van programmeren weet, er zijn genoeg bronnen die je kunt raadplegen om te leren programmeren.

Ongeveer 95% van de Nederlandse huishoudens heeft minstens één mobiele telefoon. Dit is in tien jaar tijd met 16% gestegen. Nu er zo veel apps gebruikt worden, is de vraag naar app en UI developers explosief gestegen, waardoor het een essentiële vaardigheid is geworden.

In dit artikel bekijken we enkele van de websites die beginnende programmeurs zouden moeten bezoeken.

Ontdek hoe je online kunt leren coderen.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Sites met programmeercursussen

Er bestaat geen twijfel over dat sommige sites veel populairder zijn dan andere.

Leren coderen via MOOC's en educatieve websites
Met MOOC's en educatieve websites kun je vanuit je eigen huis leren coderen. (Bron: Unsplash.com)

In het algemeen geldt: hoe beter een website, hoe hoger hij in de Google ranglijst komt, zodat anderen hem gemakkelijker kunnen vinden. Toch is het soms nuttig om een tweede opinie te krijgen.

OpenClassrooms

OpenClassrooms is een geweldige plaats om te beginnen met programmeren. Deze educatieve website bevat honderden cursussen programmeren op alle niveaus.

Beginners kunnen hier de basis van programmeren leren en websites maken met HTML en CSS. Er zijn ook cursussen van een gemiddeld niveau over het ontwerpen van web-apps met ReactJS, het schrijven van JavaScript en het maken van CSS animaties, bijvoorbeeld. Natuurlijk moet je voor deze cursussen de basisprincipes van JavaScript en CSS kennen. Vergeet niet dat er tal van verschillende programmeertalen zijn: HTML, CSS, JavaScript, Java, PHP, Python, Ruby, C, C++, enz.

Afhankelijk van de programmeertaal kun je web- en mobiele apps, gebruikersinterfaces, webpagina's, programma's, enz. ontwikkelen. Houd er rekening mee dat je niet na slechts een paar lessen zult kunnen coderen. Het kan erg lang duren voor je de nodige kennis hebt verworven. Je moet ook steeds bijleren, want de technologie ontwikkelt zich steeds verder.

De OpenClassroom cursussen zijn gratis, maar je moet een kleine vergoeding betalen voor je certificaat.

Codecademy: Eén van de beste websites om te leren coderen

Codecademy biedt talloze leuke en vermakelijke activiteiten waarmee je kunt leren coderen. Je kunt onder andere HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python, SQL, Ruby, C++, R, C#, Swift, enz. leren.

De lessen wisselen meestal theorie en praktijk af, en net als de andere diensten zijn de lessen gratis, maar moet je wel betalen voor je certificaat.

Fouten opsporen bij het leren coderen
Als je bij het programmeren een probleem ontdekt, kun je de oplossing vrij gemakkelijk online opzoeken. (Bron: Unsplash.com)

Wil je leren programmeren van een professional?

Zoek eens naar leraren op Superprof!

Ontdek hoe je gratis kunt leren coderen.

Leraren vinden met Superprof

Onze website helpt je om leraren te vinden.

Zoeken naar leraren om te leren coderen
Met sites als Superprof kun je professionele leraren vinden die je helpen om te leren coderen. (Bron: Unsplash.com)

Wat je ook wilt leren, er is altijd een ervaren en gekwalificeerde leraar te vinden.

Je kunt online bijles krijgen via de webcam of in persoon, en verder kun je op onze blog meer te weten komen over allerlei verschillende onderwerpen (wat je nu aan het doen bent). Je kunt ook leraren zoeken op basis van je huidige niveau.

Om echt goed te kunnen programmeren moet je hard werken en studeren. Een leraar van Superprof kan zijn lessen volledig op jou afstemmen, dus aarzel niet om contact op te nemen met onze gekwalificeerde en ervaren leraren!

Khan Academy

Khan Academy is één van de populairste leerplatforms op het internet. Het is een geweldige website.

De website bevat cursussen over computerprogrammeren en computerwetenschappen en daarnaast kun je ook verschillende programmeertalen leren, waaronder Javascript.

De introductielessen zijn de beste plek om te beginnen.

Code.org

Code.org is een website waarvan de lessen gericht zijn op scholieren. Kinderen tussen 4 en 8 jaar kunnen hier leren over informatica en programmeren. Net als met vreemde talen en muziek is het altijd goed om al op jonge leeftijd te beginnen. De kinderen kunnen zowel op school als thuis genieten van de lessen van Code.org.

Ontdek meer over leren coderen via video tutorials.

Andere sites om te leren programmeren

Er zijn ook meer algemene websites met cursussen en lessen over coderen en programmeren. Zoals we al eerder opmerkten, moet je veel studeren om echt goed te kunnen programmeren.

Dit zijn nog een paar websites waar je kunt leren over programmeerlogica, coderen, en app development.

Udemy

Udemy is één van de beste sites om te leren coderen.

Het platform biedt zowel gratis als betalende cursussen en er worden vaak aanbiedingen en kortingen gegeven, dus kijk regelmatig of er cursussen zijn waar je belangstelling voor hebt.

Of je nu wilt leren hoe je videospelletjes codeert, een e-commerce site maakt, of mobiele apps ontwikkelt, Udemy is een geweldige plek om te beginnen.

Coursera

Coursera bevat een heleboel gratis online cursussen van hogescholen en universiteiten.

Het is echt geweldig om Java, C++, of Python te leren zonder een cent uit te geven. Je kunt zo veel leren met een beperkt budget.

Hoewel de cursussen gratis zijn, moet je wel betalen voor je certificaat.

General Assembly Dash

General Assembly Dash biedt online cursussen om te leren over C, Python, en web development.

Online hulpbronnen om te leren coderen
Met zo veel online hulpbronnen kun je ontzettend veel leren over programmeren. (Bron: Unsplash.com)

Cursus programmeren beginners - ga aan de slag met een cursus voor beginners!

Door projecten te voltooien leer je meer over programmeren, waardoor het een goede site is om als beginner over web development te leren.

Code Conquest

We kunnen niet over programmeren spreken zonder Code Conquest te vermelden. Op deze site staan veel gratis lessen over coderen. Je kunt er kennis opdoen van HTML, CSS, JavaScript, PHP, Ruby, MySQL, Python, en Swift.

Code Conquest is een goede site om te leren programmeren en meer te weten te komen over het web.

Er zijn dus online heel wat plaatsen waar je kunt leren programmeren. Ga dus na welke programmeertaal het meest geschikt is voor jou en zoek naar cursussen.

Privélessen coderen met een leraar

Zoals eerder vermeld zijn er duizenden leraren beschikbaar op Superprof die je allerlei verschillende soorten programmeertalen kunnen aanleren. Bovendien kun je individuele lessen, online lessen of groepslessen krijgen. Elk soort bijles heeft zijn voor- en nadelen, dus moet je eerst onderzoek doen voor je een privéleraar inhuurt.

Groepslessen zijn geweldig voor wie een beperkt budget heeft, aangezien je de kosten van de lessen kunt delen met de andere leerlingen in de klas. Dit betekent natuurlijk niet dat elke sessie individueel op jou afgestemd is, op wat je precies wilt leren, en op welke manier je graag leert, maar het is wel aanzienlijk goedkoper dan sommige van de andere opties.

Individuele lessen daarentegen, zijn doorgaans de duurste optie. Dit komt omdat je betaalt voor maatwerk en een leraar die elke les afstemt op jou en je favoriete leerstijl. Bovendien zal de bijlesgever vaak naar zijn leerlingen afreizen en deze kosten worden in zijn tarieven verrekend. Over het algemeen zijn individuele bijlessen het meest doeltreffend, aangezien elke minuut aan de specifieke leerling besteed wordt.

Tenslotte zijn online bijlessen een goedkoper alternatief voor zowel persoonlijke bijlessen als groepsbijlessen. Bij individuele online bijlessen hoeft de leraar zich niet te verplaatsen en kan hij meerdere sessies per week inplannen, zodat hij de leerlingen meestal minder per uur aanrekent. Ook online groepsbijlessen zijn meestal goedkoper dan hun klassikale tegenhangers, maar ze hebben wel met dezelfde nadelen te kampen.

Veel leraren op Superprof bieden de eerste les gratis aan, dus gebruik deze tijd om te bespreken wat je precies uit je bijlessen wilt halen, op welke manier je graag leert, en wat je precies nodig hebt om te leren. De potentiële leraar kan uitleggen hoe hij graag te werk gaat, wat hij aanrekent, en waarmee hij je kan helpen.

Het is altijd een goed idee om, voordat je contact met een leraar opneemt, uit te stippelen wat je van hem of haar verlangt. Wat het budget betreft, worden de tarieven van de leraren bepaald door waar ze werken, wat ze doceren, de niveaus waarop ze les geven, hun kwalificaties, en hun ervaring als leraar.

Als je uiteindelijk je leraar moet kiezen, kan het zinvol zijn om op je gevoel af te gaan, zolang ze binnen je budget blijven en voldoen aan je andere criteria. Je leert immers veel beter van iemand met wie je goed kunt opschieten dan van iemand die je niet mag, dus probeer na te gaan of ze een goede indruk achterlaten na de eerste ontmoeting.

Ontdek meer over jezelf leren coderen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.