Al eeuwen lang hebben grote denkers zich beziggehouden met aspecten van de economie. Deze geniale mensen hebben allerlei boeken op dit terrein gepubliceerd. Je hebt daardoor heel wat hulpbronnen om je begrip van economie te verruimen. Dat geldt of je een nieuweling bent in dit veld of al een eind op de universiteit op weg bent.

Er zijn nog allerlei andere manieren om meer van economische principes te leren, zoals;

  • blog posts
  • podcasts
  • online nieuwsberichten

Toch is het verstandig om de scala aan boeken te lezen die door topeconomen zijn geschreven. Zij geven je een dieper begrip van de fundamentele principes en theorieën van de economie dan een leuke en informatieve blog post.

De boeken hieronder zijn een aantal van de beste een meest instructieve boeken over economie, beschikbaar in Ebook, paperback of boekformaat. Ze zullen je zeker helpen met je studies.

De beste leraren Economie beschikbaar
Adam
4,9
4,9 (38 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isa
4,9
4,9 (16 reviews)
Isa
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
4,9
4,9 (22 reviews)
Josephine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (14 reviews)
Mick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (8 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (11 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
4,9
4,9 (8 reviews)
Julia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (6 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (38 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isa
4,9
4,9 (16 reviews)
Isa
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
4,9
4,9 (22 reviews)
Josephine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (14 reviews)
Mick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (8 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (11 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
4,9
4,9 (8 reviews)
Julia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (6 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Lees de Meest Beroemde Economie Boeken

Freakonomics: Een Tegendraadse Econoom Ontdekt de Verborgen Kant van Bijna Alles - Steven Levitt en Stephen J. Dubner

Freakonomics bracht voor het volk economie tot leven door een samenvoeging van ongebruikelijke onderwerpen zoals popcultuur en economie. Het is geschreven door de econoom Steven Levitt en de journalist Stephen J. Dubner en gaat over uiteenliggende gebieden van de economie van drugs dealen tot de socio-economische patronen van namen geven aan kinderen.

Bijles economie, neem een kijkje op Superprof.

Steve Levitt presenteert Freakonomics op Dell World
Steve Levitt presenteert Freakonomics op Dell World 2012 | bron: Wikipedia Commons

Dit boek heeft evenwel zijn critici en sommigen ervan beweren dat het werk meer te maken heeft met sociologie dan met economie. Al heeft het boek zijn tegenstanders waarvan er sommigen beweren dat het boek meer te maken heeft met sociologie dan met economie, toch is Freakonomics enorm populair gebleven, en er zijn inmiddels meer dan vier miljoen exemplaren van verkocht. Daarnaast heeft het boek ook een opvolger, Superfreakonomics, en er zijn ook regelmatige podcasts die worden gehost door Stephen J. Dubner.

Als je op zoek bent naar wat inspiratie of motivatie om te ervaren waarom economie interessant kan zijn dan is dit een schitterend boek.

Hoeveel is genoeg? - Robert Skidelsky

Robert Skidelsky heeft veel geschreven over Keynes. Er is een driedelige biografie van de grote econoom uitgegeven en tevens een verkorte versie in één band met bovenstaande naam.

Beide uitgaven bieden een prima overzicht van het leven van Keynes. Maar wie zoekt naar een verkorte versie heeft meer aan de eendelige versie. Het biedt een uitstekende inleiding over de econoom wiens naam bij velen bekend is, maar wiens beleid in de hedendaagse cultuur als onbekend moet worden omschreven.

Bijles economie Enschede, neem lessen op Superprof.

Kapitaal in de 21e eeuw - Thomas Piketty

Thomas Piketty, een Franse econoom levert in dit boek een grondige beschrijving van welvaart en de inkomensverschillen. Hij behandelt inkomensongelijkheid sinds het begin van de industriële revolutie in Europa en in de Verenigde Staten en stelt dat in principe welvaart sneller lijkt te groeien dan het tempo van economische productie.

Piketty stelt als conclusie voor dat economische of politieke instabiliteit door regeringen kan worden tegengegaan door een wereldwijde weeldebelasting in te stellen.

De Beste Economie Boeken door Zwaargewichten in het Vak

De welvaart van landen - Adam Smith

Dit werk van Adam Smith werd eerst uitgegeven in 1776, maar zijn invloed is al eeuwenlang merkbaar. Het boek wordt als een belangrijke hoeksteen binnen de school van de klassieke economie beschouwd.

Een breed scala van onderwerpen wordt behandeld, zoals de vrije markt, productiviteit en arbeidsverdeling. Het boek stelt dat de welvaart van een land uit zijn goederen en diensten wordt verkregen.

tekst uit boek van Keynes
Een uittreksel uit De Welvaart van Landen, een van de beste economie boeken voor klassieke economen. | bron: Shaylor op Flickr

The General Theory of Employment, Interest and Money - John Maynard Keynes

Alhoewel je misschien de biografie van Keynes door Robert Skidelsky (zoals hierboven besproken) hebt gelezen zul je misschien een stapje verder willen gaan en bijvoorbeeld dit boek John Maynard Keynes lezen. Helaas heb ik er geen Nederlandse vertaling van kunnen vinden!

In The General Theory of Employment, Interest and Money legt Keynes terminologie uit die door velen beweerd wordt de basis te vormen van de macro-economie die we vandaag de dag kennen. Door de heldere schrijfstijl en het ontbreken van wiskundige elementen moet het ook voor economie leerlingen beheersbaar zijn.

Ons feilbaar denken - Daniel Kahneman

Daniel Kahneman, van opleiding een psycholoog, heeft veel bijgedragen op het terrein van de economie, zelfs zoveel dat hem in 2002 de Nobelprijs voor economie werd toegekend. Zijn boek Ons feilbaar denken vat het werk samen dat Kahneman en zijn college de wijlen Amos Tversky decennialang hebben uitgevoerd.

In essentie stelt het boek dat menselijke wezens niet de volledig verstandelijke besluitmakers zijn zoals eerder beweerd door veel economen. Zijn werk kan in drie verschillende stadia beschreven worden:

  • stadium één focusseert zich op hoe mensen vatbaar zijn voor verstandelijke vooringenomenheid.
  • stadium twee belicht het feit dat individuen vaak niet handelen op de wijze die economen en economische principes over het algemeen hebben aangenomen. Kahneman stelt dat individuen meer volgens zijn prospect theorie handelen.
  • stadium drie richt de aandacht op het begrip geluk in het werk van Kahneman.

Ons feilbaar denken is een prachtig en erg onderhoudend boek. Het stelt wel een aantal van de kernfuncties van economisch denken aan de kaak, vooral het begrip van de rationele mens.

Het menselijk handelen: een economische verhandeling - Ludwig von Mises

Het menselijk handelen: een economische verhandeling door de Oostenrijkse econoom Ludwig von Mises pleit voor vrije markten uitgaande van de studie van praxeologie, de studie van doelbewuste menselijke beslissingen.

Dit boek is uitgegeven in 1949. Mises stelt dat veel van de technologische vooruitgang en welvaartsgroei in de afgelopen tweehonderd jaar komt van de principes van de vrije markt economie.

In dezelfde lijn pleit Mises tegen regerings-regulering en inmenging met de economie. Het boek is misschien niet een werk waar Keynes fans vanzelfsprekend door aangetrokken worden. Toch is het een krachtig boek geschreven door een zeer gerespecteerde en invloedrijke econoom.

Bijles economie in Amersfoort, Superprof helpt je verder.

stapels leerboeken
Je kunt je begrip van het onderwerp door het lezen van gezaghebbende economie boeken sterk verbeteren | bron: Homero Nunez Chapa, Public Domain Pictures

Andere Nuttige Economie Boeken

De economie van de overvloed - John Kenneth Galbraith

De Harvard econoom John Kenneth Galbraith richtte zich in dit boek uit 1958 op het naoorlogse Amerika. Het boek vangt aan met de stelling "Weelde heeft zo zijn voordelen." en gaat voort om deze stelling te bespreken.

Deze bestseller benadrukt de economische ongelijkheid tussen de betrekkelijk rijke privésector en de arme publieke sector. Het werk van Galbraith’s populariseerde zelfs termen zoals "conventionele wijsheid."

Als je in de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten geïnteresseerd bent of dit onderwerp  als deel van een studie economie moet bestuderen, dan raad ik je aan De economie van de overvloed lezen!

The Great Transformation: The Political and Economic Origins of Our Time - Karl Polanhi

Dit boek beschrijft deels economische geschiedenis en is deels een sociologische werk. Het is volgens mij nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Karl Polanyi kijkt erin naar de veranderingen die door de Industriële Revolutie zijn veroorzaakt, zowel van een economisch als van een sociaal perspectief.

Het boek pleit sterk tegen vrije markten. Lees dit nuttige werk vooral als je geïnteresseerd bent in het leren over economie in het verband van globalisering.

Kapitalisme, socialisme, en democratie - Joseph Schumpeter

Dit werk over economie en sociologie heeft de tand des tijds doorstaan en is tientallen jaren na zijn uitgave nog steeds relevant.

Schumpeter pakt zoals de titel al aangeeft brede onderwerpen zoals kapitalisme en socialisme aan. Hij weigert in de hoek te worden gedrukt waarin beide kanten voordelig worden belicht en pleit juist het tegenovergestelde. Dat maakt dit werkt intrigerend en overtuigend.

Universiteitsbibliotheek
Bibliotheken kunnen een prima plek zijn om beroemde economieboeken te vinden. | bron: Amelie Ohlrogge op Unsplash

Kies de Beste Economie Boeken Voor Jou

Welke economie boeken je uitzoekt om te lezen zal afhangen van de volgende overwegingen:

  • welk concept uit de economie je het meest ondersteunt, bijvoorbeeld die van Keynes of Friedman
  • of de boeken deel uitmaken van je basislessen of het universiteit lesplan
  • welke onderwerpen door het boek worden behandeld zoals gedragseconomie of macro-economie
  • hoe gemakkelijk het boek te lezen is.

Iedere serieuze econoom zal waarschijnlijk wat tijd willen besteden aan het lezen van boeken van alle kopstukken op economisch gebied. Daardoor zul je de gedachten van elke schrijver op het gebied van economie theorie beter kunnen begrijpen. Als je studie nog niet zover gevorderd is zul je waarschijnlijk niet zoveel tijd er aan kunnen besteden.

Als dit het geval is is het misschien beter om de titels te kiezen die je het meeste aanspreken. Je kunt daardoor op de hoogte gebracht worden van onderwerpen in de economie die je niet kende of niet eerder had overwogen.

Waarschijnlijk kun je door een boek als Freakonomics te lezen de economie beter als een sociale wetenschap bezien

Als je meer over een bepaalde beroemdheid in de economie en zijn theorieën (zoals bijvoorbeeld Adam Smith en zijn "onzichtbare hand") wilt weten dan kun je ook een bijlesleraar in de arm nemen. Op Superprof vind je allerlei ervaren bijlesleraren die je graag helpen om je kennis van schrijvers en concepten op het gebied van de economie uit te breiden.

Lees over belangrijke krediet-crises!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!