Dag allemaal, ik heet Ludvic R. en ben zowel profgitarist als gitaarleraar in Parijs. Ik ben inmiddels 8 jaar gitaarleraar en daardoor gewend telefoonconversaties te hebben met klanten die van plan zijn gitaar te leren spelen.

Aangezien ik voornamelijk aan beginners les geef, zijn het vaak dezelfde vragen die ik moet beantwoorden:

 • Hoe lang zal het duren om gitaar te leren spelen?
 • Hoe lang duurt het tot ik deze song kan spelen?
 • Hoe lang duurt het tot ik het goed kan?
 • Hoeveel tijd kost het om deze techniek onder de knie te krijgen?
 • Ben ik te oud om te beginnen?
 • En vooral: wanneer zou ik gitaar moeten spelen?

Hoeveel uren gitaarles zijn eigenlijk nodig? Het klinkt misschien gek, maar ik worstel echt met deze vragen, al begrijp ik heel goed wat er bedoeld wordt. Alles beschouwd is het goede antwoord heel simpel: er is geen antwoord.

Misschien vraag je je ook af op welke leeftijd je het beste zou kunnen beginnen!

gitaar geleund tegen een boom
Gitaar spelen leer je door het te doen | bron: picjumbo op Pexels

Het is niet mogelijk om een concreet antwoord op zulke vragen te geven, simpelweg omdat elk geval weer anders is. Iedere professionele musicus kan je vertellen dat je nog altijd beter kunt worden, hoe goed je ook een muziekinstrument kunt bespelen.

Als je de grote variëteit aan muziekstijlen bekijkt ligt daar nog meer waarheid in. Dat maakt muziek nu juist een lange termijn passie.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (8 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (8 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het Gaat Niet om Hoe Lang het Duurt: Veel Belangrijker is Hoeveel Tijd je Besteedt aan Gitaarspelen

Hoe lang duurt het voor je gitaar kunt spelen? Dat hangt ervan af. Iedere persoon is anders en er is dus geen algemeen antwoord te geven. Ik begrijp evenwel waar de vraag vandaan komt en zal mijn ervaring weergeven van wat ik met mijn studenten heb meegemaakt.

Laten we beginnen door aan te nemen dat het er niet om gaat hoe lang het duurt, maar hoeveel inspanning vereist wordt. En daarvoor gebruik ik een simpele methode die snel resultaat laat zien: om snel gitaar te leren spelen kun je de DEIM methode gebruiken:

D is voor de doelstelling die je jezelf hebt gesteld, EI is voor de Eigen Investering, en M is voor je Motivatie.

Mijn Tips om Sneller Gitaar te Leren Spelen

1 – DOELSTELLINGEN van het Gitaar Leren Spelen

Leren tokkelen op je instrument

Sommigen beginnen met de doelstelling om de grondbeginselen van het gitaarspelen en eenvoudige open akkoorden te leren zodat je een simpele akkoord opbouw kunt spelen en ook ritmische patronen van gemakkelijke folk, rock of pop liedjes. Er is vaak interesse naar songs zoals “No woman No cry” van Bob Marley, “What’s Up” door 4 Non Blondes, “Knockin’ on Heaven’s Door” door Bob Dylan, “Come As You Are” van Nirvana enzovoort.

Muziekgroepen hebben het gitaarspelen niet op een dag geleerd

vrouw speelt gitaar
Hoe meer je oefent hoe beter je gaat spelen | bron: Pixabay

Ik zou nog meer voorbeelden kunnen noemen, maar de lijst zou eindeloos zijn. Het is echter niet altijd mogelijk om ze helemaal en gestructureerd te spelen.

Zelf heb ik een twaalfdelige cursus samengesteld. Elk deel duurt een uur en heeft als doel om mijn studenten alle middelen en gewoonten aan te reiken die ze nodig hebben om goed te leren spelen.

Let op: je zult je doelstellingen niet behalen door gewoon naar je gitaarlessen te gaan. Je moet heel gemotiveerd blijven en thuis zo regelmatig mogelijk oefenen (gitaarles Amsterdam).

Als leraar is het mijn taak om de student in dit leerproces te begeleiden.

Misschien treed ik in herhaling, maar dergelijke dingen moet je per geval bekijken. Sommige studenten hebben meer vrije tijd of meer aanleg dan anderen. De leeftijd speelt ook een rol, al is het nooit te laat om te leren gitaarspelen!

Drie maanden is voldoende voor degenen die flink gemotiveerd zijn om te kunnen gaan "jammen".

In Staat Zijn om Gitaar Solos te Kunnen Spelen

Sommige mensen willen een stuk verder gaan en leren om complexe gitaarstukken te spelen waarin uitvoerige arpeggio's, fret akkoorden, gecompliceerde ritmepatronen of zelfs solo's voorkomen!

Ik raad ze aan om tenminste drie series van 12 gitaarlessen (eventueel online gitaarles) te nemen om deze technieken onder de knie te krijgen. Dit komt overeen met een heel jaar les.

Uiteraard geldt dit alleen als je in staat bent om veel tijd in je oefeningen te investeren en als je motivatie zich op een hoog peil bevindt.

2 – Eigen Investering: Leven Volgens de Doelstellingen die je Jezelf hebt Gesteld

Iedereen heeft een verschillend levensritme. We hebben allemaal verplichtingen wat onze relaties, families, vrienden, werk, hobby's en leefgemeenschap betreft. Dat betekent dat er verschillen zijn wat betreft de hoeveelheid tijd die iemand in zijn bezigheden kan steken.

Vaak hoor ik studenten zeggen: "Sorry, ik had deze week nauwelijks tijd om mijn gitaar aan te raken!" Ik heb daar echt geen problemen mee. Soms is dat gewoon het geval.

Je moet echter wel beseffen dat op den duur de hoeveelheid tijd die je investeert in het spelen belangrijker is dan wat er tijdens de lessen gebeurt. Ik denk dat het zeker twee tot driemaal belangrijker is. Het is daarom van belang om je te richten op je oefentijd thuis. Plan vooruit en maak tijd vrij om je af te kunnen zonderen van ander dingen om aan je gitaarvaardigheden te werken.

De hoeveelheid tijd die je eraan kunt besteden beantwoordt de "hoe lang" vraag al voor de helft. Hoe meer tijd je investeert in de gitaar te leren spelen, des te sneller zal je dat punt bereiken.

Over het algemeen raad ik minstens een half uur dagelijkse gitaaroefeningen aan.

3 – Motivatie om Snel Gitaar te Leren Spelen

Dit derde punt laat je heel snel het verband zien met de andere punten. Je doelstellingen hebben samenhang met de tijd die je eraan besteedt, en dat is weer verbonden met je motivatie.

Het antwoord wat dit onderwerp betreft is heel simpel: hoe gemotiveerder je bent hoe beter. Geef nooit op als het lastig wordt!

jonge vrouw probeert gitaar te spelen
Raak niet gefrustreerd als het minder snel gaat als gedacht | bron: Pexels

Geef het leren niet op als je moeilijkheden ondervindt!

De Grondbeginselen van het Gitaar Leren Spelen

Tablaturen (tabs) lezen

Een gitaar tablatuur (of afgekort 'tab') lijkt veel op een normale notenbalk maar heeft zes lijnen in plaats van vijf. Elk van de lijnen geeft een gitaarsnaar weer.

Je leest of schrijft getallen op deze lijnen die aangeven waar je op de gitaarhals (die door fretten verdeeld is in twintig vlakken) moet drukken terwijl je de snaren aanslaat.

gitaar tablatuur en muziek toonladder
| bron: Hyacinth op Wikimedia Commons

De tablatuur is een universeel notitiesysteem dat het gemakkelijk maakt om akkoorden te beschrijven maar ook riffs en arpeggio's. Let op: schrijf nooit in de ruimte tussen de lijnen.

De lage E snaar (de dikste snaar, geplaatst bovenaan de hals) wordt weergegeven aan de onderkant van de tablatuur.

De hoge E snaar (de dunste, onderaan de hals) staat meestal aan de bovenkant van de tablatuur.

Je kunt door van onder naar boven te gaan de overeenkomst vinden tussen de tablatuur lijnen en hun noten:

 • 1e snaar (onderaan): lage E snaar
 • 2e snaar: A snaar
 • 3e snaar: D-snaar
 • 4e snaar: G-snaar
 • 5e snaar: B-snaar
 • 6e snaar (bovenaan) hoge E snaar

Op een tablatuur zijn de lijnen dus omgekeerd in verhouding tot de snaren op een gitaarhals. Misschien lijkt dit een beetje onhandig als je gitaar begint te spelen, maar wees gerust, je raakt er heel snel aan gewend!

Op de Guitarezero website staat een tip om dit minder verwarrend te maken:

“Om het probleem te omzeilen kun je de gitaarhals naar je toe kantelen zodat de lage E snaar zich in dezelfde positie bevindt als op de tablatuur. Doe dit uiteraard alleen zolang tot je het verband ziet met de tablatuur.”

Als je een tab leest moet je begrijpen dat een "0" betekent dat je een open snaar moet spelen, dat wil zeggen zonder met je vinger op een fret te drukken. De "1" verwijst naar de eerste fret die zich meteen na de brug bovenaan de hals bevindt. Hogere nummers geven dan natuurlijk de volgende fretten weer.

Een tablatuur wordt vaak aangevuld met een notenbalk in de G-sleutel om een muzieknotitie toe te voegen (hele, halve en kwartnoten enzovoort).

Tenslotte moet je weten dat je een gitaar tablatuur van links naar rechts leest. Je zult vaak verschillende nummers boven elkaar zien staan. Dat betekent dat je twee of meer noten tegelijk moet spelen terwijl je op verschillende gitaarsnaren tegelijk drukt.

Gitaarspelen: Hoe Akkordenschema's te Lezen

Laten we nu een kijkje nemen naar het akkoordschema. Deze geeft de gitaarsnaren weer zoals ze eruit zien als je de gitaar vertikaal houdt en naar de hals kijkt.

lijst van gitaar akkoorden
Een overzicht van standaard gitaar akkoorden | bron: Wikimedia Commons

Het akkoordschema is wordt als volgt weergegeven:

 • de vakken van de gitaarhals staan horizontaal
 • de snaren staan verticaal, met van links naar rechts de lage E tot en met de hoge E
 • de dikste horizontale lijn net boven het hoogste vak wordt de brug of de topkam genoemd, en geeft de "0" weer of een noot gespeeld met een open snaar, weet je nog?

In dit notitie systeem geven de stippen aan waar vingers op de vakken geplaatst moeten worden om op de snaren te drukken.

De stippen geven de vingerplaatsing weer volgens het onderstaand systeem:

 • T: duim (thumb)
 • 1: wijsvinger
 • 2: middelvinger
 • 3: ringvinger
 • 4: pink

Laten we tenslotte controleren of je dit systeem begrijpt door middel van het bekijken van het E mineur akkoord, een van de meestvoorkomende gitaarakkoorden. Hier staat het akkoordenschema:

E-mineur, een klassiek beginnersakkoord!

 • eerste stip (A2): speel de A-snaar terwijl je je middelvinger in het tweede vak van boven indrukt
 • tweede stip (D2): speel de D-snaar met je ringvinger terwijl je deze ook in het tweede vak indrukt
 • alle andere snaren moeten als open snaar bespeeld worden

Voeg je bij andere beginnende gitaristen die op latere leeftijd hun liefde voor het spelen ontdekken!

Verschillende Gitaartypen

Hier is wat algemene informatie over gitaren dat misschien wel van pas kan komen voordat je met spelen aanvangt.

Een akoestische en een elektrische gitaar | bron: Oleg Magni op Pexels

Gitaren hebben meestal zes snaren. Als ze gestemd zijn zullen ze van laag naar hoog de "open" noten E A D G B E laten horen. Je kunt de klank van een snaar verhogen door met je vinger op een van de vlakken op de gitaarhals te drukken.

De Akoestische of Klassieke Gitaar

Deze gitaar heeft zes snaren. De drie hoogst gestemde snaren zijn meestal van nylon, terwijl de drie laagst gestemde van nylon omwonden met metaal zijn. Hierdoor worden ze zwaarder en daardoor de klank lager.

Gitaarles Rotterdam

De Flamenco Gitaar

De snaren van deze gitaar zijn identiek aan die van de klassieke gitaar. Het heeft daarnaast op de klankkast een beschermplaat tegen krassen die de gitarist soms aanslaat in het ritme van de muziek.

De Steel (of “folk”, of “jazz”) Gitaar

De nek van deze gitaar is smaller dan dat van de klassieke en de flamenco gitaar. Alle snaren zijn van metaal gemaakt. Een jazz gitarist zal over het algemeen de snaren met een plectrum of duim en vinger plectra (die op de vingers en de duim worden geschoven) spelen. Meestal wordt dit type gitaar (in tegenstelling met de vorige) staande bespeeld.

De Elektrische Gitaar

Deze wordt overal als symbool van de rockmuziek gezien. Een elektronisch systeem vangt de snaartrillingen op en stuurt ze naar een versterker. Deze gitaarmodellen zijn van schakelaars en knoppen voorzien waarmee het volume, de toonregeling en geluidsvervorming kunnen worden bepaald.

Ontdek hoe Superprof je van dienst kan zijn als je als oudere gitaar wilt leren spelen ...

Gitaar Riffs Leren Spelen

Als je eenmaal de basisakkoorden onder de knie hebt kun je wat moeilijkere dingen aanpakken. Daarbij horen gitaar riffs, ofwel korte muzikale patronen die een combinatie van noten of akkoorden zijn.

man speelt buiten op gitaar
Heerlijk buiten gitaarspelen | bron: Thiago Borges op pxhere

Je zult de plectrum leren kennen waarmee je de snaren in plaats van ze aan te slaan met je nagels of vingertoppen naar voren kunt trekken.

Er is veel te zeggen over hoe je plectrum vast te houden, maar denk er vooral aan dat je het alleen tussen duim en wijsvinger vastpakt.

Allerlei websites laten zien hoe je gitaar riffs kunt spelen, maar ik raad aan om een privéleraar op te zoeken. Je zult daardoor heel wat sneller op gang komen dan door zelf onderwijs.

Plaatsing van de Hand bij het Gitaarspel

Er zou een heel artikel kunnen worden gewijd aan het laten horen van prachtige akkoorden door de juiste plaatsing van handen en vingers. Zonder zoals in een gitaarles elk detail te noemen hoe dat zou moeten gebeuren willen we wijzen op het volgende:

Een duidelijke en heldere klank kan alleen gemaakt worden door flink op de snaren te drukken. Maak je geen zorgen als het harder aanvoelt dan je eerst dacht. Je zult er snel aan gewend raken. Druk de snaar zo dicht mogelijk bij de volgende fret (naar de klankkast toe gezien) aan. Daardoor zul je ongewenste en onplezierige trillingen voorkomen.

Gitaar Leren Spelen met een App: Kan dat Echt?

Je kunt je wel voorstellen dat de apps markt het spelen van een instrument niet over het hoofd heeft gezien! Je kunt allerlei apps op je smartphone laden die van hulp zijn met het leren om gitaar te spelen.

Coach Guitar is beschikbaar op de App Store. Het is een visuele lesmethode die je helpt om te leren hoe je beroemde songs op je akoestische of elektrische gitaar kunt spelen. Vooral leuk is het feit dat het gratis is! Daardoor kun je het zonder hinder naast je gewone gitaarlessen met een leraar gebruiken.

Android gebruikers kunnen met Ultimate Guitar: Chords & Tabs een enorme catalogus van gitaarakkoorden aanspreken. Meer dan 1 miljoen akkoorden worden erop weergegeven. Het is niet gratis (ongeveer een euro per maand), maar bij dit bedrag horen dagelijkse gratis updates.

Deze app beweert dat je ermee kunt leren spelen al ben je een volslagen nieuweling. Het is al door meer dan vijf miljoen mensen gedownload. en geniet een waarderingscijfer van 4,4.

Minstens Drie Maanden Zijn Nodig om Gitaar te Leren Spelen

Ongetwijfeld begrijp je inmiddels dat de vraag niet zozeer is hoe lang het duurt om gitaar te spelen. Van veel groter belang is het om de weg daarheen te optimaliseren zodat je de tijd kunt verkorten en in het spelen zo snel mogelijk plezier kunt krijgen.

Denk eraan dat ik alleen mijn eigen mening weergeef, ook wat mijn aanbevelingen betreft. Het is niet noodzakelijkerwijs de mening van ieder andere leraar!

Je kunt met voldoende eigen inzet en motivatie binnen drie maanden simpele akkoordschema's en ritmes (al of niet vergezeld van zang) spelen.

Een jaar les geeft je voldoende vaardigheid om wat complexere stukken te spelen die uitvoerige arpeggio's en simpele solo's bevatten. Dit komt overeen met ongeveer veertig uur gitaarles (gitaarles eindhoven klik hier!).

Oefen vaak voordat je gitaarsolo's gaat spelen!

Zou je ieder gewenst stuk willen kunnen spelen? De sleutel tot zoiets spannends is om niet op te houden met oefenen!

Kijk in de tussentijd ook af en toe achterom. Je kunt dan zien hoeveel vooruitgang je gemaakt hebt en nog steeds maakt. Dit zal helpen om frustraties te voorkomen met het probleem waar je momenteel mee worstelt.

Als je je nog afvraagt op welke leeftijd je zou kunnen starten, klik dan hier!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!