In een wereld die vol zit met advies over timemanagement, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn - kan het moeilijk zijn om te weten welke strategie het beste in je leven kan worden geïmplementeerd. Persoonlijke ontwikkeling is een concept dat de menselijke geschiedenis omspant, waardoor het nog moeilijker kan worden om alle boeken, podcasts en gegevens over managementvaardigheden, communicatievaardigheden of emotionele intelligentie door te nemen.

Of je nu de zachte vaardigheden op je CV wilt verbeteren of gewoon je leven wilt verbeteren, is persoonlijke ontwikkeling een prima startpunt. Deze handleiding leidt je door enkele van de belangrijkste aspecten van het aanscherpen van je ontwikkelingsvaardigheden, van tips en advies tot bronnen die je kunt bekijken.

Vind cursussen voor persoonlijke ontwikkeling met een coach op Superprof.

De beste leraren Persoonlijke ontwikkeling beschikbaar
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roel
5
5 (8 reviews)
Roel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (11 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (4 reviews)
Ton
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jolien
5
5 (4 reviews)
Jolien
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Angela
5
5 (8 reviews)
Angela
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Carolien
5
5 (8 reviews)
Carolien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
5
5 (6 reviews)
Oussama
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roel
5
5 (8 reviews)
Roel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (11 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (4 reviews)
Ton
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jolien
5
5 (4 reviews)
Jolien
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Angela
5
5 (8 reviews)
Angela
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Carolien
5
5 (8 reviews)
Carolien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
5
5 (6 reviews)
Oussama
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is Persoonlijke Ontwikkeling?

Hardlopende vrouw
Je kunt jezelf ook persoonlijk ontwikkelen door je passie te volgen ǀ Visualhunt - Ed Yourdan

Zelfontwikkeling is een onderwerp dat de laatste jaren veel houvast heeft verworven, zowel in de maatschappij als in de economie. Hoewel de verschuiving naar de ontwikkeling van meer complexe indelingen van rijkdom en welzijn al een tijdje bezig is, zijn velen van ons nog steeds in de war over hoe ze de nadruk kunnen leggen op persoonlijke groei in hun eigen leven. De voornaamste reden hiervoor kan worden gevonden in het feit dat veel van de samenleving nog steeds moeite heeft om te definiëren wat de ontwikkeling van vaardigheden precies is.

Het idee om jezelf te ontwikkelen kan eenvoudig worden begrepen door te kijken naar de eerste regel van beleggen: investeer eerst in jezelf. Dit kan een breed scala aan verschillende 'investering' ideeën aannemen, zoals:

  • Vaardigheidstraining in onderwerpen waar je een passie voor hebt;
  • Je leiderschapsvaardigheden oefenen door een persoonlijk project aan te gaan;
  • Een trainingsroutine ontwikkelen;
  • Een nieuwe taal

Het basisidee achter al deze voorbeelden is dat je bij het actief stellen van doelen voor activiteiten die je gelukkig maken niet alleen je persoonlijke vaardigheden verbetert, maar ook gewoonweg gelukkiger en gezonder bent.

Een ander groot voordeel bij het beginnen om enige tijd wetenschappelijke, theatrale of technische vaardigheden te ontwikkelen, is de opwaardering die je zult geven aan je loopbaanontwikkeling. Hoewel persoonlijke ontwikkeling je inzetbaarheid kan vergroten door je interpersoonlijke vaardigheden en non-verbale vaardigheden te vergroten, kan het je ook leiden tot het ontdekken van verschillende loopbaanopties.

Als je nog steeds een beetje in de war bent over wat persoonlijke ontwikkelingsvaardigheden en -plannen precies zijn, ben je niet de enige. Hoewel de traditionele visie op persoonlijke ontwikkeling alleen lijkt te bestaan ​​uit het verbeteren van je vaardigheden in effectieve communicatie, conflictoplossing of verbale communicatie, heeft dit onderwerp ook veel te maken met lichamelijke gezondheid.

Hoewel het misschien niet zo expliciet is in een sollicitatiegesprek of op een CV, kan het werken aan je fysieke en mentale gezondheid ook veel voordelen hebben voor je carrière. Er zijn twee hoofdroutes die dit kan volgen: fitness of meditatie. Veel experts geloven dat sport zowel fitness als meditatie combineert. Hierin zijn inbegrepen:

  • Yoga;
  • Vechtsporten;
  • Langeafstandslopen.

Hoe Begin je met Zelfontwikkeling?

Hoewel er veel theorieën zijn over persoonlijke ontwikkeling, werd een van de meest populaire gedachtegangen opgericht door psycholoog Abraham Maslow. Wat bekend werd als de hiërarchie van behoeften werd oorspronkelijk door Maslow vastgesteld als een eenvoudige weergave van hoe mensen hun levensvaardigheden ontwikkelen. Hoewel velen op Maslow hebben gereageerd en zelfs meer experimentele methoden hebben gebruikt, is deze behoeftehiërarchie een nuttig startpunt om te begrijpen hoe je zelfevaluatievaardigheden kunt implementeren om je ontwikkelingsvoortgang te verbeteren.

Beginnend aan de onderkant van de behoeftepiramide van Maslow, moeten alle ontwikkelingsdoelen worden bereikt nadat aan de fundamentele fysiologische en veiligheidsbehoeften is voldaan. Deze omvatten benodigdheden zoals voedsel, onderdak, lichaamsbeweging, veiligheid en routine.

Een mentor kan je helpen
Cursussen in ontwikkeling kun je alleen doen of samen ǀ Pixabay - geralt

De volgende trede op de piramide gaat over liefde en verbondenheid. Hoewel deze twee concepten misschien niet zo concreet lijken als harde vaardigheden zoals programmeren of vloeiend spreken in een taal, kan het in feite een belangrijke opstap zijn naar het bereiken van je persoonlijke doelen. Het gevoel een deel van een groep te zijn, of dat nu sociaal, werk gerelateerd of familie is, is een vitale vorm van een ​​psychologisch standpunt.

Deze stap gaat hand in hand met het volgende onderdeel van de piramide van Maslow: behoefte aan waardering. Zelfontwikkeling kan niet worden gedefinieerd zonder vertrouwen en zelfrespect. Zoiets eenvoudigs als werken aan je presentatievaardigheden kan bijvoorbeeld aanzienlijk worden verbeterd door tegelijkertijd vertrouwen in jezelf op te bouwen.

Cognitieve behoeften zijn het op twee na laatste element in de hiërarchie van Maslow. Mensen hunkeren naar kennis, en daarom zou persoonlijke ontwikkeling geen verplichting op korte termijn maar op lange termijn moeten zijn. Dit kan het volgen van ontwikkelingscursussen omvatten, wat van alles kan zijn gerelateerd aan het verwerven van nieuwe vaardigheden. Het hebben van een mentor kan ook uiterst belangrijk zijn bij het ontwikkelen van persoonlijke of professionele vaardigheden. Hoewel velen voldoening vinden in zelfkennis of zelfontwikkeling, geniet de meerderheid van de mensen ervan te leren van degenen die meesters op hun vakgebied zijn.

De voorlaatste stap wordt esthetische behoeften genoemd, wat betekent de behoefte aan orde, symmetrie en schoonheid. Terwijl je een van je ontwikkelingsdoelen bereikt, zoals een marathon lopen of leren uit te blinken, is het ook belangrijk om de omgeving om je heen te ontwikkelen. Acties zoals wonen in een stad die je leuk vindt of je huis te organiseren in een persoonlijke ruimte, kunnen een belangrijk onderdeel van je ontwikkelingsplan zijn.

De laatste stap omvat zelfactualisatie, wat zich in feite vertaalt in iemand die alles bereikt wat ze willen bereiken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is persoonlijke ontwikkeling echter iets dat je elke dag van je leven moet toepassen en niet als een eindbestemming moet worden beschouwd.

Kies een Persoonlijk Ontwikkelingsplan dat bij je Past

Stel jezelf haalbare doelen
Ontwikkel een doel, plan je ontwikkeling en begin ǀ Pixabay - geralt

Leren over persoonlijke ontwikkeling kan je vaak inspireren om het in je eigen leven toe te passen. Hoewel dit een geweldige manier is om je op weg te helpen om je doelen te bereiken, zal het vertrouwen op dit gevoel je niet dichter bij het verbeteren van je persoonlijke of inzetbaarheidsvaardigheden brengen. Wat je echter wel helpt, is het stellen van doelen.

Velen van ons hebben van jongs af aan geleerd om doelen te stellen die haalbaar zijn. Het probleem met dit beetje advies is het feit dat veel mensen niet precies weten hoe ze moeten definiëren wat haalbaar is en wat niet. Hoewel hele delen van de bevolking zich voornemen gewoon niet elk weekend tv-series te kijken, of vage doelen willen stellen zoals meer beginnen te oefenen - zijn dit misschien niet de beste manieren om je vaardigheden uit te breiden.

Volgens studies van professoren Locke en Latham, hoe moeilijker en specifieker je doelen zijn, hoe groter de kans dat je met meer vastberadenheid werkt en er meer tijd aan besteed. Om een ​​voorbeeld te geven dat van je overdraagbare vaardigheden op je stressmanagement van toepassing kunnen zijn, is het stellen van een doel met de ‘Doe je best’ of ‘Probeer je uiterste best te doen’ mentaliteit niet zo effectief als meer concrete uitdagingen zoals ‘Versla je beste score’ of ‘Werk nog twee uur langer dan gisteren’.

Hoewel dit geen uitputtende handleiding is voor het plannen van je groei en ontwikkeling, zijn hier enkele tips over hoe je aan de slag kunt gaan met het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Ontwikkel een Doel

Elke succesvolle persoonlijke en professionele ontwikkelingsreis begint met degenen die doelen stellen. Persoonlijke ontwikkelingsdoelen moeten moeilijk zijn, maar haalbare doelen zijn een effectieve manier om te bepalen aan welk aspect van je leven je wilt werken.

Plan je Ontwikkeling

Of je nu deelneemt aan ontwikkelingsprogramma's, carrièreplanning of persoonlijkheidsontwikkeling - ontwikkelingsplannen moeten beginnen met het definiëren van elke stap die je moet nemen om je doelen te bereiken. Dit proces moet inhouden welke middelen je nodig hebt en hoeveel tijd het kost om elke stap te voltooien.

Start het Proces

Je hebt geen levenscoach nodig om je menselijke potentieel te bereiken. Of je je nu richt op persoonlijke ontwikkeling voor loopbaanverkenning of gewoon nieuwe vaardigheden wilt leren, wacht niet tot morgen om je persoonlijke ontwikkelingsplannen toe te passen.

Maak je ideeën waar
Plan je Persoonlijke ontwikkeling in tijd ǀ Pixabay - geralt

Hoe je je Menselijk Potentieel kunt Benutten

Het toepassen van de nieuwe gewoonte om elke dag zelfhulp te oefenen, is niet eenvoudig. Hoewel je misschien de passie hebt om je doelen te bereiken, kan uitstel veroorzaakt door een gebrek aan richting vaak leiden tot een onbeperkte vertraging van je ontwikkelingsproces. Hoewel dit absoluut geen uitputtende lijst is van het advies dat je tijdens je reis kunt implementeren, zijn hier enkele tips en materialen om in gedachten te houden.

Ontwikkel Zelfzorgrituelen

Het is niet zo ingewikkeld, noch zo pseudo-wetenschappelijk als het klinkt. Persoonlijke ontwikkeling kan zo eenvoudig zijn als elke dag enige tijd prioriteit geven aan het zorgen voor je fitheid, mentale gezondheid en carrière. Het beoefenen van mindfulness, wat de handeling van meditatie is, kan gedurende de week veel verschillende vormen aannemen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je je persoonlijk en professioneel kunt ontwikkelen met als doel de algehele stress te verlichten.

  • Maak een takenlijst voor elke dag van de week;
  • Doe mee aan meeloopstages, e.d. op andere gebieden van het professionele leven waarin je geïnteresseerd bent;
  • Probeer elke ochtend een dagboek bij te houden voordat je je dag begint.

Zelfhulpmaterialen

Middelen voor zelfontwikkeling zijn er in een aantal verschillende vormen, allemaal afhankelijk van wat voor soort ontwikkeling je zoekt. Hoewel het enorme aantal zelfhulpboeken en -cursussen verrassend kan zijn, kan het beperken van een aantal materialen gemakkelijker worden gemaakt door te kiezen welk aspect van je leven je wilt verbeteren: professionele vaardigheden, persoonlijke doelen of zelfkennis.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!