Leermanagementvaardigheden bovenop het leren om jezelf te verbeteren is geen gemakkelijke taak. Terwijl je werkt om je doelen te bereiken in aspecten zoals emotionele intelligentie, communicatieve vaardigheden of timemanagement, kan het niet correct beheren van het ontwikkelingsproces vaak leiden tot een vertraging in je voortgang.

Alles over hoe je nieuwe managementvaardigheden kunt leren tot waar je persoonlijke ontwikkelingsmaterialen kunt vinden, begin met jezelf te leren kennen en wat een persoonlijk ontwikkelingsplan precies inhoudt met deze handleiding.

Zorg voor rust in jezelf
Denk na over wat je aan jezelf wilt verbeteren ǀ Visualhunt
De beste leraren Persoonlijke ontwikkeling beschikbaar
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roel
5
5 (8 reviews)
Roel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (11 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (4 reviews)
Ton
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Angela
5
5 (8 reviews)
Angela
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Carolien
5
5 (8 reviews)
Carolien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
5
5 (6 reviews)
Oussama
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ella
5
5 (5 reviews)
Ella
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roel
5
5 (8 reviews)
Roel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (11 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (4 reviews)
Ton
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Angela
5
5 (8 reviews)
Angela
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Carolien
5
5 (8 reviews)
Carolien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
5
5 (6 reviews)
Oussama
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ella
5
5 (5 reviews)
Ella
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat zijn Persoonlijke Ontwikkelingsvaardigheden?

Wanneer je ernaar streeft je eigen zelfontwikkeling te beheren, is het altijd handig om te beginnen met te begrijpen wat wel en niet onder je ontwikkelingsdoelen moet worden ingedeeld. Of je nu je non-verbale communicatievaardigheden wilt verbeteren of gewoon slechte gewoonten wilt doorbreken, hier zijn enkele tips over hoe je je persoonlijke doelen en vaardigheden in je ontwikkelingsplan kunt categoriseren.

Om te beginnen met het beheren van je nieuwe vaardigheden en doelen, begin je met het begrijpen van de traditionele definities van zelfontwikkeling voordat je begint je eigen plan op te stellen. Zonder in te gaan op een uitgebreide definitie van hoe persoonlijke ontwikkeling begon, kan de beweging worden begrepen door psycholoog Abraham Maslow en zijn behoeftehiërarchie. Deze piramide, met zijn definitieve versie van vijf niveaus, visualiseert zelfontwikkeling als een reeks behoeften waaraan moet worden voldaan. Om de zelfkennis, persoonlijke groei en ontwikkeling te bereiken die wordt vertegenwoordigd door het hoogste niveau van de piramide, moeten eerst basisbehoeften en levensvaardigheden worden beheerst. Deze hebben te maken met veiligheid, respect van anderen, eten, onderdak en meer - allemaal gecategoriseerd onder eigenwaarde, veiligheid, liefde en waardering behoeften.

Met andere woorden, wanneer je je zelfbeoordeling uitvoert op welke gebieden je in je leven moet verbeteren, is het van vitaal belang dat je eerst aan je basisbehoeften voldoet. Om je te concentreren op het opbouwen van overdraagbare vaardigheden of harde vaardigheden, moet je een ondersteunende gemeenschap hebben, onderdak en je veilig voelen.

Met deze definitie als uitgangspunt kun je jezelf gaan richten op je persoonlijke ontwikkelingsdoelen door je eigen definitie van persoonlijke ontwikkeling op te stellen. Begin met het richten op het gebied waar je aan wilt werken - of dat nu je professionele carrière of je thuisleven is - en stel een lijst op met de verschillende haalbare doelen en vaardigheden waar je naartoe kunt werken.

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Bouw een betere verstandhouding op met je familieleden;
 • Verbeter je presentatievaardigheden of andere professionele vaardigheden;
 • Verbeter je conditie, zowel fysiek als mentaal.

Hoewel persoonlijke ontwikkeling op verschillende manieren kan worden geïmplementeerd, wordt dit bepaald door het stellen van doelen en het opstellen van een plan om die doelen te bereiken. Of je er nu voor kiest om een ​​mentor te volgen door middel van ontwikkelingscursussen, of door zelfstudie te ontwikkelen, vasthouden aan deze basisdefinitie kan het begin van je reis vergemakkelijken.

Vind een cursus vertrouwen in Amsterdam.

In een groep kom je meer van jezelf te weten
In een groep kun je mogelijkheden vinden voor je persoonlijke groei ǀ Pixabay - blackmachinex

Persoonlijke Ontwikkelingsplannen Gemakkelijk Gemaakt

Het ontwikkelen van een plan voor je persoonlijke groei is geen gemakkelijke taak. Met de toename van ontwikkelingsprogramma's die alles beloven, van het helpen verbeteren van je werkvaardigheden tot het wegwerken van slechte gewoonten, kan het kiezen van een startpunt bijna onmogelijk zijn. Voordat je wordt overweldigd door concepten zoals loopbaanverkenning en menselijk potentieel, volgt hier wat advies over het opstellen van een ontwikkelingsplan dat is afgestemd op jouw levensdoelen.

Ontwikkel een Doel

Niets leidt meer tot uitstel dan afhankelijk zijn van ongrijpbare ideeën zoals inspiratie. Hoewel openbaringen over je leven je zeker kunnen helpen motiveren om aan je reis naar persoonlijke ontwikkeling te beginnen, zal het je waarschijnlijk niet helpen om groei en ontwikkeling op lange termijn te ondersteunen.

Wat is een geweldige drijvende kracht: routine en doelen stellen! Ja, het is absoluut niet zo sexy als een concept zoals inspiratie en zal je zeker geen punten opleveren als cocktailgesprek. In werken van professoren Gary Latham en Edward Locke daterend van de jaren 1960 tot heden, is het stellen van doelen echter een van de meest productieve hulpmiddelen gebleken om alles te realiseren, van projecten tot verbetering van het management.

Wat werd vastgesteld als theorie voor het stellen van doelen, en later tot motivatietheorie leidde, komt neer op een basisfeit. In hun studie ontdekten Locke en Latham dat niet alleen het stellen van doelen effectief is, maar dat mensen eigenlijk harder en langer werken wanneer die doelen moeilijk te bereiken zijn. Hoewel dit contra-intuïtief lijkt aan wat ons tijdens het opgroeien is geleerd, kan het opstellen van moeilijke doelen je echt helpen om ze waar te maken.

Er is echter één valkuil. Een onderzoek uit 2004 wees uit dat hoewel deze gewoonte de ontwikkeling van mensen kan versterken, het ook kan leiden tot ‘onethisch gedrag’ wanneer mensen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld niet helemaal bereiken. Denk na: elke film die ooit is gemaakt over sabotage en sportwedstrijden of elke misleidende advertentie die je op Instagram hebt gezien.

Hier zijn enkele ideeën over doelen die je voor jezelf kunt stellen, rekening houdend met de algemene regel om je aan wettelijke activiteiten te houden om deze te bereiken:

 • Overtuiging- en assertiviteitsvaardigheden vergroten door lid te worden van een debatteam;
 • Verminder stress in je leven door yogaleraar te worden;
 • Bereik een positieve houding door lid te worden van een improvisatiegroep;
 • Word je eigen baas door een klein bedrijf te starten.

Plan je Ontwikkeling

Of je nu gewoon je inzetbaarheid wilt vergroten, wilt werken aan je interpersoonlijke vaardigheden of gewoon vooruitgang wilt boeken in je loopbaanontwikkeling, hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen.

Stap 1: Kies een doel

Als je het bovenstaande over het belang van het stellen van doelen nog niet hebt gelezen, is dit een goed moment om dit te doen. Een doel kiezen dat je misschien te moeilijk vindt, is een perfect startpunt.

Stap 2: Prioriteren

Als je eenmaal je doel hebt, denk dan aan de grootte en breedte van je doel in termen van tijd. Geef een schatting van hoe lang je erover zou willen doen om het te bereiken door alle taken op te stellen die volgens jou noodzakelijk zijn om ze te voltooien. Zodra je dit hebt, kun je je doelen prioriteren in categorieën zoals tijd, het niveau dat je nu en later belangrijk vindt.

Stap 3: Wat of wie zal je helpen?

Maak een lijst van de middelen die je nodig hebt om te bepalen hoe je van de ene taak naar de andere gaat. Bijvoorbeeld of je extra vaardigheidstrainingen, cursussen voor conflictoplossing, tekengereedschappen, toegang tot internet, enzovoort nodig hebt. Hoewel het misschien eentonig lijkt om mensen in je middelenlijst op te nemen, worden sommige van je doelen nooit bereikt zonder expertise of ondersteuning van mensen om je heen.

Het Proces Starten

Nu je een plan hebt, laat je niet overtuigen om het uit te stellen. Blijf in contact met het plan dat je hebt gemaakt, zorg ervoor dat je met de frequentie werkt die je nodig hebt en kijk uit naar tips die het proces kunnen helpen. Terwijl je misschien dagelijkse oefening nodig hebt om een ​​nieuwe taal te leren, is het bouwen van een website misschien iets waar je elke week aan wilt werken.

Gebruik stages om je doel te bepalen
Als je stage onderzoek doet, kan persoonlijke ontwikkeling je helpen je carrière focus te bepalen ǀ Pixabay - barskefranck

Bronnen om je te Helpen je Persoonlijke Ontwikkelingsdoelen te Bereiken

Het verkrijgen van interesse in persoonlijke groei is natuurlijk gekoppeld aan een toegenomen wens om meer te leren over effectieve communicatie, het oplossen van problemen en de ontwikkeling van vaardigheden. Hoewel deze lijst niet bedoeld is als een definitieve handleiding voor alle verschillende zelfontwikkelingsmaterialen die je kunt verkennen, biedt het wel enige aanwijzingen over waar je ze kunt vinden.

Persoonlijke Vaardigheden

Hoewel alle ontwikkeling kan worden gezien als persoonlijke ontwikkeling, gaat deze categorie meer over het verbeteren van je vaardigheden die te maken hebben met geestelijke en lichamelijke gezondheid. Sommige gebieden die je mogelijk wilt verbeteren, zijn:

 • Verbeter je sociale vaardigheden door persoonlijkheidsontwikkeling;
 • Oefen verbale communicatieve vaardigheden om je verstandhouding met familieleden of collega's te verbeteren;
 • Wees gezonder door een beweging- en voedingsplan te volgen.

Fitness-gerelateerde ontwikkelingscursussen kunnen vaak het meest effectief zijn wanneer ze online worden gevonden, waar je kunt zoeken naar programma's die beter zijn afgestemd op jouw specifieke gezondheidsdoelen. Gemeenschapsprogramma's, zoals groepsyogalessen, zijn een geweldige manier om een ​​ondersteuningsnetwerk op te bouwen voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen.

Technische Vaardigheden

De beste manier om materialen voor technische vaardigheden te vinden, is door te luisteren naar podcasts of deel te nemen aan cursussen. Als je bijvoorbeeld denkt dat het perfectioneren van een taal helpt bij het opbouwen van je carrière, kan het vinden van een weekprogramma een perfect startpunt zijn. Hier zijn enkele andere voorbeelden van welke technische vaardigheden je kunt verbeteren:

 • Verbetering van inzetbaarheidsvaardigheden zoals tactiek voor sollicitatiegesprekken;
 • Ontwikkel carrièreplanning en loopbaanverkenning;
 • Vergroot je lijst met harde vaardigheden door te oefenen met programmeren, business intelligence en andere overdraagbare vaardigheden.

Leidinggevende Vaardigheden

Het verbeteren van je managementvaardigheden kan het beste worden gedaan door lessen te volgen via podcasts en leesmateriaal. Sommige klassieke boeken over persoonlijke ontwikkeling zijn door de jaren heen bestsellers gebleven vanwege de onschatbare wijsheid die ze bieden. Enkele voorbeelden van interessegebieden die je op dit gebied kunt onderzoeken zijn:

 • Een positieve werkethiek ontwikkelen;
 • Verbetering van vaardigheden voor conflictbeheer;
 • Werken aan aanpassingsvermogen.
Plan je persoonlijke ontwikkeling in tijd en hulpmiddelen
Om je persoonlijke doelen te bereiken moet je er elke dag aan werken ǀ Pixabay - FirmBee

Hoe Oefen je Elke Dag Ontwikkeling?

Nu je doelen hebt gesteld, een persoonlijk ontwikkelingsplan hebt gemaakt en op weg bent om je persoonlijke doelen te bereiken - wat moet je nog doen? Het dagelijks oefenen van persoonlijke ontwikkeling kan essentieel zijn, maar hoeft niet beperkt te zijn tot je verschillende ontwikkelingsplannen. Hier zijn enkele manieren om een ​​beetje groei in je dagelijkse routine op te nemen.

 • Oefen stressmanagement door elke dag een dagboek bij te houden;
 • Verbeter je zelfbewustzijn door middel van mindfulness en ademhalingstechnieken.
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!