Als je ervan droomt om op te treden, maar je zangstem is nog aan verbetering toe, dan is privé zangles misschien iets voor jou!

Mensen zingen om verschillende redenen, zowel voor hun plezier als om beroepsredenen. Leren zingen brengt echter meer voordelen met zich mee dan je zou verwachten.

Wist je bijvoorbeeld dat zingen je hersenen kan helpen aanpassen wanneer je een vreemde taal leert?

Zoals de Franse minister van onderwijs in 2007 aangaf:

Zingen bevordert de muzikaliteit van de taal. Het helpt mensen om de klanken van die taal te leren herkennen. Lettergrepen en rijmpjes benadrukken het interne ritme van een zin en helpen kinderen om de melodische lijn van een zin te reproduceren.

Er zijn talloze stemcoaches die je kunnen helpen je vaardigheden verder te ontwikkelen en een volleerd zanger(es) te worden, ongeacht je niveau of je  persoonlijke doelstellingen.

Maar waar vind je nu precies zangles? Laten we eens een kijkje nemen!

De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joyce
5
5 (6 reviews)
Joyce
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joyce
5
5 (6 reviews)
Joyce
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zoek een leraar via plaatselijke advertenties en leer zingen

De traditionele methode waarop je muziekleraren voor zangles vindt is door op zoek te gaan naar advertenties in je lokale kranten en prikborden in de buurt.

Of het nu in je buurthuis is, in je plaatselijke krant, of op het reclamebord van je supermarkt, er zijn vast en zeker verschillende muziekleraren die leerlingen zoeken aan de hand van advertenties.

Je zult merken dat hoe groter de organisatie is, hoe meer keuze je hebt, want het aantal advertenties zal ook groter zijn.

Advertenties in de krant
Sla de advertenties in de krant niet over! (Bron: Unsplash.com)

Lees hoe je de perfecte zangcoach kiest.

Daarom is het verstandig om eerst grotere winkels of drukbezochte prikborden te raadplegen. Deze zullen je een goed overzicht bieden van alle mogelijkheden.

Voordat je op zoek gaat naar een zangleraar, is het belangrijk dat je nadenkt over je doelstellingen.

Deze kunnen onder meer zijn:

 • Je dictie verbeteren
 • Je repertoire uitbreiden
 • Je zangtechniek en toonkwaliteit verbeteren
 • Je stem ten volle gebruiken
 • Je ademhalingstechnieken verbeteren
 • Je diafragma gebruiken om je vibrato te regelen

Om een geschikte leraar met de juiste expertise te vinden, kun je in muziekwinkels op zoek gaan. Behalve de advertenties die je er vindt, kun je zeker ook terecht bij de muziekspecialisten die in deze winkels werken. Ze zullen je zeker advies kunnen geven over lokale zangleraren die zangles bieden.

Een andere goede optie voor wie op zoek is naar muziekleraren is mond-tot-mondreclame.

Gewoon rondvragen is niet alleen een goede manier om muziekleraren te vinden, maar ook om te weten te komen wat andere cliënten van hun lessen vinden.

In het digitale tijdperk is er ook de mogelijkheid om online naar lokale zangles te zoeken, zoals bijvoorbeeld op websites als Gumtree, waar je gemakkelijk advertenties binnen een bepaalde straal kunt vinden.

Of je nu een beginnende operazanger bent, een musicaltheaterartiest of gewoon je zangstem wilt verbeteren, je zangleraar kan zijn lessen afstemmen op jouw behoeften en ervoor zorgen dat je de allerbeste vorderingen maakt.

Op zoek naar zangles Leiden?

Online zoeken
Je kunt ook online zoeken naar een zangleraar. (Bron: Unsplash.com)

Ontdek hoeveel je voor stemtraining moet betalen.

Zoek een zangleraar via een muziekschool

Als je je zorgen maakt over de kwaliteit van het onderwijs en de expertise van de leraar, dan moet je naar een gespecialiseerde muziekinstelling gaan.

De juiste houding aannemen, een partituur volgen, en de verschillende muziekstijlen in de loop van de geschiedenis, de zangcoaches aan muziekscholen zijn hiervoor perfect gekwalificeerd.

Of het nu tijdens groeps- of privé-lessen is, het doel van de zangleraar is om het stemtype van elke leerling te achterhalen en om hem relevante stukken aan te reiken die nodig zijn om een persoonlijke zangstijl te ontwikkelen.

Sessies afstemmen op het individu geeft de artiesten nodige vertrouwen en helpt hen om het timbre van hun eigen stem te leren kennen.

Als professionals kunnen zangleraren hun lessen over het algemeen aanpassen aan elk niveau, of hun leerling nu een complete beginner is of zich aan het voorbereiden is op audities.

Leraren kunnen hun zangles ook afstemmen op de persoonlijke doelen van hun leerlingen. Als een leerling bijvoorbeeld enige training in muziektheorie nodig heeft om zijn eigen stukken te kunnen componeren, kunnen zangleraren zich hierop richten. Als een leerling graag wil optreden, kunnen zangleraren hem helpen zich te concentreren op zijn muzikale expressie en podiumprésence.

Ongeacht het soort instructie dat de leerling krijgt, zal het hem helpen om zich te ontwikkelen als musicus en kan zelfs bijdragen tot keuzes over een mogelijke carrière in de muziek.

Muziekscholen kunnen deeltijdse organisaties zijn (gericht op kinderen die op zoek zijn naar buitenschoolse activiteiten), of particuliere instellingen voor podiumkunsten.

Lid worden van een muziekschool
Lid worden van een muziekschool is de perfecte manier om als amateur te genieten van zang. (Bron: Unsplash.com)

Ontdek de beste oefeningen ontwikkeld door zangcoaches.

Je keuzemogelijkheden variëren naargelang je woonplaats en het soort les dat je zoekt, maar met voldoende speurwerk kan iedereen gemakkelijk leren zingen!

Aan muziek- en podiumkunstscholen kunnen leerlingen kiezen uit twee soorten begeleiding: groepslessen of privé-zangles.

 • Groepssessies: Dit is ongetwijfeld de voordeligste optie, en biedt individuele studenten de mogelijkheid om hun eigen stem te vergelijken met die van hun medestudenten. Zo kunnen ze meer te weten komen over hun persoonlijke zangstijl en zich beter situeren binnen de groep. Bij zangworkshops worden beginnende zangers samengebracht met zangers van een vergelijkbaar niveau, zodat elke student evenveel van de sessie kan genieten.
 • Privélessen: Individuele lessen zijn uiteraard duurder. Zo kunnen leerkrachten bijvoorbeeld hun lessen afstemmen op de individuele leerlingen, waardoor de tijd efficiënter kan worden benut.

Je zoektocht naar een zangleraar aan een theaterkunst- of muziekschool zal variëren, al naar gelang je doelstellingen en je budget. Wees gerust, er zijn meer dan genoeg zangleraren, je vindt er dus altijd wel één die perfect bij je past.

Vergeet trouwens niet dat, waar je ook je zangleraar hebt gevonden, er van je wordt verwacht dat je ook tussen de lessen door je zangtechnieken oefent.

Voor zangles in Nederland kun je hier terecht.

Zang studeren aan een conservatorium

Of je nu alleen optreedt of in een koor, de conservatoria bieden academische opleidingen voor elk type stem.

Wat is nu precies het verschil tussen iemand die les geeft aan een muziekschool en iemand die les geeft aan een conservatorium?

Hoewel beiden professionals zijn, ligt het verschil in hun niveau van expertise.

Toegelaten worden voor een muziekopleiding aan een conservatorium is een zeer lastige opgave, omdat deze instellingen alleen de meest toegewijde musici toelaten.

In aanmerking komen voor een opleiding aan het conservatorium is gewoonlijk alleen weggelegd voor jongeren die op 18-jarige leeftijd het verplichte onderwijs verlaten, aangezien dergelijke instellingen worden beschouwd als een soort gespecialiseerde universiteit.

Conservatoria bieden bachelor- en masterdiploma's in verscheidene disciplines. Als je bijvoorbeeld verder wilt gaan met zingen, kun je een cursus zangkunde of traditionele muziek volgen.

Bladmuziek
De vakopleiding die aan conservatoria gegeven wordt, leunt zwaar op muziektheorie. (Bron: Unsplash.com)

Heb je wat motivatie nodig? Lees de 15 redenen waarom je zangles moet nemen.

Net als op de universiteit kunnen de studenten zich richten op hun persoonlijke interesses. Dus als je graag opera zingt of muziektheater speelt, kun je voor een opleiding kiezen die daarbij aansluit.

Je leert ook optreden als deel van een ensemble, waarbij je ofwel begeleid wordt door een orkest, een pianist of andere zangers.

Vind zangles online

Of je voorkeur nu uitgaat naar een meer klassieke of moderne stijl, als amateurzanger kan online reclame de sleutel tot je zangsucces betekenen!

Met slechts enkele muisklikken kunnen beginnende zangers een zangcoach vinden die hen kan helpen om hun kennis uit te breiden en hun muzikale mogelijkheden te ontplooien.

Als studenten online naar zangleraren zoeken, krijgen ze toegang tot veel meer informatie dan wanneer ze alleen hun lokale kranten raadplegen. Het internet geeft leraren de middelen om meer informatie te delen, zonder dat ze eerst door leerlingen benaderd hoeven te worden.

Op platforms als Superprof kunnen leerlingen ook de beoordelingen elke leraar bekijken, wat hen kan helpen  beslissen of de leraar voor hen geschikt is.

De juiste keuze maken hangt van verschillende factoren af:

 • De bekwaamheid van de leraar
 • De ervaring van de leraar
 • De uurtarieven voor hun lessen
 • De lesformule
 • De specialiteiten van de leraar (opera, gospel, hedendaags, enz.)

Stemcoaches zijn in staat om hun lessen af te stemmen op de specifieke behoeften en doelen van elke leerling, wat betekent dat - wat je plan ook is - ze je verder op weg kunnen zetten.

Zoek op Superprof naar een leraar voor zangles.

Ontdek onze ultieme gids voor zangles.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.