Zoals het spreekwoord zegt: ‘Oefening baart kunst’, geldt dit nog meer voor elke muzikant die wil zingen. Of je nu leert zingen met zangles, op een muziekschool, als onderdeel van een evangeliekoor of onder de douche, je zult snel leren hoe leuk het is om je favoriete liedjes te zingen. Van luisteren naar zingen is van een passieve deelnemer naar een actieve deelnemer in de muziekwereld gaan.

Meer informatie over zangtraining en vocale coaches.

Hoewel zingen thuis heel leuk kan zijn, is er niets beters dan het interpreteren van enkele van de mooiste liedjes van de mensheid voor een enthousiast publiek. Of je nu houdt van jazz, pop, reggae of klassieke concerten, er moet iets zijn voor de soundtrack van je leven.

De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joyce
5
5 (6 reviews)
Joyce
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (16 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
4,9
4,9 (16 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (8 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joyce
5
5 (6 reviews)
Joyce
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Slaapliedjes vanaf Jonge Leeftijd

Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met zingen. Kinderen kunnen zelfs tijdens de zwangerschap aan muziek worden blootgesteld en er is zangles beschikbaar voor zeer jonge kinderen.

Zingen op jonge leeftijd
Je zou op hele jonge leeftijd moeten beginnen zingen (Bron: Unsplash.com)

Baby's zijn tenslotte dol op muziek. Kinderen kunnen op dezelfde manier leren zingen als ze leren hun eigen taal of een vreemde taal te spreken. Kinderen hebben niet alleen mooie stemmen en een bereik dat bijzonder goed werkt voor bepaalde soorten muziek (zoals kerkkoren), ze leren snel en hebben een aanpassingsvermogen dat we vaak verliezen als we ouder worden.

Bovendien zal een zorgvuldig gebruik van de stembanden hen helpen om goed te zingen en hen te beschermen tegen de onvermijdelijke aanscherping van de stembanden die zich op latere leeftijd voordoen. De ademtechnieken die ze zullen aanleren, zullen ook helpen hun gezondheid en fitheid te verbeteren.

Met zoveel liedjes voor kinderen, zal een stemcoach tal van verschillende manieren vinden om kinderen geïnteresseerd te houden in het leren zingen van muziek uit onze eigen jeugd.

Hoewel het misschien moeilijk is om de woorden na al die jaren te onthouden, is er altijd internet, een onschatbare bron waar je bijna alles kunt vinden, zowel goed als slecht, inclusief slaapliedjes en kinderrijmpjes van weleer.

Je kunt veel plezier beleven aan het leren van je kinderrijmpjes die je tijdens het opgroeien hebt geleerd.

Ondanks wat sommigen denken, zijn kinderrijmpjes en slaapliedjes niet noodzakelijk slechte muziekstukken. Mozart heeft zelfs de muziek gecomponeerd die we vaak associëren met nummers als Twinkle, Twinkle, Little Star (‘Twinkel,Twinkel, Kleine Ster’), The Alphabet Song (‘Het Alfabet Liedje’) en Baa, Baa, Black Sheep (‘Schaapje, Schaapje, Heb Je Witte Wol’). Het zijn allemaal variaties van zijn stuk Ah! vous dirai-je, maman (‘Ah, Ik zal u zeggen, mama’), wat duidelijk een Frans lied was.

Zangles den Haag vind je op Superprof

Leer de Klassiekers

Bijna iedereen heeft een fase doorgemaakt waarin ze zich verkleedden als hun favoriete popsterren en uitvoerende artiesten of bepaalde elementen uit hun mode overnamen. Hoewel deze beroemdheden een buitensporige levensstijl hebben waar de meesten van ons alleen maar van kunnen dromen, heeft het ons nooit weerhouden om bepaalde elementen ervan na te streven.

Dit is echter heel anders dan de levens die onze voorouders hebben geleid. Vroeger, lang voordat muziek werd opgenomen, zongen arbeiders in het veld voor zichzelf om de tijd te doden en muziek werd gebruikt om lokale verhalen van generatie op generatie door te geven.

Er waren veel koren in het hele land en hardop zingen was veel gebruikelijker dan je zou denken. In feite zou de Hé Ho, Hé Ho van de zeven dwergen niet ongewoon zijn. Rond de eeuwwisseling gebruikten politieke partijen liedjes zoals Land of Hope and Glory (wat ook in Nederland heel veel werd gezongen), The Red Flag en The Land.

Hoewel bepaalde families zich misschien de volksliederen van politieke partijen herinneren, werd muziek doorgegeven door koren en verenigingen zoals het leger, verkenners, marine, enzovoort. Veel van deze stukken bevatten teksten geschreven over bepaalde evenementen en werden gezongen bij muziek die al bestond.

In het geval van het lied Jerusalem werd de muziek echter meer dan honderd jaar na de teksten geschreven die waren ontleend aan het gedicht van William Blake And did those feet in ancient time. Dan is er Land of Hope and Glory, een ander Brits patriottisch lied dat is geschreven door Edward Elgar, een componist die beroemd is om al zijn patriottische muziek.

Het kan je echter verbazen dat Elgar enorm veel inspiratie heeft gebruikt uit continentale muziek (wat jij ook zou moeten doen!).

Muziektheorie leren
Je zou wat muziektheorie moeten leren om te helpen met zingen (Bron: Unsplash.com)

Je bent waarschijnlijk bekend met zijn werk als je ooit naar The Proms hebt gekeken. De Last Night of the Proms, die sinds 1953 jaarlijks wordt uitgezonden, bevat regelmatig werk van Elgar en Jeruzalem. Dat gezegd hebbende, er is zoveel meer aan The Proms dan de laatste avond, je zou er zoveel moeten bekijken als je kunt. Het programma loopt tenslotte acht weken.

De Beste Engelstalige Muziek

Een van de grote voordelen van Engels spreken is de enorme hoeveelheid muziek die beschikbaar is voor elke aspirant-zanger. Je kunt beginnen met het leren van deze nummers voordat je je muzikale gehoor hebt getraind. Er zijn ook zoveel keuzes dat je bijna elk type muziek kunt oefenen. Dit betekent ook dat je aan je welbespraaktheid kunt werken.

Als je op zoek bent naar poprock, zijn er de beroemdste acts zoals The Beatles en The Rolling Stones uit de jaren 1960 (en verder). Ze zijn een goede manier om in de muziek te komen zonder je keel te riskeren.

The Beatles hebben waarschijnlijk het grootste aantal meezingers ooit geproduceerd. Ze zijn de vaders van de popmuziek en dat is eraan te merken, bijna iedereen zingt mee wanneer er een Beatles-klassieker speelt. Vooral hun vroege werk is heel erg catchy, eenvoudig gestructureerd en gemakkelijk om mee te zingen. Later in hun carrière verkenden de vier jongens uit Liverpool meer en meer complexe muziekstructuren en wordt ook de zang iets geavanceerder en fijnzinniger. Mocht je een grote fan zijn van The Beatles kan je dus doorheen je eigen leertraject hun carrière volgen naarmate je beter en beter wordt!

In de jaren '60 vind je verder heel wat andere artiesten die enkele van de bekendste meezingers uitbrachten. Denk maar aan James Brown, The Beach Boys, Bob Dylan, Aretha Franklin, Elvis Presley, The Byrds, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Roy Orbison, enzovoort... Dit is slechts een kleine selectie van popartiesten die in dit cultureel bruisende decennium furore maakten met hun zangkunsten.

De volgende periode mag er op muzikaal vlak ook best wezen. De jaren '70 waren minstens even belangrijk voor grote zangers en zangeressen. Het was de tijd waarin disco alle andere genres domineerde. Naast afgeleiden van disco, zoals funk, smooth jazz en soul begon ook de rockmuziek in de Westerse wereld steeds populairder te worden, onder andere door de opkomst van de heavy metal en de punk rock. In die tijd werden rockartiesten over het algemeen misschien niet beschouwd als goede zangers of zangeressen, maar ondertussen weten we heel wat beter en kunnen we niet zeggen dat het eenvoudig is om stemgewijs een goede rockperformance af te leveren.

Echte meezingers werden in deze periode echter geproduceerd door artiesten als Elton John, Queen, David Bowie, the Bee Gees, The Jackson 5, enzovoort... Vooral de eerste twee zijn écht bekend voor het impressionante aantal meezingers waarmee ze steeds hoog scoorden in de hitlijsten en waarmee ze nog lang volledige stadions zouden vullen waarbij duizenden fans allemaal tegelijk hun hits meezingen. De droom van iedere zanger(es), toch?

In 1975 bracht Queen een nummer uit dat al heel snel bekend zou worden als één van de beste popsongs aller tijden en tegelijk de meest bekende meezinger aller tijden. Alhoewel het nummer een zeer onconventionele structuur heeft en meerdere genres combineert, kent iedereen de tekst van Bohemian Rhapsody en zingt de hele zaal gegarandeerd mee wanneer het op een feestje afgespeeld wordt. Wil je echter Freddy Mercury's zang ook maar enigszins benaderen, moet je al een geoefende zanger zijn. Hij stond namelijk bekend voor zijn stembereik van maar liefst vier octaven. Daarnaast moet je het tijdens dit nummer ook bijna zes minuten volhouden. Desalniettemin blijft het een kanjer van een nummer om mee te zingen!

Tien jaar later, in de jaren '80, nam disco af in populariteit en werd rock groter. Dankzij het gebruik van synthesizers, verscheen ook elektronische muziek nu meer en meer in beeld. De grootste Engelstalige artiesten van dit decennium waren onder andere Michael Jackson, Prince, Madonna, U2, Bruce Springsteen, The Police, en nog vele anderen.

Als je fan bent van niet zo voor de hand liggende zang, kan je je wagen aan nummer van bijvoorbeeld Michael Jackson of Prince. Of wil je helemaal de foute kant op? Waag je dan aan de hoge noten van de glam metal! Nog een genre dat tijdens de jaren '80 ontzettend populair werd. De zangers van deze groepen hadden doorgaans heel hoge stemmen en konden ongelooflijk hoge noten bereiken. Ondanks hun ruige uiterlijk waren veel van deze zangers getraind in geavanceerde zangtechnieken en hadden ze muziek gestudeerd.

In de jaren '90 ging de elektronische trend door en werden genres als house en techno ontzettend populair. Omdat er doorgaans niet veel werd gezongen in deze genres, zijn ze natuurlijk eerder populair als dansmuziek dan als meezingers. Maar tijdens dit decennium verscheen er een ander genre dat enkel de stem als het voornaamste onderdeel van de muziek had. We hebben het hier over rap. Rappen en zingen worden doorgaans beschouwd als twee verschillende disciplines, maar omdat rap en hiphop vandaag zo populair is en zoveel mensen niet alleen willen zingen, maar ook rappen, zullen we het meenemen in deze blog.

Rap beleefde zijn gouden jaren en vele artiesten die op straat waren begonnen, werden wereldbekend met hun ondertussen klassieke hits. We hebben het over artiesten zoals 2Pac, Notorious BIG, Dr. Dre, Snoop Dogg, enzovoort. Meezingen met rap- en hiphopliedjes is een uitdaging op zich, niet alleen kan het heel intens zijn en moet je opletten dat je de maat niet verliest, je moet ook hele lange teksten kunnen onthouden.

Aan de andere kant van het muziekspectrum vinden we de grootste artiest van de jaren '90. Een groep die een nieuw genre in de rock bijna volledig op zichzelf droeg, miljoenen jongeren over de hele wereld aansprak en die eindigde in een drama, met de vroegtijdige dood van hun zanger. We hebben het natuurlijk over Nirvana met hun legendarische kopman Kurt Cobain. Zijn teksten en zang staan gegrift in het collectieve oor van een hele generatie. Zijn ruw gebrachte zang laat zich kenmerken door emotie. Meezingen met liedjes van Nirvana is niet gemakkelijk, als je het goed wil doen moet je precies die emotie kunnen overbrengen en niet iedereen heeft nu eenmaal een goede schreeuwstem.

Enkele andere Engelstalige artiesten uit de jaren '90 met goede nummer om mee te zingen zijn: Pearl Jam, R.E.M., Mariah Carey, Jeff Buckley, en nog vele anderen.

Met de overgang naar de jaren 2000 komen we al iets dichter bij de huidige muziekscene en deelden alle grote genres zich op in steeds kleinere en meer specifieke subgenres. In de Engelstalige popmuziek lieten de beginjaren van het nieuwe millennium zich vooral kenmerken door popsensaties zoals de Backstreet Boys, NSYNC, Britney Spears en Christina Aguilera. Nog altijd staan de liedjes van deze artiesten bekend als heel goede meezingers.

In de jaren 2010 werden indie-artiesten steeds populairder, de meeste zijn vandaag nog altijd actief. Het enige wat je dus hoeft te doen om een populaire Engelstalige meezinger van vandaag te vinden is dus even online de hitlijsten op te zoeken of door naar de radio te luisteren.

Nadat we over Engelstalige muziek hebben gesproken, die in het algemeen de meest populaire muziek omvat, laten we dan nu zorgen voor wat afwisseling en kijken naar de liedjes en de beroemdste zangers van Frankrijk.

Verbreed je Muzikale Horizon met Franse Muziek

Tot nu toe hebben we ons vooral gericht op klassieke stukken. Populaire stukken die tijdloos zijn en, hoewel ze niet snel bovenaan de hitlijsten komen te staan, zijn ze nog steeds een populaire keuze. Laten we afstand nemen van Britse klassiekers en kijken naar de Franse muziek. Deze stukken kunnen je aanzienlijk helpen als het gaat om zingen.

Charles Aznavour is bekend om zijn inhoudelijke liedjes ǀ Visualhunt - Piano Piano!

Frankrijk heeft een rijk muzikaal landschap en een prachtig klinkende taal (de taal van de liefde). Bovendien zijn er tal van Franse liedjes die je kunt zingen zonder een doctoraat in de muziek te hebben.

In de eerste helft van de 20e eeuw gaf Frankrijk aanleiding tot een aantal beroemde zangers: Edith Piaf (die ons Non, je ne regrette rien gaf en La vie en rose), Jacques Brel en Charles Trenet (ik wed dat je dat niet weet dat Beyond the Sea oorspronkelijk is geschreven door een Franse zanger! Dit is het liedje La mer van Trenet).

Als je nog verder wilt duiken, zijn er ook Georges Brassens en Bobby Lapointe. Deze artiesten maakten muziek met alleen een gitaar en een opnamekwaliteit die veel te wensen overliet. De refreinen kennen een zekere bekendheid die de muzieklessen die we op school hebben gevolgd overboord lijken te gooien.

Tijdens de naoorlogse periode werd de Franse popmuziek steeds meer beïnvloed vanaf de Atlantische Oceaan en ontstonden er nieuwe genres in het hele land. De zanger-liedjesschrijver en allround artiest Michel Polnareff, Jean-Jacques Goldman en Claude François waren allemaal enorm populair.

Frankrijk is niet het enige Franstalige land met geweldige muzikanten, de Frans-Canadese Céline Dion begon haar carrière met Franstalige liedjes en vertegenwoordigde Zwitserland op de Eurovisie Songfestival.

Charles Aznavour was beroemd om zijn inhoudelijke liedteksten en Francis Cabrel en Serge Gainsbourg (van wie het lied Je t'aime ... moi non plus werd verbannen van de radio in het Verenigd Koninkrijk en andere landen) waren op zichzelf al supersterren.

De teksten van Henri Salvador waren mooi en je moet enkele van zijn liedjes horen, zoals Jardin d'Hiver en Zorro est arrivé. Jean Ferrat was beroemd om zijn politieke muziek.

Hoewel de lijst maar kan doorgaan, noemen we nog een paar namen zoals Maurice Chevalier, Michel Sardou, Marc Lavoine, Daniel Balavoine, Juliette Greco, Georges Moustaki, Alain Bashung, Yves Montand, Claude Nougaro en Serge Reggiani.

Er zijn ook nog Johnny Hallyday (overleden in 2017), Lara Fabian, Calogero, Alain Souchon, Patrick Bruel, Florent Pagny en Renaud. Met al deze namen zul je zeker geweldige Franse muziek vinden om naar te luisteren.

Dit zijn de namen die elke Franse dansvloer zullen opvullen en zelfs de meest serieuze zangers zouden meebewegen op het ritme. Bovendien, als je opera wilt zingen, zou het geen kwaad om een ​​beetje in het Frans te kunnen zingen.

Als je meer geïnteresseerd bent in moderne muziek, is er ook de Belgische kunstenaar Stromae die hiphop, house en elektronische muziek combineert met fantastische melodieën. (Je hebt misschien zijn internationale hit Alors on Dance gehoord).

De Belg Stromae mixt hiphop, house en elektronische muziek ǀ Visualhunt - Kmeron

Er zijn er nog veel meer die we hebben gemist, maar deze namen zouden voldoende moeten zijn om je op weg te helpen en als je op Spotify of op YouTube luistert, helpen de aangeboden suggesties je nog verder te verkennen. Net als in het Engels en Frans, kun je ook rap, gospel, soul, hiphop, religieuze muziek, enzovoort in het Nederlands krijgen.

Of je nu onder de douche staat of in de auto, werkt met een privé zangleraar of niet, beroemde liedjes zijn enkele van de beste manieren om je zangstem te verbeteren. Vergeet nooit dat je altijd moet leren zingen uit liefde voor zingen voordat je zingen als een carrière beschouwt!

Zoek een bijlesdocent voor zanglessen op Superprof:

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!