Als je overweegt een natuurkundecursus te volgen aan de universiteit, of je bent al een natuurkunde-opleiding aan het volgen en je kijkt naar de mogelijkheden voor na het afstuderen, dan is het niet meer dan normaal dat je nadenkt over wat voor soort banen je kan krijgen met een natuurkundegraad.

Je bent immers natuurkunde gaan studeren omdat je bepaalde vaardigheden hebt die niet veel anderen hebben. Natuurkunde is namelijk een bij uitstek zeer lastige studie waar je, om toegelaten te worden, al een hoop voor moet kunnen aantonen. Tijdens de studie leer je fantastische nieuwe dingen en als het je lukt om de hele studie af te ronden dan kunnen wij je verzekeren dat de arbeidsmarkt met open armen op je staat te wachten.

Natuurkundigen zijn namelijk inzetbaar op veel verschillende manieren en in verschillende velden. Er zijn veel geweldige vaardigheden die je leert als je natuurkunde studeert, die veel werkgevers waarderen, bijvoorbeeld:

 • Wiskundige vaardigheden;
 • Kunnen rapporteren; of
 • Onderzoeksvaardigheden
 • Analyse

Maar ook door de vele vaardigheden die je leert en de brede inzetbaarheid in verschillende werkvelden kan het moeilijk zijn om vervolgens een keuze te maken welke kant je op wilt. Natuurkundige worden is geen concreet beroep, hoewel er wel academische werkvelden zijn waar je je puur kan concentreren op het verder ontdekken van de natuurkunde. Maar er zijn genoeg andere beroepen waar je eigen vaardigheden in combinatie met je opgedane kennis nog beter tot uiting komen.

Daardoor kan het soms behoorlijk overweldigend zijn als je gaat nadenken voor wat voor soort banen je na de universiteit kunt solliciteren. Dit artikel schetst de soorten banen die afgestudeerden in de natuurwetenschappen vaak nemen, en schetst manieren waarop je je kansen op het krijgen van je droombaan kunt maximaliseren.

Ook binnen een studie zijn mensen verschillend en uiteraard hangt het helemaal af van wat je leuk vindt aan natuurkunde als het gaat om het kiezen van een nieuw beroep. Wil jij de nieuwe Christiaan Huygens worden en nieuwe baanbrekende ontdekkingen doen? Of zie jij jezelf als de nieuwe Robbert Dijkgraaf en wil je je verder verdiepen in de deeltjesfysica? Of ben jij de nieuwe Nico Bloembergen en ga je je bezighouden met lasers?

Zoals je ziet zijn er al een hoop beroemde Nederlanders die je zijn voorgegaan op het gebied van de natuurkunde. Wil je in hun voetsporen treden? Of misschien wel iets heel anders doen? Laat je inspireren door de vele mogelijkheden die er voor je in het verschiet liggen na het afstuderen in dit Superprof artikel. We hopen nog veel van je te horen als natuurkundige!

Tien goede redenen om natuurkunde lessen te volgen!

Een docent natuurkunde
Je kan natuurlijk altijd aan de slag als docent! | Bron: Pexels
De beste leraren Natuurkunde beschikbaar
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (33 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (21 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timen
5
5 (8 reviews)
Timen
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (33 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (21 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timen
5
5 (8 reviews)
Timen
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Moet Ik In De Natuurkunde Gaan Werken Na De Universiteit?

Het antwoord is nee! Het behalen van een graad in de natuurkunde niet dat je een baan moet kiezen die rechtstreeks verband houdt met je studie, hoewel je natuurlijk ook kunt solliciteren op iets dat in die lijn ligt, als je dat wilt.

Er zijn veel verschillende gebieden waar natuurkundestudenten naar toe gaan, zoals:

 • Zaken en financiën; banken en andere financiële instellingen zijn constant bezig met modellen. Wat is het risico van een product? Hoe ziet de markt eruit? Hoe kunnen we aan de hand van statistieken beleid maken? Hoe kunnen we nieuwe modellen loslaten op de huidige economische situatie? Wie zich bezighoudt met de meer wiskundige of theoretische kant van de natuurkunde en in staat is situaties in modellen te vertalen zal absoluut aan de bak kunnen bij een bank. Toegepaste natuurkunde, op bepaalde technologie, kan bij financiële instellingen die gebruik maken van algoritmes ook van pas komen.
 • Overheid; Uiteraard kan je bij de overheid werken met je natuurkunde kennis in de gebieden die dicht bij de natuurkunde zelf staan. Net zoals we hierboven noemden, bij zaken en financiën, kan je voor de overheid veel betekenen op het gebied van analyse en planning. Op lokaal niveau of bij de nationale overheid: er zijn genoeg ministeries, met name de technische departementen, waar rapporten schrijven op basis van onderzoek een belangrijke dagtaak vormt. Met je natuurkundige kennis is het doen van onderzoek en het publiceren van je bevindingen natuurlijk geen probleem.
 • Olie en gas; Olie, gas en andere kolen zijn vandaag de dag een enorm belangrijk gespreksthema. De maatschappij, het bedrijfsleven en de politiek is actief op zoek naar manieren om aan een groenere toekomst te werken. Die transitie is lastig, zeker als je kijkt dat Nederland zelf een groot deel van de energie uit bijvoorbeeld aardgas haalt. Natuurkunde en energiebronnen als olie en gas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het is dan ook geen verrassing dat bij veel energiebedrijven en andere bedrijven in die sector goede natuurkundigen meer dan gewild zijn.
 • Wetenschap en techniek; Uit twee aparte onderzoeken van de TU Delft en de Universiteit Leiden blijkt dat het merendeel van de natuurkundigen na hun studie natuurkunde terecht komt in “onderzoek”. Dat is natuurlijk een heel breed woord, maar dat is precies wat natuurkunde is: een breed vak waar onderzoek een kernonderdeel van is. Sommige recent afgestudeerden richten zelf bedrijfjes op die op consultancy basis onderzoek uit voeren, anderen blijven aan de universiteit verbonden of worden ingehuurd door onafhankelijke onderzoeksinstituten. Je mag jezelf absoluut wetenschapper noemen als je je bul hebt gehaald bij natuurkunde en de arbeidsmarkt zal met open armen op je wachten.
 • Technologie: Net zoals je het vak “toegepaste wiskunde” hebt gaat het er bij natuurkundigen die in de technologiesector terechtkomen om dat ze uitvinden hoe ze hun opgedane kennis het best kunnen gebruiken bij nieuwe uitvindingen en technologische ontwikkelingen. Nederland is een land waar technologie een grote rol in de vormgeving van het landschap en de economie speelt, van de landbouw tot de waterwerken. Sterker nog, we zouden kunnen beweren dat Nederland zoals het er nu uit ziet nooit had bestaan zonder natuurkunde. Jij kan dus zeker je bijdrage leveren, en zeker als je weet hoe je theoretische natuurkunde kan toepassen in de praktijk ben je een gewild persoon voor veel bedrijven in de technologiesector.

Klik hier voor een overzicht van natuurkunde bijles.

Analyseren bij een bedrijf.
Bij natuurkunde leer je analyseren: een veelgevraagde vaardigheid | Bron: Pexels

Als het gaat om specifieke banen, is werk waar je met een natuurkundediploma voor kan solliciteren meestal gerelateerd aan de studie, zoals een nanotechnoloog, fysicus, astrofysicus, geofysicus en onderzoekwetenschapper.

Je hebt echter meer opties. Je kan ook een baan zoeken die niet direct gerelateerd is aan de natuurkunde, waaronder functies zoals een managementconsultant, accountant, meteoroloog of beleggingsanalist. Ook banen die de nadruk leggen op sterke wiskundige vaardigheden kunnen goede opties zijn voor afgestudeerden in natuurkunde.

Een van de meer over het hoofd geziene banen die iemand met een Bachelor of Science diploma zou kunnen nemen is die van een natuurkundeleraar.

Momenteel kampt Nederland met een tekort aan leraren in bepaalde disciplines, waaronder natuurkunde en wiskunde. Als gevolg hiervan wil de overheid afgestudeerden in de natuurkunde graag naar scholen sturen, en ze beurzen geven om meer docenten het klaslokaal in te krijgen.

Als je altijd al dacht dat lesgeven voor jou zou kunnen zijn, dan is het nu een goed moment om dit daadwerkelijk als een carrière te beschouwen.

De hierboven beschreven banen zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten banen die je kunt krijgen, dus kijk goed om je heen wanneer je solliciteert naar posities en nadenkt over je eigen carrièredoelen. Wanneer je je droombaan nastreeft, probeer je dan te concentreren op een type baan dat je interesseert en solliciteer naar functies waarin je jezelf voor langere tijd ziet werken.

Niet alle afgestudeerden in de natuurkunde gaan gelijk aan het werk.

Een ander ding dat je moet beseffen, is dat niet elke afgestudeerde fysicus direct na het afstuderen zal gaan werken.

Sommigen besluiten om een ​​jaar de tijd te nemen om niets te doen, om te gaan reizen en de wereld te verkennen, of om mee te helpen aan een paar liefdadigheidsprojecten die hun aan het hart liggen.

Daarnaast kunnen afgestudeerden besluiten dat een postdoctorale studie iets is voor hen. Dit kan betekenen dat je de sprong moet wagen en een master in natuurkunde of een verwante discipline moet gaan studeren bij de natuurkunde-faculteit van je universiteit, zoals:

 • Theoretische fysica;
 • Technische natuurkunde;
 • Kwantummechanica;
 • Thermodynamica;

Als alternatief kunnen afgestudeerden een postdoctorale studie volgen in een ander vakgebied, zoals een vak uit de geesteswetenschappen of bedrijfskunde en financiën.

Als je het gevoel hebt dat je toekomst in de academische wereld zou kunnen liggen en je uiteindelijk zou willen werken aan een doctoraat, of je hebt een passie voor natuurkunde en zou je het graag verder willen studeren aan een academische instelling, dan is het voltooien van een postdoctorale studie zeker iets om te overwegen.

Als je daarover meer advies wilt, moet de loopbaanadviseur van je school of universiteit je de informatie kunnen geven die je nodig hebt met betrekking tot de toelatingscriteria van verschillende universiteiten om een ​​postdoctorale studie te kunnen volgen .

Het kan leiden tot een mooi en lang gesprek over je toekomstige mogelijkheden met je natuurkunde en wiskundeleraar...

Een elektrische auto
De behoefte aan energiedeskundigen is groot in Nederland! | Bron: Pexels

Hoe Kan Ik De Kans Op Succes Vergroten Bij Het Afstuderen In Natuurkunde?

Als je die ene droombaan wilt, moet je je zoveel mogelijk proberen te onderscheiden van de rest.

Hoewel afstudeerders van natuurkunde over het algemeen veel vaardigheden hebben die in trek zijn bij veel werkgevers, wil dat niet zeggen dat er geen extra vaardigheden zijn die in trek zijn.

Welke Vaardigheden Vinden Werkgevers Waardevol?

Als het gaat om de kwaliteiten die een werkgever zoekt in sollicitanten kunnen de eisen verschillen, maar in het algemeen kunnen werkgevers sommige interdisciplinaire vaardigheden waarderen die een afgestudeerde natuurkunde in de loop van zijn of haar studie oppikt, waaronder:

 • Communicatie vaardigheden;
 • Gegevensanalyse en onderzoeksvaardigheden;
 • Probleemoplossend vermogen; en
 • Technische vaardigheden, mogelijk inclusief enige kennis van programmeren.

Om een ​​voorbeeld te noemen, als je solliciteert naar een positie als een beleggingsanalist, zou een werkgever zeer geïnteresseerd zijn in je wiskundige vaardigheden, aangezien het zeer waarschijnlijk is dat een deel van het werk betrekking heeft op het werken aan of met datamodellen.

Wat Kan Ik Anders Doen Om Mijn C.V. Er Bovenuit Te Laten Springen?

Een van de beste manieren om eruit te springen bij potentiële werkgevers, is om te laten zien dat je over relevante werkervaring beschikt. Hieruit blijkt dat je weet wat een bepaalde baan inhoudt en dat je ervaring hebt die andere sollicitanten niet hebben.

Wat voor soort stage of werkervaring je doet tijdens of na je studie, is afhankelijk van het type baan dat je zoekt. Als je bijvoorbeeld echt wilt blijven werken in de natuurkunde of de wetenschappen, kan het zijn dat het van onschatbare waarde is om enige werkervaring op te doen als laboratoriumassistent.

Je bent misschien ook in een positie waar je een kans hebt op een industriële stage of werkervaring. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je je tijd daar optimaal benut, want dit kan je echt helpen je kansen te vergroten om de ​​baan te krijgen die je wilt.

Als je cursus geen stage of praktijkprogramma aanbiedt, wees dan niet bang. Er zijn tal van organisaties die zomerstages aanbieden. In het algemeen accepteren dergelijke stages aanvragers die zich in het voorlaatste jaar van hun opleiding bevinden.

Als je extra hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste stageplaatsen voor jou, overweeg dan om met de loopbaanadviseur op je school of universiteit te bespreken welke voorbereidingen je kunt nemen om je C.V. te kunnen verzenden naar potentiële werkgevers.

Maar een C.V. is meer dan alleen het aantonen van ervaring. Ook als recent afgestudeerde natuurkundige, die logischerwijs minder ervaring heeft dan iemand die al decennia in het werkveld rondloopt, zal je aan de bak kunnen komen. Zolang je maar weet hoe je jezelf moet verkopen!

Je wilt natuurlijk laten zien dat jij over vaardigheden beschikt die anders zijn dan anderen. Je kan niet meer aankomen met “handig met Word en Excel” op je C.V. Je hebt bij je studie een aantal dingen geleerd waar je, zoals we al eerder hebben laten zien, veel bedrijven op zitten te wachten.

Je C.V. aanpassen aan de sollicitatie is niet meer dan logisch: als je bijvoorbeeld in de energiesector aan de slag wilt, dan moet je de vaardigheden aandikken die aantonen dat jij je bijvoorbeeld tijdens je studie al met olie en gas bezighield, daar misschien een thesis over hebt geschreven of artikelen over hebt gepubliceerd.

Een originele manier van presenteren kan ook. Het komt steeds vaker voor dat mensen een video-C.V. opnemen of een andere audiovisuele manier van presenteren verzinnen. Dit soort initiatieven kunnen, wederom afhankelijk van de sector, heel goed werken. Als je bijvoorbeeld in de technologiesector aan de slag wilt, waar originaliteit wordt gewaardeerd, kan dit een goed idee zijn. Als je bij de overheid aan de slag wilt kan het beter zijn om het bij de traditionele manier te houden.

Een man doet onderzoek
Of je blijft actief in de wetenschap, in het lab! | Bron: Pexels

Het Behalen Van Je Natuurkunde Diploma Is Slechts De Eerste Stap

Een diploma in de natuurkunde kan een voordeel zijn als je gaat solliciteren, omdat veel werkgevers de wiskundige en analytische vaardigheden die je daarmee behaalt, waarderen.

Om je droombaan te krijgen, moet je er echter ook voor zorgen dat je academische prestaties overeenkomen met de vereisten van de baan. Sommige posities zullen worden aangeboden aan studenten op voorwaarde dat ze ten minste een 7 of hoger hebben op hun diploma, hoewel sommige werkgevers ook open staan ​​voor het accepteren van kandidaten die lager dan een 7 hebben behaald.

Aangezien het in je beste belang is om de best mogelijke cijfers te halen bij het verlaten van de universiteit, of gewoon als je wilt zorgen dat je met de beste cijfers afstudeert, dan kan een natuurkunde of wiskundeleraar je op weg helpen met onderdelen van je natuurkundestudie waar je niet zeker over bent.

Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen bij de wiskundige onderdelen van je cursus of een aantal van de belangrijkste gebieden en principes die tijdens het academische jaar worden onderwezen, willen herzien.

Ook als je nog op school zit en studeert voor je eindexamens, maar al weet dat je natuurkunde op de universiteit wilt studeren, dan is het van onschatbare waarde om een ​​leraar te hebben die je kan voorbereiden op je examens, om zo de kansen om toegelaten te worden tot de universiteit te vergroten.

Superprof heeft een reeks natuurkundeleraren waar je uit kunt kiezen, die op afstand en in persoon onderwijs kunnen aanbieden voor verschillende budgetten. We hebben ook blogs over waar je een docent natuurkunde en wiskunde kan vinden en hoeveel een natuurkunde leraar zou moeten kosten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.