Als je overweegt een natuurkundecursus te volgen aan de universiteit, of je bent al een natuurkunde-opleiding aan het volgen en je kijkt naar de mogelijkheden voor na het afstuderen, dan is het niet meer dan normaal dat je nadenkt over wat voor soort banen je kan krijgen met een natuurkundegraad.

Er zijn veel geweldige vaardigheden die je leert als je natuurkunde studeert, die veel werkgevers waarderen, bijvoorbeeld:

 • Wiskundige vaardigheden;
 • Kunnen rapporteren; of
 • Onderzoeksvaardigheden.

Daardoor kan het soms behoorlijk overweldigend zijn als je gaat nadenken voor wat voor soort banen je na de universiteit kunt solliciteren. Dit artikel schetst de soorten banen die afgestudeerden in de natuurwetenschappen vaak nemen, en schetst manieren waarop je je kansen op het krijgen van je droombaan kunt maximaliseren.

De banen liggen voor het uitkiezen!
Je kan overal aan de slag met een natuurkundediploma | Bron: Pexels

Moet Ik In De Natuurkunde Gaan Werken Na De Universiteit?

Het antwoord is nee! Het behalen van een graad in de natuurkunde niet dat je een baan moet kiezen die rechtstreeks verband houdt met je studie, hoewel je natuurlijk ook kunt solliciteren op iets dat in die lijn ligt, als je dat wilt.

Er zijn veel verschillende gebieden waar natuurkundestudenten naar toe gaan, zoals:

 • Zaken en financiën;
 • Overheid;
 • Olie en gas;
 • Wetenschap en techniek; en
 • Technologie.

Als het gaat om specifieke banen, is werk waar je met een natuurkundediploma voor kan solliciteren meestal gerelateerd aan de studie, zoals een nanotechnoloog, fysicus, astrofysicus, geofysicus en onderzoekwetenschapper.

Je hebt echter meer opties. Je kan ook een baan zoeken die niet direct gerelateerd is aan de natuurkunde, waaronder functies zoals een managementconsultant, accountant, meteoroloog of beleggingsanalist. Ook banen die de nadruk leggen op sterke wiskundige vaardigheden kunnen goede opties zijn voor afgestudeerden in natuurkunde.

Een van de meer over het hoofd geziene banen die iemand met een Bachelor of Science diploma zou kunnen nemen is die van een natuurkundeleraar.

Momenteel kampt Nederland met een tekort aan leraren in bepaalde disciplines, waaronder natuurkunde en wiskunde. Als gevolg hiervan wil de overheid afgestudeerden in de natuurkunde graag naar scholen sturen, en ze beurzen geven om meer docenten het klaslokaal in te krijgen.

Als je altijd al dacht dat lesgeven voor jou zou kunnen zijn, dan is het nu een goed moment om dit daadwerkelijk als een carrière te beschouwen.

De hierboven beschreven banen zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten banen die je kunt krijgen, dus kijk goed om je heen wanneer je solliciteert naar posities en nadenkt over je eigen carrièredoelen. Wanneer je je droombaan nastreeft, probeer je dan te concentreren op een type baan dat je interesseert en solliciteer naar functies waarin je jezelf voor langere tijd ziet werken.

Niet alle afgestudeerden in de natuurkunde gaan gelijk aan het werk.

Een ander ding dat je moet beseffen, is dat niet elke afgestudeerde fysicus direct na het afstuderen zal gaan werken.

Sommigen besluiten om een ​​jaar de tijd te nemen om niets te doen, om te gaan reizen en de wereld te verkennen, of om mee te helpen aan een paar liefdadigheidsprojecten die hun aan het hart liggen.

Daarnaast kunnen afgestudeerden besluiten dat een postdoctorale studie iets is voor hen. Dit kan betekenen dat je de sprong moet wagen en een master in natuurkunde of een verwante discipline moet gaan studeren bij de natuurkunde-faculteit van je universiteit, zoals:

 • Theoretische fysica;
 • Technische natuurkunde;
 • Kwantummechanica;
 • Thermodynamica; of
 • Astronomie.

Als alternatief kunnen afgestudeerden een postdoctorale studie volgen in een ander vakgebied, zoals een vak uit de geesteswetenschappen of bedrijfskunde en financiën.

Als je het gevoel hebt dat je toekomst in de academische wereld zou kunnen liggen en je uiteindelijk zou willen werken aan een doctoraat, of je hebt een passie voor natuurkunde en zou je het graag verder willen studeren aan een academische instelling, dan is het voltooien van een postdoctorale studie zeker iets om te overwegen.

Als je daarover meer advies wilt, moet de loopbaanadviseur van je school of universiteit je de informatie kunnen geven die je nodig hebt met betrekking tot de toelatingscriteria van verschillende universiteiten om een ​​postdoctorale studie te kunnen volgen .

Het kan leiden tot een mooi en lang gesprek over je toekomstige mogelijkheden met je natuurkunde en wiskundeleraar...

Zie jij jezelf al in een laboratorium werken?
Een stage in een laboratorium laat zien wat je mogelijkheden binnen de natuurkunde zijn | Bron: Pexels

Hoe Kan Ik De Kans Op Succes Vergroten Bij Het Afstuderen In Natuurkunde?

Als je die ene droombaan wilt, moet je je zoveel mogelijk proberen te onderscheiden van de rest.

Hoewel afstudeerders van natuurkunde over het algemeen veel vaardigheden hebben die in trek zijn bij veel werkgevers, wil dat niet zeggen dat er geen extra vaardigheden zijn die in trek zijn.

Welke Vaardigheden Vinden Werkgevers Waardevol?

Als het gaat om de kwaliteiten die een werkgever zoekt in sollicitanten kunnen de eisen verschillen, maar in het algemeen kunnen werkgevers sommige interdisciplinaire vaardigheden waarderen die een afgestudeerde natuurkunde in de loop van zijn of haar studie oppikt, waaronder:

 • Communicatie vaardigheden;
 • Gegevensanalyse en onderzoeksvaardigheden;
 • Probleemoplossend vermogen; en
 • Technische vaardigheden, mogelijk inclusief enige kennis van programmeren.

Om een ​​voorbeeld te noemen, als je solliciteert naar een positie als een beleggingsanalist, zou een werkgever zeer geïnteresseerd zijn in je wiskundige vaardigheden, aangezien het zeer waarschijnlijk is dat een deel van het werk betrekking heeft op het werken aan of met datamodellen.

Goed kunnen analyseren leer je tijdens de natuurkundie studie
Analytische vaardigheden worden ook zeer op prijs gesteld | Bron: Pexels

Wat Kan Ik Anders Doen Om Mijn C.V. Er Bovenuit Te Laten Springen?

Een van de beste manieren om eruit te springen bij potentiële werkgevers, is om te laten zien dat je over relevante werkervaring beschikt. Hieruit blijkt dat je weet wat een bepaalde baan inhoudt en dat je ervaring hebt die andere sollicitanten niet hebben.

Wat voor soort stage of werkervaring je doet tijdens of na je studie, is afhankelijk van het type baan dat je zoekt. Als je bijvoorbeeld echt wilt blijven werken in de natuurkunde of de wetenschappen, kan het zijn dat het van onschatbare waarde is om enige werkervaring op te doen als laboratoriumassistent.

Je bent misschien ook in een positie waar je een kans hebt op een industriële stage of werkervaring. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je je tijd daar optimaal benut, want dit kan je echt helpen je kansen te vergroten om de ​​baan te krijgen die je wilt.

Als je cursus geen stage of praktijkprogramma aanbiedt, wees dan niet bang. Er zijn tal van organisaties die zomerstages aanbieden. In het algemeen accepteren dergelijke stages aanvragers die zich in het voorlaatste jaar van hun opleiding bevinden.

Als je extra hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste stageplaatsen voor jou, overweeg dan om met de loopbaanadviseur op je school of universiteit te bespreken welke voorbereidingen je kunt nemen om je C.V. te kunnen verzenden naar potentiële werkgevers.

Werkgevers zoeken naar mensen met natuurkundediploma's
Je onderzoeksvaardigheden zijn gewild bij veel werkgevers | Bron: Pexels

Het Behalen Van Je Natuurkunde Diploma Is Slechts De Eerste Stap

Een diploma in de natuurkunde kan een voordeel zijn als je gaat solliciteren, omdat veel werkgevers de wiskundige en analytische vaardigheden die je daarmee behaalt, waarderen.

Om je droombaan te krijgen, moet je er echter ook voor zorgen dat je academische prestaties overeenkomen met de vereisten van de baan. Sommige posities zullen worden aangeboden aan studenten op voorwaarde dat ze ten minste een 7 of hoger hebben op hun diploma, hoewel sommige werkgevers ook open staan ​​voor het accepteren van kandidaten die lager dan een 7 hebben behaald.

Aangezien het in je beste belang is om de best mogelijke cijfers te halen bij het verlaten van de universiteit, of gewoon als je wilt zorgen dat je met de beste cijfers afstudeert, dan kan een natuurkunde of wiskundeleraar je op weg helpen met onderdelen van je natuurkundestudie waar je niet zeker over bent.

Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen bij de wiskundige onderdelen van je cursus of een aantal van de belangrijkste gebieden en principes die tijdens het academische jaar worden onderwezen, willen herzien.

Ook als je nog op school zit en studeert voor je eindexamens, maar al weet dat je natuurkunde op de universiteit wilt studeren, dan is het van onschatbare waarde om een ​​leraar te hebben die je kan voorbereiden op je examens, om zo de kansen om toegelaten te worden tot de universiteit te vergroten.

Superprof heeft een reeks natuurkundeleraren waar je uit kunt kiezen, die op afstand en in persoon onderwijs kunnen aanbieden voor verschillende budgetten. We hebben ook blogs over waar je een docent natuurkunde en wiskunde kan vinden en hoeveel een natuurkunde leraar zou moeten kosten.

Hebt u een leraar Natuurkunde nodig?

Vond u dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Laden...

B