Het leren en gebruiken van statistieken kan een uitdaging zijn, vooral omdat de hoeveelheid data die we hebben alleen maar blijft toenemen. Alleen al in de afgelopen twee jaar is 90% van alle data in de wereld gecreëerd, en dit tempo neemt niet af. Integendeel: als we kijken naar de hoeveelheid data die elke minuut in de wereld wordt gecreëerd, zien we dat er 46.740 foto's op Instagram worden geplaatst en 16 miljoen sms'jes worden verstuurd. Het is dan ook geen wonder dat vakgebieden als big data analyse en datawetenschap een onstuitbare groei op de arbeidsmarkt hebben gekend. Daarom is het belangrijk om niet alleen de verschillende vaardigheden te begrijpen die nodig zijn in data-analyse, maar ook hoe we deze vaardigheden in statistische analyse elke dag gebruiken om ons leven te verrijken.

Belegger aan het werk
Beleggers werken de hele dag met data | Bron: Pexels
De beste leraren Statistiek beschikbaar
Sanne
5
5 (19 reviews)
Sanne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (15 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (12 reviews)
Peter
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (10 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (11 reviews)
Mick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir
4,9
4,9 (11 reviews)
Amir
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (8 reviews)
Stephen
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sanne
5
5 (19 reviews)
Sanne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (15 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (12 reviews)
Peter
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (10 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (11 reviews)
Mick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir
4,9
4,9 (11 reviews)
Amir
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (8 reviews)
Stephen
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarschijnlijkheid in het Dagelijks Leven

Een van de belangrijkste fundamenten van de toegepaste statistiek kan worden gevonden in kansberekening; specifiek, hoe kansberekening de theorie van Baye gebruikt bij het voorspellen van gebeurtenissen. Waarschijnlijkheid kun je gemakkelijk leren omdat het een kernonderdeel is van elke online cursus statistiek. Als je echt nieuwsgierig bent naar het theoretische en computationele aspect van Bayesiaanse waarschijnlijkheid, heb je alleen een beetje wiskunde nodig. Maar het belangrijkste dat je uit deze stelling kunt halen is wat het benadrukt over het doel van statistiek als discipline: patronen vinden en deze patronen gebruiken om voorspellingen te doen. Deze voorspellingen worden verteld door statistische data die je in het dagelijks leven hoort, voorspellingen die worden gebruikt om het dagelijks leven te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Weerberichten
  • Financiële markten
  • Farmaceutische producten

Je hoeft geen statisticus of onderzoeker te zijn om de weerberichten die je elke dag hoort te analyseren. Het raamwerk van dit soort berichten wordt gevormd door hypothesetests, statistische software, en natuurlijk vele datasets. Statistische inferentie wordt met name gebruikt om patronen te vinden in de weerdata van de voorgaande jaren, deze data te analyseren en statistische methoden te gebruiken om de besluitvorming te informeren.

Of je het nu wilt of niet, zelfs je dagelijkse kledingkeuzes worden gebaseerd op wat je in de weerberichten leest. Individuen maken, zonder naar deze rapporten te kijken, toch gebruik van voorspellingen om in te schatten hoe het weer vandaag zal zijn op basis van het weer van gisteren.

Statistiek en wiskundige analyse worden ook gebruikt om de financiële markten over de hele wereld te analyseren. Om te beslissen of in bepaalde aandelen moet worden geïnvesteerd, maken personen gebruik van bedrijfsstatistieken en boekhouding om financiële data te analyseren en te gebruiken.

Dit wordt ook gebruikt door grote organisaties en overheden, die de kracht van schattingen in de statistiek gebruiken om beslissingen te nemen over hoe te investeren. In vele takken van de economie wordt dezelfde methode ook toegepast voor het begrijpen van werkloosheidsstatistieken, volkstellingstatistieken over alle demografische gebieden, en overheidsstatistieken.

De volgende keer dat je geneesmiddelen koopt of voorgeschreven krijgt, bedenk dan dat de farmaceutica ook baat hebben bij kwantitatieve data-analyse. Er zijn verschillende statistische methoden die worden toegepast bij proeven met nieuwe geneesmiddelen, zoals het houden van enquêtes, het nemen van steekproeven en het opstellen van hypotheses.

Dit vormt een belangrijke tak van de statistiek, de bio-statistiek, die de data van deze proeven analyseert om de effecten ervan te kunnen onderzoeken. Dergelijk onderzoek is belangrijk als het erom gaat te beslissen of een nieuw geneesmiddel al dan niet op de markt moet worden gebracht.

Als je meer wilt weten over het belang van datawetenschap, let dan eens op hoeveel data je elke dag tot je neemt - van kranten tot je favoriete apps!

Op deze pagina kun je terecht voor bijles statistiek.

Scherm met grafiek
Niet iedereen ziet data op dezelfde manier | Bron: Pexels

Diepgaand Leren over de Economie

Als je dagelijks naar het nieuws luistert of kijkt, of een favoriet tijdschrift hebt waar je je informatie vandaan haalt, is de kans groot dat je dagelijks over statistiek leest. Dit komt door een van de belangrijkste interdisciplinaire onderwerpen waarbij statistiek een rol speelt: econometrie. Deze mix van economie en statistiek heeft tot doel economische data te gebruiken bij het modelleren van toekomstige economische beleidsbeslissingen van regeringen en banken.

De kern van de econometrie wordt gevormd door economische data, die dagelijks in het nieuws komen en kunnen variëren van landbouw- en volkstellingdata tot de begrotingsinformatie van een land. Deze metingen van de groei omvatten variabelen zoals inkomensverklaringen, dieetconsumptie, belastinginformatie, afstudeercijfers - allemaal gebruikt als een soort statistische raadpleging die voorspelt hoe de economische toekomst eruit zal zien.

Het belang van het begrijpen van de grondbeginselen van de econometrie is dat deze diepgaande sociale vertakkingen heeft. In Nederland, bijvoorbeeld, gebruikt men econometrie bij het nemen van beslissingen over de begroting van dit jaar voor overheidsuitgaven.

Een andere manier waarop je econometrie aan het werk kunt zien, is door te kijken naar de manier waarop bepaalde overheidsorganisaties het gezondheidsbeleid bepalen, waarbij data zoals gewicht, inkomen en dieet worden gebruikt om te helpen beslissingen te nemen over voedingsproducten die in Nederland worden gemaakt of binnenkomen. Dit betekent dat statistische, economische analyse een grote invloed heeft op politieke en fiscale beslissingen binnen de overheid en individuen.

Begrijpen hoe economie en statistiek regeringen informeren, kan je vooral helpen je economische situatie te begrijpen tijdens financiële crises. In de recente economische crisis, bijvoorbeeld, was het voor de getroffenen van cruciaal belang om te begrijpen welk beleid de regering als reactie daarop had, en of dat je financiële situatie kon verbeteren of juist niet.

Gamers aan de slag
Voor overheden is kennis van data heel belangrijk | Bron: Pexels

Hoe je Statistiek Kunt Gebruiken in het Dagelijks Leven

Als je ooit een app of apparaat hebt gebruikt om je te helpen je gezondheid of je financiën te verbeteren, is het zeer waarschijnlijk dat je statistieken gebruikt. De fysieke en financiële voordelen van het gebruik van statistieken zijn te vinden in de analyse van je eigen persoonlijke data die, met behulp van apps als Runkeeper en Mint, eenvoudig gemaakt worden.

Veel mensen zullen bijvoorbeeld vaak hun levensstijl willen veranderen en gezonder willen worden, wat het duidelijkst wordt rond Nieuwjaar. Studies hebben echter aangetoond dat het hebben van een applicatie op je apparaat die gericht is op een actieve levensstijl, je kan helpen om goede voornemens met betrekking tot je gezondheid vol te houden. Dit betekent dat je, met behulp van je eigen data, je vorderingen kunt bijhouden op handige apps zoals hardloop-, yoga- en wandel-apps.

Dit geldt ook voor mensen die streven naar een gezondere levensstijl. Apps voor gezond eten, zoals apps die je een overvloed aan gezonde recepten bieden, zijn geëxplodeerd. Deze apps bevatten niet alleen maaltijdplannen en gidsen met gezonde recepten, maar ook apps die voedingsinformatie bijhouden om je te helpen een gezond gewicht en een gezonde levensstijl te krijgen of te behouden. Door op deze manier gebruik te maken van statistieken wordt duidelijk hoe besluitvorming op basis van eigen persoonlijke data de lichamelijke en geestelijke gezondheid kan verbeteren.

Budgetteringsapps zijn ook uiterst nuttig gebleken wanneer je beter op je geld wilt letten. Deze apps maken gebruik van individuele financiële en bankdata, houden je uitgaven bij en kunnen je helpen de patronen in je uitgaven te analyseren. Dit kan bijzonder handig zijn bij het nemen van beslissingen over wat uit te geven gedurende de maand of het jaar.

Dit soort analyses kunnen echter nog meer effect hebben wanneer je een ongezond uitgavenpatroon probeert aan te pakken. Als je budgetteringsapp je bijvoorbeeld laat zien dat je elke maand 20% van je inkomen uitgeeft aan boodschappen, en weet dat je aan het eind van de maand nooit geld hebt voor eten, dan kun je op basis van deze informatie een beslissing nemen om betere uitgavengewoonten te creëren.

Data op een scherm
Data kan er ontzettend moeilijk uitzien | Bron: Pexels

Veel Plezier bij het Leren van Statistiek

Het gebruik van statistieken is niet beperkt tot het verbeteren van iemands persoonlijke leven - het kan ook helpen omdat het je de wereld om je heen laat begrijpen. Statistiek wordt meer en meer gebruikt om zakelijke beslissingen, de politiek en de mensen om je heen te informeren - begrijpen op welke manieren dat gebeurt kan je helpen om aan betere informatie over de maatschappij te komen. Het is ook ontzettend leuk om te leren, vooral als het gaat om maffe statistieken zoals het feit dat de hoeveelheid alcohol die in 2006 in de VS werd geconsumeerd genoeg was om het Wembley Stadium in Londen vijf keer te vullen!

Statistieken kunnen ook worden gebruikt om een nieuw licht te werpen op ideeën die je al hebt gevormd over andere mensen, landen en samenlevingen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de indruk dat mensen die niet school verlaten en daardoor geen werk vinden daar zelf schuld aan hebben.

Maar als je hebt onderzocht waarom juist mensen uit armere gebieden niet in dezelfde mate afstuderen als rijkere sociaaleconomische regio's, kun je de manier waarop je je mening hebt gevormd, in twijfel trekken. De statistiek die je in een goede cursus datawetenschap leert, kan je met andere woorden een blik gunnen op het grotere plaatje in situaties waar je meer over te weten wilt komen.

Dit vat het belangrijkste aspect van statistiek samen, namelijk dat het begrijpen van data en hoe het ons leven beïnvloedt, ertoe leidt dat je de wereld om je heen op een betere manier begrijpt en bekijkt. Door de wereld om ons heen kritisch te bekijken, doen we nieuwe kennis op en verruimen we onze geest.

Het is belangrijk te onthouden dat data meestal altijd door een verwerker gaat - dat kan van alles zijn, van een datawetenschapper, een datavisualisatie, een rapport tot een memo. Verwerkers zijn altijd bevooroordeeld, of dat nu voor het bedrijf is waar ze voor werken, de overheid, of richting hun eigen persoonlijke vooroordelen. Hoe hard ze ook hun best doen om dat niet te zijn, het is noodzakelijk om statistieken altijd met een korreltje zout te nemen. Hoe vaak heb je immers niet een beslissing genomen op basis van het weer, om dan onvoorbereid in een regenbui terecht te komen die niet voorspeld was?

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen statistiek en datawetenschap, bekijk dan deze gids!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.