Hoewel getallen en wiskunde vaak een bron van stress zijn voor mensen, dringt datawetenschap snel door in elk aspect van ons leven. Van het maken van nieuwe wetten als reactie op datalekken, tot hoe jouw aanbevelingen op YouTube worden geselecteerd - onze data worden overal en altijd gebruikt. Onnodig te zeggen dat datawetenschap snel een krachtig instrument aan het worden is voor zowel bedrijven als overheden. Wat echter minder vaak ter sprake komt in gesprekken over big data, is hoe data en data-analyse individuen ten goede kunnen komen.

Een groot voordeel van het leren of beheersen van datawetenschap is dat er steeds meer vraag is naar banen in data-analyse. Volgens rapporten van LinkedIn en de Harvard Business Review worden banen in datawetenschap snel steeds populairder. En binnen het gebied van datawetenschap domineren specialisaties in AI en machine learning de banenmarkten.

Met deze vooruitzichten is het gemakkelijk om de conclusie te trekken dat datawetenschap een hoog niveau van baanzekerheid biedt. Of je nu al datawetenschapper bent of erover denkt om er meer over te leren: het perfectioneren van data-analyse zal betekenen dat er een overvloed aan banen beschikbaar zal zijn. Aangezien het vakgebied zo breed is, kan dit betekenen dat je van alles kunt doen, zoals

  • Data-analist
  • Bedrijf beginnen
  • Officiële overheidsstatistieken verwerken
  • Kunstmatige intelligentie
  • Data-ontwikkeling
  • Marketinganalyse

Dit betekent niet alleen flexibiliteit als het gaat om de functies die voor jou beschikbaar zijn, maar ook als het gaat om de bedrijven waar je voor kunt werken. Datawetenschappers zijn niet alleen in trek bij banken en overheden, maar ook bij enkele van 's werelds grootste bedrijven, zoals Facebook, Microsoft, Google en Apple.

Dit leidt ook tot flexibiliteit in de keuze van je manier van werken. Of je nu in een teamomgeving wilt werken, of juist graag alleen, je hebt de vrijheid om de werkomgeving te kiezen die bij jou past. Een teamomgeving kan andere datawetenschappers omvatten, terwijl solowerk freelance datawerk kan omvatten. Of je nu betrokken bent bij business analyse, datamanagement of big data-analyse, je zult in staat zijn om te kiezen wat voor soort kader het beste werkt voor jou, en in welke mate je werkt in een gestructureerde en innovatieve omgeving.

Een data analist aan het werk
Het analyseren van data is niet makkelijk! | Bron: Pexels
De beste leraren Statistiek beschikbaar
Sanne
5
5 (19 reviews)
Sanne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (15 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (12 reviews)
Peter
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (10 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (11 reviews)
Mick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir
4,9
4,9 (11 reviews)
Amir
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (8 reviews)
Stephen
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sanne
5
5 (19 reviews)
Sanne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (15 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (12 reviews)
Peter
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (10 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (11 reviews)
Mick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir
4,9
4,9 (11 reviews)
Amir
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (8 reviews)
Stephen
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Vaardigheden die je kunt Leren van Datawetenschap

Inschrijven voor een cursus datawetenschap kan je helpen nieuwe vaardigheden te verwerven of vaardigheden waarvan je niet wist dat je ze had, te perfectioneren. Enkele van de populairdere vaardigheden die van datawetenschappers worden gevraagd, zijn computerprogrammering en lineaire algebra. Bij datawetenschap komt echter veel meer kijken dan harde wiskunde, maar ook analytische vaardigheden zoals:

  • Problemen oplossen
  • Teamwork
  • Kritisch denken
  • Communicatie

Iedereen kan op een knop kan drukken en output kan creëren op statistische software - maar er is inzicht nodig in de logica achter deze berekeningen en de kracht van storytelling om een goede datawetenschapper te kunnen zijn.

Datawetenschap omvat een breed scala aan vaardigheden, of je nu geïnteresseerd bent in het onderwijzen van mensen de algoritmen die computersoftware maken, of ernaar verlangt om een grafisch kunstenaar te zijn die probeert de grenzen te verleggen op het gebied van datavisualisatie - data vereist veel verschillende vaardigheden en mensen om het begrijpelijk te maken voor het grote publiek.

De reden waarom het volgen van een cursus datawetenschap je kan helpen in je dagelijks leven is dat het verwerven van een van deze brede waaier van vaardigheden je in staat zal stellen om later andere carrièrepaden te kiezen of nieuwe posities in te nemen binnen dezelfde industrie. Omdat datawetenschap interdisciplinaire kennis vereist, wat betreft je loopbaan.

Op deze pagina kun je terecht voor bijles statistiek.

Een man bekijkt data
Je kan borden vol schrijven met je data! | Bron: Pexels

Data dringt door in elk aspect van ons leven, wat betekent dat je als datawetenschapper kunt beginnen met het analyseren en maken van rapporten voor investeringsbanken en vijf jaar later een bio-statisticus bent geworden die farmaceutische bedrijven helpt bij het uitvoeren van trials.

Zelfs binnen dezelfde bedrijfstak, zoals het bedrijfsleven, kun je beginnen als louter datawetenschapper, waarbij je big data analyseert voor bedrijven die onder een IT-afdeling vallen, om vervolgens over te stappen op het analyseren van grote portefeuilles van klanten van datzelfde bedrijf, vanwege de geavanceerde analyses die nodig zijn. Dit betekent dat je, zelfs binnen hetzelfde bedrijf, de flexibiliteit hebt om van functie te veranderen vanwege het brede scala aan vaardigheden in datawetenschap.

Als je een opleiding tot scientist hebt afgerond, staan er ze in de ict sector te springen om je ervaring. In heel Nederland, van Amsterdam tot Utrecht, kan je een organisatie vinden die analisten zoekt voor hun werk. Solliciteer direct, begin als junior en groei aan de hand van een college tot de expert consultant van je team. Van management tot marketing, jouw inzichten worden goed beloond als je goed met gegevens overweg kan.

Leren over verschillende soorten data, dataverwerkingsmethoden en analyse-instrumenten kan je ook een concurrentievoordeel opleveren bij het opbouwen van je eigen bedrijf. Datawetenschap kan je aan de intelligentie helpen die nodig is om data-gedreven strategieën te creëren.

Analyse-software zoals Google Analytics, SPSS en Hadoop kan je helpen trends in je data bloot te leggen, zelfs zonder een online cursus statistiek of datawetenschap te hebben gevolgd. Klantanalyses kunnen helpen je bedrijf waarde te geven, en je helpen je websites of blogs te ontwikkelen. Kennis van dit soort software kan ook een immense organisatorische waarde hebben. Data kunnen rommelig en verwarrend zijn, dat is waarom veel mensen ofwel niet profiteren van hun ruwe data, of datawetenschappers inhuren om dit te doen!

Als je geld wilt besparen door het zelf te doen, of oprecht nieuwsgierig bent naar datawetenschap, is het belangrijk te begrijpen wat data is en hoe analysetools je kunnen helpen de kwaliteit van data te bepalen, en daarnaast hoe data kan helpen bij het produceren van zowel gestructureerde data als nuttige, analytische rapporten.

Als je geïnteresseerd bent in de meer complexe aspecten van datawetenschap, zoals natuurlijke taalverwerking, machine learning-algoritmes of zelfs complexe Excel-query's, kun je de verzameling, opslag en analyse van je data zelfs automatiseren. Door automatisering aan je vaardigheden toe te voegen, kun je je op de arbeidsmarkt onderscheiden.

Blad vol grafieken
Al deze grafieken bevatten data! | Bron: Pexels

Leer Besluiten Nemen Dankzij Data

Datawetenschap is niet alleen nuttig voor je carrière, maar ook voor je persoonlijke leven. Met de opkomst van big data in de afgelopen jaren, is het steeds belangrijker geworden om datawetenschap te begrijpen in termen van politiek, maatschappij en overheid.

Zoals eerder vermeld, betekent het begrijpen van datawetenschap niet dat je een graad of officiële erkenning nodig hebt. Leren over datawetenschap kan in de vorm van het lezen van blogs en artikelen over innovaties in de datawetenschap, het volgen van een datawetenschapspodcast, of het lezen van enkele boeken over het vakgebied. Als je geïnteresseerd bent in het bestuderen van datawetenschap als een mogelijke carrière, zijn er veel datawetenschapscursussen die over de hele wereld worden gegeven!

Hoewel het moeilijk te geloven is, kan het verwerven van vaardigheden in datawetenschap leiden tot een betere greep op de actualiteit, zoals de zakelijke en economische trends van je land. Communicatie- en analytische vaardigheden zullen je kunnen helpen bij het analyseren van markten en actuele gebeurtenissen om de economie en de financiële markten beter te begrijpen.

Met datawetenschap zul je beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over je individuele financiële en economische problemen - want dat is in wezen wat het analyseren van data is en verbetert. Van het beslissen waar en wanneer je een huis koopt tot het begrijpen van je schuldenlast, je zult in staat zijn om het grotere plaatje te begrijpen met data.

Van een vacature als junior consultant in Utrecht tot vacatures voor analisten in Amsterdam, er is voor iedere expert wel werk of een beroep als je weet hoe je gegevens moet lezen. Lees ook eens de informatie op websites van opleidingen over de mogelijkheid tot werk na je opleiding, zodat je direct aan de slag kan in een nieuw team na je hbo of universitaire opleiding.

Leren over of perfectioneren van analytische vaardigheden zal je helpen, ongeacht welke baan je al hebt. Leren over datawetenschap is niet ingewikkeld, en door dit te doen zul je in staat zijn om jezelf en ook de mensen om je heen te helpen.

Als je geïnteresseerd bent in hoe lokaal beleid je beïnvloedt, kan datawetenschap je de kracht geven om ze te analyseren. Data beïnvloeden beslissingen die worden genomen in supermarkten, benzineprijzen, gemeentelijke diensten en vele andere sectoren die je dagelijkse leven beïnvloeden.

Man bekijkt telefoon
Bekijk via big data hoe het met je beleggingen gaat! | Bron: Pexels

Datavisualisaties van journalisten in autoritaire regimes kunnen helpen om een politieke strijd die voorheen onbegrijpelijk was, om te zetten in verteerbaar nieuws, zowel in eigen land als voor een internationaal publiek. Data vormt de ruggengraat van veel industrieën en overheden waar je deel van uitmaakt of gaat uitmaken, en begrijpen hoe data deze sectoren beïnvloeden kan je helpen kritisch te zijn over de politieke systemen om je heen.

Uiteindelijk zal het leren over data je helpen de wereld te begrijpen. Een woord dat pas de laatste paar jaar is bedacht, heeft nu invloed op het beleid van rechtshandhaving, journalistiek, overheden en bedrijven: nepnieuws. Het wordt steeds belangrijker te begrijpen hoe cijfers kunnen worden gemanipuleerd, en het blijft van vitaal belang om weloverwogen beslissingen te nemen. Het is niet nodig om ingewikkelde wiskunde en algoritmen te begrijpen om analytisch met data om te kunnen gaan - het is alleen belangrijk om de wereld en haar data te kunnen begrijpen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.